Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 01-01-11, 11:30 PM   #1
boycym
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
點解部電腦每次開機..都要拔掉電源線再插先開到機??

有時要好多次先開到機
boycym 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-11, 11:33 PM   #2
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: boycym 查看文章

有時要好多次先開到機
底版出問題, 換火牛, 都唔會解決到, 我舊機就係這個情況
結果拿去整, 維修果間舖同我講醫番都哂藥費

所以, 最後我UPGRAGE左台機

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 01-01-11 11:38 PM 被 phil077 編輯。
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-11, 11:39 PM   #3
亞利古
God of Gamer
桃太郎~~

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code5413 0864 7405
PSN  IDmomotarou112
XBox Live Gamertagmomotarou112
我之前果部都試過
唔夠一排就壽終正寢

清理中遊戲(點解仲有咁多 ):
PS3: Demon's Souls
PSP:流行り神2
360: SSF IV,Lost Planet2
Wii: Disaster,朧村正
亞利古 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 08:31 AM   #4
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:

有時要好多次先開到機
試下將RESET掣果條線換去插入POWER個位裡
即是說用RESET掣黎開機

舊 01-02-11, 09:08 AM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
似牛問題.....不過唔識都係比錢人check啦.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 11:11 AM   #6
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
火牛死
換牛
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 04:20 PM   #7
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:

有時要好多次先開到機

只係不斷「拔掉電源線再插開到機」
可能只是插頭接觸不良
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 04:27 AM   #8
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
似牛問題.....不過唔識都係比錢人check啦.......

引用:
作者: 淡水 查看文章
只係不斷「拔掉電源線再插開到機」
可能只是插頭接觸不良

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
試下將RESET掣果條線換去插入POWER個位裡
即是說用RESET掣黎開機

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章

引用:
作者: POKA 查看文章
火牛死
換牛

我的舊機, 和樓主同一情況, 各位的解決方法, 我都試過
我的經驗係, 換左三隻唔同的牛, 火牛電源線都換過, POWER/RESET交換來用, 都沒有解決到
所以我才推定是底版問題, 結果拿去比人驗查維修, 結果也証實係底版壞, 維修果位人兄同我講, 整係整可以整, 但好有機會復發, 最後都係UPGRADE台機, 現在隻舊牛在新機仲用得好好地

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 01:12 PM   #9
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
有幾個可能性
1.機箱個按鈕有問題.
2.主板IO出現問題, 多數也是受雷撃或突然高電流影響
3.火牛問題

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 01:20 PM   #10