Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-15-11, 01:14 AM   #76
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
我黎講係今年top5好戲
氣氛由頭帶到尾,調番轉我覺得佢應該cut左唔少野
一地伏線無收番,續集...?

我係zeus我就襟爆atom個頭了

Blog

pixiv

此篇文章於 10-15-11 01:18 AM 被 小特特 編輯。
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-11, 04:55 AM   #77
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
引用:
作者: 小特特 查看文章
我黎講係今年top5好戲
氣氛由頭帶到尾,調番轉我覺得佢應該cut左唔少野
一地伏線無收番,續集...?

我係zeus我就襟爆atom個頭了
haha~~~~
總會有啲嘢係留響出碟嘅時候先至俾你睇嘅
如果唔係點會有咁多extended version先得㗎

至於話續集
應該唔會有喇......我諗(尤達大師腔)

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-11, 12:20 PM   #78
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
擒晚睇左,

劇情係幾大路, 甚至有D老土, 好似廸廸尼拍果D合家歡電影咁.

不過大路得好睇, 夠熱血 (尤其狼人D表情動作, 好多熱血感覺都係由佢帶起 ), 有父子情, 弱勝強, 失敗者重拾信心等元素, 至少唔會悶.

btw, 臨尾場決戰其實幾似 Rocky
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-11, 09:17 AM   #79
wongdee
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2011
睇咗IMAX版,好得,有D似當年睇洛奇個種熱血感覺,機械人都拍到咁,勁
wongdee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-11, 10:43 AM   #80
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:
作者: 候鳥 查看文章
爛影評見得多,垃圾成咁真係第一次見
黃國兆我比10分你十分垃圾
佢個影評感覺上係睇左頭 15 分鐘就走左一樣 ...
係咪石琪的好朋友??

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-11, 01:16 PM   #81
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: Shadow 神 查看文章
佢個影評感覺上係睇左頭 15 分鐘就走左一樣 ...
係咪石琪的好朋友??
我覺得....分分鐘睇左個TRAILER咋.....
CHECK返原來佢自己係導演,真係估唔到
酸人提子可以酸成咁
不過佢成功鳥,唔係因為咁,我諗我一生裡面都唔會知有一個咁嘅"導演"

舊 10-16-11, 01:52 PM   #82
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
我覺得真係値$65入場睇囉
物有所値

請寫影評個位老細就慘D
人工比一碌廢柴呃去了

舊 10-16-11, 02:30 PM   #83
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 赤目黑龍 查看文章
haha~~~~
總會有啲嘢係留響出碟嘅時候先至俾你睇嘅
如果唔係點會有咁多extended version先得㗎

至於話續集
應該唔會有喇......我諗(尤達大師腔)
http://site.douban.com/widget/movie_...info/12378273/
希望真係拍得成啦...

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-11, 02:57 PM   #84
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
其實唔知有冇人同我一樣
最後大戰覺得好似梅原輸左一樣
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-11, 09:47 PM   #85
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
係幾熱血, 不過父子情我就覺得寫得麻麻喇~
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-11, 11:42 PM   #86
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
睇完IMAX ~~好正,不過唔係full screen (no IMAX拍攝機) 拍攝,HON HON 睇o既話可能要失望

父子情唔差,想好好o既話又要搞多半個鐘再描寫深刻D

不過一個11歲人仔點自己推部機上山崖呢......真係唔合理....

好熱血,打down Zeus果時,睇到我拍o左幾下手掌

不過...拍續集仲可以玩乜,擊情嗎?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-11, 11:56 PM   #87
initial

3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
今日睇完IMAX, 套戲真係好正!! 男仔應該會睇得好開心投入!! 相信每個男仔細個時都好想有個屬於自己的機械人. 套戲發生係2020年, 但場景同機械人設計好現實feel, 比到觀眾好強投入感.
機械人對打好睇過TRANSFORMER 好多. 細路D戲好得 父子情又拍得幾好.

如果拍續集真係唔知有咩突破?

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-11, 12:25 AM   #88
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
不過一個11歲人仔點自己推部機上山崖呢......真係唔合理....
我睇果陣都係咁諗, 簡直係全片最大謎團

引用:
不過...拍續集仲可以玩乜,擊情嗎?
繼續參考 Rocky 2, 再挑戰 Zeus 而呢次係KO
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-11, 08:51 AM   #89
initial

3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
問題
片尾男仔話同阿爸保守秘密, 係咩秘密呀??

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-11, 04:35 PM   #90
動漫遊戲迷
Insane Gamer

睇咗。我發覺套戲有好多日式動漫特色,除了機設同熱血奮鬥,還有思想槪念,好像故意向日式動漫致敬。例如:人機同步、分數上失敗不等於自己真正失敗(鐵拳浪子)……

Atom打敗「雙頭機」時發表的作戰宣言甚有天元突破、勇者王同島本和彥的作品風格。我相信超機人作品的熱血風格要真人化並非冇可能。

引用:
我都覺,同埋一個人仔又點將散件搬上部機,除非部機有自動機械臂+自動行駛功能,否則真係不合理。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-11, 12:59 AM   #91
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
啱啱睇完,收貨了
做爸爸的睇完應該很有動力?
引用:
作者: 動漫遊戲迷 查看文章

我都覺,同埋一個人仔又點將散件搬上部機,除非部機有自動機械臂+自動行駛功能,否則真係不合理。
我覺得這類戲有些細節不須太深入研究
始終要迎合的年齡層較廣
小朋友看到不會太介意這些細節
而像我這個20多歲的大朋友,覺得這些忽略的細節可接受
不過如果想更好,當然希望拍得更細仔
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-11, 01:28 AM   #92
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: initial 查看文章
問題
我都想知

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-11, 11:27 AM   #93
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
賣仔掛, 我估?

舊 10-20-11, 11:47 PM   #94
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
下集劇情猜測(如果有)

成日打低老豆果個人(下稱輸錢友),輸錢後決定報仇,憤然走入鐵甲鋼拳界,並得到日本大師級設計者(下稱梅原)技術支持,為其製作專用機甲--Odin
針對上次既經驗,梅原既新機甲亦加左入動作模擬系統....輸錢友同老豆過去積下既仇怨,將會在今集了結...

另一方面,經老豆女朋友努力調查下,阿當既秘密亦逐漸浮出水面.....原來部野有合體機能,搵到另一半合體,就會變成神之機體--"Yehowah"...

此篇文章於 10-20-11 11:58 PM 被 石主乙個 編輯。
石主乙個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-11, 04:10 PM   #95
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: initial 查看文章
問題
唔係話 同機械人講野咩 ?
果個世界假定了機械人係無智商,阿當係特別機 ?
同佢講野即係作家同支鉛筆講野一樣咁白痴
所以要保密哦

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 10-26-11 04:47 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-11, 04:38 PM   #96
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: pet3 查看文章
唔係話 同機械人講野咩 ?
果倨世界假定了機械人係無智商
同佢講野識係作家同支鉛筆講野一樣咁白痴
所以要保密哦
但佢都有同阿當講同一句,唔係口頭蟬咩?(因為這,我開頭以為阿當係ai……)

舊 10-26-11, 04:33 PM   #97
marspeople
蒙面超人黑

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagmarspeople
忽然諗起利物蒲個查理呀當

一瞬千撃抜山蓋世 鬼哭啾啾故豪鬼成
marspeople 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-12, 05:59 PM   #98
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
BD已出

2舊樓下

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 05:07 PM   #99
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
劇情骨架係超大路荷里活家庭片, 但加左機械人元素, 拍得唔錯, 值得睇.

舊 01-19-12, 06:14 PM   #100
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
特別在有機械人, 令到好普通既戲都變得唔普通.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NDS] Commando: Steel Disaster 神祕人1號 手提遊戲機討論版 19 05-20-08 04:47 PM
[問題] 624X352既 XVID出Full HD 定還是HD Ready LCD時比較核凸??? O No 影音館 0 05-15-08 06:13 PM
anyone see real gun shot in real life before? GimGim ~清談館~ 18 03-13-05 10:23 PM
full copy hd去另一個hd b_boy 手機資訊/電腦軟硬討論 2 02-06-05 05:00 PM
Steel Ball Run 鈴蘭 日本動漫畫討論版 17 11-02-04 09:48 PM

現在的時間是 12:21 AM

手機版 | APP版