Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-23-22, 09:15 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Mission Impossible : Dead Reckoning Part 1 | Tom Cruise (2023)

有予告! 新鮮熱辣!好多舊作彩蛋:

電單車嗰嘢,係咪就係之前講比直升機嗰幕更癲嘅特技?

此篇文章於 05-24-22 12:54 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-22, 09:25 PM   #2
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
PART ONE?
即係分至少兩集…

舊 05-24-22, 12:39 AM   #3
ComeLOLoh

Xbox HK:
你都可以好似湯告魯斯响大螢幕上揸!戰!機!
《壯志凌雲:獨行俠》終於上映,而透過Xbox Game Pass可以玩嘅《Microsoft Flight Simulator》亦將推出以電影為主題嘅下載內容!
今次我地更特別同Xbox HK合作等影迷體驗喺大螢幕揸戰機嘅爽快感!
活動詳情稍後公佈!

舊 12-20-22, 04:19 AM   #4
肉羊哩咖
griffin611

最大特技?!未出發先興奮噃:

舊 12-20-22, 06:39 AM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
中字

https://www.youtube.com/watch?v=fAS4bxGvZM8

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-23, 11:02 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-17-23, 11:45 PM   #7
肉羊哩咖
griffin611

英門

好想直接去睇 IMAX 版。

舊 07-08-23, 01:35 AM   #8
ComeLOLoh

d 影期比晒湯佬…
片商好有信心咁…
但個Trailer吸引唔到我…

舊 07-08-23, 12:53 PM   #9
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完IMAX早埸,完全冇IMAX比例畫面但依然精彩,Action scenes 依然高汁,冇乜冷場亦有適當笑同感人位,算近排動作戲中最好睇一套
完場出字幕走得,沒有post credit scene
期待下半集
靚佬湯話想似福伯咁可以拍到80, 咁可能下集之後仲會繼續 Run, Ethan run will be continued?

此篇文章於 07-08-23 01:46 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-23, 09:17 PM   #10
ComeLOLoh

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇完IMAX早埸,完全冇IMAX比例畫面但依然精彩,Action scenes 依然高汁,冇乜冷場亦有適當笑同感人位,算近排動作戲中最好睇一套
完場出字幕走得,沒有post credit scene
期待下半集
靚佬湯話想似福伯咁可以拍到80, 咁可能下集之後仲會繼續 Run, Ethan run will be continued?
點樣無IMAX比例?重值唔值得睇IMAX?我重考慮緊睇咩版本

舊 07-09-23, 12:47 AM   #11
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
點樣無IMAX比例?重值唔值得睇IMAX?我重考慮緊睇咩版本
全片睇到上下有黑邊,但聲畫都高質都有optimised for IMAX,係用唔晒個幕姐
IMAX始終有又大又靚畫面同靚聲包圍感好音響,套戲聲畫好的話依然值得睇

此篇文章於 07-09-23 12:52 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 07-09-23, 09:19 AM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

睇完OK,節奏做得好,唔覺就過了2個半鍾,敵人係咁o岩追到現實潮流又係好彩

睇完終於知道做咩會跳崖,不過唔明點解可以不停上山都可以快過架火車到跳崖位

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 07-09-23, 04:16 PM   #13
C.Ryo
Game Master

阿湯哥係元祖把不可能變為可能的男人嘛

舊 07-09-23, 05:32 PM   #14
肉羊哩咖
griffin611

湯佬做緊當年陳積奇做過嘅嘢,靠親身搵命博嘅特技,套戲未上映先轟動。星期一晚睇。

舊 07-10-23, 11:32 AM   #15
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
好睇

但個人覺得同jw4 一樣,有好多動作位已經為拍而拍拖長左
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-23, 06:13 AM   #16
肉羊哩咖
griffin611

Ghost in the Shell

故仔預佢犯駁,扮晒樣樣先讀到,好有搵戲嚟做咯,對家完全因應劇情調節強弱,故仔公式到幾乎估到晒會點。

入場,都係為咗動作,亮麗都爆,成日擺出嚟賣嗰樣嘢,居然唔及火車度咁正。笑位夠但係冇啲超英片咁夾硬。

陰差陽錯唔洗加錢睇咗 IMAX,音響效果一流。

有個人⋯⋯
IMDB 講某角 Part 2 仲有份,係咪吐便當? 點睇都唔似,不過 IMDB 有時都唔係咁準,有可能係回憶~~~

此篇文章於 07-11-23 06:22 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-12-23, 08:35 PM   #17
C.Ryo
Game Master

有個人嘛…

Ilsa 今集話咗自己幫緊MI6 揾十字key, 為方便行動唔知會唔會扭橋玩假死呢?
FF果邊瓜幾件都復活晒啦,呢邊照咁玩都有啲可能

仲要剛睇secret invasion, 龍母個便檔都即刻吐咗

此篇文章於 07-12-23 09:23 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 07-12-23, 09:55 PM   #18
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One 《職業特工隊:死亡清算上集》

入場睇咗MI:7 Part 1,
開場吹到個AI "個體" (Entity)咁強大,
以為佢玩Terminator、Skynet、Judgment Day果類嘢添。

個組作團隊係咪日系ACG嘢愛好者嚟?

沙漠果段,又騎馬,又獨眼龍眼罩咁,
玩Metal Gear Solid V: The Phantom Pain咩?

去到機場,玩奪取視覺,係向攻殼機動隊 個別的十一人致敬?

去到羅馬汽車追逐戰以為會同Fast X 《狂野時速10》撞橋撞場景的時候,
佢居然出架黃色快意500(Fiat 500)…咪係魯邦三世架車?!
雖然第一下感覺係覺得玩Bumblebee。

"賊婆"Grace aka"美國隊長條女"揸車果幕,唔怕被得罪女權主義?
笑女人揸車唔掂要男主角幫喎。

威尼斯果幕個場景好John Wick。

火車果幕令我諗返起PS3年代玩過的Uncharted 2: Among Thieves囉。

以為"小丑女"Paris係單純的癲女人角色,點知…

套戲的動作場面睇得好爽,
但文戲部份拖得太長了吧?
感覺似睇youtube用0.75x播放任務內容細節同交代角色背景咁款,
明明呢個系列一向都係急口令式交代呢類資料,
之後5秒後自動銷毀,套戲都分咗上下集,有乜嘢你咪留返出年拜山先講囉。

https://www.missionimpossible.com/

https://www.imdb.com/title/tt9603212/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8...8A%87%E6%83%85

此篇文章於 07-12-23 11:01 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-23, 10:06 PM   #19
IDGAF
The One

SPY×FAMILY x Mission: Impossible,兩套特務片我都鐘意~!

《間諜家家酒 劇場版》x《不可能的任務:致命清算 第一章》聯動預告、海報正式登場
當 Ethan Hunt 遇上最強特務 Loid Forger,誰會贏?

https://hypebeast.com/zh/2023/7/spyx...ster-crossover

; width:calc(100% - 2p;">

; width:calc(100% - 2p;">

舊 07-12-23, 10:28 PM   #20
IDGAF
The One

入場前有一口氣重溫Mission: Impossible 1-6集
(又一個之前iTunes特價買落的合集系列,終於開封了…)

重溫完,覺得Mission: Impossible 2時期的Tom Cruise最有型,
長髮美男子look同佢拍《吸血迷情》(Interview with the Vampire)一樣,
直頭男人天花板嚟~!
雖然當時套戲的評價好一般,
但宜家睇返黑超、皮褸、電單車追逐戰果幕真係型同爽的,
散播病毒再打算賣疫苗賺錢的劇情,放到經歷三年COVID的今日睇真係好有共鳴囉~!!!
套戲仲要係香港的吳宇森導演拍,值得大力支持!

全盛時期的Thandiwe Newton個樣真係好甜美。

https://en.wikipedia.org/wiki/Mission:_Impossible_2

Every Mission: Impossible in Minutes (Movie Recaps)

https://youtube.com/playlist?list=PL...yKc_rXz9hYa_Fl

舊 07-13-23, 01:05 AM   #21
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
有個人嘛…

Ilsa 今集話咗自己幫緊MI6 揾十字key, 為方便行動唔知會唔會扭橋玩假死呢?
FF果邊瓜幾件都復活晒啦,呢邊照咁玩都有啲可能

仲要剛睇secret invasion, 龍母個便檔都即刻吐咗
啲解說片⋯⋯

好多當咗「靚啲嗰個」(易明啲 )個便當食硬,反而之後中同一個位嗰個,唔只救到人,仲透露下一部會過檔入隊咁話~~~

而導演訪談中,提到原本下一部係系列收山之作,當然,而家唔係喇。

無睇《Fast X》,但都知羅馬市一年之內前後被兩部電影「蹂躪」,無陰功。

此篇文章於 07-13-23 06:31 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-13-23, 02:48 AM   #22
ComeLOLoh

飛落火車道有d亂黎,特別係降落個part,咁巧係個卡車?
好多位揾戲係做…突然d配角無咩腦…

舊 07-13-23, 06:30 AM   #23
肉羊哩咖
griffin611

不過火車後面啲正過飛岸咁囉。

舊 07-13-23, 06:26 PM   #24
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
以前無睇過哩個系列

上個月NETFLIX睇哂先入場睇

湯隻老豬集集都唔停咁跑

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-23, 07:59 PM   #25
ComeLOLoh

唔明點解
刀仔

刀仔會輸相比徒手,
跟住刀仔可以…贏長劍…
女角明明用sniper可以打底一班人,編編走去前線送死…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Mission: Impossible - Fallout ︱職業特工隊6 (July,2018) 信長 電影版 21 04-29-22 09:09 AM
[西片] Mission Impossible 7 (2022-05-07) 肉羊哩咖 電影版 4 04-22-21 04:02 PM
Mission: Impossible 3 皇家馬爹里 電影版 90 08-20-15 08:37 AM
請問有冇 人玩過 xbox mission impossible ? 何金水 - 阿水 電視遊戲討論版 0 02-08-04 11:01 PM
[全機種]Mission Impossible:Operation Surma圖片,PS2,GC日版3/25發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 13 02-08-04 12:00 AM

現在的時間是 07:02 PM

手機版 | APP版