Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-30-22, 03:51 PM   #51
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
睇咗第二回,今次係 IMAX,單係音效真係好好多!可能好似套《1917》噉,真係未必屋企睇~

關於 Val Kilmar 嘅事,佢有部自己拍落嘅自傳《Val》,Amazon Prime 有,太慘,實在未有心情睇。

軍武

首先,引用好多前 Top Gun 教官講,呢套係荷里活,唔係紀錄片。

美國一早退役晒啲 F-14A/B,世界現存仲飛得嘅,只有伊朗。所以入面架 F-14,極可能部份係 CG,部份係道具。不過個駕駛艙望落做得幾真。但係好多其他嘢,得啖笑:好似開無線電,唔會同時開埋個雷達~

老 C 開頭想「揸」F-35,不過經海軍「勸諭」之下,改用 Super Hornet。

架所謂「第五代戰機」,好似 Su-57。

F/A-18 係可以人手拉到好高攻角,係做到戲入面「眼鏡蛇」嘅動作,但架「第五代戰機」嘅動作,就有啲誇。

F/A-18 係有頭盔顯示器,但呢度完全無用到;而因為雷達只望到前面部份。

畀人後追,只係仲係人哋射程入面,好似戲入面咁直筆甩扒升或者做 split-s,尤其對手部機出力大過自己,等於自殺。

啲 HUD 顯示大部份都係錯;最可恨到今時今日 F-14 嗰個都仲係錯。

訓練嗰陣見到啲炸彈係藍色,表示係訓練彈,但唔明既然只用兩粒,唔會點解要拎足四粒,反而正式嗰陣得兩粒。

因為炸彈嘅空氣動力表現唔同,無可能個彈道同飛機個航道係一樣~

F/A-18 上面個「鐳射夾艙」,無可能向後瞄準~

敵人啲防空飛彈,唔洗咁密,個款似係 SA-3,屬雷達引導飛彈,但唔見有雷達;而戰機放啲「煙花」訊號彈 flare,只對紅外線導彈有效,因為引導技術嘅關係,每台地對空架每次只可以放一飛,亦有最短距離限制,如果支彈爆起上嚟,因為有好多碎片飛出嚟,咁近其實架機都會中招。

無時間,打住咁多先。

按:聽《軍武器研》講戲入面嗰啲「101知識」,非常有「娛樂性」。

此篇文章於 05-30-22 08:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-22, 09:04 AM   #52
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
有最尾個架舊機已很滿足。

週圍都揾唔到acecombat 隻game XD

舊 06-04-22, 12:52 PM   #53
肉羊哩咖
griffin611

離題:AC 7?PC 版可能未必啱老細,不過原版 game 嚮 Stream 上面做緊特價,去到 9 號;而有埋戲入面嗰 4 部機係 DLC,另買。

舊 06-04-22, 08:57 PM   #54
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK

其中一個戲入面真實機師嘅訪問

可以睇埋成team blue angles嘅 cockpit cam

此篇文章於 06-04-22 09:13 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-22, 06:03 PM   #55
肉羊哩咖
griffin611

咁大個第一次去睇 4D 版,幾乎全院滿座,當中有唔少人似乎係第一次睇;睇落有啲似玩機動遊戲嘅感覺,尤其飛緊嗰幾個場口,不過一就啲閃光幾無謂,二就如果係坐緊好似 Afterburner II 呢種座椅就更好~~~

此篇文章於 06-06-22 06:14 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-22, 07:39 PM   #56
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
咁大個第一次去睇 4D 版,幾乎全院滿座,當中有唔少人似乎係第一次睇;睇落有啲似玩機動遊戲嘅感覺,尤其飛緊嗰幾個場口,不過一就啲閃光幾無謂,二就如果係坐緊好似 Afterburner II 呢種座椅就更好~~~
郁得勁唔勁過disney個iron man ?

舊 06-06-22, 10:58 PM   #57
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: wing 查看文章
郁得勁唔勁過disney個iron man ?
好失禮,冇坐過,冇得比較。

舊 06-07-22, 09:55 PM   #58
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
我覺得郁最勁依然係MX4D版Sword Arts Online
係突然遙左、突然遙右。簡直係亂黎。

呢隻係好smooth咁擺向左/右/前/後。
但同畫面係好配既。

舊 06-07-22, 11:02 PM   #59
肉羊哩咖
griffin611

不過最後大放煙花嗰度 fing 得幾亂吓,大部份場口,除咗電單車之外,連船嗰度都跟到。係畫面唔夠 IMAX 之外,係睇得過癮好多。

另外,架 P-51 好似係湯佬私伙嚟。

舊 06-08-22, 04:17 PM   #60
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
睇隔離登先知原來IMAX場做埋今日
聽日開始各大院線嘅IMAX院要讓路畀恐龍
好彩星期日趕得切睇第2次IMAX版
IMAX場個音效真係好啲

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-22, 09:47 PM   #61
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
香港兩間有IMAX laser嘅院線都公佈咗會再上Top Gun Maverick, 睇黎可能係JW3 IMAX相對賣氣不足

舊 06-10-22, 01:19 AM   #62
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
香港兩間有IMAX laser嘅院線都公佈咗會再上Top Gun Maverick, 睇黎可能係JW3 IMAX相對賣氣不足
竟然

前兩日二刷睇MX4D, 坐後排側邊要追螢幕, 體感係幾新鮮不過集中唔到, 感覺一般

此篇文章於 06-10-22 01:21 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-22, 06:41 PM   #63
C.Ryo
Game Master

結果已經公佈16號再上IMAX laser, 恐龍得一星期IMAX慘慘豬

舊 06-10-22, 08:02 PM   #64
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
結果已經公佈16號再上IMAX laser, 恐龍得一星期IMAX慘慘豬
MX4D個邊似乎無簽約
95%比哂Top Gun了
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-22, 03:45 PM   #65
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
超好睇。

原本對呢套冇乜期望,以為又係果啲食住80-90年代老本呃錢嘅續集,不過靚佬湯(而家都已經係不折不扣嘅大叔XD)係對呢部續篇居然做得好有心。

至於隔離嗰套恐龍?我比佢呃咗JW同JW2後,除非影評係超過70%,否則叫佢唔好再晒我時間。(而結果係負評如潮XD)

講返Top Gun,連開頭嘅部份都係向返第一集致敬。

Val Kilmer最近患癌所以編劇亦好體貼為佢角色Iceman度身訂做一個好感人嘅戲份。

Mav同Goose囝囝嘅故事寫得好自然唔太隔硬嚟。

同靚佬湯一貫作風一樣,全場戲完全冇乜CG,啲演員全部赤膊上陣搭上戰機拍攝,完全感受到戰機機師所承受嘅多重力氣勢。

不過我捧場最重要嘅原因都係Mav嘅風褸上面啲旗幟改返中華民國及日本國旗,氣走強國小粉紅。

此篇文章於 06-12-22 03:48 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-22, 03:41 AM   #66
肉羊哩咖
griffin611

唔係無 CG,起碼最尾嗰幕嗰啲全部都係(因為現實中無可能出現),有度機頭大特寫假到好離譜,不過可能因為睇 IMAX 嘅關係⋯⋯

老細如果未睇 IMAX 版,好快啲去睇,一來絕對值睇多(幾)次;呢套同套 1917 一樣,睇咗 IMAX,係返唔到轉頭,亦唔會嚮屋企睇~~~ 風水佬呃你十年八年,呢套趁未落畫好去睇一次 IMAX,正所謂人一世物一世~~~

舊 06-13-22, 07:44 AM   #67
RINGORINGO
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2009
我諗過埋今次imax 後
夠能要買VR 先可以重溫到個種震撼啦
RINGORINGO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-22, 12:34 AM   #68
肉羊哩咖
griffin611

呢度有做 CG 嘅現身說法,齋噏,冇片有劇透:

舊 06-17-22, 12:20 AM   #69
肉羊哩咖
griffin611

[無透]Great Balls of Fire MV 完全版

舊 07-05-22, 08:50 PM   #70
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
iTunes開左訂不過唔知有無IMAX版

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-22, 09:11 PM   #71
肉羊哩咖
griffin611

呢邊只有 HD 版。

舊 07-07-22, 12:20 AM   #72
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li

舊 08-17-22, 05:28 AM   #73
肉羊哩咖
griffin611

8 月 23 出數碼版,碟版要等到 11 月~

舊 08-30-22, 07:24 PM   #74
C.Ryo
Game Master

香港玩再再上1+2痴孖Gun場

舊 08-30-22, 07:38 PM   #75
肉羊哩咖
griffin611

呢邊都有,不過住嗰頭無映期~~~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Top Gun 2 (TBD) | Tom Cruise david 電影版 12 05-25-17 05:26 PM
[西片] Tom Cruise *Oblivion* Official Movie Trailer tallken 電影版 42 04-22-13 10:12 PM
[西片] Valkyrie (華爾基利暗殺行動) : Tom Cruise KIM 電影版 40 03-01-09 05:07 PM
[NDS]Top Gun DS neo2046 手提遊戲機討論版 29 02-01-06 11:53 AM
明珠星期五做湯告魯斯成名作「Top Gun」 何文田作品 Neo Entertainment TREND 3 08-27-03 07:12 PM

現在的時間是 06:19 PM

手機版 | APP版