Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-13-09, 01:00 PM   #1
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
實而不華

我沒有M8大那麼豪氣買M9.
沒有油王咁高薪厚職..

一路還在諗...幾時跌價哩個無限思想中..
思前想後....LX3,G10係好,但還是貴...
我要的是更隨身方便的DC仔...
要有好既口碑還要平,質素仲要好........
哩個世界應無哩種機.
唯有用米王式思考,買自己能力上最貴的那部.
所以我target只能係2萬yen哩個價位...
西下等下.....結果得返大炮廠A系和廉價S系.
還有富士既F系舊model.
因為唔想要AA電,A系foul左..
S系同F系.....口碑還是富士好一點..
加上新一季d DC出晒,剛好上一季model跌價.
於是便買了哩部上季新機

操作不算難,一般DC有既野佢都有.
不過因為未差電,所以唔能夠多影幾張相試下.
質素還未看得出好定壞.以兩萬二yen哩個價不算貴,但又未至於平.

fujifilm F200EXR

補返相睇下部機質素如何.
整體上同預期差不多.
不過室內表現比想像中好,無想像中咁多noise.
而暗境來睇,黃昏還可以接受.
全黑的話張相好多noise之餘仲要一d細節都無.
不過可能係我壓到ISO800先係咁,下次暗影試下ISO1600效果如何...
作為一部DC它很好,我要求的東西它全做到.
不過同網上好多評語一樣..個del相好低能.....按好多制先del到相..

此篇文章於 09-13-09 06:12 PM 被 嘿哈兒 編輯。
嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-09, 01:02 PM   #2
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
早兩日都幫家妹買左部!
之前o係F70同F200之間諗左好耐...最後都係因為大mon同網上對畫質既評價揀左F200

(F70有10x zoom...好吸引...)

舊 09-13-09, 01:36 PM   #3
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: Strider 查看文章
早兩日都幫家妹買左部!
之前o係F70同F200之間諗左好耐...最後都係因為大mon同網上對畫質既評價揀左F200

(F70有10x zoom...好吸引...)
F70我見有10X...的確好吸引.....
但我用DC好少zoom到咁遠...所以用途不算大.
而且新機一出偏貴...
F60都只係一萬七...
但F70新出要二萬七....
我覺得依家個價唔值.
加上F70 除左zoom外..無咩新function比F200好好多
可以說只係改善左電量同zoom.(因為mon細左 )
另外CCD 仲要比F200細...
所以決定買舊一個model既200

舊 09-13-09, 03:08 PM   #4
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
好機
咪咁話我啦.....
我係要花半年儲錢買的.....

舊 09-13-09, 04:27 PM   #5
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: M-eye 查看文章
好機
咪咁話我啦.....
我係要花半年儲錢買的.....
咁真係好豪氣麻....M9呀.......
唔係人人敢講得出口架
我都想有朝一日同人講" 我要買M9"

舊 09-13-09, 09:45 PM   #6
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
咁真係好豪氣麻....M9呀.......
唔係人人敢講得出口架
我都想有朝一日同人講" 我要買M9"
要買者.....但都唔知儲到幾時.....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:03 PM

手機版 | APP版