Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-22-07, 12:23 AM   #426
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold

支鏡好得意....
頭兩級有D似柔焦
但兩級打後又sharp番

舊 12-23-07, 03:07 PM   #427
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
http://gaforum.org/showthread.php?t=105419
翻舊帳~
KK四格的右下角那張(即係賀年卡啦)是用什麼來打Background的?
唯一一碌包紙巾的燈?
還是把什麼藏在虹原妹妹後面了?
a

米爺的相又死了~
米爺的相又死了啊~

此篇文章於 12-23-07 03:09 PM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-07, 09:02 PM   #428
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
加個 snoot 再打落 background... 才怪! 頭頂光源太小便會這樣. \/
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-07, 01:30 AM   #429
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KKH 查看文章
加個 snoot 再打落 background... 才怪! 頭頂光源太小便會這樣. \/
即是怎樣?
看不懂耶......
a

[自言自語]
話說上頁的我王萬帥....
閃閃Bounce去左邊的牆,結果Background右上暗了一忽....
好怨念,你話有多碌閃閃你話幾好呢?
又諗諗下....
話唔定將張檯向左邊的牆推過去,可能一切就解決了~
a
[/自言自語]
舊 12-24-07, 08:27 AM   #430
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
>>seetold

走焦?面口鬆鬆,但好像清了姐姐的心口a
相在頹mon上看起來under了...

>>KKH

四張也是用同樣的東西拍的嗎..
為甚麼最後一張就是後方沒了色紙的紋理a

>>小餅

小餅總是喜歡翻看貼翻舊帳囧a
燈?一支不夠,兩支也不太夠啊囧""
[胡說]三支才是基本吧....[/胡說]

舊 12-24-07, 08:52 AM   #431
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

秋後算帳嘛~
b
舊 12-24-07, 09:50 AM   #432
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: ビスケット 查看文章
米爺的相又死了~
米爺的相又死了啊~
什麼相?

Rice

舊 12-24-07, 10:16 AM   #433
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: riceking 查看文章
什麼相?

Rice
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=106437
舊 12-24-07, 05:23 PM   #434
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
即是怎樣?
看不懂耶......
a
...
就說了, 光源太小嘛.
不過好孩子不可以學壞,
應該正經加個 snoot 打落 background.

引用:
...
[自言自語]
話說上頁的我王萬帥....
閃閃Bounce去左邊的牆,結果Background右上暗了一忽....
好怨念,你話有多碌閃閃你話幾好呢?
又諗諗下....
話唔定將張檯向左邊的牆推過去,可能一切就解決了~
a
[/自言自語]
"Bounce去左邊的牆"...
那應該把整個架部再往移, 令光線 travel 再遠些, 令畫面左右兩邊的光度變平均一點吧.

引用:
作者: KTN 查看文章
...
四張也是用同樣的東西拍的嗎..
為甚麼最後一張就是後方沒了色紙的紋理a
...
那一張景深很淺, 加上逆光高反差,背景紋理自然丟了啊.
題外題: 不要無端端把主體擺一邊啊, 除非空蕩蕩那一邊用來寫字...

引用:
...
小餅總是喜歡翻看貼翻舊帳囧a
燈?一支不夠,兩支也不太夠啊囧""
[胡說]三支才是基本吧....[/胡說]
正解!
不過買三支 strobe, 平過買三支閃吧!
舊 12-24-07, 07:02 PM   #435
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
我其實好想問...關不關支24-70 2.8全開的問題a

一支不好用...兩支惡用...可惜金手指無再多一支

引用:
作者: KKH 查看文章
>skip<

那一張景深很淺, 加上逆光高反差,背景紋理自然丟了啊.
題外題: 不要無端端把主體擺一邊啊, 除非空蕩蕩那一邊用來寫字...

正解!
不過買三支 strobe, 平過買三支閃吧!

舊 12-24-07, 07:45 PM   #436
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
我其實好想問...關不關支24-70 2.8全開的問題a

一支不好用...兩支惡用...可惜金手指無再多一支
大光圈自然可以淺景深囉~
舊 12-25-07, 03:37 AM   #437
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:

走焦?面口鬆鬆,但好像清了姐姐的心口a
相在頹mon上看起來under了...
對錯焦都可能係問題..
不過放大心口睇都唔算太清...

under我自己睇就唔太覺....
我個mon問題?

舊 12-25-07, 04:59 PM   #438
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

尋晚再試~
向左推向右推都唔得~
仲玩到戲棚倒塌(偷工減料),我王仆向17-40前面塊Filter~
好彩我那塊不是Softar(逃
/\
舊 01-06-08, 09:38 PM   #439
eric321
Junior Member

註冊日期: Dec 2007
無意中睇到Poor Man's Light Box個Post, 見到好多人用左PMLB之後影出到達玩具廠Promo相級數o既傑作, 十分羡慕。於是自己都膽粗粗整左一個試下(十分驚駁錯電線), 今日終於可以試影

一個PMLB, 用窮人反光板補光

值得紀念的第一號作品

浴衣版Pinky

將頭的角度轉一轉後再影, 感覺比之前更好

接下來是2004年WonderFestival(夏)的Wonder & Reset bottle cap collection

後來隨手用閃燈影一張,先發現之前白平衡設定有問題, 令人偶膚色偏白

PMLB制作簡單,所費無幾,卻換來意想不到的效果,光度充足而柔和。本人對發明者十分佩服

此篇文章於 01-06-08 11:43 PM 被 eric321 編輯。
eric321 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-08, 11:59 PM   #440
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007

永井豪…
唔知呢度有冇人係佢d作品既粉絲呢~

Ruri

舊 01-10-08, 09:04 PM   #441
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

>eric321
PMLB還是最少有2個比較好呢(發言的這個混蛋本身連半個PMLB都沒有)

成日想講......
影囡囡前最好先細心地幫她們清潔每一寸肌膚~
b
舊 01-11-08, 12:56 AM   #442
eric321

註冊日期: Dec 2007
引用:
>eric321
成日想講......
影囡囡前最好先細心地幫她們清潔每一寸肌膚~
b
多謝你的建議
影之前曾經用抹塵紙草草清潔過
肉眼看時還可以
影成照片後在LCD Mon下的囡囡全身黏滿異物
下次會用化妝軟毛掃清潔好才影
eric321 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-08, 06:17 PM   #443
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe

手痕之作

舊 01-12-08, 10:01 PM   #444
D老篤

註冊日期: Mar 2006

D老篤 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 12:27 AM   #445
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: D老篤 查看文章
-Skip-
個背景在哪敗的?
舊 01-13-08, 09:35 PM   #446
D老篤

引用:
個背景在哪敗的?
旺角千X達模型鋪有售,四十大洋一塊。
舊 01-13-08, 10:26 PM   #447
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: D老篤 查看文章

嘩好正
真係好似外影咁

遲下出左明日香都要買隻返黎好似你咁影~

舊 01-14-08, 03:23 PM   #448
D老篤

係呀,當“私影”咁玩幾得意架!

此篇文章於 01-14-08 03:29 PM 被 D老篤 編輯。
舊 01-26-08, 01:45 AM   #449
seetold
真貧窮堅冇錢....

又試合成...
不過合來合去都唔多好....
好似唔合好過合...

1+2.....

舊 01-27-08, 10:52 AM   #450
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

你用那種合成方法呢? 重曝還是三文治?
用 1 & 2 作為原材料, 我覺得 1+2 是效果達到了. (如何你想做到的是一個 softar effect.)
雖然我覺得原材料的曝光選擇不算太恰當, 不過這完全取決於你想要什麼效果.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:09 PM

手機版 | APP版