Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-24-22, 01:49 PM   #51
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-22, 06:48 AM   #52
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-23, 02:36 PM   #53
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
新予告:

舊 05-03-23, 04:59 PM   #54
王小虎

註冊日期: Apr 2002
幾好笑。如常mid-credit end credit各一段scene。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-23, 09:52 PM   #55
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Guardians of the Galaxy Vol. 3 《銀河守護隊3》

MCU Phase Five電影入面我最期待就係呢套Guardians of the Galaxy Vol. 3 《銀河守護隊3》,
入場睇咗,個主線故事比想像中黑暗同血腥,雖然都有其他幾好笑的癲位。
(太空衣顏色掣果段 )

今集個主角應該係"浣熊"Rocket,(他來自非洲?!)
反而Star-Lord同Gamora條線只係歡喜冤家,甚至唔算係愛情線咁,
因為入場前無時間重溫,已經唔太記得當初果一個Gamora係點「死」…
雖然戲內有用一程電梯的時間用純對白交代返。

呢個年代CG畫得靚咗,Rocket呢類CG動物角色都可以孭重飛做感情戲了~!
89組實驗動物朋友果段,有種Toy Story 1被改造玩具feel~!

90組,原來忍者龜係咁嚟的~!

92組,成功了…但"反地球"果邊的問題又咁地球的,
咁Howard the Duck係咪The High Evolutionary整出嚟的產物?

幾鐘意今次個故事唔係救世優先,係救朋友呀~!
大部份時間隊銀河守護隊都唔齊人,最少分兩隊以上行動咁,
所以,去到結尾成隊一齊著製服行動時感覺好熱血。

今次主角隊架飛船好似大咗,仲可以玩分體機,係咪新船嚟?

鐘意佢用Florence + The Machine首Dog Days Are Over做結尾,
音樂一起,好熟喎,我差點係戲院跟住唱了出嚟…

同PS5遊戲版Marvel's Guardians of the Galaxy相比較之下,
MCU版的Adam Warlock係設定上好似傻仔咁,
Cosmo the Spacedog就唔夠遊戲版可愛。

見到史泰龍 (Sylvester Stallone)登場後,
有點期待奧斯卡金像獎最佳女主角"瓊姐"楊紫瓊都會客串,
(上集片尾佢有出現過,仲係有對白角色添)
點知,無…

Chris Pratt今次好似練到好壯咁,
戲中好似有提過佢個角色目前係45歲,
T-Shirt造型下虎背熊腰咁,側面睇好厚身,
大隻過做"恐龍戲"Jurassic World系列電影時的造型。
但Jurassic World系列招牌馴服速龍的動作居然比Mantis用咗。

今集Rocket做主角,期待下次Star-Lord回歸。

另外,係咪James Gunn做導演的電影都有佢老婆Jennifer Holland份?

https://www.marvel.com/movies/guardi...alaxy-volume-3

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%9...4%BB%E9%9A%8A3

https://www.imdb.com/title/tt6791350/

Guardians of the Galaxy Vol. 3 Movie Clip - Adam Warlock vs Nebula (2023)
https://youtu.be/-X8ZZnzITS4

Marvel Studios’ Guardians of the Galaxy Vol. 3 | “I Miss You” Clip
https://youtu.be/USJhA8XJ1h4

Guardians of the Galaxy Vol. 3 Movie Clip - The Gist of It (2023)
https://youtu.be/wIOOJiUz2-Q

Marvel Studios’ Guardians of the Galaxy Vol. 3 | Good to Have Friends
https://youtu.be/7Pjuew5jWAQ

Marvel Studios’ Guardians of the Galaxy Vol. 3 | Push Down On It
https://youtu.be/6R1_7xhUPuw

Guardians of the Galaxy Vol. 3 Movie Clip - I'm Perfecting It (2023)
https://youtu.be/rXnEuvfNiqU

此篇文章於 05-03-23 11:51 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-23, 10:48 AM   #56
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
尖士根的確係有科之人,GotG三步曲每一部都高汁,今次完結編亦令系列完滿結束,有笑有感動就佢一向作風,三步曲完滿性個人覺得可以比美Back to the future成為另一trilogy 經典

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-23, 09:01 PM   #57
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
久違睇MCU片睇得好歡樂。呢個感覺係Phase IV以致Ant-Man3都未感受到嘅。

感謝James Gunn導演三部曲角色笑點故事都拿捏得好

Story

Rocket身世睇到好唏噓,慶幸可以救得返兼救返佢嘅浣熊同類

最後雖然冇人領便當,但都感覺到一個時代嘅終結。除咗Rocket同Groot,GotG幾乎係完全換班咁滯。雖然片尾話Star Lord會返嚟,除咗Chris Pratt應該會再次喺Avengers同餘下GotG亮相外,其他演員都已經決定離開MCU向其他電影發展。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-23, 02:02 AM   #58
王小虎

註冊日期: Apr 2002
少少幾明顯的彩蛋

Nebula用Iron Man endgame武裝,明顯係佢思念故人的方法。
最後新加入的成員原來係Phyla-Vell,綽號Quasar,白頭髮。

漫畫版Lylla, Floor, Teeth
https://www.dexerto.com/tv-movies/gu...ained-2133545/

此篇文章於 05-12-23 12:17 AM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-23, 05:59 AM   #59
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
其實除咗James老婆客串之外,仲有自殺特工Ratcatcher 2做 橙色Data Manager Ura
High evolutionary 亦都係Peacemaker個隊長

此篇文章於 05-06-23 08:15 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-23, 06:06 AM   #60
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
返左地球之後我期待2個PETER出演GG俠4,可能個洗腦咒影響唔到身在宇宙既星爵

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-23, 09:44 PM   #61
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
評語
雖然今集比不上前兩集,但是總算點題清晰及富色彩,縱未算盡善盡美,卻給觀眾有一種認真之作的感覺。

今集只是一個描述放下的故事。因為家人很重要,所以自己需放下及了解不適當之處,甚至讓自己知人善任而退下來及誠心管理團隊。

今集花不少篇幅描述火箭在過去與囚友的友情,除了填補火箭的背景,還有凸出火箭的優點而帶出在隊中的重要性。

火箭在前兩集可是在協調、策劃及執行的能手(銀河守護隊在前兩集有火箭的協調力及獻計,方可妥善地相處及運作,今集沒有牠便「家嘈屋閉」、溝通欠奉及問題「發作」),還有在終局之戰負責與其他復仇者聯盟的成員整頓地球,致星爵認為牠比自己更有資格領導全隊(火箭能訓練菲拉成才,也可顯出其能力)。

既然自己放下全因家人,那麼了解不足及避免失去家人便是因由,星爵及湼布拉無疑是戰鬥主力,可是問題甚多。星爵糾結於過去的戀情而纏繞嘉魔娜及不與外祖父團聚,只因不願失去自己的家人(隊友),湼布拉不滿達拉斯及螳螂只為彰顯能力而非誠心管理團隊(當然,湼布拉始終是隊友,總有團隊精神),他們被隊友(螳螂)斥罵才了解不足,二人也在最後才會為了家人而改變(星爵明白嘉魔娜的家與情在掠奪團,從而放下對方,還有回家尋外祖父;湼布拉誠心管理團隊)。

此外,火箭及達拉斯也有點不足,只是情況甚輕而不影響團隊。火箭充其量在瀕死時受萊拉提點才繼續為家人奮鬥,達拉斯只是不矜細行而已。

今集的不足之處是星爵等隊員在拯救火箭時如多提到火箭在場,團隊不需面對甚多瑣碎事情,惟火箭不在,大家更需悉力為了家人設想而處理問題,儘管問題依然未被解決。再者,星爵及湼布拉在最後一戰如呈現了解不足後而成長起來的地方會更好。此外,今集有少許過於順理成章的地方。

至高進化者應該是MCU最弱的頭目,基本上是沒有戰鬥力(引力系統只算兵器)。不過,他以格局小(日文的「小物臭」)的反派中能癲喪至極,甚至懂得以巧言令色迷惑實驗品(火箭不受騙只是天才使然)及成功了一個回合(反地球被毀),也算一個成功的角色。

今集竟然沒有金句。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-23, 12:28 AM   #62
肉羊哩咖
griffin611

聽日 D+ 有得睇,期待。

舊 08-04-23, 09:38 PM   #63
肉羊哩咖
griffin611

睇咗,好明點解畀啲愛護動物人仕鬧。叫做好過上一部太多,因為上一套太過過目即忘;情節同敵人都好寫得唔錯,角式互動都 okay,係爭在啲歌實在太多太煩,又好多時唔夾個場口;而中段實在太無無謂謂,除咗睇個嬲字打情罵俏,對故仔無乜幫助,嘥鬼咗 Nathan Fillion;第三樣弱項係 Adam 淪為丑角,又嘥鬼咗。

此篇文章於 08-04-23 09:40 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-23, 10:04 PM   #64
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇咗,好明點解畀啲愛護動物人仕鬧。叫做好過上一部太多,因為上一套太過過目即忘;情節同敵人都好寫得唔錯,角式互動都 okay,係爭在啲歌實在太多太煩,又好多時唔夾個場口;而中段實在太無無謂謂,除咗睇個嬲字打情罵俏,對故仔無乜幫助,嘥鬼咗 Nathan Fillion;第三樣弱項係 Adam 淪為丑角,又嘥鬼咗。
啱啱睇左,近年黎講真係好過DS2, 黑豹2同thor4好多。同gotg2比都好似係好啲。
懷舊歌同得得B太空衣呢啲低能野係gotg特色,我接受到。rocket舊朋友果度都做到少少感人元素。

我唔熟Adam呢個人物,所以冇乜特別感受。但個奸角好似太低能太平面唔夠立體,乜都 "kill the rest"根本唔合理,唔符合佢追求演變/進步的人設。

舊 08-04-23, 10:07 PM   #65
wing
格鬥低手

引用:
作者: 動漫遊戲迷 查看文章
評語
雖然今集比不上前兩集,但是總算點題清晰及富色彩,縱未算盡善盡美,卻給觀眾有一種認真之作的感覺。

今集只是一個描述放下的故事。因為家人很重要,所以自己需放下及了解不適當之處,甚至讓自己知人善任而退下來及誠心管理團隊。

今集花不少篇幅描述火箭在過去與囚友的友情,除了填補火箭的背景,還有凸出火箭的優點而帶出在隊中的重要性。

火箭在前兩集可是在協調、策劃及執行的能手(銀河守護隊在前兩集有火箭的協調力及獻計,方可妥善地相處及運作,今集沒有牠便「家嘈屋閉」、溝通欠奉及問題「發作」),還有在終局之戰負責與其他復仇者聯盟的成員整頓地球,致星爵認為牠比自己更有資格領導全隊(火箭能訓練菲拉成才,也可顯出其能力)。

既然自己放下全因家人,那麼了解不足及避免失去家人便是因由,星爵及湼布拉無疑是戰鬥主力,可是問題甚多。星爵糾結於過去的戀情而纏繞嘉魔娜及不與外祖父團聚,只因不願失去自己的家人(隊友),湼布拉不滿達拉斯及螳螂只為彰顯能力而非誠心管理團隊(當然,湼布拉始終是隊友,總有團隊精神),他們被隊友(螳螂)斥罵才了解不足,二人也在最後才會為了家人而改變(星爵明白嘉魔娜的家與情在掠奪團,從而放下對方,還有回家尋外祖父;湼布拉誠心管理團隊)。

此外,火箭及達拉斯也有點不足,只是情況甚輕而不影響團隊。火箭充其量在瀕死時受萊拉提點才繼續為家人奮鬥,達拉斯只是不矜細行而已。

今集的不足之處是星爵等隊員在拯救火箭時如多提到火箭在場,團隊不需面對甚多瑣碎事情,惟火箭不在,大家更需悉力為了家人設想而處理問題,儘管問題依然未被解決。再者,星爵及湼布拉在最後一戰如呈現了解不足後而成長起來的地方會更好。此外,今集有少許過於順理成章的地方。

至高進化者應該是MCU最弱的頭目,基本上是沒有戰鬥力(引力系統只算兵器)。不過,他以格局小(日文的「小物臭」)的反派中能癲喪至極,甚至懂得以巧言令色迷惑實驗品(火箭不受騙只是天才使然)及成功了一個回合(反地球被毀),也算一個成功的角色。

今集竟然沒有金句。
金句咪 "kill the rest"

舊 08-05-23, 02:49 AM   #66
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: wing 查看文章
懷舊歌同得得B太空衣呢啲低能野係gotg特色,我接受到。rocket舊朋友果度都做到少少感人元素。

我唔熟Adam呢個人物,所以冇乜特別感受。但個奸角好似太低能太平面唔夠立體,乜都 "kill the rest"根本唔合理,唔符合佢追求演變/進步的人設。
懷舊歌唔係問題,上一套麻麻(除咗個便當位),但係啲歌唔太濫又貼到題,呢套就真係根爺金曲點唱站,個人以為過咗火位啲。未上之前啲訪問透露個個話「想唔撈」,搞到當初未上之前啲人係咁估啲便當點派,結果⋯⋯⋯⋯最後都係嗰句:想唔被透都係唔好未睇之前上社媒同論壇喇。而 Star Lord 呢個都唔知算唔算係 good end~~~

Adam 睇啲解畫片講到其實好強吓,無記錯漫畫入面佢嚮 Infinity War 係有份,幾巴閉留返畀熟書啲老細講;但呢度唔止出得少,仲要係搞笑多~

舊 08-06-23, 11:24 AM   #67
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
懷舊歌唔係問題,上一套麻麻(除咗個便當位),但係啲歌唔太濫又貼到題,呢套就真係根爺金曲點唱站,個人以為過咗火位啲。未上之前啲訪問透露個個話「想唔撈」,搞到當初未上之前啲人係咁估啲便當點派,結果⋯⋯⋯⋯最後都係嗰句:想唔被透都係唔好未睇之前上社媒同論壇喇。而 Star Lord 呢個都唔知算唔算係 good end~~~

Adam 睇啲解畫片講到其實好強吓,無記錯漫畫入面佢嚮 Infinity War 係有份,幾巴閉留返畀熟書啲老細講;但呢度唔止出得少,仲要係搞笑多~
adam單體出入宇宙,我估可能係captain marvel級別。
Star Lord我覺得係good end。不過之後話佢會return,即係未end。

舊 08-06-23, 12:30 PM   #68
肉羊哩咖
griffin611

講返現實少少,好多 MCU 畢咗業嗰啲,間唔中都會「盛傳」部份會「再作馮婦」,但始終都係只聞樓梯響⋯⋯順帶聯想到另一個 Chris 都想「劈炮」~ 而做 Star Lord 嘅 Chris Pratt,有人斷估佢個再出都會係 The Avengers 式嘅群戲。

佢個朱羅紀玩完,而佢同阿嫲桑搞嗰套 The Terminal List 第二季未知幾時出,唔知佢仲有咩 project 嚮手。一嚟佢唔係根爺啲圍內嘅人,DCU 多數無佢份;二嚟佢都唔屬荷里活主流,政治立場比較偏向保守,又係前加洲洲長個女婿。再加上 MCU 呢幾年下滑得咁甘,有傳會成個 reboot -- 唔知係唔係 Deadpool 3 之後,所以 Star Lord 會唔會再現,本人唔敢寫包單咁啫~

離咗少少題,唔好介意。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Guardians of the Galaxy Vol. 2︱銀河保衛隊 2 (銀河天團再次保護宇宙) 信長 電影版 100 08-14-17 10:38 PM
[多機種] Marvel's Guardians of the Galaxy - The Telltale Series 信長 電視遊戲討論版 15 04-19-17 08:13 AM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
[西片] Guardians of the Galaxy 銀河護衛隊 信長 電影版 105 11-27-14 02:45 PM
天 文 台 以 最 壞 情 況 推 算 2020 年 香 港 無 冬 天 IamO ~清談館~ 58 03-23-08 12:58 AM

現在的時間是 09:09 PM

手機版 | APP版