Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
手機資訊/電腦軟硬討論>壓片size問題
十一月 06:12 PM 08-11-22
明明係同一話,同樣係1080P,點解有D可以壓得細到只有百幾MB,但又有D大到超過1GB?
雖然我估size大的係畫質好D?但我其實睇唔出有乜分別。
到底size大的,係做咗D乜,而導致用多咁多容量?
Heaven 06:32 PM 08-11-22
影片既畫面格數唔同,30 60fps都差好遠
由手機版發出
十一月 10:44 PM 08-11-22
我都見過有D寫明係60FPS的片,明顯睇到係順暢好多,但都只係5百MB左右。
所以我就唔明,唔係60FPS的片,點先可以壓到超過1GB
RPG之鬼 09:17 AM 08-12-22
作者: 十一月:
我都見過有D寫明係60FPS的片,明顯睇到係順暢好多,但都只係5百MB左右。
所以我就唔明,唔係60FPS的片,點先可以壓到超過1GB
codec同bitrate有好大影響
420secured 12:31 PM 08-16-22
容量大主要睇bitrate ,一格 (frame) 用幾多容量去儲存 (e.g 1格10kb vs 1格 15kb)
然後fps高的話,24fps = 一秒 10kb x 24, vs 60fps = 一秒 10kb x 60

睇落無分別:
先睇畫面,複雜/多野就要多啲bitrate記錄

Codec本身用左好多方法去偷雞 / 欺騙眼睛,去到某一個Level你未必覺得有分別,類似photoshop save jpeg, compression 3同6好大分別,但7同9你未必見到分別,但送大還是有機會見到
RPG之鬼 04:26 PM 08-16-22
https://www.youtube.com/watch?v=0LSH...AF%BE%E5%A0%82

剛剛看見,有興趣可以看看

返回主題版面