Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-02-21, 03:00 AM   #426
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
老實講
只要你係有資產嘅香港人, 唔理你揸乜護照, 佢總可以搵藉口唔俾你走(時間問題)
所以都係嗰句, 一有機會就要即走

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-21, 05:12 AM   #427
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
本人又唔覺係錢嘅問題,事關早排美國銀行預計過,走嗰班帶走最多二億八仟万港紙左右,對強國嚟講,濕濕碎啦~ 面子問題事大吖嘛:一個(佢眼中)「衰落」嘅國家,一開聲話收啲「港燦」就 lure 晒飯應(無貶意),咁叫老子顏面何在?!

亦有啲人個心態係:去外(英)國幾唔好,又被歧視,又話有 glass ceiling,去到做「賤民」,甚至話好似 97 前移咗嗰啲咁,(咒啲人)會婚姻破裂咁話~ 喂大佬,上面噏過嘅,你留一樣會發生~

嗱,你話本人黑心,一個唔覺意會係:Under the spreading chestnut tree/I sold you and you sold me/There lie they and here lie we/Under the spreading chestnut tree.

都係嗰句,自己度掂,唔好盲動,未裝好裝返套 common sense 先。

舊 02-02-21, 04:05 PM   #428
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
history had already taught us that 1st gen migrants are gonna eat shit, regardless of when, where and who. but at least, nowadays we are less likely to end up dying in the process

that's why we have been repeatedly saying we are leaving for our next generations. or do you wanna let your kids being fed with commies BS?

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-21, 05:52 PM   #429
肉羊哩咖
griffin611

回上:賢妻近來提返,原來不知不覺間,啲幼稚園早就展開「愛國教育」,傳媒唔多報,阿女過咗咁多年都識得講返中共啲「好嘢」,死未?

舊 02-23-21, 05:21 PM   #430
肉羊哩咖
griffin611

無聊提示:個 app 出咗,有志者記得 download

舊 02-23-21, 05:52 PM   #431
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
無聊提示:個 app 出咗,有志者記得 download
要不要準備匯水,我都不知道。

另外,Ytube好像洗緊版吹淡d人攪野。

舊 02-23-21, 07:04 PM   #432
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: darkvolver 查看文章
要不要準備匯水,我都不知道。

另外,Ytube好像洗緊版吹淡d人攪野。
好似有篇嘢熱傳緊,話入境畀英海關「虐待」事件,一則本人過過英國三五七次都冇事,二則早有一大堆 LOTR 成功「登陸」,單嘢究竟係堅定流?係有人誇大?「定係樣衰」?定係因為政治「傾向」畀人 blacklist 咗而被拒?木宰羊。

舊 02-23-21, 07:24 PM   #433
darkvolver
頹冗

引用:
好似有篇嘢熱傳緊,話入境畀英海關「虐待」事件,一則本人過過英國三五七次都冇事,二則早有一大堆 LOTR 成功「登陸」,單嘢究竟係堅定流?係有人誇大?「定係樣衰」?定係因為政治「傾向」畀人 blacklist 咗而被拒?木宰羊。
d Fake news開始會倒水過來。

舊 02-23-21, 07:29 PM   #434
肉羊哩咖
griffin611

你不如話波記應付武肺搞到一鑊泡,又可以話因為脫歐啲經濟唔掂實仆,去到棧乞米梗好過。

舊 02-24-21, 07:19 PM   #435
肉羊哩咖
griffin611

據傳 2019 前出嘅特區護照,個 app 會 scan 唔到,仲有其他 bug,呢兩日會出更新,留意。

舊 02-24-21, 08:57 PM   #436
darkvolver
頹冗

通常新野都係等一等啦...

另外,如果可以的話先在官網開左個account先.....

舊 02-26-21, 04:44 AM   #437
肉羊哩咖
griffin611

據講如果本特區護照係 K 字頭,個 app 會搵唔到粒 chip,暫時無計,如果等唔切,可以轉返去入 form 排期認證。

舊 02-26-21, 07:02 AM   #438
darkvolver
頹冗

引用:
據講如果本特區護照係 K 字頭,個 app 會搵唔到粒 chip,暫時無計,如果等唔切,可以轉返去入 form 排期認證。
另外,大家不妨download一個NFC ID demo app......可以offline scan自己個護照check details...

舊 02-27-21, 10:53 PM   #439
肉羊哩咖
griffin611

唔好意思,又引沈生的嘢:

舊 02-28-21, 07:43 AM   #440
darkvolver
頹冗

其實英國4大臣都不是原藉英國白種人。

4大臣包括﹕

內政大臣
財相
外相(佢係猶太人集中營後裔,所以佢對大國有一套睇法),
首相(佢係土耳其後裔,如果當時佢自己冇被人帶回英國,佢已經死了。)

舊 03-12-21, 03:34 AM   #441
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
想搞投資拎日本經營簽證

但成世人除左做過政府同炒股外基本無所長

諗唔到自己可以經營乜

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 12:47 AM   #442
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
想搞投資拎日本經營簽證

但成世人除左做過政府同炒股外基本無所長

諗唔到自己可以經營乜
整雞旦仔囉

舊 03-13-21, 04:23 AM   #443
肉羊哩咖
griffin611

港式茶記 / 街頭點心小食 / 廣東粥麵 等等 -- 同海外華人一樣,多數搞飲食~

另:可以搞中式超市~

舊 03-13-21, 11:28 AM   #444
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
有無加拿大朋友知道Alberta同Manitoba個移民政策有咩分別?
睇到兩邊個study permit都係差唔多
兩邊都係讀書>工作簽證>省提名
聽人講Alberta轉永居難好多,但我唔識睇邊個位難...

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-21, 01:49 PM   #445
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
引用:
港式茶記 / 街頭點心小食 / 廣東粥麵 等等 -- 同海外華人一樣,多數搞飲食~

另:可以搞中式超市~
多華人嘅地方,仲可以開壽司店,好多都唔係日本人而係華人(估計大陸人)開。我識得嘅人,鍾意食韓嘢多過中國嘢,應該要開啱地區先搵到食。
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-21, 06:59 PM   #446
darkvolver
頹冗

引用:
作者: colormon 查看文章
多華人嘅地方,仲可以開壽司店,好多都唔係日本人而係華人(估計大陸人)開。我識得嘅人,鍾意食韓嘢多過中國嘢,應該要開啱地區先搵到食。
米國現在在市中心都多左好多日本餐廳,由日本人自己開番感覺都不錯。

舊 03-19-21, 04:29 PM   #447
colormon

網上北美華人社群呢排講到中國人係咁俾人打,究竟係咪真係咁唔安全?
舊 03-19-21, 04:42 PM   #448
肉羊哩咖
griffin611

老細你應該講得恐怖啲,係都噏前兩日阿特蘭大,針對亞裔人單鎗擊事件;可以話,歧視邊度都有,咩顏色人都有份,自古有之,尤其舊年因為武肺令全人類「覺醒」,呢啲事件歐美國家其實有上升趨勢。嗱,再發得大啲,全世界無度係絕對安全,睇你彩數,同埋點應對。

話分兩頭,講打,Twitter 睇到條片,美國有位講廣東話嘅阿婆畀條友襲擊,結果瞓救護車嘅係襲擊佢條友~

講多句唔好聽嘅,啲「身在曹營心在漢」死人頭,開始累街坊。

舊 03-19-21, 05:11 PM   #449
colormon

果d網 list up一堆case你咪話唔心寒
反而我女朋友唔知道水療中心單嘢就連平時香港有報嘅果d佢好多都唔知。歧視一直都有,只係呢排focus中國人,其實唔鍾意中國人嘅人一直都唔少,印度人西班牙人甚至原住民都會俾人歧視,但就係得中國人覺得自己俾特別針對?果堆「身在曹營心在漢」咪又係住華埠果班(但對住黃種好X惡)。「我拎埋支槍去收租」我有個親戚住紐約咁講,我真係唔信,華人喺果邊好似都幾弱勢吓,敢開槍咩?
舊 03-20-21, 04:05 AM   #450
肉羊哩咖
griffin611

有啲人自卑心態作祟就會覺得下下畀人針對,醬缸文化嘅副產品嚟,極度自卑又好易變成極度自大,咩「中國強大自己就唔會畀人洽」就咁嚟囉。

美加啲華人弱勢?唔知係真係弱,定係成日患「妄想受害者症候群」;只知幾年前某場比賽,中國隊打敗加國隊,啲多倫多華人上街舞龍舞獅慶祝,跟手又無乜後果,你話喇。

此篇文章於 03-20-21 04:58 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:13 AM

手機版 | APP版