Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-14-11, 08:38 PM   #76
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
吓?!

FF十衰咩?

我覺得佢個戰鬥系統幾好,
可以隨時換隊員,唔駛只係集中用死其中幾個人,
係唔係好習慣當年無咗世界大地圖咋,
其他水球果D我就唔多鐘意玩了。

FFX出HD版的同時有無可能中文化呢?
PS2年代好似有韓文版添,果時港台因為翻版盛行根本唔會有機會出。
如果我冇記錯既話當年韓文版「素敵だね」好似係搵左李秀英唱
都好好聽呀

舊 09-14-11, 08:44 PM   #77
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
吓?!

FF十衰咩?

我覺得佢個戰鬥系統幾好,
可以隨時換隊員,唔駛只係集中用死其中幾個人,
係唔係好習慣當年無咗世界大地圖咋,
其他水球果D我就唔多鐘意玩了。

FFX出HD版的同時有無可能中文化呢?
PS2年代好似有韓文版添,果時港台因為翻版盛行根本唔會有機會出。
我反而覺得佢個ATB系統係退步中嘅退步, 訪問中仲講到懶有理念咁
其實FF10最主要嚟講係當時估唔到佢嘅遊戲性一跌walt就跌得咁勁
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 08:49 PM   #78
littleyip
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDlittleyip
XBox Live Gamertagyip616
我諗起避雷惡夢
littleyip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 09:00 PM   #79
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
X淨係掂過下,今次可以玩哂佢
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 09:09 PM   #80
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
FFX個半ATB我幾鍾意
當年ATB玩得多有少少悶之下覺得幾新鮮
唔會手忙腳亂之餘又幾有戰略性
可以試唔同狀態魔法對個出招次序有咩影響

反而mini game就真係
FFX玩水球、FF8玩card game呢類真係有遊玩性嘅我ok
但避雷、蝴蝶呢啲除咗折磨大家之外有咩"好玩"可言?

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 09:12 PM   #81
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
FFX個半ATB我幾鍾意
當年ATB玩得多有少少悶之下覺得幾新鮮
唔會手忙腳亂之餘又幾有戰略性
可以試唔同狀態魔法對個出招次序有咩影響

反而mini game就真係
FFX玩水球、FF8玩card game呢類真係有遊玩性嘅我ok
但避雷、蝴蝶呢啲除咗折磨大家之外有咩"好玩"可言?
引用:
作者: aquarius 查看文章
我反而覺得佢個ATB系統係退步中嘅退步, 訪問中仲講到懶有理念咁
其實FF10最主要嚟講係當時估唔到佢嘅遊戲性一跌walt就跌得咁勁
FFX果個係CTB...
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 09:12 PM   #82
lwl

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDlwlworld
XBox Live GamertagLWLWORLD
引用:
作者: littleyip 查看文章
我諗起避雷惡夢
我最後都係拎唔到呢件最強武器

舊 09-14-11, 09:22 PM   #83
Bahamut

註冊日期: Apr 2003
FFX 係自ps年代後, 除FF 7外, 我比較喜歡的一隻
個系統我都覺得唔錯, 至少好過FF 8的極惡的抽取系統

既然有FFX, 咁即係FFX-2, FF 12都有機會HD化?
不過如果這2隻就算真係出我都不會打算再玩就是了
Bahamut 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 09:22 PM   #84
Nic2
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
又可以玩水球
想當年淨係玩水球都玩左百幾個鐘
賽雞國際版改左冇BUG技, 不過冇想像中咁難玩, 3 tick搞掂左
最麻煩係避蝴蝶同避雷

Nic2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 09:30 PM   #85
Oscarzero
Game Master
VT魔人

註冊日期: Jun 2004
XBox Live GamertagOscar Zero
FFX正係正在各方面都好高水準, 無咩地方有致命性既缺憾
的確係一代名作

我會買, 不過唔會PS3/PSV通殺
如果只係Remaster就PSV重溫
真係有加料就PS3狂打

舊 09-14-11, 09:32 PM   #86
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: Bahamut 查看文章
FFX 係自ps年代後, 除FF 7外, 我比較喜歡的一隻
個系統我都覺得唔錯, 至少好過FF 8的極惡的抽取系統

既然有FFX, 咁即係FFX-2, FF 12都有機會HD化?
不過如果這2隻就算真係出我都不會打算再玩就是了
FF8除左抽魔法抽到抽筋之外,仲要打破了傳統RPG的規則,角色Level越高,敵人等級越高……
都係一個Critical Point黎

舊 09-14-11, 09:33 PM   #87
frankylui
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code1461 6155 5034
PSN  IDfrankylui
XBox Live Gamertagfrankylui
引用:
作者: Nic2 查看文章
又可以玩水球
想當年淨係玩水球都玩左百幾個鐘
賽雞國際版改左冇BUG技, 不過冇想像中咁難玩, 3 tick搞掂左
最麻煩係避蝴蝶同避雷
記得當年起初完全冇興趣玩水球
有次玩到無野好玩去試下,之後玩到停唔到手

「if you find this suitcase, please take it to our daughter.」
frankylui 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 10:45 PM   #88
卡樂B
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDcalbee-1
引用:
作者: frankylui 查看文章
記得當年起初完全冇興趣玩水球
有次玩到無野好玩去試下,之後玩到停唔到手

玩法有d 似紅白機既足球小將
卡樂B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 10:54 PM   #89
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
FF-X係最後一隻好玩的FF.... 避雷有個方法, 係關掉聲音, 只睇畫面閃光, 會易少少.

不過避雷同避蝴蝶都真係好煩
但講到故事, FF-X真係唔錯, 主題明確咁樣講犧牲... 如果佢出360版又平平地, 我會考慮買多次, 但今次唔玩mini game了... 反正只靠死鬼大叔, 賊妹同yuna有最強武器都夠過主線.

此篇文章於 09-14-11 11:19 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 10:54 PM   #90
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 09-14-11, 10:57 PM   #91
零式
Ultimate Gamer
Banned

諗深一層,其實FFX都係一本道,但係可以好玩過隻13咁多既
零式 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 11:00 PM   #92
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: 零式 查看文章
諗深一層,其實FFX都係一本道,但係可以好玩過隻13咁多既
因為13 有求哥寫腳本
10有野島一成

舊 09-14-11, 11:12 PM   #93
T123
Junior Member

註冊日期: May 2003
當年玩FFX真是欲罷不能, 完全投入了遊戲中的世界,玩國際版賽雞玩左無數次先過到.
T123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-11, 11:58 PM   #94
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: money 查看文章
因為13 有求哥寫腳本
10有野島一成
其實我覺得佢出X唔係X-2係奇蹟
明明而家SE社求哥玩晒

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-11, 12:10 AM   #95
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
大家唔好問點解唔係remaker 7、8、9
呢隻只係ps2的hd remaster版
即係tomb raider, metal gear solid hd版來
應該唔駛點花工夫
凡ps2有的都應該可以出
人地個個都3合1 咁出
佢偏偏要獨立出
有點搵笨

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-11, 12:22 AM   #96
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: chunmanx 查看文章
大家唔好問點解唔係remaker 7、8、9
呢隻只係ps2的hd remaster版
即係tomb raider, metal gear solid hd版來
應該唔駛點花工夫
凡ps2有的都應該可以出
人地個個都3合1 咁出
佢偏偏要獨立出
有點搵笨
SE野, 有邊次唔係買完呻笨
PSN堆FF都貴過其他game

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-11, 12:32 AM   #97
Vanux
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
想要FFXII-HD多喲...因為當年玩日板完全唔知講乜, 但覺得好好玩, 如果出HD英文版一定玩多次.
Vanux 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-11, 12:36 AM   #98
\ot_to/

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
X未玩過, 有興趣, 最好有埋XII。
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-11, 12:39 AM   #99
Led Mirage

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: Antares 查看文章
((((((((((((((((((劇透))))))))))))

二百次閃電我黎啦
跑雀冇左個bug我都死硬

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-11, 12:40 AM   #100
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: Led Mirage 查看文章
跑雀冇左個bug我都死硬
當年唔係靠D BUGS
根本過唔到

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
[多機種] Bio Hazard HD REMASTER l PS3, 360 l DL 版 PS4, XBone 武藤遊戲 電視遊戲討論版 635 02-13-15 07:31 PM
[PSV] Final Fantasy X|X-2 HD Remaster l 日版 12月26日發售 money 手提遊戲機討論版 149 10-29-13 08:30 PM
Final Fantasy i? Exellen 電視遊戲討論版 1 03-15-04 04:07 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 10:15 AM

手機版 | APP版