Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-21-15, 12:41 PM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
angry 田北辰: 笑甚麼, Minions, 你也是中國人 !

引用:
本土派拒認中國人
田北辰:睇下皮膚唔係中國人唔知係咩人

全國港澳研究會會長陳佐洱今早在一個論壇上致辭時,批評香港回歸後無依法實施「去殖民地化」,「讓一些本應放在歷史博物館裡的東西跑出來招搖過市」,更讓「去中國化」的殖民地主義者「死灰復燃、氣焰囂張」,事件引起社會廣泛討論。新民黨立法會議員田北辰及本土民主前線成員黃台仰今早出席電台節目時,黃台仰直言「唔會承認自己中國人」,田北辰則批評不知對方「中國人」定義:「睇下我哋皮膚,唔係中國人我唔知係咩人。」

現年22歲的黃台仰認為,「去殖民化」和「去中國化」都是虛討論:「若話英殖時期遺留憲法,而家政府去得幾好,去緊言論自由民主」。但他重申不會承認自己是「中國人」。田北辰就反駁指,回歸後香港已成為中國一部份,不認為自己是「中國人」的人只屬極少數:「睇下我哋皮膚,唔係中國人唔知係咩人。」黃台仰認為韓國人日本人也是黃皮膚,不能以種族劃分,田北辰就續指:「中華民族幾千年歷史,我唔知你有無讀過歷史,呢件事對我嚟講就好似阿媽係女人咁,中華民族咁多年歷史,我係中國人,我唔係韓國人唔係日本人,當然廣闊啲廣闊啲我係人,我哋唔係動物、唔係禽獸,但好清晰我係中國人。」他認為現時的爭拗點是居於香港的是否中國人,但他回歸前也不認為自己會是英國人,而是香港人。

2012年倫敦奧運男單羽毛球決賽,馬來西亞球手李宗偉不敵中國球手林丹屈居亞軍,大馬歌手梁靜茹在微博為李宗偉奪銀撰文祝賀,被內地網民批評:「你不是中國人嗎」,認為對方應恭喜林丹奪金。今年中國閱兵當日,台灣藝人「范范」范瑋琪就微博上載與兒子的照片被狠批,其後她向內地網民道歉。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 12:45 PM   #2
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
我是中華萌國人

十日十月 是國家成立的日子

日期未定 PS5 蜘蛛俠2,PS4 洛克人EXE 合集 ,PS5 SYNDUALITY , PS4 勇者鬥惡龍-達伊的大冒險 ,人中之龍7-外傳,8,
FGO 目標預算
12月妖蘭,次年1月暗玉, 想要,4月摩根,8月梅麗,伊吹(狂),斯卡蒂(水)
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 12:51 PM   #3
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
我哋唔係動物
讀屎片的嗎?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 12:55 PM   #4
kimtch
God of Gamer

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
作者: david 查看文章
讀屎片的嗎?
可能佢地識光合作用呢...
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 01:09 PM   #5
david
The One

註冊日期: Mar 2002
【去殖民化】田北辰:回歸後保留廉署新聞自由已比內地好

引用:
全國港澳研究會會長陳佐洱批評香港回歸後,無依法實施「去殖民化」。新民黨副主席田北辰稱,本港回歸後仍獲保留廉政公署、公務員制度、新聞和言論自由,已比內地情況好得多,批評至今仍有人有人鼓吹本土主義、搞分裂、抗拒中港融合。

田北辰在電台節目中形容,殖民思想中有很多價值「幾有意思」,如政黨輪流執政、法官終身委任等,但這些價值與中國有衝突。至於國際標準、公民提名和本土主義就必須「去」掉,「回歸咗中國就要接受中國憲法,無政黨輪替,呢個就係中國化」。

出席同一節目的公民黨黨魁梁家傑就指,回歸後本港法例條文已將「港督」改為「行政長官」、「港督會同行政局」改為「行政長官會同行政會議」,已是具體體現去殖民化,認為陳佐洱「唔好噏得就噏」。

他又質疑陳佐洱指香港無「去殖民化」以致出現本土主義,但否認自己是中國人的本土民主前線黃台仰卻是回歸前幾年才出生的青年人,並無怎樣接受過殖民地「荼毒」,相反他這些被視為「港英餘孽」卻會視自己為「中國人」,證明陳佐洱的想法不合邏輯。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 01:13 PM   #6
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
又話自己中國人,又認係香港人即係點呀?我好亂呀。
其實成日話比內地好好多,即係都知自己衰啦。重好意思話人討厭佢係咪個醜字太深唔識寫……

舊 09-21-15, 01:16 PM   #7
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

到底有幾多派內鬥緊?我都好亂
由手機版發出
舊 09-21-15, 01:30 PM   #8
LoliMoe
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2007
Minions: What The F
LoliMoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 01:49 PM   #9
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
又一個將種族和國籍混為一談的人,而且國籍還有認同問題,你試試問一個直布羅陀人是否西班牙人,不打死你已經算好彩

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋:18甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
FGO:六周年時入坑,甚麼都不懂的新米マスター,Frd Code是:873025225
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 01:50 PM   #10
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
田二少即係話大陸冇新聞言論自由?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 02:10 PM   #11
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: kimtch 查看文章
可能佢地識光合作用呢...
可能係單細胞生物~

舊 09-21-15, 04:08 PM   #12
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
田二少係咁上下.

舊 09-21-15, 04:13 PM   #13
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: wing 查看文章
田二少係咁上下.
佢有佢阿哥一半智慧就好了
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 04:21 PM   #14
reiyaw
Crazy Gamer
絶望を焚べよ

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code4081 6920 1571
PSN  IDReiYaw
XBox Live Gamertag360已丟

中國的五娘液 世界的五娘液

reiyaw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 04:27 PM   #15
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
唔知點解佢地真係好鐘意用黃皮膚黑頭髮去區分
定佢地心目中其實有無真正去思考過中國人既定義係咩?
高手D既其實用文化傳承既角度講起碼多幾分說服力又難駁D 駁文化傳承呢D位就要講多好多知識要丟好多書包
田二少偏偏唔識咁樣答sosad

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 09-21-15 04:30 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 04:29 PM   #16
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
古天樂算唔算黃皮膚

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 04:35 PM   #17
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
高手D既其實用文化傳承既角度講起碼多幾分說服力又難駁D 駁文化傳承呢D位就要講多好多知識要丟好多書包
思咩考0者,睇下幾多大馬人俾人插點解唔撐中國

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 04:43 PM   #18
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
分分鐘日本仲繼承多中華文化過而家既中華人民共和國喎
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 05:05 PM   #19
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實去殖民化唔係應該廢晒功能組別同普選凸手先咩。
殖民時代冇咩人關心政治,市民明明全力搞緊去殖民化,係政府唔做之嘛

どっちをむいても feel so bad
だけど死には至らない 気分どうだい
Tough boy, tough boy, tough boy, tough boy
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 05:38 PM   #20
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
我覺得今次真係個非常嘅好機會討論下華人嘅邏輯問題
黃皮膚=中國人
以前無攞出嚟討論大家就無意間跌入邏輯陷阱
而加攞出嚟講可以俾香港人認真思考下華人教育缺乏啲乜
土共今次無意中鼓勵學術討論
新媒體今次真係唔錯過機會

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 09-21-15 05:40 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 06:05 PM   #21
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
咩呀,全世界都係泡菜人

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 08:01 PM   #22
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
唔知點解 ? 用血統血緣去區分種族/族群, 正正就係一次大戰以來既法西斯既核心.

因為交通同通訊愈來愈發達, 資料同人員既交流易左快左, 愈來愈多人唔係某一血統血緣但又會有同樣接近既文化認同.

引用:
作者: wing 查看文章
田二少係咁上下.
引用:
作者: HM 查看文章
佢有佢阿哥一半智慧就好了
認真, 其實你地有無諗過佢係特登講到咁低 B
舊 09-21-15, 08:06 PM   #23
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: N0T51B 查看文章
我覺得今次真係個非常嘅好機會討論下華人嘅邏輯問題
黃皮膚=中國人
以前無攞出嚟討論大家就無意間跌入邏輯陷阱
而加攞出嚟講可以俾香港人認真思考下華人教育缺乏啲乜
土共今次無意中鼓勵學術討論
新媒體今次真係唔錯過機會
佢唔係企起陳佐洱果邊, 應該最少三派人起背後鬥緊.
舊 09-21-15, 08:07 PM   #24
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
唔知點解 ? 用血統血緣去區分種族/族群, 正正就係一次大戰以來既法西斯既核心.

因為交通同通訊愈來愈發達, 資料同人員既交流易左快左, 愈來愈多人唔係某一血統血緣但又會有同樣接近既文化認同.

認真, 其實你地有無諗過佢係特登講到咁低 B
咪就係佢地講親既血統同血緣 往往舉既都係一D根本站唔著腳既例子

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 08:49 PM   #25
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
分分鐘日本仲繼承多中華文化過而家既中華人民共和國喎
由手機版發出
不如問文革之後還剩下多少中華文化實際點

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NDS] Overlord Minions(Kuso 版 Pikmin) 神祕人1號 手提遊戲機討論版 5 04-07-09 08:50 PM

現在的時間是 04:07 PM

手機版 | APP版