Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-24-06, 06:42 PM   #1
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
求救...要影一輯有氣勢既團體相

今日我老細同我講要我幫公司影一輯有勢氣既大粒老細團體相,人數大約25人,效果要好似d補習天王、航空公司、政府部門o個o的咁,要我諗掂佢。大家可唔可以幫幫我手,我得20d + 17-40 + 70-200 + 550ex。

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 12:45 AM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
愚見... 不妨參考一下.

航空公司, 政府部門... 打斜一排, 眼望遠方, 由低向高拍? 站前面的一定"大件"過後面的吧? 除非好 tele + 前後幾排吧.

補習天王... 大特寫, 突顯腦細們的豬頭丙外觀? Um, 25人好難吧. 如果腦細的意思是要擺 post 那還 OK. 不過小心如果腦細穿西裝的話好多動作都會"扭曲"外套, 不好看.

我覺得拍一排人正面夠簡單, 氣勢都 OK (25人!). 廣闊的空間+自然光+補光可能都可以. 室內的話我猜一支燈不可能. 不過我又覺得最好不要用 wide end, 旁邊的人會變型. 而且除非打算印 large print, 否則腦細會變豆豉.

還有一些事情值得留意: 例如 sitting/standing plan, 安排錯了大粒的站旁邊的話... 另外衣服的 colour scheme 也重要, 統一不要突出某些人, 除非是大腦細吧.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
新仔 及 求救 sugar3838 電視遊戲討論版 11 02-15-04 11:24 AM
求救...setup變了亂碼.....(有圖) 光之審裁者 手機資訊/電腦軟硬討論 7 02-07-04 10:15 PM
[求救]有冇program可以scan同鏟spyware??[/求救] ET仔 手機資訊/電腦軟硬討論 2 09-19-03 01:07 PM
求救 唔知點解依家開機停左起WindowsME果畫面到 popstars 手機資訊/電腦軟硬討論 6 03-09-03 04:15 PM
求救~我部電腦死左~>_<~ Peter Yu 手機資訊/電腦軟硬討論 26 01-14-03 04:27 PM

現在的時間是 02:29 AM

手機版 | APP版