Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 10-11-03, 01:52 PM   #1
白頭
God of Gamer
人渣上校~

註冊日期: Apr 2002
Notebook裝RH Linux憂慮, 及請教.

今年學科要用到linux來玩program,
裝linux勢在必行.. ..但我又唔熟linux,
一個搞唔通, 反而令自己陷入萬劫不復之地.. ..
希望小弟問題清晰, 大佬們答得舒適~

小弟有desktop, 不過成日要開住,
所以想在notebook裝linux.

小弟的notebook是Tiny製的, 是2001年尾買入
行intel pIII, hardware都叫一睇都知邊間.

打算裝Red Hat 9.0

問1:
會不會出現driver相容問題,
hardware冇driver好大碌
唔知RH有冇預人用notebook既雞料裝linux.. ..

問2:
HD分配, 我有20GB, 有8GB可用,
我想分4GB俾linux. 過唔過倒骨呢?
建議分一個定兩個Partition?

boot manager又好似要set在頭幾多個track咁..
好似又有2個選擇你揀, 朋友仔話揀第二個option就可以在partition用來boot linux.
就係唔明點解.

希望高手賜教

舊 10-11-03, 02:20 PM   #2
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
用Virtual PC咪得law

舊 10-11-03, 06:32 PM   #3
白頭
人渣上校~

引用:
Originally posted by 某F :
用Virtual PC咪得law
咁講好似冇答到咁喎:@_@":

如果部desktop/notebook係勁, 我估可以一試.. ..

舊 10-11-03, 11:06 PM   #4
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
Originally posted by 白頭 :

咁講好似冇答到咁喎:@_@":

如果部desktop/notebook係勁, 我估可以一試.. ..
http://linux.vbird.org/

入去睇下啦

舊 10-14-03, 12:56 AM   #5
白頭
人渣上校~

感謝~ F大大~

之後我
INSTALL當中遇倒幾個問題, 都好采有同學仔幫手~

依家搞掂, Level up左~

論壇跳轉