Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-15-21, 05:36 AM   #551
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: Kain 查看文章
其實睇落好似講到突然個scale好大咁
查實根本咩都無唔同
原本就有multiverse架啦,係佢套劇話無晒>再變番出黎之嘛
分別係以前 endgame 只係借multiverse 個「現實」去執行佢個劇情,相關資訊大約都係典型time traveling 的情況

今次用左6個鐘見到 「天外又天」,你頭3個phase頂點係第一集又已經見到不值一提;未有loki前,你最多都係做下傳統time traveling ,而依家就講出口on top 有更多可能性 / 架構
由手機版發出
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-21, 03:17 PM   #552
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
其實都同漫畫類似,Kang保住條「主時間線」背後原因係保住自己,不過呢個係"善良Kang"⋯⋯

可能MCU之前所有劇情都係今集個"善良Kang"控制之中,包括本傳復仇者穿越時空/去平行世界借石打滑嘟嘟⋯(Kang知隊長最後會還返晒啲石,唔會影響其他宇宙,唔會影響自己嘅出現,所以冇叫TVA介入。)

但今集後善良Kang被殺,意味另一個邪惡Kang就會跑出⋯⋯
而混亂嘅時間線應該只係過渡期,邪惡Kang應該同善良Kang一樣,有能力同開始去統一返個時間線,但向佢管治下嘅「主時間線」,可能係雞吠不靈嘅世界⋯⋯

最後,Loki應該已經穿越左去邪惡Kang管治嘅TVA(通常都係夠自大嘅歹角先會幫自己做雕像⋯⋯相比下善良Kang嘅TVA整3個機械人扮boss只係想低調隱藏自己)

PS:咁講法,Wander對孖仔可能真係另一個宇宙中佢嘅骨肉,日後可能再相見(但可能已變做成年人出現)連埋白vision,一家人再次合作拯救多重宇宙。

PS2:唔知會唔會好老套咁,出現善良滑嘟嘟、或召喚返《復4》化灰個滑嘟嘟大軍出嚟幫手呢⋯⋯

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 07-15-21 03:38 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-21, 03:42 PM   #553
王小虎

註冊日期: Apr 2002
點睇最後的石像同Mobius的反應?係咪retcon的開始?意思係可能會有其他retcon開始?即係DC的Flashpoint。

定係保持timeline不變定律,只會有新timeline,Loki已經去到一個新timeline的TVA?

PS. 如果Loki最後係去到一個新timeline,係咪同時仍然有一個timeline的TVA係三個time keepers石像?

此篇文章於 07-15-21 03:49 PM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-21, 10:57 PM   #554
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
隨時未必, WV都好多人估錯
係佢呀。

Kevin Feige已經出過聲話Ant Man 3將會係由Jonathan Majors飾演新超級反派Kang,呢個正正就係由Jonathan Majors客串飾演其中一個Kang。

呢個TVA Kang可能已經算係最善良果隻。但Sylvie被仇恨沖昏頭腦殺咗呢個善良Kang,就造就邪惡Kang,即MCU新嘅Thanos,崛起。

此篇文章於 07-15-21 11:15 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-21, 12:37 AM   #555
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
各位老細講得好開心噃~~~~~~

齋講今話⋯⋯
  • 開始 Marvel Logo 度,好多 MCU 金句。
  • THWR 嗰度有人提起好有 The Matrix Reloaded 嗰幕,不過呢度眼高手高,唔覺得悶,尤其係 John Majors 真係好戲,玩捉心理,又識用影像交待,又夠時間舖排,咁扭橋法,就算唔睇新聞唔熟書,唔會太突然而唔知發生咩事。
  • 而 Loki (男)去到嗰度,是咁的 -- Loki 未畀 Sylvie 一腳伸走前,THWR 講過嗰陣已經過咗個臨界點,佢都唔知跟住會發生咩事,而背景已經見啲時間分枝已經出現。問題係 Sylvie 係隨手拎舊嘢開「隨意門」,佢無可能知 Loki 跟住會去咗邊,究竟係 bug 定係 THWR 有心老早裝佢哋~
  • 唔同意呢個 THWR 係「好人」,只係無噉衰啫。本人唔多信佢講嘅嘢,仲有啲陰謀,尤其個 Miss Minutes 係乜嘢嚟,反正 L&S 點揀佢都嬴。

成季點睇遲啲先講。

舊 07-16-21, 01:28 PM   #556
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
最終BOSS好路人甲FELL, 口水多過茶
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-21, 03:45 AM   #557
肉羊哩咖
griffin611

消息一則:Loki 個導演話唔會再執導埋第二季,聽住先~

舊 07-19-21, 05:05 PM   #558
肉羊哩咖
griffin611

當 Wizard of Oz 嚮 Matrix Reloaded 撞到 Rick & Morty

Loki S1 總括比上兩部都仲好。Loki 係 MCU 最有趣嘅反派,可以話比 Thanos 更有血有肉,而 Tom Hiddleston 演出好唔在講,佢係有成長嘅角式。有人話 Loki 嚮神話中屬帶動轉變嘅角式,有啲似聖經入面魔鬼嘅作用(?!);而 MCU 入面佢不斷作惡,被打敗,「死」,跟住翻生,再作惡⋯⋯去到 Thor 3 先跳出呢個循環。(Screen Crush 有段 YouTube 片講得好好,麻煩去望望)

呢度係個「未進化」嘅版,都算係個 re-boot 嚟,角式嘅探討係呢套劇嘅一大主題,加個女版嘅「自己」去襯起反照,你可以話係啲電影再玩一次,有老細講一話就「完成進化」就快得滯,其實佢未遇到「另一個自己」之前,實情佢未有根本嘅改變,佢都係以前噉一味諗點呃人求存,等機會就搶人個位坐正。之後佢仲有條感情線都通嘅 -- 佢呢挺人只係會戀上自己~ 佢一句 Because you can't trust...and I can't be trusted 可以話總結成個角式嘅兩面,都可以話係個悲劇嚟~

女嘅初頭唔多入戲,個樣老咗啲(咳),不過睇落去順眼咗啲 -- 演出就麻麻,成日畀佢個拍檔搶鬼晒啲戲~ 個結尾無乜再寫佢就爭啲,不過個主角始終係男,都接受; 改女嘅做 Sylvie 都啱,唔係一叫 Loki 就有兩個人一齊應。(Doctor Jones!)

最有「化學反應」嘅梗係同 Owen Wilson 啲場口,未必有 FAWS 開頭兩位主角咁有 punch,勝在次次無甩拖,從來無令人失望過。 佢兩條友來來回回好正,仲互相帶動成長,個結局噉安排法,今季唔夠喉,下季搭返夠。如果去到最尾都無個 jet ski 嘅場面,本人一定嘈!

其他角式,除咗出咗一話嘅 John Majors 同 Richard E. Grant 極大嘅亮點,其他啲角式真係好一般,甚至可以話唔完整,尤其個判官呢個「大角式」真係紙噉薄,只可以話係賤唔夠奸,個 B-15 真係嘥晒,反而被 TVA 整死另一個獵人仲寫得好過佢。

有人批之前兩套 D+ 戲太 woke (脷伸:本人唔覺),呢套攞明講幾大嘅議題 -- 法西斯/一元宗教與自由意志(咦?咁似 BW 嘅?),用落 Loki 呢挺角式度好啱,諷刺好多「神聖不可侵犯」嘅人同嘢,後面都唔慌係好嘢嚟,你睇 TWHR 條友都 short short 哋,任佢點講個出發點幾正都好,講真佢都係靠大量殘殺去保住自己嘅存在(可能更黑,不過無講)~ 亦帶出一個兩難 -- 鏟走咗一個大奸人,好可能出另一堆更爛嘅局面,點揀? 英文話齋:The Devil You Know and the Devil You Don't ,現實例子不可勝舉,呢度亦無個答案(住?)。本人覺得好多時係一個奸人都會帶出個更差嘅奸人~(因為某法律嘅關係,都要留一留口~)呢套比之前兩套,劇情更完整(FAWS 實屬不幸)其實更啱一次過煲。

上一次個最後波士玩全宇宙,呢次玩多元宇宙,噉,下次要玩到去幾大?本人無睇,不過據聞套 Rick and Morty -- 其中一位編戲有份寫 Loki -- 因為要不斷「突破」,所以一季比一季誇張都幾不可收拾,希望 MCU 唔會咁。

總結:唔該整個 Kid Loki 和/或 Alligator Loki(Lokigator?) 嘅外傳?本人一定「瞓身」支持~

此篇文章於 07-19-21 05:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-21, 12:07 AM   #559
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
https://www.instagram.com/p/CRgwOp-s...dium=copy_link
Mando S3開拍

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-21, 10:48 AM   #560
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

上一次個最後波士玩全宇宙,呢次玩多元宇宙,噉,下次要玩到去幾大?本人無睇,不過據聞套 Rick and Morty -- 其中一位編戲有份寫 Loki -- 因為要不斷「突破」,所以一季比一季誇張都幾不可收拾,希望 MCU 唔會咁。
老老實實
let say 今次比MCU 玩多10年, total 20年+,係entertainment industry 已經極難得了
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-21, 05:21 PM   #561
肉羊哩咖
griffin611

Loki 製作特輯上咗,套片原來係美國舊年開始爆嗰陣開鏡。本人知 Tom Hiddleston 原本有份試鏡 扮 Thor,但未睇過片,呢度有。講幕後設定多過角式專訪,遺憾連 Aligator Loki 都有提,齋係無訪問到 Kid Loki。

——————
Marvel Studio 個行政副總裁透露,Hawkeye 同 Ms Marvel 會年底前上, What If… 唔會係最後一套動畫片~
https://variety.com/2021/tv/news/mar...on-1235023739/

此篇文章於 07-22-21 05:33 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-22-21, 09:28 AM   #562
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
睇得出MCU靜靜地帶出一堆少年復仇者角色。

但會唔會拍出劇集/電影?又有幾多演員可以keep得返個角色(蟻俠個女都換演員喇)真係未知數

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-21, 12:38 PM   #563
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: 王小虎 查看文章
點睇最後的石像同Mobius的反應?係咪retcon的開始?意思係可能會有其他retcon開始?即係DC的Flashpoint。

定係保持timeline不變定律,只會有新timeline,Loki已經去到一個新timeline的TVA?

PS. 如果Loki最後係去到一個新timeline,係咪同時仍然有一個timeline的TVA係三個time keepers石像?
He Who Remains 應該係收伏晒所有其他邪惡Kang之後淨番嘅比較善良果件,佢瓜咗其他邪惡Kangs就主控晒其他timeline,所以TVA得番一個Kang像;而善Kang又同Sylvie講話之後再見,可能Avengers收伏完所有boss kang最終又會見番HWR

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-21, 05:45 AM   #564
肉羊哩咖
griffin611

星戰未証實嘅消息:套 Asoka 劇,會由 Mena Massoud (阿拉丁) 做 Ezra,而Lars Mikkelsen(更正:House of Cards, Sherlock, Star Wars Rebels) 演大反派 Thrawn。

此篇文章於 07-24-21 06:57 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-29-21, 11:14 PM   #565
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Marvel個twitter話Hawkeye 11/24上。

EW first look
https://ew.com/tv/hawkeye-first-look...lee-steinfeld/
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-21, 11:57 PM   #566
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
各位老細講得好開心噃~~~~~~

齋講今話⋯⋯
  • 開始 Marvel Logo 度,好多 MCU 金句。
  • THWR 嗰度有人提起好有 The Matrix Reloaded 嗰幕,不過呢度眼高手高,唔覺得悶,尤其係 John Majors 真係好戲,玩捉心理,又識用影像交待,又夠時間舖排,咁扭橋法,就算唔睇新聞唔熟書,唔會太突然而唔知發生咩事。
  • 而 Loki (男)去到嗰度,是咁的 -- Loki 未畀 Sylvie 一腳伸走前,THWR 講過嗰陣已經過咗個臨界點,佢都唔知跟住會發生咩事,而背景已經見啲時間分枝已經出現。問題係 Sylvie 係隨手拎舊嘢開「隨意門」,佢無可能知 Loki 跟住會去咗邊,究竟係 bug 定係 THWR 有心老早裝佢哋~
  • 唔同意呢個 THWR 係「好人」,只係無噉衰啫。本人唔多信佢講嘅嘢,仲有啲陰謀,尤其個 Miss Minutes 係乜嘢嚟,反正 L&S 點揀佢都嬴。

成季點睇遲啲先講。
LoKi S1中Miss Minutes先係最神秘個個!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-21, 05:53 AM   #567
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 王小虎 查看文章
Marvel個twitter話Hawkeye 11/24上。

EW first look
https://ew.com/tv/hawkeye-first-look...lee-steinfeld/
篇嘢寫到好似個女嘅先係主角噉⋯⋯ 隔離「台」套 MotU 幾負皮都有版你睇,未睇仲留返期待,執生~

另: What-if 有新予告

8月11,好快。

Edit: Ms Marvel 又蹆返去 出年~即改!

此篇文章於 08-06-21 02:19 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 08-10-21, 02:21 PM   #568
Eking

註冊日期: Feb 2006
Hawkeye 係個女係主角好正常, 根本就係差唔多要換代吧......

舊 08-11-21, 01:36 AM   #569
肉羊哩咖
griffin611

What If… 頭三話啲網評解禁,第三話一致好評,結尾勁正噉話。頭兩話各有不同意見。聽日上,全九話,各半粒鐘左右。

舊 08-11-21, 11:45 PM   #570
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
what if第一話基本是重製美隊1,還算有娛樂性啦

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-21, 12:46 AM   #571
肉羊哩咖
griffin611

點解唔叫 Captain Britian?

What-if 第一話,總括:中挺

好:故仔係好濃縮,無乜廢話,好多動作場面好滿足,呢方面比電影版好太多。
唔係噉好:新意無乜(唔透住),人物預你記得啲電影,唔係會有少少跟唔切。

舊 08-13-21, 12:04 PM   #572
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
香港11月終於在DISNEY+喇……

舊 08-13-21, 12:45 PM   #573
Eking

註冊日期: Feb 2006
終於有期....XDDD

舊 08-13-21, 01:22 PM   #574
肉羊哩咖
griffin611

台灣一樣係~

舊 08-13-21, 02:22 PM   #575
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
有d擔心畫汁 之前有傳得HD
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 08:31 PM

手機版 | APP版