Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-20-22, 02:05 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
The Black Phone | 接駁靈聲 |Ethan Hawke (2022)

驚慄片,加埋鬼魂,七十年代懷舊,影評大讚:

可以一試咁噃。

此篇文章於 07-07-22 07:33 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-22, 06:58 AM   #2
肉羊哩咖
griffin611

密室脫逃

成套戲兩粒鐘都冇,非常精簡,係第一幕慢啲,跟住就好緊張,尤其第二幕尾係高潮,呼。個細路基本上担晒大半套戲,好多時自己同自己做,嗰種外柔內剛掌握得幾好,反派 Ethan Hawke 大部份時間都係戴住面具,靠眼神聲調做戲,勁有迫力。導演原本拍奇異醫生2 嘅,「因創作上有分歧」而改去拍呢套低成本嘢,希望同絕望之間嚟玩,雖則冇乜嚇人一跳嘅位,佢玩 payoff 完滿真一流。

有少少爭在個怖局令本人對結局早有個預期。整體上好過前幾年套新隱形人。

舊 07-03-22, 03:28 PM   #3
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
密室逃脫+人鬼逆向簡化版IT?
睇咗, 有啲低成本的感覺, 場境不多, 不過連個殺人狂很平面, 無背景冇動機冇性格描寫, 甚至連佢點殺人嘅場面都冇(得最尾ko白卡細佬果下...), 只係掛殺人狂牌面玩靈異嘢罷了。但玩鬼嘅驚嚇度又不高, 佢有冇拍DS2似乎都唔大影響罷
又果啲電話hints如果真係前人已經做過的話個故事其實係唔通嘅, 當係班fd們夾計設陷阱ko Ethan仲通

還好兄妹演員表現不錯看, 亦有點致敬IT的點子; 而Ethan呢套的確係純反派了, 但其實比Moon Knight角色更無發揮...呢套可以評為不用入場

日本套Character純玩正常懸疑殺人故事好睇太多了

此篇文章於 07-03-22 11:48 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-22, 01:16 AM   #4
肉羊哩咖
griffin611

起碼唔似 DS2 醒蝕,冇整臭個朵先~

唔同意見口味,好正常啫,老細又有 point,係就係冇乜「娛樂性」⋯⋯

此篇文章於 07-04-22 02:47 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Black Panther: Wakanda Forever |黑豹2:瓦干達萬歲 (2022-11-11) 肉羊哩咖 電影版 30 11-20-22 06:31 PM
第60回静岡ホビーショー(2022) 亍 ◣ 收藏品討論版 0 05-11-22 01:04 PM
[西片] The Bad Guys (2022) 肉羊哩咖 電影版 0 03-29-22 06:22 PM
2022/02/22 22:22 亍 ◣ ~清談館~ 3 02-22-22 10:43 PM
[PS4] The Vanishing of Ethan Carter ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 07-18-15 03:40 AM

現在的時間是 06:15 PM

手機版 | APP版