Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 08-03-19, 07:42 PM   #26
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
其實而家咁多網上收費台競爭好大,
佢地其實唔介意玩得偏鋒,能吸睛引起話題就好。
但格調始終唔可以做到太cheap,
所以呢幕唔出得可以理解

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
外電報:有份搞部戲出嚟嘅 Eric Kripke 某個訪問中表示,阿媽桑基本上任佢哋點玩點扭都得,除咗一幕拍咗出嚟,製作班友個個話至正,點知阿媽話無得傾,一定要咳,佢拗唔嬴,結果都係咳鬼咗~~~

是咁的:嚮第二話,「正義嘅朋友」Homelander 畀佢老細 Stilwell 照完肺之後,飛咗上去某高樓大廈頂,除咗條褲打, 一邊打一邊自言自語話「我做乜都得」,最後仲 埋添~~~

好痴線但係好正,唔知阿媽桑之後有無機會補返上去呢?

來源:https://www.tvguide.com/news/the-boy...-masturbating/

舊 08-07-19, 03:49 AM   #27
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Simon Pegg 啲嘢無乜點睇開,尤其恐怖片,佢同 Nick Frost 有份做嗰套 Slaughterhouse Rulez,佢哋搞緊套 "Truth Seekers",Sony TV 製作,由 Amazon 全球發行。詳情有待公怖。
------
Carnival Row 有正式預告:

舊 08-10-19, 06:30 PM   #28
肉羊哩咖
griffin611

又講多啲 The Boys 先:

內有劇透,例牌入親嚟要有心理準備

Hugie 原版原來係以 Simon Pegg 個樣嚟做藍本,但係放到今時今日又搵返本尊做又唔夾,所以搵咗佢客串做老豆,而飾演嘅原來係 Meg Ryan 位公子嚟~

做 Homelander 嗰位真係勁正,臭寸,扮正義,狠毒,做 man baby 真係搶晒戲,而佢同 Stilwell 啲關係又好正(漫畫入面 Stilwell 係條佬嚟);而佢去敍利亞打 ISIS 嗰度,狂出死光眼型到。而個死光眼 B 仲正,可惜得少少。

Translucent 係原創角式嚟,點先整死到佢係開頭最正嘅橋,條橋合理,導演話爆嗰下正路佢個「金剛不壞」嘅軀殼應該唔會炸到「一地到係」,不過誇張咗個效果,唔係咁差。

講起改,睇咗啲片,講有好多咗同漫畫唔同,好似劫機嗰度,「七人」個成員,Butcher 啲遭遇,同埋 The Boys 同「七人」上次開拖都唔同咗,加上 Butcher 佢老婆又唔死得(住),A-train 又未死得(住),又出現埋超級恐怖份子,下一季個故仔好可能唔同玩法。期待。

漏咗樣嘢:拍攝風格好鬼 Zack Synder

此篇文章於 08-15-19 02:16 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-19, 12:04 PM   #29
肉羊哩咖
griffin611

The Boys S2 有條 teaser,講少少 Homelander 細個啲嘢。

雖然都上咗一排,都係加個護罩先好啲

舊 08-20-19, 03:56 AM   #30
肉羊哩咖
griffin611

The Marvelous Mrs Maisel 第三季出咗條 teaser:

舊 08-21-19, 12:55 AM   #31
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
The Marvelous Mrs Maisel
印象中第二季女主角同前夫既劇情太正經,
女主角父母同經理人既劇情反而仲過癮,
希望第三季女主角同前夫既劇情可以放d玩大d。

舊 08-21-19, 01:48 PM   #32
肉羊哩咖
griffin611

Fleabag 破第四牆總編集,內有微透

舊 09-06-19, 03:57 AM   #33
肉羊哩咖
griffin611

Undone 原創動畫,好有奇洛李維C 套 A Scanner Darkly 風格。講女主角一次意外後可以「穿梭時間」,九月十三號上

舊 09-12-19, 11:07 PM   #34
肉羊哩咖
griffin611

新版 “Love Actually”? Modern Love,十月十八號上

舊 09-17-19, 01:15 PM   #35
肉羊哩咖
griffin611

維多利亞時代嘅權力遊戲

Carnival Row 可以講係阿媽桑另一套大型製作。設定一個虛構嘅世界,人類同其他幻想生物(半人馬、妖精等等),而科技係維多利亞時代式嘅 steampunk,但巫法仍然暗中運作。故仔主題係種族問題同少少帝國主義,其中有好多反映返好多近年現實嘅情況。

劇情分幾條主線:男主角警官一條,難民身份嘅女主角經歷又一條,家道中落嘅兄妹同佢個新鄰居,仲有議長一家。除咗男女主角兩條之外,其他好似無乜關係,呢八話會慢慢或多或少將佢哋喇埋一齊。其中有幾個扭橋,全部都幾引人追落去,同樣地無乜拖戲亦無話超展開嘅問題。男主角演技乎合期待中咁好,反而女主角演出就唔係好掂,佢兩個個戀情唔多 buy,配角亦有得有失,對兄妹同佢鄰居寫同演都唔錯,最後議長個仔個演說係就係 set 咗下一季會點,但係一啲感染力都無,編劇要扣分。

製作無疑好認真,尤其怖景同衣著方面,妖精飛行啲特技幾好,佢點處理啲翼幾實用同有趣,但啲怪物就認真地假。而叫得似「權力遊戲」,除咗戰爭同陰謀,「愛情動作」呢家嘢當然唔少得,幾乎個個主要少少,後生少少嘅女角都有露點鏡頭(反而好出位嘅 The Boys 半秒都無)。

中上,期待下一季。

舊 09-23-19, 03:17 PM   #36
肉羊哩咖
griffin611

第七十一屆艾美獎

(可能今年各位老細都非常煩忙,無人為艾美獎開楝樓,本人胆粗粗去各個台/節目講返啲成績,冒犯之處,見諒)

今年拎十五個,最觸目嘅係 Fleabag,一共有成 6 個咁多,當中身兼監製編刻女主角嘅 Phoebe Waller-Bridge (Star Wars: Solo) 一個人都拎三件,令連續冧莊咗好多屆嘅 Veep 斷咗最佳喜劇女主角。

被「同台」「打敗」嘅 The Marvelous Mrs. Maisel 都有成 8 個獎,以節目計排 GoT 同 Chernobyl 之後,當中 Tony Shalhoub (Galaxy Quest, Monk) 拎最佳喜劇男配角,同 Alex Borstein 拎埋最佳喜劇女配角。單呢兩套夾埋都有成 14 個獎,絕對飲得杯落。

舊 10-06-19, 08:07 PM   #37
肉羊哩咖
griffin611

Star Trek Picard 出咗正式預告,知個故仔大致講啲乜,仲有好多「老」角再登場,幾期待;出年一月廿四號上。

另一套科幻大作 The Expanse,S4 都有多條 teaser 預鋯,十二月十三號上

舊 10-15-19, 12:01 AM   #38
肉羊哩咖
griffin611

阿媚太第三季正式預告參上!

舊 12-06-19, 01:07 PM   #39
肉羊哩咖
griffin611

The Boys S2 出咗另一條預告,不過而家無咗,睇住人哋分析片先,好似好過癮咁噃:

舊 12-07-19, 03:32 AM   #40
肉羊哩咖
griffin611

真人版日劇《ゆるキャン△》 福原遥、大原優乃去露營
https://www.gameover.com.hk/news/455425

Amazon Prime Video:2020年1月10日(金)より毎週金曜日10:00配信
原作:あfろ「ゆるキャン△」(芳文社)
脚本:北川亜矢子
監督:二宮崇、吉野主、玉澤恭平
出演:福原遥、大原優乃、田辺桃子、箭内夢菜、志田彩良

唔知係咪全球配信,不過過一個月就知。

舊 12-07-19, 04:35 PM   #41
肉羊哩咖
griffin611

見隔離棟樓講 Psycho Pass, 呢度有,不過齋得 S3

舊 12-14-19, 01:19 AM   #42
肉羊哩咖
griffin611

The Expanse S4 現已上架,全10話。已出嘅評價極高。

舊 12-27-19, 01:43 AM   #43
肉羊哩咖
griffin611

The Expanse 世界觀同設定

(寫嚮前面)

早到19年頭已經想寫啲有關 TV 科幻嘅嘢,但要搵食(仲有打機同睇其他嘢)所以無時間,趁開咗 The Expanse S4 寫過呢套嘅簡介,志在拋磚引玉。

The Expanse S1 - S3 好似香港 Netflix 都仲有。

The Expanse 係根據同名小說系列改篇,套小說仲未完,正傳預計有九部,仲有其他外傳同短篇出版咗;本人無讀過,但只知 TV 版講到而家,只係套書嘅頭兩三部咁少,可以話長拍長有。

故事開始前,人類開發太陽系(都係因為資源缺乏呢啲「老梗」_,因為政治角力,而分成咗三大勢力;元地球圈(含月球)稱聯合國(地聯),由殖民地獨立出嚟嘅火星,同埋被兩大國合管,但爭取獨立嘅小行星帶

地聯表面上人多軍力龐大,但環境日漸惡劣,資源缺乏,大敗比火星之後一直同對方長期維持冷戰狀態,國力損耗極大。

火星雖然都係行民主政體,但對國民圃結度要求極高,全民致力改變火星成為可居住嘅星球同埋發展軍事科技,軍隊細但非常精銳,科技同單位戰技都係地聯之上。想像好似一個好有牙嘅新加坡咁。

小行星帶係一堆軌道在火星同木星之間嘅小星球,唔係一般電影咁係一個密集嘅碎石帶,反而各粒星矩離相當遠,疏疏落落;當中最大係谷神星(Ceres)係主要嘅舞台,故事亦有發生嚮愛神星(Eros),呢啲小星體上面啲資源被挖乾之後,變成住人嘅小殖民星,雖然叫做一個勢力,佢哋無一個自主嘅政府無軍隊,每粒星一係被地連,唔係就被火星管治。當地人自稱 Belters ( Asteroid Belt 轉化成),同火星一樣,Belters 有自己一套語言同文化,因為佢哋嘅收入同搵命搏返嚟嘅資源,大部份都拎咗去進貢畀地聯同火星,生活極艱苦,對欺壓佢哋嘅兩國充滿仇恨心態,故事發生之前已經發展出獨立運動,但由於內部山頭極多,難以團結,以致各有各做,部份激進派系進行恐怖主義。

三方嘅勢力平衡既脆弱同緊張,就嚮呢個時候,突然殺出個謎之第四勢力,世界從此激烈變化。

電視版最大嘅特式係相當注重真實感,黑科技唔多,其中一個係個超快加速引擎,唔係呢咩光速或者係空間跳躍呢類,只係啲加速度可以極快,等行星間航行比較有效率;而故事嘅設定上亦極注重慣性原理嘅影響,太空船唔係同一個面向由起點去到終點,係要半路中途要反轉架太空船,用同一個引擎減速先得;亦因為咁,當年發明呢個超加速引擎條友,因為加速得太勁,搞到成身唔郁得減唔到速,係咁加速而監生被壓死。之後嘅發展到要用呢個引擎,全部乘員都要坐好,仲要注射特種藥物抗壓。另一方,單係船嘅加速力就可以產生人工重力,所以船嘅設計亦同其他講太空嘅作品唔同:一般嘅好似飛機咁,人嘅面向係同航行方向相同,呢度就係頭頂向住航行方向。同時,突然減速亦對乘員產生致命嘅傷害。

各星球重力唔同,對各國嘅人都有影響:火星嘅重力係地球嘅三份之一,所以火星國民嚟到地球,好似而家要適應時差咁,食藥同休息先得,就算得咁都會覺得「舉步為艱」;Belters,尤其嚮小行星出世嗰啲最慘,因為長期嚮無乜重力嘅環境大,佢哋比較瘦同高,骨質最脆弱,困佢哋嚮地面同受刑無乜分別。

戰鬥嘅真實性亦都重,雖然不能免俗,戰鬥場面有聲同全部嚮視距範圍內,同原著好唔同:據報書入面講當年地聯火星最大嗰場宇宙戰,如果有觀察者嚮戰場正中間,只係見到兩邊遠處好快咁出現一輪閃光之外,一隻船都見唔到,乜都聽唔到就分勝負散場~~~但放嚮影像作品好可能接受唔到。除咗咁,其他表達手法相當合理,故事無所謂無形嘅能量盾之類嘅超科技,加上無阻力同慣性關係,單係傳統機炮、磁軌炮同導彈/魚雷嘅威力已經極大,船艦中彈之後,同坐坦克入面一樣,中彈產生嘅碎片會變成一大堆亂飛嘅子彈,人員隨時突然死亡。所以能夠搶先發現到敵人,武器射程遠過對方嘅極著數。火星軍就持住呢啲技術優勢,打敗地聯兼稱雄太陽系。

此篇文章於 12-27-19 05:47 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-27-19, 04:47 AM   #44
肉羊哩咖
griffin611

故事:

S1 主線有三條:一條係地聯政府官員 Chrisjen Avasarala,,致力打擊 Belters 恐怖主義,因某事件疑心可能有第四方嘅存;第二條係 Belter 船 Canterbury 上面部份船員嘅經歷,最係一條嘅谷神星上面,一位差人 Joe Miller,被上頭派去跟一單尋人「秘撈」,佢越查落去,就發現事件背後絕唔簡單,就好執著不計代價咁查落去。

S2 主線都有三條:火星軍中一個陸戰隊員 Bobby,遇上神秘襲擊之後嘅經歷,Chrisjen Avasarala 努力防止貿然對火星開戰,察覺到陰謀存在但已身陷險境;元 Canterbury 嗰班船員同 Joe Miller 經過 S1 事件,開始追查事件嘅源頭同背後陰謀,因為各人嘅理念唔同,再加上佢哋漸漸參與 Belter 內部政治,出現決裂危機。

S3因為 S2 結尾嘅大事件,嚟至三方嘅主角們慢慢走埋一齊,一面要應付呢個大事件帶嚟嘅翻天覆地嘅轉變,一面要制止三方爭奪某樣嘢而開戰,另一面又要對付背後引發事件嘅第四勢力。

主要人物:

[小行星]
James Holden - 元地球人,出身美洲蒙大拿,屋企非常「現代」(你睇咗就明),加入過地聯海軍(宇宙軍),離開軍隊之後,去咗小行星,担任貨船 Canterbury 暫代大副。為人有領導能力,有責任感,富正義感,雖然出身係咁,但同情 Belters,可以話佢同情弱者,無人拎佢過去嚟生事。令本人諗起 Firefly 嘅 Malcome Reynolds (有機會真係要講一講套 Firefly,絕對係經典)

Alex Kamal - 元火星人,加入過火星海軍(宇宙軍),因為某個(本人唔鬼記得嘅)原因,離開軍隊,拋妻棄女加入 Canterbury到宇宙闖盪,駕駛技術一流。但由於太過正經八百,唔似 Firefly 嘅 Wash。

Naomi Nagata - Belter,個性剛強嘅機械士,同 Holden 有好多感情「磨擦」,令人聯想到 Firefly 嘅 Zoe。

Amos Burton - 有街童過去嘅副機械士兼打手炮手,亦係 Canterbury 上一員,性格比較沉著但對人極度直接。有啲 Firely 入面 Jayne 嘅影子但無佢咁「可愛」。

Joe Miller - 谷神星上嘅刑警,被派去跟單尋找少女失蹤案件,雖然表面好鬼老油條,對呢件案非常執著。之後遇上 Holden 之後惺惺相惜。

[地聯]
Chrisjen Avasarala - 地聯政府負責內政同情報㔏首,反戰派,S2 慢慢發現政府內部有不可告人嘅陰謀,唔只危害佢人身安全,亦會推地聯同火星進行全面戰爭。

Julie Mao - 係世界其中一個最大企業 Mao-Kwikowski Mercantile 主席 Jules-Pierre Mao 其中一位千金,嚮小行星帶神秘失蹤,佢發生咗嘅事,串起埋各主角嘅命運。

[火星]
Bobbie Draper - S2 登場,火星「海軍」陸戰隊一名「沙展」,有領導力,戰技高超,愛同僚,亦非常愛國,因緣際會之下,捲入陰謀之中,之後再遇上 Holden 一眾。

舊 12-27-19, 05:19 AM   #45
肉羊哩咖
griffin611

The Expanse 雜談

頭三季嚮 SyFy 上面播,香港 Netflix 見過有齊三季,口碑一流,但係可能係成本+收視+電視台高層死蠢嘅關係而被腰斬(同同年嘅《魔鬼神探》Lucifer 一樣 S3 無咗)。一眾死粉馬上網上發起救亡運動。結果 Amazon 個主席對死粉親口答應執返兼製作 S4 (而 S5 都已經拍咗板開得工) 上 APV 播。(另一邊 Lucifer 就被 Netflix 執起咗,延命到 S5 完結)

除咗製作同設定非常認真之外,原作對政治嘅探討電視版亦搬到好足,亦無話因為自我焗限於咁時代某幾個議題而失去恒久性(咳,星球大戰後三步曲,咳),尤其對人性同政治性有好深嘅描寫:人類對事物(尤其係未知嘅)過度單純同簡化嘅反應,視野偏狹,對暴力過度崇拜,當中嘅荒謬,由主角們視點出發去探討同批評。

單睇咁鬼多字點得㗎,無一兩條片睇咪好趕客?睇吓個製作有幾認真先!

舊 01-02-20, 04:28 AM   #46
肉羊哩咖
griffin611

The Expand

(本人透都唔會透超越咗預告嘅範圍,敬希留意)

第四季跟住第三季尾由個「環」連接到過千個新行星;好似美國嚮內戰之後,西部開發對於好多人好吸引,故事開頭,三大勢力和解,內裡仲好互相猜疑,而小行星同盟有人不滿向內星人(地聯火星)「投降」,繼續做海盗兼恐怖份子。

但係三方都對咁多新世界持保守態度,禁止平民進入「環」內,更唔好話去其他新星球。有班 belter 唔理禁令,夾硬衝入「環」裡面,去咗其中一個星球,叫「新地球」,開礦謀生。之後,有地聯許可嘅大企業探查團去新地球,地聯秘書長之後又派主角 Holden 一眾人去新地球了解情況;故事由此展開。

故仔大致係四條主線:

Holden 一班人去新地球,除咗付應當地人,個星球仲隱葳咗個大秘密,令佢哋個個好唔得閒

火星人 Bobbie 經過第三季事件,被革出軍隊,但和平之後嘅火星暗中大變,嚮唔情願嘅情況之下,捲入一個大陰謀之中。

Belters 駐環代表 Camina 同 Klaes 一面要應付新地球產生嘅問題,另一邊要防止激進派破壞和平。

Chrisjen Avasarala 要應付新地球、火星、同恐怖份子嘅挑戰,更要競選連任地聯秘書長,啲心魔出晒嚟。

成個故仔繼續真實性滿載,繼續講好多政治,地聯內部好自然要大玩政治,小行星同盟派系繼續唔合作都各有盤算;亦無勿略到草根人物嘅處境。動作場面好有限,但今季個格局大部份都好個人化,無咩大龍鳳可以去舞,可以理解。而成季10 話個劇本係危機一浪接一浪,唔係,係各個主角都同時有嘢要應付。雖然唔無係各個主角都有 good-end,不過舖咗下一季點走。令人期待。

此篇文章於 02-01-20 03:49 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-22-20, 03:10 PM   #47
肉羊哩咖
griffin611

Star Trek:Picard 上咗有成 4 話,未得閒睇,諗住一次過煲完再講。

舊 03-21-20, 08:55 PM   #48
肉羊哩咖
griffin611

舊年同前年啲幾大嘅片而家上咗:洛比桑套《Anna》,《Midsommar》同講「名片」《The Room》嘅《The Disaster Artist》,Amazon Prime member 可以免費任睇。

此篇文章於 03-21-20 09:15 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-03-20, 04:05 AM   #49
肉羊哩咖
griffin611

美國西岸一個重嘅嘅獨立影展 -- South by South West (SXSW) 今年因為「武肺」而取消。不過今個月會一連十日移師去 APV 有得睇。不過唔好開心住,只係美國限定~

舊 04-10-20, 03:23 AM   #50
肉羊哩咖
griffin611

Fleabag 套電視劇好紅,令到連原舞台劇版都好受歡迎,4月 10號,套舞台劇錄影版會嚮英美嘅 Amazon 有得賣,盛惠 5蚊花旗紙,收益會捐畀醫護咁話,來源:https://www.hollywoodreporter.com/li...source=twitter

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Amazon's Video Games Best of 2016 Top 10 GreenTea 電視遊戲討論版 0 12-20-16 10:54 PM
Amazon Prime Air Fean ~清談館~ 7 12-03-13 11:37 AM
how do i convert DVD video image file to any video format for computer GimGim 手機資訊/電腦軟硬討論 1 03-29-07 10:39 AM
AV, S Video, Component Video 一問 雪人 電視遊戲討論版 37 12-08-04 10:39 AM
[GC]Metroid Prime連主機套裝 8月15日發售,送Metroid Prime 2試玩版 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 08-05-04 10:42 AM

現在的時間是 01:23 AM

手機版 | APP版