Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-04-12, 07:54 PM   #51
knife-edge
Ultimate Gamer
向後發展委員會成員

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
氣啦
唔駛講到GG同BB
我相信就算Vampire出新作佢地都唔會玩
岩唔晒...我成日見部拳王13CLIMAX冇人玩囉
-
HK人只係會玩D易入手既格GAME

當對手因為你勁飛火滾果陣依然保持長期要係天板度飛
當對手忍唔住講粗口 你時依舊繼續保持長期要係天板度飛
當對手出手打你果陣你終於可以落地攻擊對手啦
u win

此篇文章於 06-04-12 07:59 PM 被 knife-edge 編輯。
knife-edge 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-12, 07:55 PM   #52
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Sgodkyo 查看文章
AB 駛鬼練咩
冇腦623D搞掂
係好易破呀 , 我用金FD block 佢成功率多過6成添
但係我要用腦玩, 對面唔使用 , 玩黎托咩
我用小P唔用腦玩都勝率UP啦
咁同玩拳王通街8神紅丸金有咩分別
其實........點解你插ABA要插呢招實質比人知道左就無咩大作用既野?
點睇ABA應該要插既地方都有其他

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-12, 08:03 PM   #53
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
AB 駛鬼練咩
冇腦623D搞掂
其實打咩GAME都可以冇腦架,輸之嘛
有時有D野你以為自己已經晒咗冷,其實一個籌碼未用

此篇文章於 06-04-12 08:05 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-12, 08:53 PM   #54
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
其實...fb斷罪唔用slash back都大把方法破...

舊 06-04-12, 08:54 PM   #55
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

引用:
作者: knife-edge 查看文章
又係度用誤導假死......
GG有邊隻易用嫁 老細.....
係難唔難入手咁解JE
-
就係你D咁既人用到今集EDDIE要NERF
咩叫nerfa

舊 06-04-12, 08:55 PM   #56
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
ED的確冇咩好講,SO同PO係對策不足,AB就分明係閣下手藝欠佳。
香港都冇人實戰用到ABA既上位COMBO…

你有冇練過先,睇永遠好簡單架喎

eddie有冇上位combo?a

舊 06-04-12, 09:57 PM   #57
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
作者: killua 查看文章
咩叫nerfa
削弱
EDDIE大把上位COMBO啦...不過唔穩定之嘛
觸手COUNTER COMBO睇片日本小川不知出得幾爽
係成日比人用BURST爆開個0擇JE
只係香港小川你覺得唔使用都夠殺

u win
舊 06-04-12, 10:34 PM   #58
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
eddie有冇上位combo?a
你用果堆咪係囉
應該冇咩上位得過一套死啦啩
而且ABA在下都仲叫有玩過,ED在下淨係識召喚D+大鑽…

不過之後應該冇得一套暈,有說前P暈眩值下降。

此篇文章於 06-04-12 10:37 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-12, 10:45 PM   #59
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
你用果堆咪係囉
應該冇咩上位得過一套死啦啩
而且ABA在下都仲叫有玩過,ED在下淨係識召喚D+大鑽…

不過之後應該冇得一套暈,有說前P暈眩值下降。
其實EDDIE有D上位COMBO好難下...
埋牆SET位S爪+SG同一直線令個SG可以只中第1HIT令受身不能...(唔FRC下)
果下真係成日見小川用....
不過除左佢就就好少見到其他EDDIE使可以用到果堆最放血既COMBO
都唔知條友點解可以SET到個位咁正.....
-
·空中后DASH
距离似乎缩短了。单纯削弱。

·6P
气绝值下降。零择后像从前那样打是打不晕了。单纯削弱。

·ダムドファング
新增FRC。

·FBドリル
硬直增大,追击变困难。对于FB大钻的削弱,群众弹冠相庆。

·イグゾーション
似乎只要发动就立即把ED槽加满,之后按着最多能加到200%
-
基本上而家睇BETA消息最不滿係冇左先行入力.....(有冇搞錯)
表示冇晒REVERSAL升,超必果D啦

u win

此篇文章於 06-04-12 10:53 PM 被 knife-edge 編輯。
舊 06-04-12, 10:56 PM   #60
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

>>其實EDDIE有D上位COMBO好難下...
>>埋牆SET位S爪+SG同一直線令個SG可以只中第1HIT令受身不能...(唔FRC下)
>>果下真係成日見小川用....

呢套大部分角色都好易,洗唔洗教?

舊 06-04-12, 10:59 PM   #61
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
>>其實EDDIE有D上位COMBO好難下...
>>埋牆SET位S爪+SG同一直線令個SG可以只中第1HIT令受身不能...(唔FRC下)
>>果下真係成日見小川用....

呢套大部分角色都好易,洗唔洗教?
要....不過冇玩左2年
教都無用
-
埋牆果下真係好似幾難下咁喎
都唔見其他人用...其他人都係搶血/1下就入0擇
睇片最正係有次見佢空投完入SG>0擇....真係O左嘴

u win

此篇文章於 06-04-12 11:02 PM 被 knife-edge 編輯。
舊 06-04-12, 11:10 PM   #62
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

引用:
要....不過冇玩左2年
教都無用
-
埋牆果下真係好似幾難下咁喎
都唔見其他人用...其他人都係搶血/1下就入0擇
睇片最正係有次見佢空投完入SG>0擇....真係O左嘴
我都要捉番個感覺先出到,不過都係果句,得3隻角色係一定要frc
除左chipp,millia,jam,dizzy,呢4隻係最難,不過都仲係可以唔frc
大部份你只要jk>delay>jhs (輕~一般)
或者jk>delay>js>delay>jhs (大份/重)
就可以,呢套野無論版中版邊都係一樣
果兩下觸手其實用黎調教高度同hitstop,唔建議果兩下入面做delay
p就特別d,我記得佢係3隻入面版邊可以唔用frc都斷尾

空投果下唔難,我實戰都出過架
其實只係2hs counter 即死既應用黎

舊 06-04-12, 11:12 PM   #63
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

簡單d la,兩個月我開夜落過天天玩兩鋪,我已經一次一招死都出唔到la
所以唔好放我上神枱

舊 06-04-12, 11:34 PM   #64
千野 衛
KY KISKE

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDChino121484
XBox Live GamertagKANDA1214
引用:
AB 駛鬼練咩
冇腦623D搞掂
我都想見識下冇腦623D既ABA
可惜可能學你所講咁太勁太無腦……我又唔見通街ABA既情況,
能夠用到高階LOOP既更加唔洗講
還掂AB唔洗練……不如你練啦
堅想知點唔用腦法。

舊 06-04-12, 11:50 PM   #65
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
想見識咪去搵人挑機囉
關我事咩
我覺得冇腦你唔認同
咁同我練唔練AB有咩關係o者
如果你覺得打得差冇資格出聲o既咁我惟有收口囉
反正ac頹又唔係得我一個講

P.S. 我真係試過用隻冇練過o既AB ko 人 , 不過千祈唔好叫我出黎試比你睇

舊 06-04-12, 11:58 PM   #66
千野新一
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2002
引用:
岩唔晒...我成日見部拳王13CLIMAX冇人玩囉
-
HK人只係會玩D易入手既格GAME
其實13都唔難玩。。。SF上手仲難,hk人。。只係識02

舊 06-05-12, 12:02 AM   #67
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
暫時見到角色平衡有大落差但又唔會比人老味幾招玩死既
只有TK吧
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 12:07 AM   #68
k8888

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAvalon133
神京,我認得你,你果時係屯門出名拍掣大力果位PO, SL 玩家嘛,果時我記得你比屯門一位用ba,aba的玩家蝦嘛,我記得~之後又有一次係mk88輸左還大力拍碎左個掣架嘛~

講多都無謂,但我只想,隻game本身無問題,一d都唔頹,自己成日中一些自己認為無腦出的招死,之後又話自己有用腦都打唔贏,好明顯只有三個情況
一係就你用腦都不及人地無腦咁打(是你認為人地無腦打)
二係他可能不是你所想象咁無腦咁打你
三係自以為用腦打,但其實...........................
k8888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 12:08 AM   #69
千野新一

引用:
想見識咪去搵人挑機囉
關我事咩
我覺得冇腦你唔認同

P.S. 我真係試過用隻冇練過o既AB ko 人 , 不過千祈唔好叫我出黎試比你睇
Ac 真係好頽但係日本仲有好多人打不過aba既無腦技屬ac初期,日本不斷鑽研點破。。真係應:學下。。。大概都成5年之前已比認為唔係廚角啦

舊 06-05-12, 12:09 AM   #70
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
想見識咪去搵人挑機囉
關我事咩
我覺得冇腦你唔認同

所以咪話你唔知隻GAME既要點囉
GGXX一向都係隻咁既GAME.....
1隻要特化角色既GAME就一定唔會平衡
而AC就係唔平衡既極端..隻隻角色都SET到好盡
不過好盡下一樣會有高低之分.
-
咩格鬥GAME通常都有D盲拳打死新手既角色
SF有蘇記,拳王有K9999,ETC
不過咁唔代表隻GAME係頹...
-
小P一樣有人用到好似FAB咁精彩

u win
舊 06-05-12, 12:28 AM   #71
Sgodkyo
the one

o下 ? 你幾耐之前同我打過呀 ?
如果你話o係屯門我認我初學唔識規矩o既
但係mk我有拍碎過個掣 ?
你肯定 ?

AND

乜打機一定要打贏先叫打機 ?
唔可以係一種享受 ?
我冇話過打輸係問題喎
我又冇自認係高手
比高手3燈我好開心架
但係有時係個SETTING令到我享受唔到隻GAME
咁我講出黎又有問題 ?
定係玩唔到某個水平係唔可以出聲 ?
咁又難怪隻GAME冇人玩
得高高高手先可以玩
玩得差D都比人話

舊 06-05-12, 12:29 AM   #72
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: k8888 查看文章
神京,我認得你,你果時係屯門出名拍掣大力果位PO, SL 玩家嘛,果時我記得你比屯門一位用ba,aba的玩家蝦嘛,我記得~之後又有一次係mk88輸左還大力拍碎左個掣架嘛~

講多都無謂,但我只想,隻game本身無問題,一d都唔頹,自己成日中一些自己認為無腦出的招死,之後又話自己有用腦都打唔贏,好明顯只有三個情況
一係就你用腦都不及人地無腦咁打(是你認為人地無腦打)
二係他可能不是你所想象咁無腦咁打你
三係自以為用腦打,但其實...........................
其實都係果句姐
爆昇呢D野,中既係先讀
唔中既咪就係昇囉
如果係咁食既,即係比人讀到想出招比人暴れ潰し
對面都爆你唔中既,即係昇啦,咁都知佢昇咪一擊入魂....
咁比人昇昇死自己唔用對策點睇都係抵死
更唔好講....昇對策其實都講唔上「用腦」.....
FB斷罪發生超過15F,搞欺咋飛咋喎,要用腦咩

至於Damage問題 其實除左一兩隻角色之外隻隻角色都係咁上下火力
你話combo悶 咁講真係有部份角色主力係loop
不過我好有興趣知道slayer點loop囉,我用果抽野諗來諗去其實都係得一個j2k,都唔知點Loop
jk可能有三腳既
妥協combo咪可能有兩腳j2k a

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-05-12 12:35 AM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-05-12, 12:34 AM   #73
Sgodkyo
the one

引用:
所以咪話你唔知隻GAME既要點囉
GGXX一向都係隻咁既GAME.....
1隻要特化角色既GAME就一定唔會平衡
而AC就係唔平衡既極端..隻隻角色都SET到好盡
不過好盡下一樣會有高低之分.
-
咩格鬥GAME通常都有D盲拳打死新手既角色
SF有蘇記,拳王有K9999,ETC
不過咁唔代表隻GAME係頹...
-
小P一樣有人用到好似FAB咁精彩

都話係唔係隻GAME頹
係越整越頹

舊 06-05-12, 12:39 AM   #74
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
你肯定 ?

AND

唔可以係一種享受 ?
我冇話過打輸係問題喎
我又冇自認係高手
比高手3燈我好開心架
咁我講出黎又有問題 ?
得高高高手先可以玩
玩得差D都比人話
無人話你唔可以批評AC
只係你批評還批評 你D論點錯既咁比人指正,好合理姐
就好似當年藍印果時我仲係一個新手 練完D基本combo就以為自己練完隻Testament
仲話Testament呢隻角色咁快練晒D招好悶唔好玩 呢D言論一定會比人話架啦,合理至極

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-05-12, 12:42 AM   #75
千野新一

引用:
你肯定 ?

AND

唔可以係一種享受 ?
我冇話過打輸係問題喎
我又冇自認係高手
比高手3燈我好開心架
咁我講出黎又有問題 ?
得高高高手先可以玩
玩得差D都比人話
其實我好認同你講既野~~打機係享受,不論贏輸~.......但你之前講到比aba屈係比錢買難受哈哈..純個人睇感覺~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
GUILTY GEAR XX 3 on 3 ~ <<第13回>> 千野 衛 街機遊戲討論版 1 09-07-08 11:40 AM
[PSP] GUILTY GEAR XX ΛCORE PLUS 神祕人1號 手提遊戲機討論版 5 08-26-08 04:23 AM
guilty gear XX #reload pc 版 Hayami PC電腦遊戲討論版 67 07-28-04 08:24 PM
GUILTY GEAR 旦 Part 3 XX 編 赤兵尉SETH 收藏品討論版 24 06-30-03 12:59 PM

現在的時間是 09:32 PM

手機版 | APP版