Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-14-22, 01:30 AM   #251
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
開頭以為YOLICA入面YoYo第一個job就拍住姜濤梗係最受重用啦……
點知原來拍劇冇哂時間上其他節目人氣反而俾Alice同Sica過哂頭……
特別係Sica…呢排完全係爆show狀態仲誇張過WinWin……

不過講開又講…勁騎26呢個節目真係毒性超高……
睇左咁多集就連已經有一大排冇揸過下車0既本童子都有d手痕想搵部二輪爽番兩轉……

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-22, 09:17 PM   #252
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

早幾日先見到某多士店外面掛哂9週年應援banner……
點知今日……

引用:
防彈少年團拋震撼彈:中斷團體活動
編輯中心/綜合報導
2022年6月15日 週三 上午7:02

韓國男子夯團「防彈少年團」BTS,昨(14)日晚間在官方YouTube公開最新影片,無預警宣布將會「暫時中斷團體活動」,成員們改為專注在個人的活動上面,拋下震撼彈。

防彈少年團於13日出道9週年,日前才推出新專輯《Proof》,而昨晚在官方YouTube公開慶祝成立9周年的成員聚餐影片,不料隊長RM卻做出重磅宣言,宣布將暫時中斷團體活動,成員轉為以個人專輯為中心,形同「單飛不解散」,但也強調還是可能會繼續拍攝團體參與的綜藝節目。

另外成員們也大吐苦水,透露近年感覺遇到瓶頸,從2020年開始很多事情都不在計劃之內,覺得有點迷失了、團體好像變了,不清楚防彈少年團到底是什麼樣的團體了,也有成員提到漸漸感受不到創作的樂趣,覺得無話可說了,許多人講到辛酸處都不禁哽咽落淚。

不過最後防彈少年團也強調不是要解散,成員各自累積更多經驗還是會回到大家身邊,喊話粉絲不要「想得太負面」。(編輯:倪浩軒)

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
舊 07-15-22, 07:18 PM   #253
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

終於都係開造星5......
但係花姐唔再做監製......

結果同日COLLAR出歌件事完全被搶哂Fo......
MakerVille各條team之間好似完全冇協調過咁......

至於Ian單野...本童子覺得純粹得啖笑......
因航日報呢幾年都做左好多次cctvb打手啦......
結果又變左魯生show time時間......

不過又係MakerVille處理問題......
為表力撐即刻派新歌上台都無可厚非......
但係結果搞到大家以為Jeremy被打尖就......

另外韓國方面......
TWICE終於全員完成續約......
黎緊8月好可能會同少時+BLACKPINK上演終極女團大戰......

P.S.
敲碗等小薯茄搵花姐+Ian上雪櫃冷笑話......

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 07-15-22 07:23 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 07-16-22, 01:53 PM   #254
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
期待全民造星 V,
咦!小薯茄隊"男團"(?)FINALLY咪有機會真.出道囉。

Dee哥建議拍《I don’t Swim》 為Ian黑面平反 花姐:「佢比較慢熱」|Viu1 娛樂新聞
https://youtu.be/cE5X1TbhLKY

花姐同ERROR正副隊長梁業(肥仔)、何啟華(Dee哥),今日出席《全民造星V》記者會,會上宣佈花姐唔做監製,同埋派出MIRROR正副隊長Lokman、AK去溫哥華;肥仔同Dee哥去吉隆坡做「星探」,衝出香港揀仔呀,難怪花姐心情大靚啦!
ERROR會為吉隆坡之行苦練國語,仲揚言想出港普歌,但講到評審準則,肥仔就笑言要高過193、矮過自己,可以承傳返ERROR條「高度Curve」就最完美喇!Dee哥都話一定唔會揀威脅到自己地位嘅靚仔,又大呻冇份拍《I SWIM》,叫花姐開套《I don’t swim》畀佢,認真搞笑!
至於花姐就話MIRROR演唱會排練唔算辛苦,午夜前就會放鏡仔返屋企休息,仲幫Ian平反黑面傳聞,又解釋Jeremy嘅出歌進度,連Edan喺《I SWIM》嘅表現都講埋,花姐真係好忙呀!

IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-22, 10:53 PM   #255
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

韓國未開打...香港先黎場造星4.5......

COLLAR推出新歌"OFF/ON"唔夠十日......
5trayz就宣布出新歌"STRAY"......
加埋之前LollyTalk已經出左隻"三分甜"......

講真...兩隊都唔似COLLAR咁有公司照住做宣傳......
派歌出黎上到各榜十大已經算達成目標......
唔似COLLAR咁有非榜首不可0既壓力......

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 07-19-22 05:00 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 07-23-22, 06:48 PM   #256
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

又係Tesla...唉......
引用:
汽車失控撞壆起火燃燒 6歲子輕傷 林志穎嚴重車禍 臉手骨折 死過翻生
2022年7月23日週六 上午6:30

【星島日報報道】台灣藝人林志穎昨早發生嚴重車禍,其所駕駛的白色Tesla疑似失控撞向路中石壆上的指示桿,隨即車頭起火,林志穎被救出時滿臉鮮血,臉上及手部等多處骨折,坐在副駕駛席的兒子則屬輕傷,二人被送往醫院進行治療,目前正在留醫,林志穎的弟弟林志鑫傍晚現身醫院,透露林志穎父子兩人傷勢相對穩定,接下來兩三天是關鍵時間。文:娛樂組

林志穎昨日駕駛白色Tesla、載 6歲兒子Jenson,行經桃園市蘆竹區中正北路時,途中撞到路中石壆上的指示桿。據台灣傳媒報道,意外發生後,林志穎父子卡在車上,經由熱心途人救出五分鐘後,車頭隨即起火;林志穎被救出時滿臉鮮血,臉上及手部等多處骨折,一度痛到無法說話,同車的兒子則屬輕傷,兩人被送往林口長庚醫院進行治療,林志穎太太陳若儀與其他家屬隨後抵達醫院了解情況。據警方公布意外畫面,當時林志穎行經中正北路,先在路口U turn轉,隨後往桃園區方向行駛。從畫面看來,當時林志穎速度不算太快,但不知為甚麼一直偏向右行駛,直至撞上指示桿,之後車頭位置便開始起火。

未來兩三日最關鍵

林志穎弟弟林志鑫和林志穎的經理人傍晚現身醫院交代情況,但不設提問環節,經理人先感謝傳媒、大眾及歌迷的關心,但因為無法代替醫生說明傷勢,故以聲明稿代替。弟弟林志鑫則表示:「首先感謝危難時救我哥哥林志穎下來的熱心民眾,台灣就是有這麼熱心勇敢的民眾讓志穎平安來到醫院,大家都很關心志穎傷勢,我只能透露他目前傷勢是相對穩定,Jenson也相對穩定,謝謝醫療團隊,接下來兩三天是一個重點,我們跟醫院和家人做進一步討論後會再告訴大家,謝謝所有關心他的民眾和歌迷們。」

感謝熱心市民救援

林志穎的工作室則發聲明稿交代,透露林志穎在車禍後多處受傷及骨折,正由醫療團隊進行手術評估中,目前情況相對穩定,「22日早上約10點由駕駛林志穎先生及乘客兒子Jenson,因不明原因開車自撞分隔島(石壆)起火燃燒,隨即被熱心路人救出送往林口長庚醫院,目前林志穎父子正在長庚醫院進行緊急醫療處理中,林志穎先生有多處受傷及骨折,目前由長庚醫療團隊進行手術評估中,病情暫時無法詳細說明,但目前相對穩定,非常感謝社會大眾和粉絲的關心及長庚醫療團隊的協助。」最後更衷心感謝將林志穎父子兒子從車中救出的好心人士。

死神Lv.3能力覺醒
舊 07-24-22, 03:32 PM   #257
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

睇完某d報導...有感而發......明就明...唔明就算......
內文
有一日...兩間水著寫真發行商一齊發信邀請各方グラドル出席佢地辦0既攝影會......
之但係...呢兩間發行商......
一間就出左名專氹グラドル下海拍AV...
另一間雖然冇賣人落火坑但係就同唔少AV廠商關係密切......
咁唔少人氣已經好夠0既一線グラドル因為唔想形象受損當然就推左佢地啦......
結果其中一間發行商接受訪問時發爛渣......
講講下借d耳暗鬧班一線グラドル唔尊重佢地......
又話自己都係想做旺個市點解間間事務所都唔show佢......

死神Lv.3能力覺醒
舊 07-26-22, 05:58 PM   #258
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

掩耳盜鈴+冇眼屎乾淨盲......

引用:
Yahoo 娛樂圈
1.8k 人追蹤追蹤
最後的收視報告︳唔公布收視 咪冇節目低收視囉
2022年7月26日週二 下午12:25

與其解決問題,倒不如解決提出問題嘅人,呢個的確係好有效嘅方法。

TVB尋日宣布,「隨着新媒體的發展,廣大觀眾不再局限於透過傳統電視觀賞節目,同時亦可使用電腦、平板電腦或智能手機等透過多種媒體平台瀏覽,又可隨時隨地到 myTV SUPER 等網絡平台重溫,是以恆常於每周一發放電視直播收視資料已不合時宜,未必能完全反映觀眾收看電視節目的實際情況」。因此TVB將「重點聚焦於公布本台電視節目收視資料,以切合現時的收視數據公布環境」。

而喺呢篇公布後面就示範咗日後TVB公布收視嘅模式。「翡翠台昨(24 日)晚 8 時 30 分直播之《香港金曲頒獎典禮 2021/2022》,錄得跨平台直播最高收視 19.1 點,觀眾 124 萬收看,成績理想」。嗱,引號入面嘅都係官方公布內容,「成績理想」呢4個字都係TVB篇稿入面架。

首先,過去收視資料都係由TVB發布,本來只有翡翠台節目嘅7天跨平台收視(包括數碼頻道、myTV SUPER直播、7天追看收視及家外媒體),舊年5月開始改為公布本地三間電視台直播收視。的確,而家觀眾睇電視好少坐定等直播,數字亦未必反映節目有幾受歡迎。但係假如「廣大觀眾不再局限於透過傳統電視觀賞節目,同時亦可使用電腦、平板電腦或智能手機等透過多種媒體平台瀏覽,又可隨時隨地到 myTV SUPER 等網絡平台重溫」,咁何不公布返7天跨平台收視?。如果「直播收視資料已不合時宜」,「未必能完全反映觀眾收看電視節目的實際情況」,咁你啲sales拎咩去sell客落廣告?

又,將「重點聚焦於公布本台電視節目收視資料」,又有幾「切合現時的收視數據公布環境」?你咪又係拎個2日前嘅show話跨平台直播最高收視19.1 點!唔講以為你整疊有齊觀眾年齡層、收入狀況、觀看時數嘅數據分析我睇添,嚇得我。

而且當日係TVB自行更改公布資料內容,連對家條數都開埋,一年多啲咋噃?點解而家又彈出彈入,以昨日的我打倒今日的我?「電視直播收視資料已不合時宜,未必能完全反映觀眾收看電視節目的實際情況」?個世界快到咁呀?

攤開呢年幾以來嘅TVB收視數字睇,兩線劇集唔過20點係「新常態」,保持2字頭嘅多數係《愛.回家之開心速遞》同《東張西望》。一度大鑼大鼓改革嘅綜藝節目,結果最標青嘅係新聞部主理嘅《尋人記》,下一輯方東昇可以搵下失蹤多時、號稱旗艦嘅《開心大綜藝》去咗邊(仲有《爆足一周》!)。

公布收視唔一定對TVB不利,相反本欄多次提到,ViuTV近半年收視冇咩起色,基本盤3點收視好多時都守唔住,10點半2套綜藝更加慘不忍睹。就算外購韓劇建功,算出色嘅5點收視,同TVB江河日下嘅15點相比,仍然有距離。

既然大台覺得「聚焦於公布本台電視節目收視資料,以切合現時的收視數據公布環境」,咁大家自然識睇條數︰冇公開嘅,即係成績唔多靚仔啦。咁啱睇唔到《童時愛上你》結局周收幾多添,唔知有冇14點?不過我比較想知嚴重爛尾嘅I SWIM到底係升定跌囉。

死神Lv.3能力覺醒
舊 07-26-22, 06:23 PM   #259
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
掩耳盜鈴+冇眼屎乾淨盲......
都係果句, tvb觀眾係老人家會睇電視, viutv就多數上網睇喇。

舊 07-26-22, 07:08 PM   #260
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: wing 查看文章
都係果句, tvb觀眾係老人家會睇電視, viutv就多數上網睇喇。
呢個知......
係奇怪在果班膠層唔係慣左每個禮拜都搵呢日黎盡情下架咩......
突然間肯戒有d講唔通喎......

另外...響動漫版見到......
幫下手集氣......
引用:
作者: J+1 查看文章
集氣集氣

由手機版發出

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 07-26-22 07:20 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 07-28-22, 11:34 PM   #261
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

今鋪搞乜呀......
個台由未開場一路豆腐渣到而家終於出事......

引用:
【MIRROR演唱會腰斬】 屏幕塌下擊中兩名舞蹈員 其中一名傷者係COLLAR成員SoChing男友
2022年7月28日週四 下午11:16
MIRROR演唱會發生意外,今晚第四場演出期間,場館上方一塊LED屏幕突然塌下,擊中兩名舞蹈員。演唱會要即時腰斬,受傷舞蹈員立即送院治療。據知其中一名傷者係COLLAR成員SoChing男友阿Mo。

意外發生時,Edan與Anson Lo正在演唱Elevator。期間舞台上空一部大電視突然塌下,打中兩名舞蹈員。演唱會隨即中止,據現場消息指出,今場在控制台指揮大局嘅MIRROR經理人花姐,透過場內廣播開咪叫觀眾離場。

MIRROR開騷以來,舞台安全一直備受關注,演出前舞蹈員已出post表達不滿,演出後更加險象環生,AK爭啲因為舞台搖晃跌親,Frankie更加因為一不留神跌倒。據知,負責今次涉事大屏幕嘅公司,並無負責建造舞台。
清談果邊有片...慎入......
https://www.gaforum.org/showthread.php?t=254680

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 07-28-22 11:49 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 08-03-22, 10:46 AM   #262
wing
格鬥低手

達聞西果段廢話, 真係聽到我扯哂火

舊 08-03-22, 10:58 AM   #263
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: wing 查看文章
達聞西果段廢話, 真係聽到我扯哂火
羅家英??
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-22, 11:06 AM   #264
wing
格鬥低手

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
羅家英??
羅家英:「今次係經驗,做演員要經過好多風浪,今次係一個警惕,唔好恃後生就衝動、興奮,做一啲危險嘅事,要累積經驗,小心啲,做唔到唔好夾硬嚟,要為安全着想。

https://www.mpweekly.com/entertainme...0220801-348469

舊 08-03-22, 06:57 PM   #265
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

老野會怕死d...其實就預左......

其實某d做開cctvb打手0既傳霉咪仲無恥......
有事唔幫忙都算啦起碼咪落井下石丫嘛......
見到果堆垃圾淨係掛住搞事今日仲吹到咒MIRROR就快滅團.......

死神Lv.3能力覺醒
舊 08-06-22, 10:57 PM   #266
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

呢個七月搞乜……

MIRROR之後到PSY叔…而家連J家都瀨野……
引用:
2022年8月6日 週六 下午4:21
日團King & Prince北海道開騷現場着火 緊急疏散有觀眾吸入濃煙不適

香港男團MIRROR上星期四的紅館演唱會發生嚴重意外,吊在舞台上方的巨型屏幕突然墮下壓傷舞蹈員,消息震驚全港。今日下午,日本尊尼事務所人氣組合King & Prince,在北海道札幌市舉行日場演唱會時,吊在上空的煙霧器材流出電油,導致高溫的照明燈光忽然着火,並冒出濃煙,令演唱會立即叫停,更以廣播疏散現場觀眾,消防車及警車接報立即趕到現場,消息指有數名人士吸入濃煙感到不適。原定同日黃昏於同場地舉行的夜場演唱會宣告取消。

King & Prince由岸優太、平野紫耀、神宮寺勇太、永瀨廉、高橋海人組成,在2018年5月23日發行團體首張單曲《Cinderella Girl》,出道旋即走紅,備受力捧。

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 08-06-22 11:18 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 08-16-22, 11:28 PM   #267
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

8月KPOP女團大戰......
少時...率先撞板......
引用:
少女時代MV導演發文認抄襲迪士尼:對成員和公司感到抱歉

撰文:陳穎妍出版:2022-08-15 15:30更新:2022-08-15 15:30讚好210001

韓國女團少女時代久違5年帶着新專輯《FOREVER 1》回歸,MV不足30小時就突破千萬點撃。可是日前有日本網民上傳對比圖,質疑MV中的15周年Logo有抄襲日本迪士尼15周年Logo之嫌,最終導演發文承認抄襲。

有日本網民將兩個Logo上傳到Twitter對比,發現不論構圖、字型和外圍的圓型設計都幾乎一模一樣,因此引來了熱議。由於爭議愈來愈大,負責是次少女時代MV的導演最終於昨晚(14日)發文道歉,表示對組合及公司感到抱歉。導演講到這次一次性包辦了企劃到舞台設計,但卻在未經許可下擅用了他人的設計。他講到為了這次15周年,參考了不同的相關Logo,最終選用了現在MV中的圖案。

網民對比日本迪士尼及少女時代MV中的Logo,可見兩者幾乎一模一樣。(網上圖片)導演表示事前不知道設計來自於日本迪士尼,在沒有查證前就擅自用作MV之用,向相關人士獻上最真心的道歉。他承諾日後不會再發生相同事件,製作前更細心查證外,並再一次向少女時代、SM娛樂及粉絲道歉。暫時SM娛樂未有回應事件,MV則仍如常在網絡上播放。

原文網址: 少女時代MV導演發文認抄襲迪士尼:對成員和公司感到抱歉 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/803981

死神Lv.3能力覺醒
舊 08-31-22, 02:53 AM   #268
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

呢期做乜個個都搞選美......

殖民星收唔到開電視唔知玩成點......
口罩小姐下面有po講......
至於港...成班中哂招搞到準決賽都要延期......
反而冇諗到試當真會復興校花校草選舉仲碌爆人情咭搵導師......

死神Lv.3能力覺醒
舊 09-01-22, 12:30 AM   #269
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
呢期做乜個個都搞選美......

殖民星收唔到開電視唔知玩成點......
口罩小姐下面有po講......
至於港...成班中哂招搞到準決賽都要延期......
反而冇諗到試當真會復興校花校草選舉仲碌爆人情咭搵導師......
夏天為大地帶來美腿…
不係啦,係因為低成本又有班女肯出嚟趁青春留倩影,
所以先有咁多選美活動吧?

開電視有網頁版,唔知香港以外地區睇唔睇到了?
https://hkopentv.com/

舊 09-01-22, 01:26 AM   #270
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

引用:
作者: IDGAF 查看文章
夏天為大地帶來美腿…
不係啦,係因為低成本又有班女肯出嚟趁青春留倩影,
所以先有咁多選美活動吧?

開電視有網頁版,唔知香港以外地區睇唔睇到了?
https://hkopentv.com/
唔得…同ViuTV一樣鎖區……

死神Lv.3能力覺醒
舊 09-13-22, 02:51 AM   #271
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

本來有諗過係咪應該po落樓下NMU版...
但係基於樂評元素比較少...都係po呢度算......

BLACKPINK其實係咪諗住放棄亞洲專攻歐美市場......
隻新歌"PINK VENOM"響歐美大賣之時...響韓國本土反而不斷出事......
先係俾樂迷柴台話曲風冇新意......
接住冇耐就被懷疑抄歌......
跟住因為歌詞有某名牌個名搞到俾KBS禁播......
最新版本就係歌詞被指串TWICE同期首新歌搞到成班Once炎上中......

本來BLACKPINK響日本以舊年資料黎睇個勢已經唔係咁好......
而家咁搞一搞真係怕佢連台灣果邊都跌粉......

死神Lv.3能力覺醒
舊 09-13-22, 09:33 PM   #272
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

返到屋企…睇怕要跪榴槤……

引用:
英女王逝世|羅家英到英駐港總領事館弔唁︰她登基我七歲
2022年9月13日 週二 下午4:33
https://hk.news.yahoo.com/英女王逝世-羅家英到...083324800.html

英女王伊利沙伯二世日前離世,連日來大批市民帶同鮮花到位於金鐘的英國駐香港總領事館外弔唁和獻花,悼念英女王。除了鮮花外,亦有人帶同英女王照片、親手繪畫的畫作,以及寫有悼念字句的紙張,以不同方式表達心中哀思。

今日羅家英攜同鮮花到金鐘悼念英女王,他寫道︰「她登基,我七歲,這七十年來,英女王是我的長輩,看著我成長到老矣。香港在他(她)的庇蔭下,人間福地,還有幾多個長輩呢,鮮花一束,謹致敬意,萬世流芳,大象無形。」羅家英於1946年出世,英女王於1953年登基,時年27歲。

死神Lv.3能力覺醒
舊 09-18-22, 10:55 PM   #273
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

BLACKPINK似乎仲未黑完......
雖然新碟大賣但係兩隻派台歌都是非多多......
[COLLAR]好在我地出歌先...唔係又聽俾人屈抄KPOP......[/COLLAR]
引用:
BLACKPINK新歌MV被指激似COLLAR《OFF/ON》 網民例多項相同之處

韓國知名女團BLACKPINK相隔兩年再度推出新作《Pink Venom》,現時MV推出四周,點擊率已經高達三億,可惜惹來抄襲風波,被指出與三首分別在90及00年代爆紅的歌曲在節奏或歌詞都幾乎一樣。昨日(16/9)BLACKPINK再次帶着新專輯《BORN PINK》回歸,當中《Shut Down》MV昨天公開後,僅一天就破5千萬點擊,不過就有網民指出當中的內容,與女團COLLAR的《OFF/ON》MV高度相似。

最近,有網民在Facebook專頁「後援會」上載一張BLACKPINK新MV截圖,表示:「好彩係COLLAR出先,唔係又有排煩」,指出兩團的MV非常相似。帖文一出引起網民討論,當中有人認同BLACKPINK抄襲COLLAR的觀點,指出:「都係咁啱得咁橋,又係搭lift、又係浴缸、又係跑車、又係行走廊、又係第一下食指指地下,第二下兩隻手一齊向下掃,冇嘢嘅,咁啱啫」、「好彩COLLAR《OFF/ON》出先,唔係又話香港抄韓國」。不過亦有網民表示BLACKPINK《Shut Down》當中不少元素在以往的MV同樣出現過,因此根本就不存在抄襲COLLAR的行為。

原文網址: BLACKPINK新歌MV被指激似COLLAR《OFF/ON》 網民例多項相同之處 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/815...edium=referral

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 09-18-22 11:01 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
舊 09-22-22, 07:36 PM   #274
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

裡拳只顧刷存在感自...與民為敵之餘仲要唔記得打狗前先睇狗主係邊個......
引用:
監警會委員余黎青萍批港姐泳裝「個個著到少到不得了」 TVB發聲明強烈譴責:保留追究權利
2022年9月21日週三 下午2:08

今屆港姐將會喺星期日舉行決賽,不過未開騷已經有負評!尋日獨立監察警方處理投訴委員會(簡稱監警會)舉行會議,會上監警會委員余黎青萍討論期間提到「近期啲電視同電影嘅色情暴力非常氾濫」,更批評港姐泳裝環節「個個著到少到不得了」,又話「答問題嘅時候,使唔使要喺冷氣房裏面,對住曾志偉嗰啲咁樣……瞪大眼望到實,點解要着三點式游泳衣嚟答問題呢?我真係唔明」。余黎青萍更希望相關部門檢討指引,「睇吓係咪要嚴格一啲」。

向來同政府關係良好嘅TVB,今日發聲明回應言論,指有個別人士以指名道姓的方式對本台高級行政人員作出惡意及不實指控,並道「其本人公開言論中,並沒有舉出其他電視台同樣舉辦的相關選美活動作引指,言論存在針對性,本台強烈譴責相關言論。有關人士亦刻意將本台《香港小姐競選》的傳統比賽內容與社會上與虐待兒童、色情又暴力相關議題掛勾,在公眾場合以監警會委員身份發表此等言論,有違道德之嫌,不負責任的行為不但誤導觀眾及大眾,亦對參選《香港小姐競選》的女士構成不尊重及惡意誣蔑」。

聲明更指出,TVB嚴格遵守《電視通用業務守則》,並重申「對於所有針對性之不實指控及惡意揣測,本台必定保留一切法律追究權利」。

今年81歲嘅余黎青萍,曾任教育署長等崗位,上屆特首林鄭月娥參選時邀請余黎青萍擔任競選辦資深顧問。2019年反修例風波期間,林鄭月娥委任余黎青萍加入成為監警會成員。余黎青萍胞弟係著名肝臟醫生黎青龍。
引用:
余黎青萍指電視電影色情暴力元素泛濫 馮德倫出PO反擊
2022年9月22日週四 下午4:50

監警會委員余黎青萍前日(20 日)喺監警會會議上,表示關注性暴力及家暴等問題,認為電視及電影色情暴力元素非常泛濫,令市民吸收大量色情暴力元素,虐兒個案亦有所增加。余黎青萍更點名批評TVB《香港小姐競選》,質疑港姐佳麗點解要著住泳裝答問題:「少布到不得了」,「答問題使唔使要喺冷氣房裏面,對住曾志偉嗰啲咁樣,瞪大眼望到實,點解要著三點式答問題呢?我真係唔明。」

除咗TVB發出聲明強烈譴責之外,事件亦引起唔少人關注,當中包括電影人馮德倫,佢喺IG上載韓國電影《無聲吶喊》海報並發文反擊:「虐兒問題嚴重當然要重視,保護兒童是必要。把責任推到香港影視,請拿出證據,有統計嗎?不會是社會壓力,貧窮問題… 嗎? 電影暴力氾濫?香港電影何來的氾濫?一年不到幾十部。有電影之前世界沒有虐兒問題嗎? 電影從來都反映社會問題,好的電影還會帶出阻嚇作用。有看過無聲吶喊,PLATOON 嗎?香港影視行業已經非常難做,還在落井下石,要擦存在感麻煩去其他地方」唔少網民都紛紛留言表示支持,例如「其實係好可笑,無啦啦用電影做 scapegoat,但有時要用電影去宣傳時就講到電影好重要,不如啲無謂人俾電影業真係專心自己發展啦」、「講得好呀!」、「長津湖開晒槍又剩,算唔算暴力?」、「導致香港虐兒問題嘅原因其實有很多 : 抗疫政策,經濟環境,原生家庭影響... 如果只係將一切罪名加諸係電影業之上,恐怕唔單止冇對症下藥,仲無辜扼殺咗一眾電影從業員嘅努力 香港電影業已經好難行,希望大家唔好隨便搵電影嚟做藉口,迴避問題癥結」、「對啲無稽嘅言論唔使咁嬲」及「有問題叫提出問題嘅人收聲從來都係廢嘅當權者一貫做法!好采(彩)仲有人繼續發聲!」等等。

另外,陶傑及已經離巢TVB嘅歐陽偉豪(Ben Sir)亦有就港姐泳裝「少布到不得了」出PO,同樣得到唔少網民留言支持。

余黎青萍噚日傍晚發聲明:「席上警方闡釋保護易受傷害證人的措施,並將與列出的相關部門合作。就此,本人認為尚有其他部門。於是提出電視和電影帶有不少色情和暴力的元素,表示合作的相關部門實應包括電檢當局,須嚴格檢視影視指引。本人終結提出,家長須關注子女情況。」

死神Lv.3能力覺醒
舊 10-10-22, 02:00 AM   #275
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

黎到而家...先dun到篇聲明出黎......
其實如果法律部班師爺有話呢樣果樣唔講得就應該一早同大家講清楚啦......

唔難理解呢篇文目的係要為MIRROR復常鋪路......
畢竟開頭休業一個月本來就係夾番預計的調查報告公布時間......
既然而家官府果邊一拖再拖...Viu/MakerVille點都冇可能俾你無限拖落去......
講0既野其實一早就已經應該講同需要講...
攪到而家先出可以見到佢地真係冇乜人識做危機處理......

之不過部份傳霉急不及待就搬出cap水論黎道德批鬥...就未免太過打手所為......
事實上近一個月黎已經開始有部份鏡粉質疑係咪有需要休咁耐......
甚至有人嗌出黎話仲唔俾MIRROR復工係道德綁架......
事情已經開始有走向鏡粉要推MIRROR出山的趨勢......

最新消息...聽日派新歌上台......

至於細節內容點睇同全面復常會係幾時同有乜困難...本童子暫時會諗住呢幾日內去番ViuTV個po度講...到時見......

死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 10-10-22 02:05 AM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
娛樂新聞報告 Vol. 10 Terry仔 Neo Entertainment TREND 1000 09-08-14 12:05 AM
tales of series VOL 2 盒蛋&膠扣 & DISSIDIA FINAL FANTASY TRADING ART VOL 2 sariel 買賣專區 5 10-12-13 10:38 PM
吹水專區 Vol.1738《~!@#$%^&^~!@#$%^!@#$%^&**&^%$#@!@#$%^》 Yakumo Fujii 吹水專區 1002 02-14-11 07:36 PM
利物浦之友 News & Discussion Vol.11 ~ [超聯戰報] 打呲戰復仇失敗,主場被愛華頓悶和 ~ syncmaster 球會討論區 1030 02-11-07 01:34 AM

現在的時間是 07:10 PM

手機版 | APP版