Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
照相館>懶人加賀的PS入門教室Phase1 (做SOFT EFFECT篇)
加賀KAGA 08:39 PM 02-23-07
做SOFT EFFECT

第1步....打開個file(廢話)

第2步....click住個background

第3步....一路拉住張相落去下面個格仔到

第4步....會見到多左個background copy,之後選filter, click入 "Gaussian Blur"

第5步....會見到可以set個Radius (數值越大會越Blur,要set幾多自己喜好),set好後張相已見到Blur左

第6步....再set透明度(opacity)一般約60%~75%,自己喜好,set好後已見soft效果

第7步.....Layer > Flatten Image影像平面化

最後......劇照起貨

正如K大所講PS用法千變萬化,大家不妨多試
KKH 09:00 PM 02-23-07

自己開教室題目嘛~
ZERO NEKO 09:04 PM 02-23-07
好沙龍哦
Strider 09:52 PM 02-23-07
未睇晒但係先多謝城太賀兄指導先~!
嘖HEIHEI 12:11 AM 02-24-07
遲d搵返隻photoshop裝返玩一下先
多謝布列的教學..希望繼續有教學可以俾我o地呢d新人學多d
加賀KAGA 12:15 AM 02-24-07
作者: 嘖HEIHEI:
遲d搵返隻photoshop裝返玩一下先
多謝布列的教學..希望繼續有教學可以俾我o地呢d新人學多d
多謝,有人睇的話我會繼續寫呢
ps.我不是乜野布列呢....人家是攝影大師,
我只識影頹相呢=="
嘖HEIHEI 12:16 AM 02-24-07
作者: 加賀KAGA:
有人睇的話我會繼續寫呢
一定有人看的..只是沒回XD
KKH 12:20 AM 02-24-07
加賀爺.. 我... 我好想.... 分拆你條 thread 做 5 個 PS 入門教室題目.
加賀KAGA 12:24 AM 02-24-07
作者: KKH:
加賀爺.. 我... 我好想.... 分拆你條 thread 做 5 個 PS 入門教室題目.
好呀....THX
KKH 12:29 AM 02-24-07
搞掂, 請重訂題目
加賀KAGA 12:42 AM 02-24-07
作者: KKH:
搞掂, 請重訂題目
重訂完畢
KIM 12:43 AM 02-24-07
強~~~! 請問用什麼軟件?
加賀KAGA 12:47 AM 02-24-07
作者: KIM:
強~~~! 請問用什麼軟件?
好明顯係Photoshop啦(教學中示範的為CS3 version)

返回主題版面