Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-11-21, 05:46 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
DCS World |數碼戰鬥模擬世界 - (半個)阿富汗地圖開始接受預訂

玩咗一排,都係時候開始寫啲嘢。因為套嘢實在太大,會不定期慢慢寫。

首先,呢隻 game 屬於傳統模擬類,唔似 Ace Combat 系咁噉著重遊戲性同聲色表現,比較偏向真實性,同埋身處戰場嘅感覺(啫係悶)。再加上軟硬件嘅好有要求,上手嘅門檻好高吓。

如果未被本人嚇走嘅話,咁呢隻 game 係乜料 -- 基本上係玩家駕駛一架機體,參與一個自訂/他任務(未必係包含戰鬥),或者一場由多個任務組成嘅戰役。重點係玩家享受接近真實駕駛某機體嘅樂趣,可以話係 MSFS 嘅戰鬥版,有人話論機體像真度,有過之而無不及。除咗玩家可以自設任務同戰役之外,有多人連線模式,亦可以自設伺服器。

隻 game 基本系統係免費嘅,當中包括一個地圖同兩架玩家可用嘅戰機(之後再講)。分 Steam 版同獨立版,兩者玩嘅時候無分別。Steam 版只能玩從 Steam 下載/購買嘅組件,VR 亦只能用 SteamVR;獨立版由開發商 Eagle Dynamics 網站下載/購買嘅組件,亦可以玩 Steam 版經轉換後嘅組件,而 VR 不限於用 SteamVR。

隻 game 特式係模組化,因應玩家嘅興趣(同財力),加減遊戲嘅內容,模組主要有呢幾類:
  1. 戰機
  2. 非戰機嘅交通工具
  3. 器材/配件
  4. 地圖
  5. 戰鬥任務同戰役

下載同買可以到呢個網站:
https://www.digitalcombatsimulator.com/en/

此篇文章於 今天 05:00 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-21, 09:04 PM   #2
肉羊哩咖
griffin611

齋講無謂,睇吓最新嘅 2.7 版係點,全部係實 game 畫面,全無 cut-scene:

佢啱啱公佈咗,玩家可以每六個月試玩要錢嘅模組(戰役除外),每個模組可以免費任玩2個星期。新玩家買首個模組有半價優惠~

此篇文章於 06-11-21 09:09 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-15-21, 05:24 PM   #3
肉羊哩咖
griffin611

系統就要求有配備 Win10 嘅 PC,最好 i3 以上嘅處理器,有 8GB RAM。話就噉話,你要玩多人對戰、VR、某啲地圖或者複雜龐大,好多嘢同時發生緊嘅任務,最好起碼有 i7 CPU,同 16GB,有部幾快嘅 SSD 同張勁嘅 graphics 咭。

輸入就由鍵盤、滑鼠、joystick、手掣、HOTAS 都支援。輸出就由一個芒,去到三個,甚至再誇啲玩埋獨立 MFD (戰機上用嘅多功能顯示屏)都得。同樣支援愛飛人仕愛用嘅 TrackIR。

而本人覺得投入度最高嘅係 VR,佢支援 Steam 同其他大少 PCVR 系統。你係可以用 VR 手掣扮隻手,不過絕少人咁玩,都係返 HOTAS,有人甚至為咗噉開發咗隻滑鼠戒指,VR 可以係個專題有排講。

維持住一貫玩模擬嘅傳統,錢坑嚟嘅~

舊 06-18-21, 07:00 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

補充:仲可以用 追踪手勢嘅 LEAP,同 Capto Glove 。玩得再投入啲,可以整埋張 VR 活動椅,搞到好似玩 Afterburner 咁,例如: Yaw VR,不過地方要夠大先~

英國有間公司(應該叫機舖),有兩張呢類 3D 椅畀人租嚟玩 VR。

追加:夏季特價進行中,去到7月12號,模組由減十二美金到半價不等。

此篇文章於 06-19-21 01:21 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-25-21, 06:04 AM   #5
肉羊哩咖
griffin611

真失禮,連主網站都冇擺出嚟~

咁,可以玩乜?
  • 齋飛,享受高空嘅「寧靜」,同操控飛機嘅樂趣,睇風景就一般,畢竟個地形引擎都好多年,講細緻度,同天氣系統唔及 MSFS2K,雖然架機絕對像真過後者,有人甚至以為後者只係玩玩下。
  • 好多人玩都係貪佢有得打。單機一個人玩,或者參與多人一齊玩亦得,可以對 AI 或者另一班玩家。當中可以有人担任 game master 主持。
  • 玩單純隻揪/群揪。因為可以個人整個專用 server,呢隻牆國好幾受歡迎,見唔少簡體字 server。
  • 訓練 -- 好不幸,好多部機體都要學,要浸,練習到熟練玩得投入。唔似 Ace Combat 噉一買返嚟可以即玩,由於像真度幾乎似足真貨,好多時齋讀熟部說明書唔夠,好多時要上網睇片學,又要玩啲訓練任務,甚至可以約人網上教你~
  • 教練 -- 你夠熟可以教人,特別係有唔少機體係雙座位,可以兩個人同時坐一部機,一個教,一個學。據報由於呢隻 game 夠真,連美軍都用嚟教學用。
  • 拍片:有好多人玩之餘,鍾意將啲玩嘅紀錄剪剪埋埋出條片出嚟畀人欣賞,慢慢發展另一門「藝術」。Eagle Dynamics 故然係個中高手(咱家嘢都整唔靚搵鬼買咩),有好多業餘嘅都整啲好正嘅片出嚟,仲有人搞唔少影展。唔講噉多,放兩條人哋嘅傑作出嚟畀各位老細參詳下:

• 整任務。隻 game 包含個好強大嘅任務/戰役製作器,可以話係 game 中 game,玩得精嘅佢支援 Lua scripting。啲有心人整咗好大量免費任務放出去任人拎嚟玩。
  • 玩改裝。另一個有心人嘅公益項目,細到由改善影像音效,加新嘅機體塗裝,大到整啲由無到有,全新嘅機體艦艇都有,拍得住賣錢嘅唔再講,絕大部份都仲要係免費!呢個有機會再講。

此篇文章於 06-26-21 11:08 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-26-21, 11:07 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

漏咗一樣,可以玩花式/編隊飛行,好考合作性同技術,同 AI 和/或真人一齊飛,不過 AI就~~~

Steam 版部份模組,同期特價中。

舊 07-01-21, 12:49 AM   #7
肉羊哩咖
griffin611

公測版更新。其中多一個免費地圖 Marianas!係中太平洋一系列島嶼,其中有美屬關島塞班等等,現代(咳,有留意國際時事都知某大國好想染指嗰區)同二戰場景都啱。

(真係要寫寫啲模組介紹)

此篇文章於 07-01-21 03:10 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-02-21, 04:39 AM   #8
肉羊哩咖
griffin611

個眼睛想旅行

先講啲數量最少嘅先:地圖。

唔似 MSFS2K,佢可以玩嘅地圖實在好有限,連天氣系統都好簡單,而家玩到嘅只有呢幾個:

克里米亞(免費) -- 可以話係元祖地圖,主要包括格魯吉亞,黑海東部,俄國南部同烏克蘭南部,係有埋克里米亞地區,不過因為政治敏感嘅關係,只係得個海岸線~

波斯灣(ED 製作,收費)-- 主要包括阿聯酋,安曼,同伊朗中南部,仲少少沙地,伊拉克同科威特。後面三個都係得啲海岸線,上面乜都無,所以有人話應該叫「霍爾木茲海峽」。其中杜拜市區建築物都整得好靚。

內華達州試驗兼訓練中心 NTTS(ED 製作,收費)-- 暫時唯一個美洲地圖,主要係圍繞住「紅旗」空軍訓練中心,Top Gun School,Area 51,仲有拉斯維加斯同胡佛水壩。

諾曼第 1944 (Ugar 製作,收費)-- 第一個以二戰為主嘅地圖,包括英國南部,英倫海峽,同法國北部,主要諾曼弟登陸戰役相關地區,比較舊。可以話畀之後嘅英倫海峽取代。

英倫海峽 (ED 製作,收費)-- 比上面嘅細,但地圖名勝地標落得更足,尤其係多佛地區。可能係由於係咁多個之中嘅最細,幾乎只合二戰戰機同直昇機使用

敍利亞 (Ugar 製作,收費)-- 可能最大嘅地圖,有以色列北,兵家必爭嘅戈蘭高地,約旦北部,敍利亞西部(連大馬士革),黎巴嫩全境,土以其南部,最近免費加埋有塞浦路斯島。今次 Ugar 落足料,唔好話好多名勝都有 -- 好似舊年貝魯特被炸咗個貨倉,阿薩德個「皇宮」;仲有好多古蹟等你去搵~

由於個地形由 2012 年沿用到而家,同 MSFS 2K 比,無論準確度同細緻度都差一大截。不過你玩得 DCS,都唔係齋飛嘅啫~

追加:原來新圖 Mariana Islands 係用咗新引擎,好咗,有人拎 MSFS2K 做比較:

此篇文章於 07-16-21 11:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-07-21, 02:00 AM   #9
肉羊哩咖
griffin611

都係要入「正題」,都要講識飛嘅模組~

用家飛得嘅可以咁分法:
  • 翼:定翼機 同 旋轉翼機(啫係直升機)
  • 動力:活塞式 同 噴氣式
  • 時代:二戰,非戰機, 同 第一代、第二代、第三代、第四代噴射機 -- 正式嘅係去到咁,下面有解
  • 飛行模型(Flight Model)精細度:檟準(SFM),外掛(EFM),先進(AFM)同 專業(PFM)
  • 機艙可動度:標準系統模型(SSM)同 先進系統模型(ASM)
  • 製作:咱家(ED)製、第三廠製、或者係用家自製

標準系統模型(SSM)同 先進系統模型(ASM)嘅分別,前者好似以前嘅模擬咁,啲功能全部要用鍵盤和或 joystick 輸入,功能好多都簡化咗,但係個儀器板齋得個睇字;後者七成以上嘅掣都撳得啪得扭得,即使啲掣完全無用/未寫到可用,可以用滑鼠同 VR 手掣同手套操作,另一方面,成部機全真嘅好似 -- 啫係要撻著部機,快嘅都要三五分鐘,唔熟嘅要搞成十幾分鐘~

而飛行模型嘅分法,係表示部機幾像真。SFM 只係依參數睇數字,唔多準,尤其係啲機可以唔會失速唔會失控;啲 AI 機全部都係用 SFM。EFM 同 AFM 比較精準,尤其第三廠出品部份會做得更精細(好似 F-14A/B),PFM 係 ED 專利,佢拎到啲「解咗密」嘅風洞測試數據資料,轉化成編程,

以上兩樣,詳細啲解說可以睇呢度:
https://www.digitalcombatsimulator.c...787493#1512209

由於數據來源嘅關係,DCS 入面啲機體,特別係賣錢嗰啲,只會有啲唔再係第一線嘅機體。雖則好似唔多吸引,但包括咗好多歷代名機。跟住會逐啲嚟講。

此篇文章於 07-10-21 04:37 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-09-21, 03:06 PM   #10
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
之前我都開過不過香港真是無人玩這個
成件事純KB Mouse玩都得
自製cockpit玩又得
我自己用緊TM Throttle + TM MFD + VPC stick + TPR rudder + 藍芽指環 + Aimxy + KB玩
控F18基本上都舒適
VR唔係好得
用過Valve Index搞其實好辛苦
有線果D好影響
無線的可能才較好一點不定
而且VR hand操作完全未得 用返Mouse無咁嬲
communication用MFD搞唔錯可以減少使用KB
呢隻野真的好花時間去學習
既是遊戲又不是遊戲
好多空戰事情都可以試
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-21, 03:52 PM   #11
肉羊哩咖
griffin611

回上:
  • 反而「墻國」好鬼死多人玩,因為唔止有 J-11 (又叫「殲11」,本人用返英文),「墻國」仲有檔嘢出啲戰機模組,有檔嘢出啲戰役,個風格好鬼 Ace Combat,仲搵有份做配樂嘅合作 -- 睇佢夠唔夠胆死出台海地圖⋯⋯
  • 本人只係用成套 TM T16KM + Throttle + Rudder,再加個 trackball 當手指喳,啲友玩 VR 嘅好推薦隻 PointCTRL,加多個追蹤器去個頭罩,用手指當老鼠用,但好鬼貴,有興趣可望望:
    https://pointctrl.com
  • 都係走唔甩,要講講:本人用 Quest 2 有線玩,Airlink / VD 都唔夠條 2.1Gb 嘅線順,反正坐定定嚮度無乜所謂,部手提機只得 RTX 2060,都勉強勉強啦,要有 35 fps 以上,啲儀標板用 VR Zoom 都睇得清嘅。另:有好多人話 HP 部 Reverb G2 勁 sharp,不過本人覺得部腦䞷碼要有 3080i 先好諗,而部 HP 好鬼死貴~ 想玩得順暢,好多設定搞,初初又玩又試,前前後後執咗成兩三個月先滿意(半放棄亦唔想再煩),不過係好值嘅,VR 唔止臨場感無械可擊(部 F-14 同 A-4E 飛到震嘅時候你真係會驚),SA 好過用 TrackIR 好多,你玩過唔想返去望住部芒;個罩幾貴都平過你整三個芒加埋件 TrackIR,用墻國品係平啲,但本人點都無乜位放 3 個廿四吋芒;本人近日手㾗開始試直升機嚟玩,部 Huey,嘩,,嚮樹之間飛過都幾過癮㗎;而啲人話用 VR 嚟降落易好多。
  • 本人當係好似賽車咁,呢個係件對個人技術器材要求好高嘅 game,要磨要浸,幾似都好唔係真嘅,有前 F/A-18C 飛行員兼玩家兼 Youtuber 證言,而有好多人拎隻 game 嚟當體育 game 噉玩嘢,有機會放啲例子,呢個係平民用錢可以買到最高級別嘅模擬,尤其你係戰機迷基本走唔甩。本人之前玩過其他戰機模擬,亦揼低咗好多年(咳),呢個都係因為有咗 VR 先返去,點知⋯⋯
  • 追加:用 VR 飛,屋企人見到會覺得好怪,唔似玩 Beat Saber 噉,都係對手 fing fing 咁啫,炸地面望住前面都話,空戰緊成日個頭要拎嚟拎去,頭岳岳咁,唔知做緊乜~

此篇文章於 07-10-21 04:59 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-10-21, 10:28 PM   #12
肉羊哩咖
griffin611

Flaming Cliff 3 [Fixed/AFM+PFM/SSM/Jet/3rd+4th Gen]

如果玩開 Ace Combat,又或玩好似 Elite Dangerous Star Wars: Squadrons 之類嘅,想玩啲比較「像真」嘅模擬;可惜跟埋免費嗰兩部機,Su-25T 同 TP-51,前者適用於對地攻擊,後者只係教練機。如果鍾意現代空戰嘅,畀錢買架機無可避免。

如果唔想一下子要記好多掣嘅,好多人推介 Flaming Cliff 3:
https://www.digitalcombatsimulator.c...laming_cliffs/

裡面有成 7 部機:
  • A-10A
  • F-15C
  • Su-27
  • Su-33
  • MiG-29A
  • MiG-29S
  • Su-25

全部現代噴射機,空優對地多用途海空軍有齊。雖然會機艙入面啲掣全部唔識郁嘅,不過幾乎架架都係 PFM,啫係有實機嘅風洞數據,像真度極高。加上感應系統同武器系統都無偷工減料,所以幾抵玩。呢個舖上嘅時候仲係特價中,賣緊 US$24.99 。不過錯過咗都無問題,佢年中都有幾次做特價。未買又可試玩兩個禮拜先,都幾「毒」吓㗎~

如果唔係部部機都噉啱老細嘅胃口,啲機可以逐件買,特價緊賣 US$7.99 。

本人因為 N 年前玩過ED 出,唔係 DCS 系嘅 Su-27,雖然而家嘅改進咗咗好多,但興趣無乜,呢度只有架 F-15C~

老實講,本人有嘅機其實好少,講咗有嘅先~

此篇文章於 07-10-21 10:31 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-13-21, 03:52 AM   #13
肉羊哩咖
griffin611

F/A-18C Lot 20 [Fixed/PFM/ASM/Jet/4th Gen]

ED 開發,舖嗰陣仲係嚮 Early Access 「早買早享受」階段,呢年放風話差唔多完成可以跳去正式出街。

本人同好多人一樣,如果有玩開其他「硬芯」模擬嘅,或者玩熟咗 FC3 啲機體之後,想進階去「先進」啲(啫係煩好多)嘅機種嘅,呢個「大黃蜂」會好啱做第一部機。機體解說呀,開發史呀,留返自己/睇有心人嘅嘢,費事悶親各位老細。

好處:
  • 海軍戰機第一台線控飛行系統(Fire-by-wire FBW),電腦會參考機師想做出嘅動作,再根㯫機體飛行狀態,控制/調整機體各個可動控制面,既做到機師嘅指令,又保持到部機唔會墮。就係噉架機好難失速失控,連萬一唔好彩玩出 tail spin,都有系統救部機~所以新手嚟講相對易上手。
  • 「玻璃機艙」,有三個多功能顯示器(multi-function displays MFD),絕大部份資料 -- 武器系統選擇,雷達,地圖,縱合狀況顯示,紅外線電視等等,同功能都可以經 MFD 搞掂,記少好多掣(雖然都有好多嘢要記)。
  • 抬頭顯示器(head-up display HUD),可以話 DCS 咁多部機中,最好用又同時最簡潔(你睇過 F-16 嗰個就明)。唔止,佢仲有頭盔顯示器。
  • 多用途,因為取代 F-14 同 A-6 等機體,部機可以担任所有攻擊任務:由對空到對地嘅;由短中長程嘅對空飛彈,「蠢」嘅空投炸彈同火箭,一般飛彈同反雷達發彈,激光引導炸彈,「聰明炸彈」JDAM/JSOW,反艦飛彈,統統有得畀你玩 -- 亦即係話要學齊有排你學。
  • 叫得做艦載機空母操作走唔甩,雖則基本系統包埋嗰個空母比較簡略,但係降落呢吓絕對極富挑戰性。
  • 仲有咩比降落空母更難?空中加油咯~絕對挑戰你套架生同技術同耐性~
  • 性能方面,絕對唔係「週身刀無張利」,BVR 空戰未必最強,但打埋身戰(dogfight)能力絕對唔弱。
  • 呢個比較細嘅,係個起落架幾硬凈吓,因為要空母升降,令到嚮一般機場跑道升降易啲,甚至降落去公路同啲草地上面都無乜問題。
  • 簡單一句:絕對「抵死夾大件」~

唔係噉好:
無乜,要數係個引擎;雖則有雙引擎,但反應好慢,明明推到去後燃器(afterburner 燃料直接噴去引擎出口個位嚟燒,以增加出力),但副引擎都要過成兩三秒先到。

詳情:
https://www.digitalcombatsimulator.c...planes/hornet/

仲有,好多人叫大部份掣郁得嘅,唔叫 ASM 叫 Hi-fi,SSM 嘅叫 Lo-fi,本人都係跟返廠噉分法

此篇文章於 07-22-21 03:58 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-14-21, 08:37 PM   #14
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

我好肯定PointCTRL唔夠呢隻是鬼彈藍芽手柄準
我夾埋JoyToKey用基本上可以無KB控F18
用過幾次VR其實好辛苦真是.....
ValveIndex都覺得像素唔夠又要擺好兩個sensor做6dof 又重又焗又熱
RTX2070super行VR都掩唔少畫質同preload先逼到144fps
Aimxy真是最o岩用來坐定定頭追
用來玩埋F1201X同rFactor真是掂
Aimxy有個問題在充電module好易壞充電
不過有一換一服務零費用收貨

https://item.taobao.com/item.htm?spm...cket=14#detail

https://item.taobao.com/item.htm?spm...cket=14#detail

此篇文章於 07-14-21 08:45 PM 被 s2001154 編輯。
舊 07-14-21, 11:06 PM   #15
肉羊哩咖
griffin611

Aimxy 咪係 TrackIR 個國產版咯,好多人用,但都係爭 VR 少少,加上本個所謂芒得嗰 15吋~不過有啲面罩真係幾重,Quest2 真係輕啲平啲。 隻藍牙介指幾有興趣,平平地無傷肝。

舊 07-14-21, 11:38 PM   #16
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Aimxy 咪係 TrackIR 個國產版咯,好多人用,但都係爭 VR 少少,加上本個所謂芒得嗰 15吋~不過有啲面罩真係幾重,Quest2 真係輕啲平啲。 隻藍牙介指幾有興趣,平平地無傷肝。

Aimxy當然唔係TrackIR啦
一個用藍芽+Gyro一個用紅外線架
舊 07-14-21, 11:58 PM   #17
肉羊哩咖
griffin611

了解,係咪可以拎轉頭㗎?

舊 07-15-21, 02:13 PM   #18
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
了解,係咪可以拎轉頭㗎?
基本上同真是坐在cockpit差唔多
彎腰 shouldercheck都做到
自己改個cockpit area大過玻璃罩可以穿埋出去睇
要手動回中的頻率都比TrackIR少
當然玩DCS一定要用曬3粒
玩ETS或其他車類一粒都夠
Aimxy話搞緊新版不過到現在都未見影......

此篇文章於 07-15-21 02:16 PM 被 s2001154 編輯。
舊 07-16-21, 12:24 AM   #19
肉羊哩咖
griffin611

本人都係用 VR 為主,有興趣 TrackIR/Aimxy 嘅不妨睇睇。

而支 joystick 介指睇個樣當滑鼠用當然準,不過一手要揸支棍又要用隻超大介指,要試過先知便唔便;未用過 PointCTRL 無得講,不過用過嘅都無大問題,應該 OK 掛,不過都係太貴落唔到手。

舊 07-16-21, 12:49 PM   #20
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
本人都係用 VR 為主,有興趣 TrackIR/Aimxy 嘅不妨睇睇。

而支 joystick 介指睇個樣當滑鼠用當然準,不過一手要揸支棍又要用隻超大介指,要試過先知便唔便;未用過 PointCTRL 無得講,不過用過嘅都無大問題,應該 OK 掛,不過都係太貴落唔到手。
VR手果D真是太貴
要setup都好煩
用藍芽指環最高CP
舊 07-16-21, 11:08 PM   #21
肉羊哩咖
griffin611

有兩個幾好用嘅免費工具 app,一個係 DCS Updater Utility,除咗方便你開唔同版本嘅 DCS World,仲可以分別開 VR 同 2D 版,可以更新、修補、還原 DCS、轉換 VR 系統、起 server、模型撿視、仲可以開相關嘅工具 app。

下載:https://forums.eagle.ru/applications....php?id=222020
正式討論:https://forums.eagle.ru/topic/134493...r-gui-utility/

另一個係鍾意玩空戰嘅老細必備,叫 Tacview,只要你有 save 低啲遊戲紀錄片,可以載入去呢個軟體去撿視各機嘅飛行軌跡,唔只用於教學,亦可以做賽後撿討。

下載:https://www.tacview.net/download/latest/en/
討論:https://forums.eagle.ru/topic/116593...ficial-thread/

------------

另:原來 ED 今次大發善心,嚮個 Mariana Islands 地圖入面,靜雞雞噉加咗個「練靶場」,畀人練掟炸彈火箭導彈用。位置嚮 CT97 區一個叫 Faralona de Medinlla 嘅小島上面,幾隱蔽吓。

此篇文章於 07-16-21 11:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-17-21, 09:15 PM   #22
肉羊哩咖
griffin611

消息兩則:
  1. Ka-50 Black Shark 係第一部 DCS 入面同時係 PFM 同 ASM 嘅機體,而家係第二版,噚日正式發怖第三版製作進行中,未有期。本人試玩過唔係噉鍾意部機啫~
  2. 而諾曼第地圖更新進行中,會嚮下一個公測版度上埋,不過呢個本人又無買~

舊 07-20-21, 12:16 AM   #23
肉羊哩咖
griffin611

Okay,如果啱啱買咗架機,要做啲乜?
  1. 唔洗講噉多,裝咗佢先,Steam 版同單體版做法有少少唔同,唔同嘅模組大細唔同,不過都要啲時間。
  2. 睇吓本說明書,ED 出品都有下載埋「本」 manual,有啲第三廠出品無跟埋,好似 F-14 咁,要另外去佢個網站下載。
  3. 如果本 manual 都講你唔明嘅,可以去搵搵著明嘅 Chuck's Guide: https://www.mudspike.com/chucks-guides-dcs/ 佢除咗 FC3 嗰幾部機無之外,差唔多全部有齊,講得好深入淺出,你有心學某一個系統,一樣武器嘅話,都唔難跟住做,佢仲會更新吓啲內容。
  4. 齋睇字都唔得嘅,睇片喇! YouTube 上面大把教學,有啲好似 Grim Reapers 噉部部機,各個武器同系統都介紹同教,有啲好似 Prez 同 Iain Chrisite 噉專注一兩部機,或者一類武器 -- 後者專門教用「蠢」彈同火箭。不過有啲模組不斷「演變」中,啲片有時會過咗期唔再啱,有啲教學唔夠全面,跟住嚟做可能仲亂~
  5. 另一樣好緊要嘅係操控,先要設定好基本操作嘅軸,你有套勁嘅 HOTAS 好,齋用鍵鼠嘅都好,都要設定好呢樣先,跟住搞啲掣用嚟做啲乜。呢度要跟每個人用嘅系統,興趣習慣偏好而好唔同,當然網上都有好多人 share 佢哋用嘅設定,貪方便可以下載嚟試用再改,點都好,要整件啱自己嘅 mapping 都幾花啲時間。
  6. 玩訓練任務:有啲模組會跟啲有聲,甚至有啲有片嘅教學任務,有啲好似 A-4E 同 F-15C 無嘅,就網上有好多免費嘅可以拎。
  7. 當然要勤啲練習,或者上啲群組,論壇同 Discord 搵人教,本人無試過,唔知有冇人要收錢。

此篇文章於 07-20-21 12:22 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-22-21, 03:46 AM   #24
肉羊哩咖
griffin611

漏咗,ED 都會出咱家教學片~

最新 OB version 2.7.4.9632 出咗,齋更新個 file 超大,睇你有啲乜而定,本人嗰下有成 20GB 咁滯。改咗啲乜詳見:
https://www.digitalcombatsimulator.c...ews/changelog/

部份重要項目:

玩公測版係無噉穩陣㗎啦,不過「早用早享受」,尤其早排由 2.5.6 -> 2.7 啲新嘢又多又極度吸引,佢又畀你同時裝穩定版同公測版嘅,有空位無所謂。

如無意外,下個舖還債,噏少少雷達嘅嘢。

此篇文章於 07-22-21 06:55 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-22-21, 07:41 PM   #25
肉羊哩咖
griffin611

首先,對唔住,而家先發現 s2001154 老細晨早出咗棟樓,積重難返,sorry sorry。

之前噏 Netflix 套高達時候,噏咗堆關於感應器嘅嘢,呢度繼續,主要圍繞住 F/A-18C 為主講。

首先開咗個防護罩先 -- 本人唔係工科出身,都係跟啲說明書同睇啲片嘅啫,獻醜,有錯麻煩請指正。

雷達,可以話呢幾十年最重要嘅偵測工具,尤其係空戰方面。有人以為中途島一役,因為日艦無雷達而美艦有,導至日方慘敗而逆轉成場戰爭。

雷達好簡化噉嚟講,一 part 係射出束無線電波,當啲電波撞到嘢反彈返轉頭,雷達另一 part 會接收啲返嚟嘅電波,確定到反射返嚟嘅嘢,佢個距離/高度同相對方位。隨住電子發展,發展到仲可以確定到電波撞到件嘢嘅速度同移動方向。由於固體同某程度上液體都反射到雷達波,加上電波多多少少都有噪訊,近呢三四十年啲雷達系統會有啲「隔」,減走啲唔要知嘅嘢,剩返啲使用者想見嘅反射,唔係一大喳反彈人都唔知邊個打邊個。

如果齋睇過 Top Gun 呢挺荷里活片嘅,啲戲入面嘅雷達一啲都唔真實,有幾樣嘢要澄清:
  • 唔似地面啲雷達噉,絕大部份飛機上面嘅雷達,都係望住前面有限角度 -- F/A-18C 最大係左右夾埋 160 度,而 F-14B 只係有 140 度。事關個雷達因為空氣動力學等關係都放嚮機頭,雷達噉裝法又要轉足 360 度,電波嘅強度足夠煮熟個機師;俄國有款嘅 Su-27 曾經試過嚮機尾嘅圓栱度,裝多咗個後視雷達,但係實唔實際?之後再無機係噉嘅設計,加上各大國都主力開發「隱形」戰機,怕且唔多似係。
  • 雷達唔係一次過同時間掃晒成個掃描範圍,個雷達波係由左至右掃,再由右至左掃返轉頭,咁樣叫一個 bar。可以想像到咁其實掃嘅範圍幾細吓,空優戰鬥機嘅雷達可以由機師設定到噉:由左至右一次之後,個電波移落少少,先至由右至左掃,到咗左邊移返上去原位度,整大啲個掃嘅範圍,咁做法叫兩個 bar。再加上去可以玩到去掃 4 個 bar,有啲似寫個『弓』字,F/A-18C 最多可以有 4 個 bar,F-14B 可以去到有成 6個 bar 咁多。係就可以「睇」清楚啲,不過越多 bar 來回要更多時間,郁得快嘅目標比較易跟甩咗。
  • 靠彈返嚟嘅波嚟偵測嘅系統,好似雷達,聲納,射燈等等,都有個弊病 -- 就係偵測範圍以外嘅嘢,都好易發現偵測系統係開著咗 -- 打個比諭,嚮個好黑嘅山頂開住個電筒,係可以照到一定距離嘅嘢,不過照唔到嘅人,可以老遠見到個電筒嚮邊。戰機個翅都有條天線,去探測啲雷達波,直譯叫做雷達預警接收器(Radar Warning Receiver RWR),甚至可以根據電波嘅特性,分到發出電波嘅係乜嘢嚟 -- 係 S-300 對空飛彈?係 F-15?之餘似類。
  • 上面講到,雷達可以 check 到目標嘅速度,主要係靠「多普勒效應」,簡單啲嚟講,由相對接近緊嘅嘢彈返嚟嘅雷達波,個波長會細咗,相反個波長會長咗,留意係相對,都要睇埋目標郁嘅方向,噉先計得出個實際速度。由於就算係用「多普勒效應」,相對向相反方向「移動」嘅地面,佢啲反彈波都會混埋一齊出現埋,能夠「下視下射」嘅雷達系統會有個「隔」,專門減走啲相對時速加減 100 海里嘅訊號,呢個「空白」區域叫做 the notch,如果有戰機噉啱同咱身部機個航向成直角,個速度又係 100 海里嘅,噉就會「隱咗形」。
打吓打打搞到噉長,雷達當然唔止噉少嘢,遲吓再噏。

此篇文章於 07-22-21 07:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
10/25「藍井エイル WORLD TOUR 2015 -ROCK THE WORLD!- IN HONG KONG」開催決定! URA 日本動漫畫討論版 43 12-31-23 07:17 AM
[NS] Super Mario 3D World + Fury World《超級瑪利歐 3D世界 + 狂怒世界》 | 2021年2月12日發售 seed2005 電視遊戲討論版 54 03-12-21 10:26 AM
問遊戲:Another World? 大情大性武大帝 電視遊戲討論版 0 12-12-14 10:25 AM
[ETC] A Hangar, A Pinhole And A World Record: Building The World's Biggest Camera KKH 照相館 0 05-18-06 08:40 PM
[NDS]Pac-Man World 3 ittihad 手提遊戲機討論版 0 10-14-05 09:24 AM

現在的時間是 07:44 AM

手機版 | APP版