Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-06-21, 12:14 PM   #26
digiharuka
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDdigi_haruka
引用:
作者: 蛋撻王子 查看文章
咁岩香港馬會有篇文章講到春麗呢隻馬
如果佢出下集我再係呢編到補埋上去
Off Topic: 當時有破WC(?)才較有人注意啦
現時現役記錄是 202戰連敗不勝, 但已沒有什麼話題了
digiharuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-21, 09:11 AM   #27
蛋撻王子
功德完滿

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: digiharuka 查看文章
Off Topic: 當時有破WC(?)才較有人注意啦
現時現役記錄是 202戰連敗不勝, 但已沒有什麼話題了

YES
我都好認同你所講既野
破紀錄呢件事本身就係有新聞價值同話題
的確後世已經有其他馬破左佢呢個紀錄

但佢既存在的話係為日本個邊帶黎左一個話題
食正左日本人鐘意支持弱者 會好想為佢加油既文化吧

所以即使佢呢個紀錄過左期
但我相信佢對日本馬迷仲係有好大既意義係到既~

都好欣賞馬娘會出佢出黎
而且最新BANNER都特登有留一個位置擺佢係到
十分可愛

舊 01-12-21, 10:04 PM   #28
蛋撻王子
功德完滿

馬娘第二集終於正式播左動畫既OP
早前提到既CB都有正面睇了
同想像中有少少出入

但就咁睇OP ED
似乎就無乜再額外新馬了
依家兩集講完東海帝王

黎緊再兩三集講下目白麥昆

12集真係好快完
而且仲有幾隻G2馬個D野
同CB BNW 會長 米曬之類既同期馬

真係諗下都覺得12集好充實

第8集左右就應該到馬娘apps出
都好期待下

舊 01-12-21, 10:32 PM   #29
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
帝王好可愛丫
幾時先可以抽丫

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-21, 10:34 PM   #30
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: anyone 查看文章
帝王好可愛丫
幾時先可以抽丫

隻隻都好J
隻隻都想要

舊 01-13-21, 10:17 AM   #31
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
幾時先有玩法睇下 好期待但又驚會失望

舊 01-13-21, 12:27 PM   #32
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: 搖搖 查看文章
幾時先有玩法睇下 好期待但又驚會失望
其實CY+KMR都預左會偏農
搞到無左養馬同J馬既樂趣

不求神作
只要係正常水準既GAME就夠
星期六生放送唔知有野睇未

※其實好耐之前曾經出過D遊戲畫面
除左競賽個PART之外
D對話同選擇做D咩訓練野
其實就好似IMAS SS咁既樣

不過估佢依家會係完全重製
所以個D我都當無睇過的了

舊 01-13-21, 12:31 PM   #33
蛋撻王子
功德完滿

引用:
HKJC
咁岩香港馬會有篇文章講到春麗呢隻馬
如果佢出下集我再係呢編到補埋上去

【馬不停蹄】失敗了 又如何

上回提到,被喻為「國民寵物」的Haru Urara,在1998年至2004年六年賽馬生涯中,一場不贏,卻贏盡日本人心。Haru Urara的效應,更讓一個瀕臨結業的馬場「起死回生」。

Haru Urara是日本高知縣馬場一匹小馬,天生膽小,即使是微弱的聲音也可能會嚇牠一跳;再加上牠長戰長敗,在日本隨時可能會被送往屠房,可是Haru Urara每每看到其他馬匹被送離時總是滿眶淚水,練馬師宗石(Dai Muneishi)不忍心放棄牠。

2003年高知縣馬場經營困難面臨倒閉,無計可施下馬場的公關唯有藉Haru Urara的長敗故事來作推銷點子,沒料到Haru Urara的故事感動了日本社會。2004年3月22日,就連當時被視為全國最好的騎師武豊(Yutake Take)也特別前來策騎Haru Urara,希望給予支持。

跟老友提起這故事,他說:「武豊跟香港也有一點淵源,他曾多次來港作賽,包括2004年年底來港出席國際賽,與法國代表蘇銘倫並列冠軍騎師。」由他來策騎這匹日本「長敗名馬」,自然成為了全國大事。

當天,Haru Urara的支持者擠滿了高知縣馬場。雖然整天下着雨,但當武豊騎着Haru Urara出場時,陽光破雲而出,帶來希望。在歡呼聲中,Haru Urara出閘,雖然起步不順,還是努力向前,最終還是跑第十名而回。

老友續道:「武豊事後接受訪問時說:『跑了首三百米,我已知勝不了。』但我想若果這馬勝出,只怕是反高潮、令日本人失望吧。」

當天在場內觀賽的馬迷,縱使輸了賭注確仍然向Haru Urara歡呼喝采說「多謝、多謝」。武豊賽後也騎着Haru Urara,儼如得勝者般繞場一周向支持者致謝。而馬迷數百萬元的投注最後成功讓高知縣馬場「起死回生」,毋須倒閉結業。

這可說是Haru Urara「馬氣」的高峰。然而,牠再跑多七場賽事後,其馬主因為與賽馬場意見不合,帶着Haru Urara離開高知縣,曾是「國民寵物」的牠瞬間離開公眾視線。十年後、即2014年,位於東京近郊千葉的一個小農場向外求助,說獲送贈Haru Urara,卻欠缺資源,須籌募經費,這時日本社會才知其去向。幸好,Haru Urara粉絲們沒有忘記牠,最終籌得經費讓牠頤養天年。

Haru Urara的現象可說是一個傳奇。一如宗石在美國的紀錄短片The Shining Star of Losers Everywhere中所言:「如果社會只重視勝者,現代人生活便會是不間斷的競賽、是一場戰爭,只分贏家和輸家。如果你自己感覺已經竭盡全力了,但還是失敗,你仍然值得稱頌。很多馬不怎樣努力,但Haru Urara總是拼命地跑到最後。」

撰文:馬識途

爬文據知以前都幾常有走失馬既事發生
就算贏過G1既馬
都有機會比人偷左呀 或者因馬主既種種個人情況失聯而連隻馬都無埋

所以去到大震憾個代日本先開始加番D追縱晶片比D馬(但唔肯定係咪全部)
希望減少呢D咁既事件發生

舊 01-14-21, 10:20 AM   #34
蛋撻王子
功德完滿

https://anime-umamusume.jp/bd/

話說早幾日已經出左既ウマ箱2 BLURAY PAGE
雖然完全未出封面預覽圖
但仔細睇發現入面既特典內容都大致決定好晒

可能大家都幾意外會無一直以黎CY最常用既騎空士商法
但內容既野一日未出未開訂都有得轉既

但佢有冇騎空士商法我都幾肯定會買買買

例如馬箱2BOX1
≪特典内容≫
【 仕様 】
◆描き下ろし原作イラスト『ウマ箱2』
【封入特典】
◆『ウマ娘 プリティーダービー』ゲームアプリ 特典シリアルコード(ゲーム内アイテムと交換できるシリアルコード)
◆『ウマ本2』

<収録内容>
・キャスト対談インタビュー
・アニメ設定資料
・競馬雑誌「サラブレ」コラボ記事

【映像特典】
◆ウマ旅2 ~ウマ娘ゆかりの名馬を訪ねて~
◆ノンクレジットOP/ED

【音声特典】
◆臨場感のあるライブシーンとレースシーンが楽しめる疑似5.1ch音声をDTS HD MasterAudioで収録!

主要都係GAME CODE為主
唔知係D咩ITEM....
CY有時候出手都可以好低

舊 01-14-21, 10:26 AM   #35
蛋撻王子
功德完滿

引用:

Haru Urara的現象可說是一個傳奇。一如宗石在美國的紀錄短片The Shining Star of Losers Everywhere中所言:「如果社會只重視勝者,現代人生活便會是不間斷的競賽、是一場戰爭,只分贏家和輸家。如果你自己感覺已經竭盡全力了,但還是失敗,你仍然值得稱頌。很多馬不怎樣努力,但Haru Urara總是拼命地跑到最後。」

早幾日馬會提到既春麗
其實係馬娘作品入面都唔少鏡頭/地方會好關心呢隻馬
就好似其中一張APPS既圖

眼利既朋友就會發現春麗係圖既左上角到一齊有跑緊
雖然無可能同呢班馬並列到

舊 01-16-21, 03:26 PM   #36
spikekit
敗家仔

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDspikenineball
離題講下動畫野

對我嚟講最重要係動晝點處理92有馬紀念
如果只係講帝王發生咩事 出完閘就cut咁我都唔會想睇動畫點處理93有馬

不過92有馬有啲唔係咁易處理嘅地方 我個人私心係想完全無視呢個位照做

只係唔知啲馬迷會點諗

利申所有競走馬最鐘意Palmer

此篇文章於 01-16-21 04:34 PM 被 spikekit 編輯。
spikekit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-21, 04:16 PM   #37
digiharuka

引用:
作者: spikekit 查看文章
離題講下動畫野

如果只係講帝王發生咩事 出完閘就cut咁我都唔會想睇動畫點處理93有馬

不過92有馬有啲唔係咁易處理嘅地方 我個人私心係想完全無視佢
只係唔知啲馬迷會點諗

其實可以skip走92有馬, イクノディクタス已出了場, 差マチカネタンホイザ未見, 如果只強調再骨折大可以改成贏完日本盃就傷
始終上季鈴鹿一集就夠了, 再來就不太好, 繼續看吧
舊 01-16-21, 04:28 PM   #38
spikekit
敗家仔

引用:
其實可以skip走92有馬, イクノディクタス已出了場, 差マチカネタンホイザ未見, 如果只強調再骨折大可以改成贏完日本盃就傷
始終上季鈴鹿一集就夠了, 再來就不太好, 繼續看吧
劇透

始終史實帝王就係經常傷 唔強調佢傷出成年之後贏93有馬就好難有感動
拎帝王做主角就要成日睇佢點養傷架啦

我講難處理係指點處理サイエイサンキュー嘅問題

佢夠膽cut92 有馬 我呢啲メジロパーマー fan就即cut番 雖然我呢類人嘅感覺對cygames嚟講應該唔重要

睇返先知我頭先個post有啲講得唔係咁好嘅地方令到大家誤會我都想skip92有馬

此篇文章於 01-16-21 04:36 PM 被 spikekit 編輯。
舊 01-16-21, 05:38 PM   #39
digiharuka

引用:
劇透

始終史實帝王就係經常傷 唔強調佢傷出成年之後贏93有馬就好難有感動

佢夠膽cut92 有馬 我呢啲メジロパーマー fan就即cut番 雖然我呢類人嘅感覺對cygames嚟講應該唔重要

睇返先知我頭先個post有啲講得唔係咁好嘅地方令到大家誤會我都想skip92有馬
劇透

我的確也沒說skip 92有馬就是因為サイエイサンキュー 多過帝王傷, 但帝王也傷了, 權衡下把傷推早一場也可以

只要有麥昆, パーマー都難係劇內有什麼表現(?)

此篇文章於 01-16-21 05:40 PM 被 digiharuka 編輯。
舊 01-16-21, 06:52 PM   #40
spikekit
敗家仔

引用:
劇透

我的確也沒說skip 92有馬就是因為サイエイサンキュー 多過帝王傷, 但帝王也傷了, 權衡下把傷推早一場也可以

劇透
睇個勢パーマー劇中嘅作用係陪ヘリオス去占卜ヘリオス同ダイイチルビー嘅戀情

最多93天春同麥昆以及Rice shower一齊出場

話說うまよん出左最終回 如果係出game之後冇game內連載
就睇唔到8人放甩姊妹團
舊 01-16-21, 09:25 PM   #41
蛋撻王子
功德完滿

引用:
劇透
睇個勢パーマー劇中嘅作用係陪ヘリオス去占卜ヘリオス同ダイイチルビー嘅戀情

最多93天春同麥昆以及Rice shower一齊出場

話說うまよん出左最終回 如果係出game之後冇game內連載
就睇唔到8人放甩姊妹團

我諗應該會以另一個形式出現番吧
個IDEA咁好

舊 01-16-21, 09:44 PM   #42
蛋撻王子
功德完滿

引用:
劇透

劇透

直至第二集為止
覺得製作組都對其他一齊出場既馬都處理得很好
我諗即使某D場次歷史之壁上難以做得很好表現

應該都可以放心自己鐘意既馬唔會比佢寫得唔好睇
雖然呢段QUOTA左你 但亦係回應緊spikekit大

舊 01-16-21, 09:57 PM   #43
蛋撻王子
功德完滿

今日生放送係重製(?)後第一次出遊戲PV

一口氣出左好大量既情報出黎
除左大家都幾肯定會有既training 跑大賽外 開技加速呢d

有幾大系統都幾令人在意
繼承+ team race +社團(公會)

繼承呢d系統
姐係類似刷技 刷數值比下一隻用呢d
我實在非常不擅長...

睇個款似係會睇馬既血統同人物相性會有額外bonus個類吧

之後就是cy萬惡既公會戰系統(古戰)
感覺上會佔遊戲既比重幾高下

而實際遊戲內既比賽同開技既情況
係生放送有完整show過出黎
當中開技既時候仲有寫住技能level
都幾在意會唔會係類似寶具level既自食system

如果只係著意J自己既愛馬
推到佢地贏到一D歷史贏過 或未勝出既賽事
睇下Winning Live J下既
應該係幾唔錯既遊戲

2月23日會再有生放送
既然定得日子
2月24日應該都肯定可以開始了吧
(SERVER爆唔爆就後話)

希望一切如常 順利玩到

舊 01-16-21, 10:30 PM   #44
蛋撻王子
功德完滿

https://nar.netkeiba.com/race/shutub...d=202147011909

配合小栗帽既漫畫第一卷發售
咁樣冠名"ウマ娘シンデレラグレイ1巻発売"場笠松競馬場既第9場賽事
真係好有諗頭

舊 01-24-21, 11:29 AM   #45
蛋撻王子
功德完滿

引用:
離題講下動畫野

不過92有馬有啲唔係咁易處理嘅地方 我個人私心係想完全無視呢個位照做

只係唔知啲馬迷會點諗

師兄
由於第四集既PV同動畫官帳都貼左Palmer既勝負服出黎
Twitter多左唔少畫師畫佢
有興趣你可以自己上去望下呀

舊 02-03-21, 01:57 AM   #46
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
https://www.gamer.ne.jp/game/1000055059/

画集「Cygames Creators Book 2020-2021」が先行予約開始!総勢153名のクリエイターが13のCygamesコンテンツを描き下ろし

育成遊戲啱玩你們?

舊 02-09-21, 08:56 AM   #47
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
https://www.gamer.ne.jp/game/1000055059/

画集「Cygames Creators Book 2020-2021」が先行予約開始!総勢153名のクリエイターが13のCygamesコンテンツを描き下ろし

育成遊戲啱玩你們?
寧願佢係純育成都唔想好似佢PV介紹咁有公會戰模式

舊 02-14-21, 12:03 PM   #48
蛋撻王子
功德完滿

引用:
劇透

師兄睇左最新一集未(?)
應該大滿足了(?)

睇左D NICO既解說
製作組真係有CUT左唔少既賽事去令佢地寫既故事發生得完整D
(例如東海帝王贏出既92日本盃)

因為佢地畫左92有馬
咁佢個個仲未搵到繼續跑既意義既情況下
無啦啦贏左92日本盃又真係幾唔連戲
雖然有可惜既地方
但覺得都可以接受既安排

又メジロパーマー製作組對佢係幾有愛
有少少幫佢抱打不平既感覺(際遇同待遇)
又多刻畫佢既組合

反而CUT得比較奇怪既係ミホノブルボン三浦波旁無左DERBY對米浴跑得接近左好多既事
無啦啦就有對佢作其中一名競敵既宣言
係有D突然
不過始終唔算正主線
所以時間問題刪減左都無辦法

但用咁多時間同篇幅去培育米浴去做其中一隻BOSS(黎緊星期一個集)
都幾意外

講番隻GAME
GAME官網係將IOS ANDROID開放預約後
都再加左4隻新馬娘
雖然未決定CV
但大概係漫畫小栗帽既競爭吧
メジロ個隻好可愛下

DMM都會係3月登上平台
對我黎講係有D意外
但身邊D朋友好似都有D預左咁
幾意外

希望隻GAME可以簡單放下草比佢地跑下已經好開心
不求神作

可以比我當係他媽哥治咁玩咁養女已經好滿足

舊 02-24-21, 03:38 AM   #49
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
事前下載準備比人插
彈珠人同樣玩法vpn下載勁慢
沒成就,建議玩pc dmm 說衣版 前任制作人辭任正解

舊 02-24-21, 03:21 PM   #50
蛋撻王子
功德完滿

今日公司好多野做
刷左四隻開局
放工先可以開始研究

ID: 811322636

但FOLLOW只能夠FOLLOW 10個人
數量有點少
因為有類似PAD借寵功能(用黎育成)
所以FOLLOW人地揀番D練相同腳質SUPPORT既朋友會好D~~

掛緊特別週

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:57 PM

手機版 | APP版