Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 06-13-11, 12:27 PM   #1
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
想買個腳架

想買支3腳腳架...
Budget係1K,如果有好啲嘅可以去到$1400,
負重最好係6kg或以上,腳架重量越輕越好啦....
想問下Benro呢個牌子ok嗎?
係price到見到
1) Benro C-069+ B-00, around $1400,負重6kg,重0.84kg,
2) Benro A-068+ B-00, around $900,負重6kg,重1.18kg,
3) Benro A-168+ B-0, around $1000,負重12kg,重1.48kg,
邊知會好用啲?或者其他牌子有冇好用嘅腳架可以推薦?
Thanks!

此篇文章於 06-13-11 12:29 PM 被 暉暉816 編輯。
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-11, 12:51 PM   #2
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
不如你講下用咩機/鏡頭組合 (常用組合&最重組合)
負重kg好多時唔可信

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-11, 01:10 PM   #3
暉暉816
Crazy Gamer

我依家用緊500D + 18-200天涯鏡,
間中用支580EXII,
但將來可能upgarde上5D2/3,買下其他鏡,可能加埋直倒。
舊 06-13-11, 11:58 PM   #4
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
小心輕o既腳架o向有風o既地方會變成致命缺點,
有次去台灣o的草原影相.....成架腳架連相機吹反……幸好只係機身只係凹o左少少,鏡頭冇爆到
搞到宜家次次開腳架都擔心週圍o的風力會唔會又吹反部機

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-11, 07:25 AM   #5
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
小心輕o既腳架o向有風o既地方會變成致命缺點,
有次去台灣o的草原影相.....成架腳架連相機吹反……幸好只係機身只係凹o左少少,鏡頭冇爆到
搞到宜家次次開腳架都擔心週圍o的風力會唔會又吹反部機
呢層就冇考慮過
但普遍腳架都係1.2-1.5kg重,
你地帶慣腳架會唔會覺得重?
舊 06-14-11, 02:10 PM   #6
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
正路5D + 重少少既鏡要series 2

series 1唔係唔得 , 不過大風真係會腳軟

可以試的話 , 開盡d腳, 由最底o個節拎起支腳

腳軟既腳你會feel到支腳唔係一體化咁拎起..

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-11, 03:04 PM   #7
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
正路5D + 重少少既鏡要series 2

series 1唔係唔得 , 不過大風真係會腳軟

可以試的話 , 開盡d腳, 由最底o個節拎起支腳

腳軟既腳你會feel到支腳唔係一體化咁拎起..
小弟不才....唔知咩叫series 1 series 2,
係咪series 2腳架重過series 1架?
咁Rabbidas大有冇腳架suggestion? budget 1000-1400max.。
舊 06-14-11, 03:46 PM   #8
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
http://forum.xitek.com/showthread.php?threadid=535226

參考一下

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-11, 11:27 PM   #9
暉暉816
Crazy Gamer

上price見到呢支:
Benro C-028 + KB-0A
各位對呢支腳架同呢個牌子的腳架有乜意見?

論壇跳轉

現在的時間是 03:19 PM

手機版 | APP版