Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-15-22, 04:26 PM   #876
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: flpchoho 查看文章
或者用人地的錢來救自己?

「在另一個公告中,央行稱近日與香港金融管理局簽署常備互換協議,將雙方自2009年起建立的貨幣互換安排升級為常備互換安排,協議長期有效,無需定期續簽,互換規模由原來的5000億元人民幣/5900億元港幣擴大至8000億元人民幣/9400億元港幣,同時互換流程也會進一步優化,資金使用更加便利。」

https://hk.sports.yahoo.com/news/%E4...040034584.html

我地繼續支持祖國
一個拎美元,一個接人仔
堅一石二鳥,一邊拎美金填爛尾樓,另一邊拎人仔撐餓鬼…

舊 07-15-22, 05:52 PM   #877
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
堅一石二鳥,一邊拎美金填爛尾樓,另一邊拎人仔撐餓鬼…
被人地見到咁,西方國家會唔會出手阻止?

---------------------------------------------

歐盟據報將通過對俄第七輪制裁 當中包括黃金禁令

歐盟委員會據報最快在當地星期五,通過針對俄羅斯的第七輪制裁措施,其中將增加一項禁止進口俄羅斯黃金的禁令,並調整現有制裁措施,以免阻礙糧食出口。

歐盟委員會副主席謝夫喬維奇表示,黃金是俄羅斯重要的出口商品,歐盟將研究可以在黃金方面實施的制裁方式,只要在成員國層面達成共識,就會盡快公布

路透社引述消息人士,新制裁方案被形容為第6.5輪制裁,重點是維護與修正,與之前幾輪著力打擊俄羅斯石油或煤炭出口的措施相比,制裁範圍有限,但部分受影響行業可能會受到嚴重衝擊。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

大家手頭的黃金準備要升值了?

此篇文章於 07-15-22 05:54 PM 被 flpchoho 編輯。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-22, 09:36 PM   #878
神人ではない!新人だ

引用:
被人地見到咁,西方國家會唔會出手阻止?

---------------------------------------------

歐盟據報將通過對俄第七輪制裁 當中包括黃金禁令

歐盟委員會據報最快在當地星期五,通過針對俄羅斯的第七輪制裁措施,其中將增加一項禁止進口俄羅斯黃金的禁令,並調整現有制裁措施,以免阻礙糧食出口。

歐盟委員會副主席謝夫喬維奇表示,黃金是俄羅斯重要的出口商品,歐盟將研究可以在黃金方面實施的制裁方式,只要在成員國層面達成共識,就會盡快公布

路透社引述消息人士,新制裁方案被形容為第6.5輪制裁,重點是維護與修正,與之前幾輪著力打擊俄羅斯石油或煤炭出口的措施相比,制裁範圍有限,但部分受影響行業可能會受到嚴重衝擊。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

大家手頭的黃金準備要升值了?
咁相信要處決相關銀行既都應該會先通知定D主要外資公司先既。
不過真係郁手果陣應該香港會成最大贏家,可以咩都唔駛做等老母養。

舊 07-16-22, 01:39 AM   #879
flpchoho

歐盟委員會正式提議禁止從俄羅斯進口黃金

歐盟委員會公布新一輪對俄羅斯制裁方案,包括禁止從俄羅斯進口黃金。

根據歐盟規定,歐盟委員會的提議需經27個成員國一致批准通過才能正式生效,預計各國代表將在下周討論。

另外,俄羅斯外交部表示,對384名日本國會議員實施制裁,禁止他們進入俄羅斯,指這決定與日本政府早前對俄羅斯國家杜馬多位代表實施制裁有關。

舊 07-16-22, 02:35 AM   #880
flpchoho

烏方稱已接收首批M270多管火箭系統

烏克蘭國防部長列茲尼科夫說,首批「M270多管火箭系統」已運抵當地,但未有具體說明是哪個家交付。

列茲尼科夫在社交網站發文表示,在戰場上,這批武器將與高機動性多管火箭系統搭配作戰。

烏方說,他們使用美國供應的高機動性多管火箭系統,最近幾周打擊了30多個俄方軍事後勤目標,重創俄軍的攻擊能力。

舊 07-16-22, 03:58 PM   #881
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
M270 係 HIMAS 嘅完全版,射程同威力更大,嘿嘿。

另,《軍武器研》轉述,因為烏軍針對其彈藥庫同埋物資倉,俄軍嘅應對係將呢啲物資団積區,放到去有名嘅建築物,以至民宅區域裡面。

按:賤格。

而 EU 個新制裁,唔包黃金珠寶首飾類~ 啫係點吖?
https://twitter.com/KyivIndependent/...61OJUTvnOzyTSA

至於伊朗單嘢,佢個外交部發言人照例否認,重申一直以嚟反對「武力」,呢場仗要「政治解決」,而成件事嘅起因係美國同北約「太過進取」。
https://www.thesouthafrican.com/news...ing-russia-us/

舊 07-16-22, 04:22 PM   #882
flpchoho

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
M270 係 HIMAS 嘅完全版,射程同威力更大,嘿嘿。

另,《軍武器研》轉述,因為烏軍針對其彈藥庫同埋物資倉,俄軍嘅應對係將呢啲物資団積區,放到去有名嘅建築物,以至民宅區域裡面。

按:賤格。

而 EU 個新制裁,唔包黃金珠寶首飾類~ 啫係點吖?
https://twitter.com/KyivIndependent/...61OJUTvnOzyTSA

至於伊朗單嘢,佢個外交部發言人照例否認,重申一直以嚟反對「武力」,呢場仗要「政治解決」,而成件事嘅起因係美國同北約「太過進取」。
https://www.thesouthafrican.com/news...ing-russia-us/
應該只係金條個類?
黃金珠寶首飾類個D要後期加工,未必係俄仔好主要的黃金出口?

------------------------------------------

俄烏衝突令G20出現集團分裂 財長會或沒有會後公報

二十國集團財長及央行行長會議繼續在印尼峇里舉行,外電引述消息人士報道,由於俄烏戰爭繼續造成集團分裂,預料不會發布會後公報,只會由主持會議的印尼財長發布主席聲明,總結會議情況。

二十國集團的西方國家,一直指責俄羅斯在烏克蘭犯下戰爭罪行,莫斯科否認,而包括中國、印度和南非在內的其他二十國集團成員,反應更為溫和。

有學者形容,二十國集團因為俄烏戰爭而陷於癱瘓,世界經濟正處於群龍無首狀態。

舊 07-16-22, 07:34 PM   #883
flpchoho

俄防長指示在烏部隊全方位加強行動 

俄烏戰事持續之際,俄羅斯國防部長紹伊古視察在烏克蘭執行特別軍事任務的俄軍南部和中央部隊,要求他們全方位加強行動,防止基輔向頓巴斯及其他俄控地區的居民和民用設施,發動大規模導彈襲擊和炮擊。

俄羅斯國防部又說,俄軍以巡航導彈攻擊烏克蘭中部城市文尼察一處烏軍建築,當時有烏克蘭軍官與外國武器供應方的代表舉行會議。

烏克蘭官員說,俄軍砲擊南部城鎮尼科波爾,導致兩人喪生。同樣位處烏克蘭南部的尼古拉耶夫和敖德薩,亦傳出爆炸聲。
舊 07-17-22, 02:15 AM   #884
flpchoho

美國稱俄兩度派代表團赴伊朗檢視戰鬥用無人機

俄羅斯據報研究增強在烏克蘭戰場的武器裝備之際,美國國家安全顧問沙利文說,俄方最近兩度派出代表團前往伊朗,評估可用作戰鬥的無人機。

沙利文說,伊朗軍方上月8日和本月5日,在一個機場兩度為俄方代表團展示無人機。

白宮發放衛星圖片,顯示伊朗兩款無人機在機場或機場附近飛行。

白宮早前說,相信莫斯科尋求獲得數百架無人機,伊朗最早將於今個月訓練俄方部隊使用。

白宮國家安全委員會發言人早前說,伊朗的無人機可用於偵察,亦可攜帶彈藥。

--------------------------------------

烏克蘭指控俄軍利用核電廠儲存武器並攻擊周邊地區

烏克蘭原子能機構指控俄羅斯,利用烏克蘭境內歐洲最大核電廠作為基地,儲存包括導彈系統在內的武器,並炮擊周邊尼科波爾及第聶伯羅地區。

扎波羅熱核電廠位於烏克蘭東南部的第聶伯羅河畔,自俄羅斯出兵烏克蘭後沒多久已被控制,但由烏方人員維持運作。烏克蘭原子能機構負責人說,大約500名俄軍士兵控制核電廠,情況極度緊張。

烏克蘭官員說,俄軍導彈周六擊中尼科波爾的住宅樓宇,導致兩人喪生。

此篇文章於 07-17-22 03:16 AM 被 flpchoho 編輯。
舊 07-17-22, 05:58 AM   #885
肉羊哩咖
griffin611

而家講,可能早咗少少,不過二月廿四號到而家,軍事上嘅經驗可以總結:
  1. 軍事唔係政治嘅「伸延」,而係政治手段嘅一種,學田中芳樹老師話齋,係最污糟邋遢嘅一部份。
  2. 「老校」少少,正如《孫子兵法》講:未打,先要「計數」,要了解已方嘅情況,同埋敵方嘅情況。少咁樣,計錯一樣,個後果都唔同。
  3. 好明顯布丁唔止計錯人哋,呢方面好多樣,有機會繼續;同時亦計錯佢統治下嘅形勢。
  4. 唔係話烏克蘭無問題,天堂一個,佢國內政治仲有好多問題,貪污腐敗嘅亦有,法治不足又有,軍隊整備不足嘅問題,開戰初期好明顯。
  5. 烏克蘭政治上嘅優勝,唔止係可以上下圃結,更(真係)成功爭取到西方大部份國家有形同無形嘅支持,部份國家仲唔分上下,仆心仆命咁去幫手。
  6. 於勝負往往在於係邊邊犯錯少啲。
  7. 初期戰略上俄國好囂張,以為可以輕易一下子奪取到首都基輔就掂,但由計劃到執行完全錯晒。
  8. 但失敗之後唔識轉軚,拖咗兩個月都久攻不下,一個世界第三大嘅軍事「強國」,「戰鬥民族」,淪為國際笑話。
  9. 有幾家嘢過佰年都無變,仍然主宰戰場嘅 -- 補給、情報,數量、指揮、機動性、火力同埋士氣。
  10. 開戰初期基輔戰線顯示到俄國嘅補給系統,尤其嚮長距離,深入敵境,極之唔掂,似乎忘記咗二戰以嚟嘅經驗,忽視卡車作為前線嘅「血管」,過度依賴鐵路運輸,須知而家唔係 1914 年,軍隊嘅機動性強好多,亦更為依靠遠離鐵路連輸嘅方案。
  11. 相對補給線貼近俄土嘅東部同南部戰線,戰果比較理想,但之後擴張戰果,亦陷入難以吋進嘅困境。
  12. 情報,後面嘅「文宣」,電子戰,兩方都不相伯仲。俄軍利用較先進嘅干擾系統,亦取得一時局地優勢。
  13. 相反,烏軍因為內線作戰,由上至下嘅情報收集,加上兵種使用同西方嘅支援,好多方面都比俄方優勝。
  14. 尤其俄軍好多時無利用步兵同無人機作先頭偵察,往往跌入烏軍老早怖下嘅陷阱。
  15. 另一方面,俄軍訊息保安有比較嚴重疏忽問題,小至被伏擊,大到一個營行動被攻擊,甚至物資堆団庫被炸,前線高級指揮「被攬炒」,百幾日以嚟無改善過。
  16. 數量無疑俄軍有絕對優勢,相對初期過度分散,四月之後集中攻擊部份戰略目標去東部,作出適當調度,令該區嘅烏軍陷入困境。
  17. 但由於呢度講其他嗰幾方面問題好大,結果係數字上就算好利害,但實際效果上事倍功半。
  18. 講雙方軍隊裡面嘅貪腐都好嚴重,往往由上至下嗰種結構性貪污;但烏方因為呢戰影響生死存亡嘅關係,似乎暫時壓得住呢個問題,或者未畀外界所知都唔定。但俄軍開戰以嚟,因為制度嘅關係,好多指揮唔稱職同能力相當有限。
  19. 將火力同機動動性拉埋一齊講:開始時候兩軍都有大量前蘇聯時代留低嘅裝備同戰法 (doctrine),打起上嚟理論上不相上下;但係至從 14 年克里米亞戰爭之後,烏軍加強同北約合作圖強,由裝備、戰術、思想到訓練都開始融合,但係好慢;到開打之後,就加速得好快。
  20. 俄軍武器上相對地較烏軍先進,數量亦佔絕對優勢。但受制於其他提到嘅因素,拎唔到著數,好多時仲處於下風。
  21. 無論陸軍炮兵同空軍缺乏精確引導彈藥嘅情況最為明顯,根據 91 年海灣戰爭嘅經驗,呢類「聰明」武器永遠由於多多益善,點都唔夠用。俄軍錯在早前支援敍利亞阿薩德政權打擊反抗軍,已經用咗唔少,而家整多條戰線,又撞正禁運,補充慢晒落嚟。
  22. 後果係,一嚟無能力拎到絕對空優,無呢類武器用嚟「壓制敵方防空系統」(Suppression of Enemy Air Defense SEAD),己方空軍作戰時往往受制於敵人長程地對空飛彈系統,加埋無引導武器,要投放大量彈藥,又唔多打得到實際要打嘅軍事目樣,反而下下「誤炸」平民。有分析指俄軍嘅轟炸,只有三成左右命中軍事目標。
  23. 雖然火炮係可以打擊烏軍嘅防空系統,但只限於短程類型。要對付長距離嘅系統嘅仍然一籌莫展。
  24. 呢種浪費,長遠嚟講,唔止火力,會令成個軍事運作陷入惡性循環。
  25. 雖然係噉講,每當俄軍能夠好好集中火力,效果仍然相當可觀/可怕,唔單止可以干擾烏軍補給,兵力無法止有效運動同集中,亦可以摧毀士氣。
  26. 俄軍四月以嚟好單純咁持住呢個優勢嚟進攻,或者阻絕烏軍嘅反攻,但後遺症亦相當大,俄軍會點處理,或者唔處理,要多啲情報先知。
  27. 至於士氣,俄軍由開戰時嘅醜態 -- 搶略食物,裝備殘舊不良,到不時傳出有逃兵同拒絕接受命令嘅情況報導,雖然無法子得知全部真相,就算係個別事件,但呢個隱患,要幾時會影響實際戰果,可能要多等一排先知。至於烏克蘭方面,表面上係做到全國上下一心,就算係真,若果戰事持續膠著,呢方面亦唔會樂觀。

此篇文章於 07-17-22 06:11 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-22, 04:39 PM   #886
肉羊哩咖
griffin611

長氣完,華盛頓批准訓練烏克蘭機師,駕駛 F-15 同 F-16 戰機。等過晒立法程序,最快出年實行~
https://www.defensenews.com/congress...e-us-aircraft/

不過美國仲未賣或者送任何美製戰機畀烏國;本人覺得可以「食住等」,玩吓 DCS World,熟習一下先。

舊 07-17-22, 05:03 PM   #887
flpchoho

烏克蘭官員稱俄軍正準備展開下階段攻勢

俄羅斯國防部長紹伊古要求在烏克蘭執行軍事任務的士兵加強行動後,有烏克蘭官員透露,俄軍正準備展開下階段攻勢。

烏克蘭國防情報局發言人說,俄軍不只是從空中和海上發射導彈,整個烏軍前線都遭受砲擊,俄軍似乎正重新集結部隊,準備進攻頓涅茨克有象徵意義的城市斯拉維揚斯克。

另外,烏克蘭一架安-12運輸機,星期六晚在希臘北部城市卡瓦拉附近墜毀,塞爾維亞國防部長說,8名機組人員全部死亡,又說機上載著大約11噸武器和地雷,原本計劃前往孟加拉。

報道說,運輸機從塞爾維亞起飛,因為引擎故障申請緊急降落,但未抵達卡瓦拉機場就墜毀,並發生爆炸。

舊 07-18-22, 12:01 AM   #888
肉羊哩咖
griffin611

引用:
應該只係金條個類?
黃金珠寶首飾類個D要後期加工,未必係俄仔好主要的黃金出口?
老細啱。

根據呢個網站資料:
https://www.worldstopexports.com/jew...ports-country/
https://www.worldstopexports.com/rus...op-10-exports/

2021年,俄國第二大出口係寶石同珍貴金屬,值 300 億以上(美元,下同),反而珠寶出口,以國家計頭十不入,反而珠寶貿易出現逆差。

引用:
另外,烏克蘭一架安-12運輸機,星期六晚在希臘北部城市卡瓦拉附近墜毀,塞爾維亞國防部長說,8名機組人員全部死亡,又說機上載著大約11噸武器和地雷,原本計劃前往孟加拉。

報道說,運輸機從塞爾維亞起飛,因為引擎故障申請緊急降落,但未抵達卡瓦拉機場就墜毀,並發生爆炸。
有片:
https://youtu.be/fUW4H5YQdGQ

此篇文章於 07-18-22 12:15 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-18-22, 02:04 AM   #889
flpchoho

英國估計俄烏衝突中5萬名俄兵死亡或受傷

英國估計俄羅斯在與烏克蘭的衝突中,陸地戰鬥力下降了30%以上,烏克蘭將以收復全部領土作為長期目標。

國防參謀長拉達金受訪時說根據英方評估,俄羅斯失去的超過三成陸地作戰能力,實際上代表有5萬名俄羅斯士兵在這場衝突中死亡或受傷,近1700架俄軍坦克被毀,近4千架屬於俄羅斯的裝甲戰車被毀。

日前曾到訪烏克蘭的拉達金又說,烏克蘭軍方官員非常明確表示,基輔政府長期計劃是收復所有失地。

----------------------------------------------------

朔爾茨稱歐盟如欲保領導角色就不可保留個別國家否決權

德國總理朔爾茨說,如果歐盟想在全球政治中保持領導角色,在決定外交與安全政策時,就不能再保留個別國家的否決權。

朔爾茨在報章撰文,指俄羅斯出兵烏克蘭引發的戰爭,令歐洲能否保持團結,變得更加迫切,又形容現時個別歐洲國家可自私地阻撓歐洲應作的決定,俄烏衝突增加終止這個情況的壓力。

朔爾茨認為在大國競爭當中,如果歐洲想繼續發聲,根本無法承受個別國家的否決權,例如在外交政策方面,又指如果德國肩負起對歐洲及世界的責任,七國集團及其他國家就可以共同努力,為世界糧食危機、氣候變化及疫情大流行等問題,尋找解決方案。

指緊土國?
舊 07-18-22, 03:36 AM   #890
肉羊哩咖
griffin611

土國唔係歐盟成員,多數指匈國。

舊 07-18-22, 04:35 AM   #891
flpchoho

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
土國唔係歐盟成員,多數指匈國。
係,我搞錯左,謝指正
舊 07-18-22, 03:05 PM   #892
flpchoho

澤連斯基解僱國家總檢察長及安全局局長

烏克蘭總統澤連斯基免去國家總檢察長及安全局局長的職務,理由是這兩個機構涉及多宗叛國案件。

澤連斯基表示,針對執法人員涉嫌叛國和勾結俄方的案件共有651宗,超過60名前僱員正暗中破壞烏克蘭在俄羅斯佔領區進行的工作。

澤連斯基強調,將對安全部門和執法機構每名僱員的具體行為和不作為進行評估。

舊 07-18-22, 03:46 PM   #893
肉羊哩咖
griffin611

據端傳媒報導,嚮希臘墮毀嘅烏克蘭運輸機,唔係運返去烏克蘭,而係幫孟加拉軍火商運貨:

舊 07-19-22, 01:48 AM   #894
flpchoho

普京指某些國家針對俄羅斯採取高新技術限制措施

俄羅斯總統普京表示,某些國家試圖透過禁止莫斯科獲得高新技術,限制俄羅斯發展,俄羅斯將尋求解決辦法,大力發展高新技術。

普京出席俄羅斯戰略發展與國家項目會議時表示,某些國家針對俄羅斯採取限制措施,例如禁止俄羅斯獲得境外高科技產品,的確對俄羅斯構成巨大挑戰,但俄羅斯不會自我放棄或陷入混亂,亦不會因此倒退幾十年。

普京說國家在意識到面對巨大困難的情況下,將集中力量及有效利用現有的自主技術儲備,推動創新企業發展。他強調俄羅斯不可能在與世隔絕的情況下發展,應加強研發高新技術,推動廣泛的數碼化轉型,為快速發展的科技公司提供金融支持,提高培訓工程及信息技術人才的質量。

細佬實幫到你

----------------------------------------

歐盟成員國外長會議同意禁止從俄羅斯進口黃金

歐盟成員國外長會議,同意歐盟委員會上星期提出,禁止從俄羅斯進口黃金的建議。

在布魯塞爾歐盟總部舉行的今次會議亦決定,向烏克蘭提供武器的成員國,可獲5億歐元資助,用於替換武器裝備,有關做法令歐盟向烏克蘭提供的軍事援助總額,達到25億歐元。

歐盟外交與安全政策高級代表博雷利在會後說,只要戰爭仍在繼續,歐方就會繼續提供武器。

舊 07-19-22, 06:38 AM   #895
肉羊哩咖
griffin611

引用:
細佬實幫到你
布丁星期二,出訪伊朗。聲明會轉向中國、印度同伊朗尋找經濟合作。會「咁啱」會同火雞國個獨裁者,同時嚮德克蘭出現,相信除咗會傾「糧食走廊」,報導講亦會提到敍利亞~~~
https://www.msn.com/en-us/news/world...war/ar-AAZHV4u

講到搵細路,俄羅斯同伊朗都可謂難兄難弟,咁俄國會唔會幫伊朗全力發展核技術,換佢需要嘅嘢,會幾「有趣」嘅發展,但篇文無提到~~~ 而家布丁開到䡰,印度會有咩反應,耐人尋味。

舊 07-19-22, 02:28 PM   #896
肉羊哩咖
griffin611

據報係俄電視台訪問嚟,一位俄國陣亡士兵,獲國家賠償嘅錢,夠買架車,其父母用嚟記念個仔為「打倒法西斯而捐軀」喎⋯⋯

此篇文章於 07-19-22 02:30 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-19-22, 07:12 PM   #897
肉羊哩咖
griffin611

英國民意調查機構 YouGov 顯示,英國國民對制裁俄佬雖然支持,但生活迫人,加碼制裁相當抗拒。按:逆轉嘅情況可能不久將來會出現:

舊 07-19-22, 07:16 PM   #898
肉羊哩咖
griffin611

而武器援助方面,美國同德國慢到痺,認承咗,一半都未收到~~~

舊 07-19-22, 09:17 PM   #899
神人ではない!新人だ

所以話呢班友真係唔知佢想點…
打仗無論係點都係痛苦既,家陣就算唔駛你上場,經濟上痛苦應該冇地方感覺唔到。
係決心打真係唔好嘥時間,北約一早肯認真介入,分分鐘依家已經係傾緊解除制裁條件,甚至根本打唔成…

舊 07-19-22, 09:51 PM   #900
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
課金就有人幫你打
捱下通漲就可以陰乾敵人
唔洗自己死傷都唔肯
歐美人民好似唔明發生緊咩事咁

果時支持難民班左膠死晒去邊
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章