Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-21-11, 12:39 PM   #226
CR琵琶湖支社長
Junior Member

註冊日期: Apr 2009
引用:
作者: ms_小畫家 查看文章
無錯,我係第一次睇elisa,因為佢唔係我杯茶我係志在飛蘭
情緒高漲係好事,但我俾480唔係想聽ppph蓋過歌手演出
而且ppph都唔一定要警報咁出,本身已經係細場就好應聲
過度既自我滿足而損害他人利益及歌手演出,亦不見得係擁戴者既支持行為

P.S我都無講過大聲call係無禮貌只係唔加以自控就會令人反感姐

如果連ELISA PPPH都說有問題,那我建議你先走上前面叫那位極度自我滿足的日本歌手收手。
「PPPH唔一定要警報咁出」←唔明你想表達什麼,不如你還是直接說不想聽到有人PPPH吧。

不過你今次都只係蝕左480,如果你拎幾千蚊過日本睇,我怕你傷得更重啊。

CR琵琶湖支社長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 12:45 PM   #227
暗之封

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: 小樹 查看文章
似乎佢get錯左,佢應該講緊JAM
嚇得我=v=
仲諗住看錯了
暗之封 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 12:49 PM   #228
暗之封

註冊日期: Feb 2011
琴日左邊企左1個超熱情既人 右邊企左1個成場好平靜咁觀看既人
感覺真係好奇妙
暗之封 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 01:18 PM   #229
ms_小畫家
Game Master

註冊日期: Nov 2004
PSN  IDmakelvin666
引用:
作者: 魔璃 查看文章
可能只系大家落力過度吧 ..

因為人不多唔滿, 出多d力可以充斥場面, 都未嘗唔系壞事
當然唔系各個人都會接受
作為長年支持日系動漫歌手既支持者,當然都明白大家係自己既偶像面前忘我既興奮狀態
亦好感受到成場氣氛都好熱烈,以觀眾反應黎講係好表現
只係事後回顧原來有d地方係過左火,所以作出相應既反映
如果一句"一向都係咁"就將過左界既事平淡,延續
咁我都只能慨嘆係一種唔成熟既行為
作為歌手既擁戴者,應該以帶領他人一齊和應,而唔係自high影響別人

當然以上都只係自己既意見,並無影射既意思
因為我自己睇live有問題都會諗下自己有咩做得唔好既地方

其中一位歷史見證人
ms_小畫家 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 01:20 PM   #230
D-KM-Lam

註冊日期: Jun 2009
引用:
無錯,我係第一次睇elisa,因為佢唔係我杯茶我係志在飛蘭
情緒高漲係好事,但我俾480唔係想聽ppph蓋過歌手演出
而且ppph都唔一定要警報咁出,本身已經係細場就好應聲
過度既自我滿足而損害他人利益及歌手演出,亦不見得係擁戴者既支持行為

P.S我都無講過大聲call係無禮貌只係唔加以自控就會令人反感姐
我想講尋晚ELISA part入面既call fans完全冇「唔加以自控」既情況

以小弟在日本連LIVE與event見過ELISA不下3, 4次既經驗睇來
1. ELISA已經明言過鐘意Fans係PPPH度哎佢個名(好似係前年Anisama, 之後大家就將所有PPPH位入曬佢個名落去, 呢樣已經算係ELISA live既定番call)
2. 由我自己帶call既話(我唔係最前, 位置係F行中間), wonder wind係肯定有空警既, 同Real Force因為有舊年Anisama2010既先例, 入空警>PPPH (雖然個拍子唔係PPPH既拍子但都係MC時ELISA叫大家PPPH時哎佢名所以大家都好聽話

ELISA part既call我真係覺得冇咩問題
但飛蘭因為個人來講真係唔多熟, 但都盡左力跟前面熟既朋友來打Call這樣

舊 02-21-11, 01:26 PM   #231
ms_小畫家
Game Master

引用:
作者: CR琵琶湖支社長 查看文章
如果連ELISA PPPH都說有問題,那我建議你先走上前面叫那位極度自我滿足的日本歌手收手。
「PPPH唔一定要警報咁出」←唔明你想表達什麼,不如你還是直接說不想聽到有人PPPH吧。

不過你今次都只係蝕左480,如果你拎幾千蚊過日本睇,我怕你傷得更重啊。
正如上次去日本聽水樹phantom minds既時候
d人之前無警報既ppph,到個場變有警報ppph
的確影響左首歌唔少
如果想睇無警報既ppph,可以睇水樹既super generation

其中一位歷史見證人
舊 02-21-11, 01:52 PM   #232
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: D-KM-Lam 查看文章
ELISA part既call我真係覺得冇咩問題

唱euphoric field 中段小提琴拉緊悠久の翼
D人HEY個時
就已經好有問題啦
完全影響首歌

悠久の翼 07mix Live我都聽唔到人地Hey啦
呢首仲Hey乜呀

舊 02-21-11, 01:54 PM   #233
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
好明顯有人以為快歌歌手停口就可以hey\

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 01:58 PM   #234
D-KM-Lam

引用:
作者: money 查看文章
唱euphoric field 中段小提琴拉緊悠久の翼
D人HEY個時
就已經好有問題啦
完全影響首歌

悠久の翼 07mix Live我都聽唔到人地Hey啦
呢首仲Hey乜呀
我講呢句果陣醒唔起呢part, sor

咁我應該更正返除左呢段之外冇問題先岩(死

此篇文章於 02-21-11 02:07 PM 被 D-KM-Lam 編輯。
D-KM-Lam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 01:59 PM   #235
CR琵琶湖支社長

引用:
正如上次去日本聽水樹phantom minds既時候
d人之前無警報既ppph,到個場變有警報ppph
的確影響左首歌唔少
如果想睇無警報既ppph,可以睇水樹既super generation
首先,我個人覺得PHANTOM MINDS根本就唔應該PPPH,更加不要說有無警報。不過我上次睇的時候都只是有三分一人有PPPH。

另外,我懷疑你明不明白PPPH與警報的分別,警報是必須在進入Bメロ前有一定條件才可發動,要視乎前8-12拍的歌調,當然世間上也有很多歌只有PPPH而沒有警報,而且也不可以因為PPPH而強在前加入警報。

好了,恕我孤陋寡聞,可不可以介紹一下什麼是沒有警報的SUPER GENERATION,就以你簽名為例每日一LOOP的LIVE GAMES碟,好像那個SUPER GENERATION也有警報的說。

舊 02-21-11, 02:34 PM   #236
ms_小畫家
Game Master

引用:
首先,我個人覺得PHANTOM MINDS根本就唔應該PPPH,更加不要說有無警報。不過我上次睇的時候都只是有三分一人有PPPH。

另外,我懷疑你明不明白PPPH與警報的分別,警報是必須在進入Bメロ前有一定條件才可發動,要視乎前8-12拍的歌調,當然世間上也有很多歌只有PPPH而沒有警報,而且也不可以因為PPPH而強在前加入警報。

好了,恕我孤陋寡聞,可不可以介紹一下什麼是沒有警報的SUPER GENERATION,就以你簽名為例每日一LOOP的LIVE GAMES碟,好像那個SUPER GENERATION也有警報的說。
SG個下一向都係以拍手為重點"拍" "拍拍" "hey"而唔係著重叫聲

其中一位歷史見證人
舊 02-21-11, 02:34 PM   #237
brunhild
Crazy Gamer
選擇恐懼症

註冊日期: Sep 2007
引用:
作為長年支持日系動漫歌手既支持者,當然都明白大家係自己既偶像面前忘我既興奮狀態
亦好感受到成場氣氛都好熱烈,以觀眾反應黎講係好表現
只係事後回顧原來有d地方係過左火,所以作出相應既反映
如果一句"一向都係咁"就將過左界既事平淡,延續
咁我都只能慨嘆係一種唔成熟既行為
作為歌手既擁戴者,應該以帶領他人一齊和應,而唔係自high影響別人

當然以上都只係自己既意見,並無影射既意思
因為我自己睇live有問題都會諗下自己有咩做得唔好既地方
如果你真係禁既話,我對你真係有小小失望
ELISA叫我地禁玩,如果唔比反應,我反而覺得係對ELISA既"不‧尊‧重"
過火只係你個人觀感,請唔好將你既所謂睇Live道德高地放落我度,小弟唔夠力企上黎
brunhild 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 02:44 PM   #238
CR琵琶湖支社長

引用:
SG個下一向都係以拍手為重點"拍" "拍拍" "hey"而唔係著重叫聲
咦,你一直在說入PPPH前的警報?定係PPPH中的「wu~~~Hey」中的wu(/おい)聲(←可參考only my railgun)?

此篇文章於 02-21-11 02:51 PM 被 CR琵琶湖支社長 編輯。
舊 02-21-11, 02:59 PM   #239
ms_小畫家
Game Master

引用:
作者: brunhild 查看文章
如果你真係禁既話,我對你真係有小小失望
ELISA叫我地禁玩,如果唔比反應,我反而覺得係對ELISA既"不‧尊‧重"
過火只係你個人觀感,請唔好將你既所謂睇Live道德高地放落我度,小弟唔夠力企上黎
我一直都無話唔玩,只係要睇環境做人姐,過大既聲援只會變成噪音

引用:
咦,你一直在說入PPPH前的警報?定係PPPH中的「wu~~~Hey」中的wu(/おい)聲(←可參考only my railgun)?
我係講果下wu果下,如果有錯謝指正

其中一位歷史見證人
舊 02-21-11, 03:04 PM   #240
brunhild
Crazy Gamer
選擇恐懼症

引用:
我一直都無話唔玩,只係要睇環境做人姐,過大既聲援只會變成噪音
叫我地開UO,又叫我地禁叫
邊個錯

禁就要睇下有冇人做喇
如果冇多人做既話,F行緊係突出
但全場一齊,就唔係奇怪
其他人唔做,真係要補埋佢地果份
舊 02-21-11, 03:08 PM   #241
CR琵琶湖支社長

引用:

我係講果下wu果下,如果有錯謝指正
那我完全理解錯了你一直在說的東西,因為「警報」係講緊入PPPH前的8(12)拍(せ~の~)(はい~はい~はいはいはいはい)。

至於PPPH中的叫聲有很多變化,以奈奈為例,大家是不會「wu」的,而你所說當中的「"拍" "拍拍" "hey"」也是PPPH中比較元祖的做法。不過其他LIVE其實很多時也會wu的,除非有特定其他叫法,例如ゆかりん、えーりさ等。至於在今次的LIVE中,如果有人wu你可以話係一種對你的滋擾,但是又未至於有錯的說。正如我覺得那個從日本來為了耍功夫而來的藝者,對我是十分滋擾,但是也沒有辦法。

此篇文章於 02-21-11 03:15 PM 被 CR琵琶湖支社長 編輯。
舊 02-21-11, 03:11 PM   #242
小樹
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2005
XBox Live GamertagLeo8896
PPPH唔叫,又話唔夠reaction
叫啦,又話我地嘈住你地
大聲叫先至係俾個歌手既「反應」,唔通係到細細聲叫歌手會聽到咩

你地班人重難服侍過d歌手
小樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 03:33 PM   #243
利雲天界
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2009
引用:
作者: 小樹 查看文章
PPPH唔叫,又話唔夠reaction
叫啦,又話我地嘈住你地
大聲叫先至係俾個歌手既「反應」,唔通係到細細聲叫歌手會聽到咩

你地班人重難服侍過d歌手
[離題]諗起上次Kalafina有個fd完場後問我做乜個個企哂起身睇, 話d人阻住哂搞到佢都要企埋一份(佢第一次睇live)
解釋佢聽之後都接受到[/離題]

對我黎講盡量唔影響到其他人已經足夠(但身高問題就真係)

可能唔係企右邊唔知藝者既影響有幾大, 不過時不時比佢吸引左目光而唔記得睇台上既天使同飛蘭
利雲天界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 03:39 PM   #244
怪盜小G
しゃろとも

日本成日都有人咁帶call架啦

舊 02-21-11, 03:41 PM   #245
brunhild
Crazy Gamer
選擇恐懼症

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
日本成日都有人咁帶call架啦
我反而禁睇,如果F行班人唔禁叫,我怕後面唔睇開果班反應重慘烈
舊 02-21-11, 03:43 PM   #246
杉田智和

註冊日期: Nov 2010
引用:
作者: 利雲天界 查看文章
[離題]諗起上次Kalafina有個fd完場後問我做乜個個企哂起身睇, 話d人阻住哂搞到佢都要企埋一份(佢第一次睇live)
解釋佢聽之後都接受到[/離題]

對我黎講盡量唔影響到其他人已經足夠(但身高問題就真係)

可能唔係企右邊唔知藝者既影響有幾大, 不過時不時比佢吸引左目光而唔記得睇台上既天使同飛蘭
藝者大叔真係好搶眼 我住個位望向台實會望到佢
不過我覺得大家call得投入 又跟番歌手要求 盡量影響唔到人咪幾好
不過有時玩得警報就會有人出聲架啦
杉田智和 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-11, 03:44 PM   #247
D-KM-Lam

講起個藝者, 開場前同佢傾左一陣
佢Anisama全制霸, ELISA咁多場Animate一日店長去齊曬, 連九州都去埋
然後佢話原來Animax Musix Fall片入面成日影住既藝師就係佢本人

舊 02-21-11, 03:46 PM   #248
杉田智和

引用:
我反而禁睇,如果F行班人唔禁叫,我怕後面唔睇開果班反應重慘烈
今場其實唔小人就咁企咗係到 無叫既話d反應真係
舊 02-21-11, 03:47 PM   #249
怪盜小G
しゃろとも

引用:
我講緊

舊 02-21-11, 03:48 PM   #250
杉田智和

引用:
作者: D-KM-Lam 查看文章
講起個藝者, 開場前同佢傾左一陣
佢Anisama全制霸, ELISA咁多場Animate一日店長去齊曬, 連九州都去埋
然後佢話原來Animax Musix Fall片入面成日影住既藝師就係佢本人
個藝者下午拎部手機(?)出黎晒個下真係閃到呢

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「瀬戸の花嫁」連載再開 武藤遊戲 日本動漫畫討論版 405 04-22-10 07:17 PM
葉鍵最萌戰再開~! leotam3 H-GAMEの部屋 2 12-19-05 09:16 AM
修羅之刻再開 陸奧 貴志 日本動漫畫討論版 27 09-05-05 06:00 PM
L'Arc~en~Ciel 活動再開 炎尾燃 Neo Music UNIVERSE 4 07-10-03 03:29 AM
IPHOTO死左!幾時再開呀? 最強幻象 手機資訊/電腦軟硬討論 2 03-17-03 12:18 AM

現在的時間是 12:15 AM

手機版 | APP版