Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-28-21, 03:14 PM   #1
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
其實啲椅....

其實啲大班椅/電腦椅/電競椅之類,一般耐用度係可用多久?
我通常都係用兩三年就爛,亦試過最快不足一年就爛,到底係品質問題,或是我的問題?
大家的經驗是如何?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-21, 03:38 PM   #2
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
用緊電競
坐咗三年左右除咗皮面磨甩外都冇問題
因為六、日都唔出街所以使用時間非常高,但個坐位依然好夠回彈力

之前用ikea啲電腦椅一年就玩完,主要係坐墊玩完
仲要成千銀嘅貨色

以後再換都係首選電競,不過買得電競真係唔好貪平
睇過報導話有人劏開張椅發現係用布碎填充

此篇文章於 12-28-21 04:54 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-21, 04:12 PM   #3
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
唔係掛 公司D電腦椅閒閒地用5年 仲要長時間坐
我自己就唔會買皮面,纖維網面粗用算 再搭個坐墊
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-21, 06:51 PM   #4
十一月
Game Master

引用:
作者: 野良猫 查看文章
用緊電競
坐咗三年左右除咗皮面磨甩外都冇問題
因為六、日都唔出街所以使用時間非常高,但個坐位依然好夠回彈力

之前用ikea啲電腦椅一年就玩完,主要係坐墊玩完
仲要成千銀嘅貨色

以後再換都係首選電競,不過買得電競真係唔好貪平
睇過報導話有人劏開張椅發現係用布碎填充
咁即係品質問題。
去實惠買過一張成千銀的,又係一年未夠就櫈腳焊接位甩脫。

每次買新櫈時都好頭痕,都唔知去邊度以及價錢多少的才耐用。
舊 12-28-21, 07:32 PM   #5
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 十一月 查看文章
咁即係品質問題。
去實惠買過一張成千銀的,又係一年未夠就櫈腳焊接位甩脫。

每次買新櫈時都好頭痕,都唔知去邊度以及價錢多少的才耐用。
實惠完全唔會考慮,因為佢啲貨都係大陸質料而且又唔係平,買佢不如買ikea,至少硬淨啲
焊接都甩得就過份咗,明顯係救其點兩點就算,就算唔係魚鱗焊都起碼成條焊哂

如果只係求實淨耐用的話ikea都好夠(唔包個坐墊)
我就要求個坐墊夠耐用所以先㨂電競椅
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-21, 08:14 AM   #6
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
之前千三蚊果張用好幾年無野喎
係因為移民費事搬焗住送比人

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-21, 08:47 AM   #7
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
爛係爛咩?
張張都咁快爛有可能真係使用習慣問題

10年前買左張2k左右既網椅
好正常用左7年後,膠(拓手位,後頸位)既部份開始脆裂,同埋啲網開始唔夠彈性

之後因為地方細左既問題換左張1k細張啲網椅
質素真係差好遠,啲網未夠2年已經唔多彈
最大問題網唔彈之後坐得耐腰有d痛

之後厘兩年因為比較多WFH 既原因換左張4k中既人體工學網椅
睇過review 張椅其他部份好硬淨,係轆可能幾年內出問題
所以預先直接amazon 買左d超順滑既靜音轆一到貨安裝時已直接換左佢
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-21, 09:28 AM   #8
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: Heaven 查看文章
唔係掛 公司D電腦椅閒閒地用5年 仲要長時間坐
我自己就唔會買皮面,纖維網面粗用算 再搭個坐墊
網面其實勁污糟,坐一年你用力拍落去會好恐怖,不過自己坐就無所謂

千幾銀果D 19呃人人造皮電莖椅緊係爛,真係office大班椅真皮好耐用,你當屋企真皮梳化咁坐幾年都唔爛

不過我唔明打機都無”污”前個人,後面幾高幾大有乜用
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-21, 12:47 PM   #9
十一月
Game Master

引用:
作者: X&Y 查看文章
爛係爛咩?
張張都咁快爛有可能真係使用習慣問題

10年前買左張2k左右既網椅
好正常用左7年後,膠(拓手位,後頸位)既部份開始脆裂,同埋啲網開始唔夠彈性

之後因為地方細左既問題換左張1k細張啲網椅
質素真係差好遠,啲網未夠2年已經唔多彈
最大問題網唔彈之後坐得耐腰有d痛

之後厘兩年因為比較多WFH 既原因換左張4k中既人體工學網椅
睇過review 張椅其他部份好硬淨,係轆可能幾年內出問題
所以預先直接amazon 買左d超順滑既靜音轆一到貨安裝時已直接換左佢

第1張
爛轆,仲有櫈背都鬆鬆地,完全唔可以挨落去。

第2張
成個櫈背跌咗落地。睇一睇之後發覺,櫈背只係靠一條L型的鐵,用螺絲連接住座位的底部。而那個座位的底部,劏開啲膠睇裡面原來係木。啲木裂咗所以承受唔住櫈背的重量。

第3張
櫈腳油壓嗰支嘢的焊接位甩脫。睇一睇個焊接位,真係巧奪天工,佢雖然係完整地焊了一圈,但啲焊料少到好似焊錫咁少。

而家用緊第4張係家人唔要俾我的,但個座位已經塌塌地,坐到有啲腰痛,所以都考慮換。

此篇文章於 12-29-21 07:00 PM 被 十一月 編輯。
舊 12-29-21, 05:31 PM   #10
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: qwe 查看文章
網面其實勁污糟,坐一年你用力拍落去會好恐怖,不過自己坐就無所謂

千幾銀果D 19呃人人造皮電莖椅緊係爛,真係office大班椅真皮好耐用,你當屋企真皮梳化咁坐幾年都唔爛

不過我唔明打機都無”污”前個人,後面幾高幾大有乜用
好睇個人需要
我屬於坐直個埋,完全唔挨住個背,皮唔係長用開又易硬易, 所以都係網面岩我,搭個坐墊易洗夠晒
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-22, 01:03 AM   #11
dvd-rom
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2008
坐緊FreeMAX的電競櫈幾年,除了PU皮會甩皮之外都幾襟坐。
轆無爆,腳支架冇爛,氣壓積冇壞,扶手仍然保持彈性冇老化冇爆裂,坐位海綿仍然結實沒甚變形,椅背少受力損耗更少。
dvd-rom 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:02 PM

手機版 | APP版