Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-30-22, 03:51 PM   #11
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
睇咗第二回,今次係 IMAX,單係音效真係好好多!可能好似套《1917》噉,真係未必屋企睇~

關於 Val Kilmar 嘅事,佢有部自己拍落嘅自傳《Val》,Amazon Prime 有,太慘,實在未有心情睇。

軍武

首先,引用好多前 Top Gun 教官講,呢套係荷里活,唔係紀錄片。

美國一早退役晒啲 F-14A/B,世界現存仲飛得嘅,只有伊朗。所以入面架 F-14,極可能部份係 CG,部份係道具。不過個駕駛艙望落做得幾真。但係好多其他嘢,得啖笑:好似開無線電,唔會同時開埋個雷達~

老 C 開頭想「揸」F-35,不過經海軍「勸諭」之下,改用 Super Hornet。

架所謂「第五代戰機」,好似 Su-57。

F/A-18 係可以人手拉到好高攻角,係做到戲入面「眼鏡蛇」嘅動作,但架「第五代戰機」嘅動作,就有啲誇。

F/A-18 係有頭盔顯示器,但呢度完全無用到;而因為雷達只望到前面部份。

畀人後追,只係仲係人哋射程入面,好似戲入面咁直筆甩扒升或者做 split-s,尤其對手部機出力大過自己,等於自殺。

啲 HUD 顯示大部份都係錯;最可恨到今時今日 F-14 嗰個都仲係錯。

訓練嗰陣見到啲炸彈係藍色,表示係訓練彈,但唔明既然只用兩粒,唔會點解要拎足四粒,反而正式嗰陣得兩粒。

因為炸彈嘅空氣動力表現唔同,無可能個彈道同飛機個航道係一樣~

F/A-18 上面個「鐳射夾艙」,無可能向後瞄準~

敵人啲防空飛彈,唔洗咁密,個款似係 SA-3,屬雷達引導飛彈,但唔見有雷達;而戰機放啲「煙花」訊號彈 flare,只對紅外線導彈有效,因為引導技術嘅關係,每台地對空架每次只可以放一飛,亦有最短距離限制,如果支彈爆起上嚟,因為有好多碎片飛出嚟,咁近其實架機都會中招。

無時間,打住咁多先。

按:聽《軍武器研》講戲入面嗰啲「101知識」,非常有「娛樂性」。

此篇文章於 05-30-22 08:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Top Gun 2 (TBD) | Tom Cruise david 電影版 12 05-25-17 05:26 PM
[西片] Tom Cruise *Oblivion* Official Movie Trailer tallken 電影版 42 04-22-13 10:12 PM
[西片] Valkyrie (華爾基利暗殺行動) : Tom Cruise KIM 電影版 40 03-01-09 05:07 PM
[NDS]Top Gun DS neo2046 手提遊戲機討論版 29 02-01-06 11:53 AM
明珠星期五做湯告魯斯成名作「Top Gun」 何文田作品 Neo Entertainment TREND 3 08-27-03 07:12 PM

現在的時間是 05:22 AM

手機版 | APP版