Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-09-22, 01:21 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
BC/NFT/元宇宙

呢幾個月係咁煲既題材NFT,但係左睇右睇都似係騙案多過投資a

有冇人答到我?

https://www.techbang.com/posts/93045-nft

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 08-20-22 08:00 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-22, 02:35 PM   #2
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
元宇宙房地產 個d又係 乜人真係咁有錢到可以買呢d吹水野...
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-22, 03:34 PM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
現代藝術d fd
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-22, 11:49 PM   #4
十一月
Game Master

世上所有物品的價值都係由人定的。有人出錢買就係值錢。
不過假如你買了,之後有冇人再出錢接你的貨就另作別論。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-22, 03:18 PM   #5
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
遲咗答覆,不過都嘗試答下

NFT全名Non Fungible Token,如果將Fungible換做Replaceable應該會易明啲。即Non Replaceable Token「不可取代的(網上)印花」

話咩用啲特別嘅Crypto Block Chain將水魚所買嘅Token/JPG變成「獨一無二」。

原理同你上Bookwalker「買」網上輕小說一樣,你只係購買咗個「觀賞閱讀權」,但擁有權依然係屬於賣家。

不過你上Bookwalker「買」書,你知賣家係角川,如果發生咩事起碼你知可以去邊度投訴

但NFT完全係無王管,個賣家你完全唔知係乜水,齋聽佢9吹呢幅JPG係點樣嘅「現代藝術經典」乜乜物。到你用重金「買」完之後,個賣家袋完筆錢,然後會突然有hacker將幅圖個source改晒甚至delete埋,咁到時你買到嘅只係一個404 File Not Found嘅垃圾連結。想搵賣家算帳但完全冇渠道可以搵,係非常黑暗。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-22, 09:02 AM   #6
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
遲咗答覆,不過都嘗試答下

NFT全名Non Fungible Token,如果將Fungible換做Replaceable應該會易明啲。即Non Replaceable Token「不可取代的(網上)印花」

話咩用啲特別嘅Crypto Block Chain將水魚所買嘅Token/JPG變成「獨一無二」。

原理同你上Bookwalker「買」網上輕小說一樣,你只係購買咗個「觀賞閱讀權」,但擁有權依然係屬於賣家。

不過你上Bookwalker「買」書,你知賣家係角川,如果發生咩事起碼你知可以去邊度投訴

但NFT完全係無王管,個賣家你完全唔知係乜水,齋聽佢9吹呢幅JPG係點樣嘅「現代藝術經典」乜乜物。到你用重金「買」完之後,個賣家袋完筆錢,然後會突然有hacker將幅圖個source改晒甚至delete埋,咁到時你買到嘅只係一個404 File Not Found嘅垃圾連結。想搵賣家算帳但完全冇渠道可以搵,係非常黑暗。
咁係遊戲度又係點用?
gamer係game裡買咗nft變成果件東西的使用權,但owner一樣係遊戲商,如果server停辦果件嘢一樣冇咗,除非遊戲商會refund返俾你。但如果真係倒閉果種根本冇得追,還有oversea法律問題。
而為咗要有獨特性=升值潛能,咁每一件object只可以出一件,否則會唔值錢。可是現在遊戲市場就是要大量俾錢買一堆唔值錢的東西。或者禁炒也可以禁到呢樣,但禁炒即係冇升值潛能...

舊 01-21-22, 12:11 PM   #7
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
借古鑑今

[新聞] NFT 是潛力投資還是炒作泡沫?看這絨毛

https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1642736658.A.AA6.html
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-22, 08:37 PM   #8
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
都係洗黑錢用...
望向bitcoin
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-22, 12:35 PM   #9
J+1
望過黎呀!!!!!!

F1 官方授權.....完

https://kotaku.com/f1-formula-1-one-...own-1848748953
由手機版發出
舊 08-20-22, 05:35 AM   #10
J+1
望過黎呀!!!!!!

這是小學習作嗎?

由手機版發出
舊 10-12-22, 01:19 PM   #11
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.techbang.com/posts/10071...y-long-foot.am
Meta 元宇宙宣布,你的數位分身終於「長腳了」

https://tw.news.yahoo.com/meta%E5%85...043359257.html
Meta 元宇宙再升級 推新款VR 裝置

完美自護
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-22, 06:06 PM   #12
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.sony.jp/mocopi/

https://news.gamebase.com.tw/news/detail/99404863
Sony 發表全新動態捕捉裝置「mocopi」,六個感應器加上專屬APP 就能打造動態虛擬角色

安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-23, 07:37 PM   #13
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
元宇宙何去???

傳迪士尼已關閉元宇宙部門
https://chinese.engadget.com/disney-...083043149.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-23, 11:40 AM   #14
十一月
Game Master

其實真係唔明
所謂元宇宙,其實即係虛擬世界吧?
唔知乜人作個新名詞出來,就吹到好似係乜嘢世紀大發明咁。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-23, 12:35 PM   #15
真!DC
Banned User
奉行我道

唔吹大d點厄唔識既人錢
由手機版發出
舊 04-03-23, 01:19 PM   #16
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: 十一月 查看文章
其實真係唔明
所謂元宇宙,其實即係虛擬世界吧?
唔知乜人作個新名詞出來,就吹到好似係乜嘢世紀大發明咁。
都唔新野 你話做到Ready Player One 差唔多嘅體驗 咁又唔同
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-23, 11:54 AM   #17
J+1
望過黎呀!!!!!!

死因無可疑

NFT市場真的死了?研究指出「95%收藏」已毫無價值

https://tw.news.yahoo.com/nft-is-dead-033951092.html
由手機版發出
舊 09-23-23, 02:00 PM   #18
真!DC
Banned User
奉行我道

竟然仲有5%有價值
由手機版發出
舊 09-23-23, 04:07 PM   #19
flpchoho