Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-17-19, 08:19 PM   #26
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Watchmen S1E9:所有線基本上收晒,大部份嘅嘢都解釋晒,勢估唔到個對決係呢兩位角式,原本你以為係主角嘅,呢一話一啲嘢都做唔到,個結局好巧妙咁走返去第一話個起點度,但個展開覺得快得滯。

雖然咁講,整體上故仔聰明得嚟,亦成功延續到原漫畫要講嘅嘢,所以算係一套相當好嘅短篇。留意,原著漫畫或多或少對極右有好多批判,電視版係咁一啲唔出奇。

Showrunner 接受訪問話佢要講嘅故事而經交待晒,無諗住玩 S2,不過 HBO 已經批咗,故仔好明顯留咗唔少線可以續落去,睇邊個會接。

此篇文章於 12-17-19 10:01 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 02:34 AM   #27
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
睇完套Watchmen
因為條主線故事比較玄,所以
第一用左好多古怪黑科技設定
第二智謀者係火星時個種荒誕劇形式
用咁既包裝去處理呢套劇算係聰明。

不過我自己覺得智謀者係火星段劇情,
其實冇左都好似對主線冇大影響咁。

舊 12-22-19, 04:30 AM   #28
肉羊哩咖
griffin611

櫢上老細:其實除咗最後個波之外,大部份科技都係漫畫入面都有,而嗰度唔係火星。~

舊 12-22-19, 11:53 AM   #29
cancerman
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
櫢上老細:其實除咗最後個波之外,大部份科技都係漫畫入面都有,而嗰度唔係火星。~
博物館個DNA樹系統同記憶藥丸漫畫有架?
正傳漫畫好耐之前睇過,可能忘記左,
淨係記得貓頭鷹飛機同外星生物個d。

因為唔記得個衞星名所以求其叫火星,Sorry

此篇文章於 12-22-19 11:57 AM 被 cancerman 編輯。
cancerman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 05:16 PM   #30
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: cancerman 查看文章
博物館個DNA樹系統同記憶藥丸漫畫有架?
正傳漫畫好耐之前睇過,可能忘記左,
淨係記得貓頭鷹飛機同外星生物個d。

因為唔記得個衞星名所以求其叫火星,Sorry
Sorry 記憶丸同 DNA系統係新嘢,成日只係記住最終回~~~

舊 12-22-19, 06:54 PM   #31
cancerman
Game Master

其實想問下係咪冇講點解去偷精?

舊 12-24-19, 06:59 AM   #32
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: cancerman 查看文章
其實想問下係咪冇講點解去偷精?
睇吓有冇記錯先......

其實最終回由頭到去 Lady Trieu 第一次搵 Ozymandias 相認嘅時候都無講到好白,不過拼埋啲前文後理太致係咁:Trieu 個阿媽係越戰時,畀美帝害得好慘,你見佢個複製人「阿孫女」啲夢境就知,所以對美帝,尤其係對自稱正義嘅「英雄」恨之入骨。佢混入 Ozy 個基地,偷到好多 Ozy 嘅情報 — Ozy 係聰明但太唔小心;阿媽知道佢個人無能力報仇,只有「借種」,等下一代完成到佢嘅心願;佢一路「打針」一路念嗰啲嘢,據啲解畫嘅片講,係個越南民間故事,講個弱女點樣領軍打敗入侵嘅中國軍隊。 生咗 Lady Trieu 出嚟,唔知點樣又育成到個掂嘅出嚟。但係 Trieu 又唔係想直接埋 Ozy 單咁解。

其實阿媽搏嘅成份未免太重,一嚟佢借嘅種未必咁好彩,生件有 Ozy 咁叻嘅(生舊义燒嘅就只能含恨九泉),佢生多幾件嘅成功嘅機率會大啲,再加上有能力未必有聽佢話報仇;二嚟當 Ozy 發動佢個「救世」大計之前,殺鬼晒所有下屬,個阿媽點樣由一個好似孤島咁嘅南極,咁好嘢又走得甩,其實有啲唔通。

此篇文章於 12-24-19 07:04 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-24-19, 02:47 PM   #33
cancerman
Game Master

引用:
睇吓有冇記錯先......

其實最終回由頭到去 Lady Trieu 第一次搵 Ozymandias 相認嘅時候都無講到好白,不過拼埋啲前文後理太致係咁:Trieu 個阿媽係越戰時,畀美帝害得好慘,你見佢個複製人「阿孫女」啲夢境就知,所以對美帝,尤其係對自稱正義嘅「英雄」恨之入骨。佢混入 Ozy 個基地,偷到好多 Ozy 嘅情報 — Ozy 係聰明但太唔小心;阿媽知道佢個人無能力報仇,只有「借種」,等下一代完成到佢嘅心願;佢一路「打針」一路念嗰啲嘢,據啲解畫嘅片講,係個越南民間故事,講個弱女點樣領軍打敗入侵嘅中國軍隊。 生咗 Lady Trieu 出嚟,唔知點樣又育成到個掂嘅出嚟。但係 Trieu 又唔係想直接埋 Ozy 單咁解。

其實阿媽搏嘅成份未免太重,一嚟佢借嘅種未必咁好彩,生件有 Ozy 咁叻嘅(生舊义燒嘅就只能含恨九泉),佢生多幾件嘅成功嘅機率會大啲,再加上有能力未必有聽佢話報仇;二嚟當 Ozy 發動佢個「救世」大計之前,殺鬼晒所有下屬,個阿媽點樣由一個好似孤島咁嘅南極,咁好嘢又走得甩,其實有啲唔通。

THX,原來係咁樣

似乎好多位忽略左冇消化到。

舊 12-25-19, 06:50 PM   #34
肉羊哩咖
griffin611

話時話, Ozy 嗰啲「樣本」起碼有2,346個,佢又唔搞女人同男人(佢嫌呢啲係無謂嘢嚟),咁點解有咁多出嘅?,留起嚟又有咩用?!

此篇文章於 12-25-19 06:55 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-25-19, 09:10 PM   #35
cancerman
Game Master

引用:
話時話, Ozy 嗰啲「樣本」起碼有2,346個,佢又唔搞女人同男人(佢嫌呢啲係無謂嘢嚟),咁點解有咁多出嘅?,留起嚟又有咩用?!
佢可能想整複製人,
如果套劇搵返電影版個演員黎演複製人都幾有趣。

舊 12-25-19, 09:46 PM   #36
肉羊哩咖
griffin611

HDB S1E07: 因為上個禮拜太多好嘢追,要分段到而家先睇晒。開頭搞掂埋隻熊啲少少手尾好一般,中段又講返現實世界男「主角」(?)條線又無乜大進展,反而去到尾先至叫入正題,估唔到 James McAvoy 又會再出場,心諗佢咁貴拖到下一話都可以慳啲錢喎;下一話開大片預定。

搵到條片講啲「動物」點拍嘅,其實幾揼本噃:

舊 12-26-19, 06:55 AM   #37
肉羊哩咖
griffin611

HDM S1E8: 季終,非常失望,期待中宗教同裝甲熊大戰係就係出現咗,但係只見開鎗(炮?)射空氣,見到爆炸,但全無埋牙鏡頭。好少少終於用對白講咗勢力龐大嘅 Magisterium 個大慨係乜嘢嚟,同埋 Dust 究竟係咩一回事,呢啲嘢一早交待會好啲,而揸氣球嗰位去到尾全無表現。問題更大嘅係現實世界個男主角繼續太少戲份,同埋佢個行為出發點唔清唔楚。再者,女「魔頭」同女主角個「老豆」最後一幕各自嘅行為同決定,預期之外,反應亦嚟得好突然,睇到有啲一頭霧水,可能要要睇多次先得。不過有時間都係煲咗 The Expanse S4 先好過。煲完寫返個頭三季嘅大綱先~~~

舊 01-04-20, 04:12 PM   #38
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
無睇"電視"一排…

唔知關唔關HBO MAX推出事,
我發現HBO GO香港似乎無咗用網頁版直接播片睇劇果個功能,
甚至連教點申請同付款的FAQ網頁都無埋,
雖然之前我都係經Now E果邊搞掂的。

但我又無Now E個機頂盒,
之前貪佢App版唔洗簽長約,逐個月參加,
同埋HBO GO有幾個直播台,好似傳統電視咁一直播片,
全日開住睇好似底玩d咁。

https://www.nowe.com/series/western
https://www.nowe.com/catalog/hbo

但無咗網頁版功能,
屋企就得返一部Android TV可以直接裝App睇,
(都唔知佢有無再做更新,舊版App可能都睇唔到)

無得用PC HDMI輸出去另一部電視上睇,
(HK呢邊佢又唔知點解無WIN 10用APP)
得返手機、iPad呢D小螢幕裝app睇…

HBO GO HK的外購電影一般新過Netflix HK果邊,
但如果無得用簡單的方法係大螢幕上睇就好無癮了。

有無版友呢排係比緊錢訂佢服務睇緊HBO GO的,
匯報下佢目前的情況吧?
想開嚟睇返Watchmen、The Handmaid's Tale等(抗爭劇?!)
THX~!

此篇文章於 01-04-20 04:17 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-20, 02:26 PM   #39
肉羊哩咖
griffin611

未有咩聲氣 Max 幾時北美地區以外上,不過就算有,未必包晒全部「台」。

斷估有 app,無就搵鬼睇~

舊 02-04-20, 12:34 PM   #40
IDGAF
The One

支持正版,請勿盜看!

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
無睇"電視"一排…

唔知關唔關HBO MAX推出事,
我發現HBO GO香港似乎無咗用網頁版直接播片睇劇果個功能,
甚至連教點申請同付款的FAQ網頁都無埋,
雖然之前我都係經Now E果邊搞掂的。

但我又無Now E個機頂盒,
之前貪佢App版唔洗簽長約,逐個月參加,
同埋HBO GO有幾個直播台,好似傳統電視咁一直播片,
全日開住睇好似底玩d咁。

https://www.nowe.com/series/western
https://www.nowe.com/catalog/hbo

但無咗網頁版功能,
屋企就得返一部Android TV可以直接裝App睇,
(都唔知佢有無再做更新,舊版App可能都睇唔到)

無得用PC HDMI輸出去另一部電視上睇,
(HK呢邊佢又唔知點解無WIN 10用APP)
得返手機、iPad呢D小螢幕裝app睇…

HBO GO HK的外購電影一般新過Netflix HK果邊,
但如果無得用簡單的方法係大螢幕上睇就好無癮了。

有無版友呢排係比緊錢訂佢服務睇緊HBO GO的,
匯報下佢目前的情況吧?
想開嚟睇返Watchmen、The Handmaid's Tale等(抗爭劇?!)
THX~!
HBO GO HK個網頁版又復活了~!
即係手機、Android TV app以外,
可以用返PC HDMI out駁返大螢幕睇了。
(上次我就係咁用)

https://www.hbogoasia.hk/static/help...?lang=zh-hant#

不過,2月特別短,
如果佢唔係計30日,
以係以一個月為單位收月費就有機會蝕咗幾日…
(XBOX LIVE就係以月為單位…Netflix都好似係…)

https://www.hbogoasia.hk/static/help...hant#order_hbo

https://www.hbogoasia.hk/#help/faq

9) 如何使用 HBO GO ?
您可透過網路瀏覽器、行動與平板裝置使用 HBO GO。

網路瀏覽器
輸入 www.hbogoasia.com 到您的網路瀏覽器(為便於未來使用,請設定至我的最愛!)

行動/平板裝置

在 App Store 或 Google Play 下載 HBO GO 應用程式

19) 能連結多少裝置到我的 HBO GO 帳戶?
您最多可連結五個裝置到您的帳戶(在兩條共時串流的情況下)。網路瀏覽器被視為是獨立的裝置。

此篇文章於 02-04-20 12:39 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-20, 02:06 AM   #41
肉羊哩咖
griffin611

Disclaimer,戴返個口罩先

嘩!好彩本人啲嘢呢度(唔係香港)有得睇啫,本人唔係任何國家地區海關,又唔係咩版主,又唔係WB集團及旗下子公司員工/有生意往來/股東,亦無直系親屬同WB 及旗下子公司有以上關係,齋普通會員一件,無權查你有冇訂戶證明,定係借人個戶口定係用VPN,先入得嚟噏嘅,你點睇你嘅事,同本人一概無關。

總之各位老細睇路。

此篇文章於 02-05-20 02:39 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-06-20, 11:07 AM   #42
IDGAF
The One

引用:
嘩!好彩本人啲嘢呢度(唔係香港)有得睇啫,本人唔係任何國家地區海關,又唔係咩版主,又唔係WB集團及旗下子公司員工/有生意往來/股東,亦無直系親屬同WB 及旗下子公司有以上關係,齋普通會員一件,無權查你有冇訂戶證明,定係借人個戶口定係用VPN,先入得嚟噏嘅,你點睇你嘅事,同本人一概無關。

總之各位老細睇路。
不是好人好事週咩…

引用:
本人開條討論串,唔係版主,呢樣提吓啫,旨在為其他人著想,透呢啲無法止強制啲咩嘅,呢啲嘢都要老細你操埋心唔意思,若果有人唔守本人都無法㗎嘛,本人最多以後會留心唔犯咁解。

舊 02-06-20, 02:15 PM   #43
肉羊哩咖
griffin611

無嘅,電影版嗰邊有防透提示,呢度本人只係略盡其綿力,做得幾多得幾多,唔係玩針對,溫提咁解啫,放嚮個標題度費事次次提吖嘛,提得多都唔好意思添,啲老細都好識做,䁱互相就住,一時唔記得都識得改返嘅,個防透功能其實都唔係咁難用啫,嚮咁多版用咗都無礙吹水進行。容許本人有少少自誇,都係好人好事嚟,值得推廣。

若果有老細堅持要透,本人講過咁都無計㗎,本人只係開個討論串可以集中圍爐吹吹水,唔係要做山寨王,無權管呢樣嗰樣噃。咁如果有其他老細有咩唔老嚟扑鬼咗啲堅持要透嘅,咁就無謂啦,不過本人都幫佢唔到嗰噃。

舊 03-26-20, 03:48 AM   #44
肉羊哩咖
griffin611

上一季觀感一般嘅 His Dark Materials,第二季早已經拍好,因為女主角大得好快~ 今年上應該無問題。

舊 04-04-20, 01:06 AM   #45
肉羊哩咖
griffin611

HBO 開放部劇集免費任睇,可惜吖,美國限定~
https://www.hbo.com/hbo-news/watch-h...o-subscription

舊 04-17-20, 01:40 PM   #46
肉羊哩咖
griffin611

報導指 JJ Abrams 會開以下三部劇:
The Shining (閃靈)外傳: Overlook
Duster - 70 年代犯罪劇
未命名嘅 Justice League Dark 宇宙有關嘅劇集
https://www.hollywoodreporter.com/li...duster-1290530

舊 04-20-20, 01:34 PM   #47
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
HBO GO 香港免費任睇一個月 免註冊睇歐美劇/台劇!煲劇新選擇
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/d...1%B8%E6%93%87/

見到有15套劇睇姐
由手機版發出
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 01:59 PM   #48
肉羊哩咖
griffin611

公怖咗 5月27號開台,月費同 HBO 一樣,而現有客戶自動享有同樣嘅內容 — 咁又唔係轉名,又唔係新嘢,搞乜?!

舊 05-21-20, 05:49 PM   #49
肉羊哩咖
griffin611

今日個網因為有 Snyder Cut 癲鬼咗,有傳話 WB 因為想谷行個台,揼成貳仟到參仟万花旗紙落去執返正個版本,除咗召返班演員補返啲場景對白,加入某個神秘客串,最主要都係補返啲特技效果落去。

傳聞亦講形式唔會係一套片咁放,而係分開幾話咁逐個禮拜咁上。 最後會點要等公怖。

此篇文章於 05-21-20 05:53 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-23-20, 12:44 AM   #50
cancerman
Game Master

其實套Watchmen劇完咗一段時間後,
我先想起有一個情節有d奇怪,
今日都係忍唔住要請教一下大家。

SPOILER
有一幕架車係靈絲2代面前由空中跌落地,
當時我哋會覺得係曼克頓博士做既,
因為當時大家都以為曼克頓博士係月球,
但其實後來劇情交代曼克頓博士已經變咗另一個人,
咁呢一幕就變成唔知乜人掟架車落地,
係咪有交代過我冇留意?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
[徵求] Max Factory 7th Dragon 2020 Samurai 刀子 PVC Figure Bahamut 買賣專區 0 07-30-13 05:47 PM
[美劇]HBO同BBC合作既劇:Rome羅馬的榮耀(Season 1) JJLAM Neo Entertainment TREND 1 04-03-06 12:26 PM
HBO elmond 電影版 9 08-03-05 09:20 PM

現在的時間是 12:27 PM

手機版 | APP版