Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-07-06, 03:29 AM   #151
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
提起倪震,另我想到佢一句「持理殺人」,正好套在那些「保護婦女組織」身上。

舊 06-07-06, 08:21 AM   #152
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
認真搞笑
巴士阿叔當街問侯人老母就無野
人地幻想下非禮就有問題
唔知如果森美小儀當初開既題目係最想非禮男藝人有無人會搞到單野咁大呢?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 08:24 AM   #153
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Fussgaenger
我都知佢係玩野
但係個用詞真係好唔恰當喎
你話上床/性幻想對象呢d都ok
但係非禮呢個字帶d唔尊重既成份
同埋仲要係犯法既
作為一個大眾傳播媒介
我唔理佢玩野定認真
都要小心佢地既言詞
上床同性幻想會尊重得過非禮?
咪玩我啦大佬

雖然我覺得呢三樣野邊樣都好,其實根本都只係講黎笑下就算
諗下無罪架

如果今日佢地講既題目係「最想有性幻想/非禮既AV女優」又會唔會有事呢?

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 06-07-06, 08:29 AM   #154
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
又唔見d婦女投訴而家d雜誌?
本本封面都咸書咁~~唔意淫唔侮辱女性?
情陷夜中環2 d女成日靠 黎上位~唔侮辱女性?

其實個topic根本唔需要有咁多頁
唔鍾意果d人既其實果d人做乜都會覺得唔順眼架啦~
駛乜講咁多~

講明先我好少聽收音機~
不過可能我唔聽都係果d "有乜主持就有乜聽眾" 既聽眾啦~

舊 06-07-06, 08:52 AM   #155
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

根本成件事就係商台惹錯左班唔惹得既人比人開刀
森小係成人時段講呢個Topic同搞呢個投票,我真係唔覺得有咩問題
幻想下姐,大家都會,仲難得有個咁既機會比大家講下心入面唔敢講既
咁都比人開刀,只能怪佢地太睇少婦女團體,開罪到係香港最大影響力既團體
唔經大腦?
最唔經大腦既就係叫人收牌果個,真係收左商台個牌老實講肯定唔Like婦女團體既人仲多過唔Like森小既人

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-07-06, 09:19 AM   #156
Crazy Gamer

XBox Live GamertagMING0229
引用:
作者: 新堂愁一
又唔見d婦女投訴而家d雜誌?
本本封面都咸書咁~~唔意淫唔侮辱女性?
情陷夜中環2 d女成日靠 黎上位~唔侮辱女性?

其實個topic根本唔需要有咁多頁
唔鍾意果d人既其實果d人做乜都會覺得唔順眼架啦~
駛乜講咁多~

講明先我好少聽收音機~
不過可能我唔聽都係果d "有乜主持就有乜聽眾" 既聽眾啦~
講件事同反佢兩個就等於"睇佢地唔順眼"?
咁件事係錯架喎

我都好少聽收音機架
你要標籤自己
唔代表我講"有乜主持就有乜聽眾"包括埋你
0229 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 09:46 AM   #157
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
我只係覺得...就算真係有錯...
個程度都唔應該去到而家咁好似好嚴重咁

舊 06-07-06, 09:53 AM   #158
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
[轉貼]
【明報專訊】森美、小儀主持的商台節目《架勢堂》鬧出風波,因為上周五他們就「香港10大」環節舉行網上選舉投票,但當中設立的一條「最想非禮女藝人」之投票卻具爭議性,引起不少婦女團體抨擊,認為對女性有侮辱成分,有意群起杯葛行動。森美、小儀昨日就事件於商台召開記者會,他們強調今次進行民意調查引起公眾誤解,樂意對市民致「唔好意思」,但在訪問中未有正式認錯,但事後再解釋「唔好意思」,其實已是認錯的道歉。

「沒有侮辱女性」

森美解釋上周五因應節目內容舉行網上公開選舉,而為了令年輕觀眾清晰理解「最性感女藝人」的定義,故他決定假立「最想非禮、擁抱以及親吻女藝人」問題,但他沒有定下女藝人名單,任由網友自行投票。森美說﹕「如果有任何聽眾、女藝人無聽過節目,而備受這個網上問題影響感到不舒服,我很願意向她們講聲唔好意思。」

「誤會一場 無人做錯」

森美又稱只是想透過民意調查去了解市民心態,並藉這些答案去提醒女藝人防範Fans非禮,完全沒有任何煽動、鼓吹市民犯法,也不是侮辱女性。他理直氣壯說﹕「我想帶出信息,很多Fans未經藝人同意下做出擁抱、親吻,都是非禮行為,這是一個實在問題,但藝人們很多時不可出聲,我們都是想教好年輕人。」

網上已作修改

森美、小儀指事件引起不滿聲音,他們已立即修改問題,問他們有無覺得今次做錯了﹖森美說﹕「這事件無人錯,只是大家誤解了,總之禮多人不怪,情等如我無踩你,你話我踩到你,我都會講聲唔好意思。」

舊 06-07-06, 09:56 AM   #159
遊戲人間
Ultimate Gamer
"oui"

XBox Live Gamertagark0811
引用:
作者: 0229
講件事同反佢兩個就等於"睇佢地唔順眼"?
咁件事係錯架喎

我都好少聽收音機架
你要標籤自己
唔代表我講"有乜主持就有乜聽眾"包括埋你
你自己好少聽收音機,憑這一宗投票命名事件就自以為了解兩位節目主持人?了解其節目的聽眾?
發文前請先想清楚,注意下用詞.
你一再提出的「有乜主持就有乜聽眾」在侮辱全港該節目聽眾.

第一次可以當你無心之失,第二次...

此篇文章於 06-07-06 10:00 AM 被 遊戲人間 編輯。
遊戲人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 09:58 AM   #160
jason_kasim
God of Gamer
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
想做民意調查都應該留意下d字眼
讀過research的人都知問一d比較sensitive的問題時要比較小心處理
不過既然道左歉就算了
就此close file

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 10:00 AM   #161
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:
作者: jason_kasim
想做民意調查都應該留意下d字眼
讀過research的人都知問一d比較sensitive的問題時要比較小心處理
不過既然道左歉就算了
就此close file
903得罪左香港最強大既團體...我睇無咁簡單就可以close file~

舊 06-07-06, 10:06 AM   #162
Crazy Gamer

引用:
作者: 遊戲人間
你自己好少聽收音機,憑這一宗投票命名事件就自以為了解兩位節目主持人?了解其節目的聽眾?
呢單係時事野
係新聞黎
拎黎討論下o者

而家係討論佢地用詞不當
唔係討論對於兩個人為人點嘛
我唔了解佢兩個人又有咩影響

再者
有乜主持就有乜聽眾亦唔係完全係貶意o者
而家的確係有聽眾盲目附和
連非禮都覺得無傷大雅
咁同兩位主持人所持o既態度係咪一樣?

此篇文章於 06-07-06 10:09 AM 被 0229 編輯。
舊 06-07-06, 10:08 AM   #163
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:

第一次可以當你無心之失,第二次...
雖則佢意思上好似係侮辱緊聽眾咁...

但諗翻個主持...年薪百幾2百萬...做節目有急才...大學有時都會搵佢去講talk~
如果真係「有乜主持就有乜聽眾」既話...我會每日做佢聽眾~

<--轉左架勢堂之後差唔多冇聽過...

舊 06-07-06, 10:11 AM   #164
遊戲人間
"oui"

引用:
呢單係時事野
係新聞黎
拎黎討論下o者

而家係討論佢地同詞不當
唔係討論對於兩個人為人點嘛
我唔了解佢兩個人又有咩影響

再者
有乜主持就有乜聽眾亦唔係完全係貶意o者
而家的確係有聽眾盲目附和
連非禮都覺得無傷大雅
咁同兩位主持人所持o既態度係咪一樣?
討論兩位主持人用詞不當可以,不過跟侮辱其他聽眾是兩回事.

引用:
>>作者: Norm
>>從高登上既言論可看到好多青年都欠缺常識....
>>什麼是常識?一個大眾傳播媒界設立一個意見調查鼓吹犯法既行為係一件錯誤既行為,這就是常識....

係唔係可以講句
有咩節目主持人就有咩聽眾呢
>>而家的確係有聽眾盲目附和
>>連非禮都覺得無傷大雅
>>咁同兩位主持人所持o既態度係咪一樣?
你要講,可以去高登講.
你嚮度講,即係將呢個結論套落GAF既架勢堂聽眾度.

我都有聽架勢堂,依家我覺得你侮辱緊我.
你講錯野,冇要你道歉,只係叫你注意下用詞你都仲要藉詞推搪,你問問自己有乜資格批評兩位主持人?

此篇文章於 06-07-06 10:17 AM 被 遊戲人間 編輯。
遊戲人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 10:14 AM   #165
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
引用:
作者: 91
我唔知有冇人聽過 森美 出道果陣o的節目. 有乜主持有乜聽眾, 我聽落有o的 r 頭

我聽森美果陣, 只得星期六, 日做, 叫 "志健美先生" 音樂節目黎.. 應該, 我相信係 95 年的節目啦.

其實係電台或節目定位佐主持人要咁o既 style o者. 而且佢地做哩o的o野, 我相信仲有人監察住, 唔可以賴晒主持人. 所以今次o的人批評商台有道理, 但將個罪名只加在主持身上就唔太合理

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 10:17 AM   #166
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
應該話"有乜聽眾就有有乜主持"
市場上冇基本的需求的話,就唔會有那種類型的節目
就算有新類型節目出現,市場上應該有對該類型節目的基本需求,新節目才會出現
當然"有乜聽眾就有有乜主持"絕冇貶義成份
如果有人覺得的話我就講聲對唔住先

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之

此篇文章於 06-07-06 10:20 AM 被 jason_kasim 編輯。
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 10:18 AM   #167
Crazy Gamer

引用:
討論兩位主持人用詞不當可以,不過跟侮辱其他聽眾是兩回事.

你要講,可以去高登講.
你嚮度講,即係將呢個結論套落GAF既架勢堂聽眾度.

我都有聽架勢堂,依家我覺得你侮辱緊我.
講錯野只係叫你注意下用詞你都仲要藉詞推搪,你問問自己有乜資格批評兩位主持人?
我相信唔會全部聽眾都係盲目附和
亦有一d 理性o既聽眾會就自己o既意見發言
我一野就好似包括哂"所有" 呢個節目o既聽眾
呢樣係我承認失言

如果我改為"而家的確係有部份聽眾盲目附和"
理應較為適合

公開討論
無話有無資格o既
舊 06-07-06, 10:20 AM   #168
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
其實只係好少o既事, d師奶洗唔洗要抄人家...
又唔見佢地投訴下d八卦雜誌, d封面+內容咪仲賤

舊 06-07-06, 10:20 AM   #169
遊戲人間
"oui"

引用:
雖則佢意思上好似係侮辱緊聽眾咁...

但諗翻個主持...年薪百幾2百萬...做節目有急才...大學有時都會搵佢去講talk~
如果真係「有乜主持就有乜聽眾」既話...我會每日做佢聽眾~

同意,說話本身的確可煲可貶.

不過回顧前文及樓上的回覆,0229是用來數落架勢堂的聽眾.
我唔認為冇收聽該節目既人可以對其聽眾下此結論.

P.S 轉時段後都未試過聽晒,通常聽1hr左右.

舊 06-07-06, 10:21 AM   #170
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:
作者: t-cup
我唔知有冇人聽過 森美 出道果陣o的節目. 有乜主持有乜聽眾, 我聽落有o的 r 頭

我聽森美果陣, 只得星期六, 日做, 叫 "志健美先生" 音樂節目黎.. 應該, 我相信係 95 年的節目啦.

其實係電台或節目定位佐主持人要咁o既 style o者. 而且佢地做哩o的o野, 我相信仲有人監察住, 唔可以賴晒主持人. 所以今次o的人批評商台有道理, 但將個罪名只加在主持身上就唔太合理
咁耐歷史~
第一次聽已經係森美小儀...

引用:

我想講「有乜主持就有乜聽眾」依句用得唔岩姐~

舊 06-07-06, 10:28 AM   #171
t-cup
Moderator
CD-ROM

3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
jason_kasim

其實 CR2 由此至終都係針對年經人的巿場, 我在 90 年代頭開始聽 CR2.. 開頭改革其實唔係走哩個方面. 有好多音樂節目或者專業音樂節目o既.. even 中午夜晚都係咁.

變搞笑節目, 其實果陣都有跡可尋.. 自從 梁兆輝, 歐陽德勛 等 (仲有好多人).. 甚至乎 陳輝雄 走佐之後, 個台變佐娛樂性方向.. 音樂節目少佐好多. 果陣娛樂節目, 大部份都 phone-in + 遊戲.. 而家沿用果種模式. 但好像質素.. 真係下降佐.

而家我聽到, 萬世巨星 同 架勢堂, 有時都 O 咀.. 因為佢地嘈得黎有點亂, 而且萬世巨星果o的劇同以前比, 爛到真係唔知做乜. 同時相對下, 而家班主持, 咬字又唔算好清 (朱薰 我就指明, 佢咬字比較清.. 但有時大笑就有o的嘈), 又嘈.. 我只能說, 節目質素下降了.

節目質素, 不能只針對去怪責主持, 電台管理人有需要去改善o下o的質素.

p.s. 講商台無音樂節目.. 十年前的叱吒樂壇還有公信力, 因為有班識音樂的人在電台播歌, 而家一眾怪主持在電台播的歌.. 叱吒樂壇公信力大不如前.

引用:
咁耐歷史~
第一次聽已經係森美小儀...
梁志健 開頭做零晨節目 (都係聽節目, 話o者), 之後轉o左去星期六, 日朝早 (神咁早.. 好似試過 6:30-9:00 添). 果陣我喜歡聽 愛麗斯 (前排在 ATV 講塔羅牌果個) 做節目, 梁志健 個節目在 愛麗斯 節目之後 (叫 愛麗斯生活), 所以好多時都搭住聽. 至於.. 九十年代尾, 我就脫過一排, 再聽就.. 佢好似已經同 小儀 拍擋了

以前 DJ, 其實通常都星期六, 日朝早做開先, 當練習. 偽日本人 (果陣叫輝仔), vani 又係果個時代, 佢地一出黎就做音樂節目, 拍歐陽德勛, 陳輝雄... 佢地可以話同森美.. 同時代裡面成功的主持 (但大部份人都走佐!). 再後少少有 阿芝.. 其他的主持, 可能係我休聽 903 後的一輩 (果陣我轉聽 881)

此篇文章於 06-07-06 10:41 AM 被 t-cup 編輯。
t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 10:34 AM   #172
Crazy Gamer

引用:

你用"數落"
我真係完全無咁o既意思
無去到要貶低你or 所有"架勢堂"聽眾o既程度
我唔會收返
亦唔再多講
再講可能與你有更多觀點唔同而沒完沒了

我見街外人好多人談論此事
我屋企人都有提及
總不會每個人都聽過該節目(我屋企人都無聽過)
如果你覺得無收聽該節目o既人真係唔講得呢個topic (此句乃本人看錯誤遊戲人間內容而成)

咁我唯有收口喇
無謂搞到大家不歡而散

此篇文章於 06-07-06 10:51 AM 被 0229 編輯。
舊 06-07-06, 10:44 AM   #173
遊戲人間
"oui"

引用:
我見街外人好多人談論此事
我屋企人都有提及
總不會每個人都聽過該節目(我屋企人都無聽過)
如果你覺得無收聽該節目o既人真係唔講得呢個topic
咁我唯有收口喇
無謂搞到大家不歡而散
你真係好有趣,我話冇聽過節目就唔好批評其聽眾.
>>我唔認為冇收聽該節目既人可以對其聽眾下此結論.
你就理解成唔講得呢個topic....

anyway,既然你收口,就此作罷.

舊 06-07-06, 06:11 PM   #174
~寶~
Insane Gamer

引用:
作者: ELT
其實只係好少o既事, d師奶洗唔洗要抄人家...
又唔見佢地投訴下d八卦雜誌, d封面+內容咪仲賤
可能驚投訴完冇得睇八卦野
~寶~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-06, 10:03 PM   #175
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

停薪留職兩個月,慘了....

引用:
商台再就架勢堂選舉題目致歉
[07/06 星期三 21:44]
商台就節目架勢堂選舉定題事件,進行檢討,再度深表歉意,在黃昏與多個合作單位及贊助商達成共識,架勢堂節目會由下星期一起,停播兩個月,而鑑於節目監製及主持人森美及小儀,一向工作表現良好,會對兩人停薪留職兩個月,期間不可接受任何新的兼職工作。廣管局今日再接獲49宗,有關商台選舉題目的投訴,指有鼓吹性暴力之嫌,至今累積投訴有117宗.廣管局正跟進調查,下星期會召開特別會議討論.

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:35 AM

手機版 | APP版