Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-20-21, 12:49 PM   #451
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
踢嬴波串少少啫未洗去到要還嘅地步嘅!中國夢丫嘛!睇死D咁嘅嘢咪又係領事館班大中華膠做搞手!咁強大係唔係應該留返喺中國恰外國人呢?做乜移民外國俾人恰呢?
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-21, 05:07 PM   #452
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
講到係咪特別「針對」,老實講,都有啲咁嘅親戚,去到土生土長,成口美加英澳紐語口音,唔開名嘅話,畀著本人呢啲咁蠢嘅,都未必識分佢係中日韓越泰馬星喇。其他國裔嘅,想像到都唔多識分,唔通揼你之前,噉得閒同你驗家世咩。

而阿特蘭大單嘢,死者好多唔係華裔人仕(RIP),事發之後啲「有心人」即刻跳出嚟抗議種族歧視,亦有啲政治人跳上車。

舊 03-20-21, 05:55 PM   #453
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
香港無歧視咩
非洲人南亞人都有大把人睇唔順眼

中國人本身已經好唔受歡迎
加埋肺炎同戰狼真係華人多得佢唔少
HK is not China tee而家可能有市場

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-21, 09:59 PM   #454
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
連韓國人都比人鎗殺埋一份呢D衫仔邊幫到你呀,自己練下鎗學下個阿嬸耍棍法好過

舊 03-21-21, 11:00 AM   #455
colormon

同過d西人fd傾過呢個問題,有個話中國人對佢哋好冇禮貌,喺背後講佢壞話(但…佢普通話非常有限),佢住南卡。其他識得嘅非裔都話歧視問題唔太覺眼。但佢哋異口同聲話大部分中國人只同中國人交流,亦唔會去人哋嘅餐廳,幾乎係自我隔離… 我有個住紐約嘅親戚由疫情爆發初至今一直冇出過街

有次喺漢堡皇食食吓突然有對白人夫婦一入嚟大大聲咁用普通話講「你好」,之後一連串粗口當中夾雜呢個block宜家俾中國人住晒 果時成間嘢得我同一枱純正廣東話家庭…
對中國人嘅不滿,原因嚟自中共同埋佢哋d蝗民…

日本仔嘅排外相對溫和得多,至少唔會突然小你,唔會打爆你。

阿特蘭大單嘢,警方講咗唔關仇恨事,條友性上癮谷精上腦殺人,但cctvb提都冇提過…
想安全?同非華裔一齊出街囉咁!
舊 03-21-21, 04:37 PM   #456
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
[個人睇法]
外國人最最最憎中國人既唔係禮貌/文化低下既問題,而係佢地一味崇尚買磚頭引申出黎既一連串問題。投資保值,用磚頭收租賺錢本身冇問題,但佢地越係賺錢就越要買多D磚頭,一直LOOP落去做好似玩大富翁咁,結果就係炒起左人地個樓巿。
早幾年未有武肺BNB當道,BNB本身既初心係俾遊客有一個真正LOCAL既體驗,亦俾業主界間房出黎問中收下租,有多一個收入來源。但後來呢?上面買磚頭收開租果班人發覺BNB可以當劏房咁玩,收到既租仲多過長租俾本地人,結果大量原本係住屋既樓變左做非法酒店……
咁本地人見到既會係乜野?樓就一早俾中國人炒貴哂,連租間屋/房都因為供求問題炒起埋……咁我問你啦,如果你係本地人,唔排華,排邊個?
SF係咁,LA係咁,LONDON係咁,SYDNEY係咁,東京係咁,大板係咁,香港都係咁,四圍都係一9樣……
AND,以上F*CKERY香港人絕對有份,我成日都話,大陸人當年都係跟香港人學炒野,加上特性"人無恥則無敵",結果依家炒得比任何人都凶狠……
[/個人睇法]
BTW,BNB其實有冇中資﹐定有冇俾中資收購呢……

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』

此篇文章於 03-21-21 04:44 PM 被 BeanZzZz 編輯。
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-21, 04:52 PM   #457
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

我都有用BNB,但只會租住宅單房,果D同一個地址有01-0X號房既,DESCRIPTIONS完全係C&P既一律飛。
有搵過你就會知當時問題有幾嚴重

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
舊 03-23-21, 02:21 PM   #458
colormon

朋友都有提過吓,但睇邊度啦,唔係度度都咁多中國人買屋嘅,但一買就一連買好多間果吓得人驚,至於airbnb我未見過劏到分晒房號果種,印象中應該係華人渠道限定,用中文google布轆輪法拉盛搵到果d,劏到咁係犯法,d唐人點敢俾外人知?其實唔止呢樣,如果你同果度d同鄉熟,佢哋大把偏門嘢過俾你。最緊要佢哋覺得佢哋一直以嚟都係咁做都冇俾人拉即係冇問題,總之過到海就神仙心態。
舊 03-23-21, 08:35 PM   #459
肉羊哩咖
griffin611

啲由大陸去外國嘅,同部份港人一樣,唔係個個都係嚮往歐美國家啲自由/人權/法治/文化/生活態度㗎嘛~ 有啲係買政治保險(好似啲遙距「愛國」嗰班),有啲係經濟性嘅「走出去」,有啲因為想(唔多方便寫出嚟),當然亦有啲係身負國家「重任」嘅唔在講喇。你見舊年意大利米蘭(係個市唔係個站)爆得咁勁,就係嗰度搞大陸生意嘅溫州人,過完年返返去搞到咁鑊~ 搵屋/樓收租,日日印印腳坐商場唔洗做幾歎,係咪?洗鬼咁煩學人咩「融入」啫。

人哋點本人唔想評論人哋啲行為,不過呢百幾二百年嚟啲「華人血淚史」,都唔學到咩教訓,誤以為中國唔夠「強大」令到自己畀人蝦,啲行為繼續累街坊嘅話,本人都費鬼事睬你。

立志走人嘅,都係嗰句 — 講到口臭:出到去唔好影衰自己,出得去要有心「轉會過檔」,生理同心理上都係去做「外國人」,你若果要繼續守護保留承傳香港嘅元氣嘅話,本人祝福你亦敬佩你嘅情操。

回返正題:今個月頭左右,報載波記同香港某個申請 BN(0) 嘅家庭通過視像通話,仲講咗當時大約有 兩万柒仟個個案。

各位好運。

此篇文章於 03-23-21 08:41 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-21, 06:34 PM   #460
肉羊哩咖
griffin611

港府進一步「玩嘢」,對方嘅反應可以預見⋯⋯
引用:
路透報導,香港特府去信一些外國駐港總領事館,呼籲各國跟隨中國的做法,不承認BNO護照,表示香港人只用香港特區護照。

有駐港外交官說,香港無權告訴其他國家應否接受其他國家發出的護照,並說這跡近「撩事鬥非」,香港特府以往不會作出如此好戰的行為。

舊 03-26-21, 06:23 PM   #461
colormon

戰狼態勢,終有一日特區護照降級到同中國護照一樣
舊 03-26-21, 06:56 PM   #462
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: colormon 查看文章
戰狼態勢,終有一日特區護照降級到同中國護照一樣

唔係已經默認左?

Sent from my iPhone using Tapatalk

舊 03-27-21, 12:09 PM   #463
colormon

引用:
作者: darkvolver 查看文章
唔係已經默認左?

Sent from my iPhone using Tapatalk
咁至少仲有好多免簽國嘅,但遲吓難講
舊 03-28-21, 10:14 AM   #464
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
港府進一步「玩嘢」,對方嘅反應可以預見⋯⋯
嘴炮有__用咩?

設計對白
各國心諗 : 我批唔批要你管?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-21, 05:06 PM   #465
肉羊哩咖
griffin611

另一條「戰線」:蘋果報 2020年第三季度,共有 8100 個申請因永久離港拎返啲強迫金,條數逹 17億;散銀嚟啫,叫中央哽咗佢,無嘢嘅~~~

舊 04-01-21, 04:22 PM   #466
肉羊哩咖
griffin611

英國又公佈BNO人士居英新規定。

BNO持有人透過LOTR申請臨時居英的措施,原定昨天結束,但現在延長至5月17日。

https://www.gov.uk/guidance/british-...-at-the-border

舊 04-01-21, 04:24 PM   #467
darkvolver
頹冗

引用:
英國又公佈BNO人士居英新規定。

BNO持有人透過LOTR申請臨時居英的措施,原定昨天結束,但現在延長至5月17日。

https://www.gov.uk/guidance/british-...-at-the-border
都預左延長。

總之有心行的人,可以行一行。

舊 04-01-21, 05:31 PM   #468
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

I would if I could

舊 04-07-21, 04:06 AM   #469
肉羊哩咖
griffin611

今日《立場》有篇訪問,睇咗自己諗:
https://www.thestandnews.com/politic...的-老粉紅/

引用:
既然申請得政治庇護,多少都應該有反共立場。為甚麼如今會變成親共?

林懷燿說,中國大使館尤其懂得一套手段。

「利用華人受到歧視嘅事實。」他解釋說。「你同嗰啲人打交道,時時都會聽到一句說話﹕我哋大家中國人。一聽到呢句就知仆街,跟住佢就係搵你笨柒。」

這句話的邏輯是透過喚起海外華人受到歧視的共同經驗,呼召民族主義,引導之成為支持中共、支持中華民族偉大復興的意志。林懷燿的說法是,80 年代能夠留英讀書的中國人,多少背後都有點「關係」。這些人在英國,卻因華人身份受到歧視,求職艱難,對他們來說最好的選擇就是利用自身語言和地理優勢,做中國生意。至於他們是因為與中國關係太過密切所以成為了愛國者,抑或「一開始就係間諜」?林懷燿說他「唔敢講」。

舊 04-08-21, 12:29 AM   #470
肉羊哩咖
griffin611

本人無呢位阿太咁富,不過聽吓,做個參考:

舊 04-08-21, 12:08 PM   #471
colormon

藍媒,純笑料,引導港人爆鬼佬seed用心歹毒

香港人移民英國,等於當日大陸人來港,華人在外永遠做下把的主因|陳怡 ChanYee

此篇文章於 04-08-21 12:56 PM 被 colormon 編輯。
舊 04-08-21, 04:39 PM   #472
肉羊哩咖
griffin611

波記幾「無微不至」噃,出埋港話小冊子添,慌死你過到去唔知埞:

【歡迎小冊子:給持有香港英國公民(海外)簽證人士的指南】
https://www.gov.uk/guidance/welcome-...n-the-uk.zh-hk

來源:http://europechinese.blogspot.com/20...og-post_8.html

舊 04-09-21, 06:01 PM   #473
肉羊哩咖
griffin611

BBC 報導:截至 3 月 19 為止,共收到 人2萬 7千宗申請,高於預期:
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/uk-56672193.amp

舊 04-18-21, 10:25 PM   #474
肉羊哩咖
griffin611

話分兩頭,同歷次移民潮一樣,好多中高層走人,係留低下面上位嘅時候?!定係歷史唔再重複?有位都留畀只識「刨冬瓜」嘅「新香港人」坐?

祝各位好運!

舊 04-18-21, 10:30 PM   #475
darkvolver
頹冗

引用:
話分兩頭,同歷次移民潮一樣,好多中高層走人,係留低下面上位嘅時候?!定係歷史唔再重複?有位都留畀只識「刨冬瓜」嘅「新香港人」坐?

祝各位好運!
你攪錯左小小野....

現在低下的人都走得仲快過高層的人。所以直接由新人上所謂的位,當然有多小公司仍能存在是一個問號。香港被直接制裁係排緊隊...

論壇跳轉

現在的時間是 05:31 AM

手機版 | APP版