Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-17-09, 12:52 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
2x2x

醫生: 「K生, 你的 LDL 讀數又降低了呢.」
殘K: 「不是吧? 上星期還被一班損友填鴨式灌了一大袋廣島牡蠣...」
醫生: 「但 LDL 真的降了耶… 我開始有點擔心, 要驗一驗 Melamine 嗎? 求個安心都好.」
殘K: 「不啦, 不會那麼頹啦.」
醫生: 「… 好吧, 那隨便你啦.」
殘K: 「不過說到安心, 我總是覺得我需要提升一下 EXDG 讀數, 而且可不可以雙倍份量, 2xEXDG 呢?」
醫生: 「K生, 其實你這樣說我有點困擾呢… 你不是已經服了好幾年原廠 EFII, 而且一樣是雙倍份量, EF2xII 嗎?」
殘K: 「是對啦, 醫生, 不過讀數再高一點, 人都安心一點嘛.」
醫生: 「那麼不如再開額外雙倍份量 EF2xII, 即是 2 x EF2xII 好不好?」
殘K: 「… 不啦, 低檔 2xEXDG 就 alright 啦.」
醫生: 「Um… 這樣啊… 不過K生你一直服的都是原廠 EF2xII, 如果加藥用副廠 2xEXDG, 我不安心呢.」
殘K: 「安啦安啦, 擔心無用啦.」
醫生: 「不擔心才怪啦. 而且不是有醫療保險嗎? 用盡它不要讓那間保險公司的魔鬼飯來口張嘛.」
殘K: 「不啦不啦, 我懷疑那班魔鬼操守有問題, 會公開我病歷, 所以今次用自己的血汗錢買藥啦.」
醫生: 「… 那怎麼行呢!」
殘K: 「安啦安啦...」
醫生: 「唉, 好吧, 服後有什麼問題, 一定要告訴我, 不可以勉強啊, 知道嗎?」
殘K: 「安啦安啦, 安啦安啦...」

說穿了…
殘K沒錢買第二隻原裝,
而且, 副廠激安耶, 平過買 filter 的說!
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-09, 01:22 PM   #2
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: KKH 查看文章
醫生: 「K生, 你的 LDL 讀數又降低了呢.」
殘K: 「不是吧? 上星期還被一班損友填鴨式灌了一大袋廣島牡蠣...」
醫生: 「但 LDL 真的降了耶… 我開始有點擔心, 要驗一驗 Melamine 嗎? 求個安心都好.」
殘K: 「不啦, 不會那麼頹啦.」
醫生: 「… 好吧, 那隨便你啦.」
殘K: 「不過說到安心, 我總是覺得我需要提升一下 EXDG 讀數, 而且可不可以雙倍份量, 2xEXDG 呢?」
醫生: 「K生, 其實你這樣說我有點困擾呢… 你不是已經服了好幾年原廠 EFII, 而且一樣是雙倍份量, EF2xII 嗎?」
殘K: 「是對啦, 醫生, 不過讀數再高一點, 人都安心一點嘛.」
醫生: 「那麼不如再開額外雙倍份量 EF2xII, 即是 2 x EF2xII 好不好?」
殘K: 「… 不啦, 低檔 2xEXDG 就 alright 啦.」
醫生: 「Um… 這樣啊… 不過K生你一直服的都是原廠 EF2xII, 如果加藥用副廠 2xEXDG, 我不安心呢.」
殘K: 「安啦安啦, 擔心無用啦.」
醫生: 「不擔心才怪啦. 而且不是有醫療保險嗎? 用盡它不要讓那間保險公司的魔鬼飯來口張嘛.」
殘K: 「不啦不啦, 我懷疑那班魔鬼操守有問題, 會公開我病歷, 所以今次用自己的血汗錢買藥啦.」
醫生: 「… 那怎麼行呢!」
殘K: 「安啦安啦...」
醫生: 「唉, 好吧, 服後有什麼問題, 一定要告訴我, 不可以勉強啊, 知道嗎?」
殘K: 「安啦安啦, 安啦安啦...」

說穿了…
殘K沒錢買第二隻原裝,
而且, 副廠激安耶, 平過買 filter 的說!

好野來呢....
不過AF係唔係會慢好多....
同埋幾錢呀???
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-09, 04:45 PM   #3
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
2x2 你好貪心喎

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-09, 04:59 PM   #4
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
K大o個支係2.8, x2多幾次都冇所謂啦!

你話平過filter...但係你d filter下下都四位數..

舊 01-18-09, 08:16 PM   #5
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
2x2 你好貪心喎
不是啦. 這是給 150EX 影花花 MF 用的.
不過, 加上愛死小白就可以 2X2X, 不過沒有 AF (f/11 啊, 連入門機都不可以 AF 啦)

引用:
作者: monster8 查看文章
好野來呢....
不過AF係唔係會慢好多....
同埋幾錢呀???
加了 extender 不會 AF 變慢.
裝上愛死小白, 有沒有 2X AF 速度都是一樣.
留意官網上所列出那支鏡有 AF 那支沒有.
Broadway 16XX, 相機之家 17XX, 永成 18XX, 旺電 19XX...
聞說先達 1350 (冇貨要訂).

引用:
作者: Strider 查看文章
K大o個支係2.8, x2多幾次都冇所謂啦!

你話平過filter...但係你d filter下下都四位數..
あっ... 我的傢生, 光圈好細...
這裡的壞人, 不是 1.2 就1.4, 0.95 都若無其事的啦, 我不入流的.
不過的確比 filter 便宜...
舊 01-19-09, 12:03 AM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
C牌的插唔落支150?
話說2X+2X會唔會質素大插水o架?a
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-09, 09:49 PM   #7
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ビスケット 查看文章
C牌的插唔落支150?
話說2X+2X會唔會質素大插水o架?a
Canon extender 絕對不能裝上 150EX. 不過這個不重要, 重要的是, 可以裝上 180L, 這個才是你最需要知道的, 對吧?

2X+2X 質素會不會插水? 視乎你的插水標準吧? 我拍的東西, 加多幾隻 2X 都沒問題吧, 只是會變得好暗好難 focus, 不實際... 我說呢, 要不影響成像, 就不要用什麼 extender, 要 300mm 就買 300L2.8, 要 600mm 就買 600L4, 一定 sharp! 如果要短一些就 180L, 一定適合你, 不, 是必需才對.
舊 01-20-09, 01:25 PM   #8
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
咁SIGMA的2X同KENKO的2X比較又點?
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:31 AM

手機版 | APP版