Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 20  ... 最後
照相館>DSLR 新手交流區 Vol.2
StOnE 07:24 AM 06-03-06
作者: Strider:
我既流程係咁
最初係用kit同50 1.8->買支小小白for tele->入17-40->再見kit lens->買135L->再見50 1.8

用得最多係17-40, 小小白同135就不相伯仲...
(因為女朋友鐘意用135影既相, 我就鐘意用小小白影其他野...)
呢個流程圖好毒
Strider 10:16 PM 06-03-06
作者: StOnE:
呢個流程圖好毒
同零貓兄o個d比
真係不值一晒

ビスケット 12:06 AM 06-04-06
[定期發神經]
好耐冇摸過支50mm 1.8
突然覺得80mm呢個焦距影出黎的感覺好特別~
點解呢....?

[/定期發神經]
StOnE 07:46 AM 06-04-06
作者: 奸詐餅:
[定期發神經]
好耐冇摸過支50mm 1.8
突然覺得80mm呢個焦距影出黎的感覺好特別~
點解呢....?

[/定期發神經]
加多 5 mm
85 1.2 L 85 1.2 L 85 1.2 L
DCIP 12:12 AM 06-04-06
純jam相....

http://hk.myblogs.yahoo.com/DCIP-diary
Samuel 04:29 AM 06-04-06
想問下有無人用過sigma 支10-20mm or 12-24mm?

兩支成像質素點? 支12-24mm主要貪佢可以用番落ff....
KKH 02:37 PM 06-04-06
作者: DCIP:
純jam相....
...
http://hk.myblogs.yahoo.com/DCIP-diary
恭喜~ 賀喜~

忽然有一念頭.
要玩個人寫真日記嗎?
很多人都有寫 blog, 但不一定是寫真 blog.
把日常拍下的照片, 在「照相館」裡貼自己的連載寫真日記如何?
照片+解說, 飛機大砲...

KKH 12:46 AM 06-03-06
買左之後記得出番個睇醫生報告, 詳細解說被毒害經過!
van仔仔 09:28 PM 06-03-06
作者: KKH:
買左之後記得出番個睇醫生報告, 詳細解說被毒害經過!
了解^^
不過都要慢慢計劃好先買
因為對我來說
不是小數目呢XD
希望第日有機會跟各大大學習照相技術
riceking 03:55 PM 06-05-06
潛逃回來.....

大家食住先....
再潛逃預定...

Rice
KKH 01:05 PM 06-06-06
作者: riceking:
潛逃回來.....

大家食住先....
再潛逃預定...

...

Rice
點嘖, 老細? 請我地去邊度慶祝嘖?

riceking 12:33 AM 06-07-06
作者: KKH:
點嘖, 老細? 請我地去邊度慶祝嘖?

我窮, 沒錢做老細

而且區區小獎, 不值得大費周章

Rice
KKH 11:06 PM 06-07-06
作者: riceking:
我窮, 沒錢做老細

而且區區小獎, 不值得大費周章

Rice
兄弟們, 如何是好呢?! 如何是好呢?!

找碴...
這張 low key 好過上一張.
個人覺得擺標準位置不及大剌剌擺中間 bane 落我塊面咁有力.
九等天使 06:42 PM 06-05-06
恕我膚淺d咁問.........
如果我而家大約有$7,8000,之前只係用DC,好有興趣影相,但之前未用過所有手動mode
咁我應該買邊部DSLR呢?(想長用o既)
350D?D70s?定係其他呢?
之前好似o係GAF睇過話"Sharp重視= Nikon ; 層次感重視=Canon"
萬能俠 08:16 PM 06-05-06
作者: 九等天使:
如果我而家大約有$7,8000,之前只係用DC,好有興趣影相,但之前未用過所有手動mode
之前好似o係GAF睇過話"Sharp重視= Nikon ; 層次感重視=Canon"
米王教落~!
先留意身邊朋友家人用開咩SYSTEM
因為可以暫時減省開支
KTN 08:49 PM 06-05-06
因減得加
ZERO NEKO 07:19 PM 06-06-06
作者: 真 三一萬能俠:
米王教落~!
先留意身邊朋友家人用開咩SYSTEM
因為可以暫時減省開支
身邊的朋友百花盛放,各自各精彩時,你的開支會變成透支
大雄 02:08 PM 06-06-06
一投資投7萬8
九等天使 09:29 PM 06-06-06
作者: 大雄:
一投資投7萬8
七萬八千蚊應該係咁樣寫:
$78,000

麻煩解答我問題
大雄 02:29 AM 06-07-06
七萬八千蚊應該係咁樣寫:
$78,000

麻煩解答我問題
如果係7K8 你何不寫7,800

你身邊既朋友用C定N 多先?
呢個都係一個考慮因素
apache 08:29 AM 06-07-06

呢個都係一個考慮因素
其實sorry新出部機抵玩,o岩新手.
只不過我反sorry先無mu理佢
九等天使 10:44 PM 06-07-06

呢個都係一個考慮因素
因為我唔係想話我係有七千八百蚊,而係有七,八千蚊

朋友用N多
而且...有friend話識人可以$7100買D70s kit set+1GB卡+少少野......價錢應該ok嗎?
KTN 10:43 PM 06-06-06
講真,那隻小蝌蚪,我才不會留意/\
我本能只懂數零頭..../\

>>$7,8000

7k8的話...N定C....
我都係覺得先來KIT+50定食
餘數用來買補品食....
DCIP 10:55 PM 06-06-06
剛剛幫人敗家; 350D kit + 50/1.8 (with 1GB, 1 extra battery, 1 cheap tripod & 1 cheap bag) = 7070.00
九等天使 12:53 AM 06-07-06
作者: DCIP:
剛剛幫人敗家; 350D kit + 50/1.8 (with 1GB, 1 extra battery, 1 cheap tripod & 1 cheap bag) = 7070.00
我有friend話Canon平o既鏡就唔好用,好用o既都係好貴o既......
而Nikon d平鏡都算見得下人
我預計自己買完哩一次短期內都唔會有錢買新鏡.........所以都係揀D70s嗎?

唔該晒大家~
第一 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 20  ... 最後

返回主題版面