Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-25-07, 01:05 AM   #1
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
我想找Epson睇醫生

大家知唔知點度有得買 / 訂 Epson R-D1s
有600萬像...都好過無...
不景係M8的一半價...
但唔知現在大約9000個大洋買唔買到呢...

舊 11-25-07, 10:16 AM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: M-eye 查看文章
小弟之前用過了.....呢部機真係唔多值呢個價,
想玩M鏡,不如用呢個價錢真真正正買部M機玩好過啦

舊 11-25-07, 02:51 PM   #3
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
小弟之前用過了.....呢部機真係唔多值呢個價,
想玩M鏡,不如用呢個價錢真真正正買部M機玩好過啦
M8太得人驚啦...
咁貴...=.=
這部平民一點嘛....

舊 11-25-07, 03:04 PM   #4
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
M8太得人驚啦...
咁貴...=.=
這部平民一點嘛....
我講的M機不是指M8....
我指的是leica 菲林機

舊 11-25-07, 10:55 PM   #5
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
M爺, 做乜樹忽然間咁痕呢?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-07, 11:02 PM   #6
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

別真係走去買呀....你試過用過先啦
呢舊野買完番黎真係會後悔的

舊 11-26-07, 12:49 AM   #7
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
別真係走去買呀....你試過用過先啦
呢舊野買完番黎真係會後悔的
但我見人地都係咁用...
有用家話覺得可以 / 可接受...
冇後悔.....
咁......叫我點好...

今天氣死...原來我用Canon 7時上菲林上得唔好...結果影唔到
唉...我97年開始玩學攝影時...
就已經係用canon 500n...入唔入到菲林...有幾多張...
下下都部機搞掂...依家全人手...有點唔慣...仲要我放下菲林機快5年了...
依家突然有種生疏感...
不過話時話...又可以試返我當年很會玩的雙重曝光了...
依家有photoshop....搞到我當年苦練的技術失去作用...=.=
但借問聲有玩過手動菲林機的名位(呀菜絲..KKH...老餅大大)
請問下...
我點計先知我(手轉)回反一格菲林????

舊 11-26-07, 12:51 AM   #8
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: KKH 查看文章
M爺, 做乜樹忽然間咁痕呢?
你試下你支夢鏡到手了...但只能影菲林...
你諗下那種感覺就會明...點解epson唔出埋無比膏喎....唉....

舊 11-26-07, 02:02 PM   #9
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

上次「拉菲林」, 已經是二十年前的事了.
上次使用昂貴的價錢, 購買和沖印昂貴的民用菲林,
雖然只是幾年前的事, 不過肯定是最後一次, 而且當時菲林機和數碼機的操作己沒分別.
所以呢, 我不是那一伙的, 請不要誤會啊~
你有興趣交流玩菲林心得的話 (雖然看似你是菲林數碼一起來), 老餅 is your man 啦!
毒D 也不是好人. 毒鳥的話, 睇下你有幾愛Contax 啦... /\
OK, 實情是, 人家明年才中學畢業, 出生到現在都未見過菲林機的啊~

引用:
你諗下那種感覺就會明...點解epson唔出埋無比膏喎....唉....
M爺... 一陣, 好快, 就會有人出來宣揚七絲廠德國製 50 1.5...
舊 11-26-07, 11:04 PM   #10
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: KKH 查看文章
上次「拉菲林」, 已經是二十年前的事了.
上次使用昂貴的價錢, 購買和沖印昂貴的民用菲林,
雖然只是幾年前的事, 不過肯定是最後一次, 而且當時菲林機和數碼機的操作己沒分別.
所以呢, 我不是那一伙的, 請不要誤會啊~
你有興趣交流玩菲林心得的話 (雖然看似你是菲林數碼一起來), 老餅 is your man 啦!
毒D 也不是好人. 毒鳥的話, 睇下你有幾愛Contax 啦... /\
OK, 實情是, 人家明年才中學畢業, 出生到現在都未見過菲林機的啊~

M爺... 一陣, 好快, 就會有人出來宣揚七絲廠德國製 50 1.5...
邊個...到底係邊個傳教??? 50 1.5...???
我依家只對L39福仔有點點興趣...
不過咩都假..
等我試了用支0.95玩唔玩得番我當年(其實只係5年前左右)好灑家的雙重曝光先...

喂喂喂....咁咪到我一樣???我一玩就係會入電會自動數菲林的EOS啦喎...
咁到底有邊個可以我人手回轉一格菲林先????

舊 11-27-07, 09:25 PM   #11
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我也極之喜愛N重曝光, 還有正片三文治,
不過當然是全數碼啦...
M大多多指教呢!
舊 11-28-07, 08:25 AM   #12
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
唔好意思...........一直睇唔明你想問/討論乜野..........

夢鏡不正是夢鏡.............到手就圓夢了........為何一定要用?

要用.........為何不用於"正"途.............

你的夢鏡是設計給菲林 or 數碼用的??

舊 11-29-07, 02:48 AM   #13
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: OldCake 查看文章
唔好意思...........一直睇唔明你想問/討論乜野..........

夢鏡不正是夢鏡.............到手就圓夢了........為何一定要用?

要用.........為何不用於"正"途.............

你的夢鏡是設計給菲林 or 數碼用的??

但不能否認...用在數碼上方便一點嘛....
起碼同朋友分享不用拿住張相周圍去...放在網上相簿就ok了...
我個人就冇分菲林同數碼...
兩種都喜歡....我也沒話過....敗下epson就不用canon 7...
夢鏡在我心中的定義...係喜歡 + 喜歡用 + 渴望收藏 三個元素合一...
缺一不可...如果只為圓夢...我敗下那些只有外殼失去功能的0.95
就很平了...也不用為佢入手Canon 7...但..
我就係到手後要影..要使用...在我眼中...菲林同數碼都正途..
正如我很認同你那個雲吞面 / 肉醬意的比喻....

其實...我係學攝影時代係由菲林開始 ....(當然不能和餅大你的資歷相比 )
我部cheap cheap EOS 500n...當日98年頭售千多元(我97年開始影但冇自己相機)...
價值才 = 現在一支平價鏡頭...
我只得很平凡的一支28-105...同一支70-300 II
(那時連防潮箱都冇錢買...因為全set相機已令我破產了..=.=)
教我影相的朋友用50n(好似係)..

還記得第一次落腳架影夜影的汽車條紋燈光殘影...
(那時我構圖很水皮..d同事仲笑我一條條影黎做咩...白費菲林又無聊...)
第一下上山頂影維港夜色...
第一次約女同事影人像相...
第一次成功雙重爆光的興奮...
為舊同學影畢業相(當時單反相機不是咁普遍)...
當時種種...我都記在心中...
那4年我沖菲林...加起來有大約6000-7000多張....
當時咩都有興趣試影試學...
現在一週就可能影500到1000張數碼的人...
係好難體會當年每一張相都係錢...當次都有失手風險(冇live view)
每一張相...是把眼睛放在觀景屏前立即諗構圖又計曝光同散影的情況
(雙重曝光仲同時要記兩張相片的光圈...曝光值...構圖 + 計算合併後的效果 / 畫面)
每一相都要曬左先知咩結果的感覺...
一卷菲林代表只有36次快門機會...(那時為多影一點...在入菲林時好興偷菲林格數.. )
那時曬相同等考試公佈一樣feel...
現在玩數碼來入門的一班很難體會了...

依家即便轉了數碼...我都係習慣諗左先影的...每次快門一張相...
除非真係影蟲蟲同快車先轉為一次三張...
否則我都係用這攝影習慣的..
所以現在數碼流行的時代....次次影相活動...我的相都比別人少...
也很少在我拿機時聽到連拍聲的...
但張張我都會細心地看...
(唔知係咪咁...我用咁多機包括我之前做雜誌社....都冇壞過快門... )

此篇文章於 11-29-07 03:29 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-07, 08:56 AM   #14
OldCake
Moderator

引用:
但不能否認...用在數碼上方便一點嘛....
起碼同朋友分享不用拿住張相周圍去...放在網上相簿就ok了...
我個人就冇分菲林同數碼...
先謝 M-eye o甘認真答覆...........

有對手.........又要認真D討論了........

誰會否認用數碼上方便一點嘛...........??

一定方便D啦.........

但影相為左方便? o甘點解你仲找夢鏡.........換鏡也不方便啦........

一部手機就不知幾方便了.........

同意影相除了自娛之外..........也可和人分享...........

放在網上相簿固然就ok了...........但你覺得一個 jpg可分享到幾多你夢鏡的特質?

>>起碼同朋友分享不用拿住張相周圍去...

有乜問題?

每次餅家飯局,都有手足拿D相、slide 來分享.........

看見之後.......你估大家對網上相簿 vs 硬照有無分別?

愚見就算數碼相..........打成 A3 硬照後.........也更能打動觀眾....

>>我個人就冇分菲林同數碼...

點解唔分.............我就一定分勒........

例如上次義工影民歌..........由中午影到晚上........Iso100 >>Iso 1600

一定用數碼啦.............

有時要方便........有時要質素.........愚見以為要分清楚

舊 11-29-07, 09:12 AM   #15
OldCake
Moderator

引用:
我就係到手後要影..要使用...在我眼中...菲林同數碼都正途..
正如我很認同你那個雲吞面 / 肉醬意的比喻....

..........是誤會了...........

我絕不是說菲林才是正途.........

我再一次強調........數碼絕對正途

但在使用器材上..............用一些設計給菲林相機使用的鏡頭於數碼上

愚見不敢苟同是正途

光學大佬屎拉打........也推出全系列數碼鏡.......配合使用數碼背的用家

haha..........發明個支鏡時........又點知你今日用於數碼.......

此篇文章於 11-29-07 09:16 AM 被 OldCake 編輯。
OldCake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-07, 09:32 AM   #16
OldCake
Moderator

引用:
答你正題先.........

餅友托人在日本買.........好似平D

開箱實況.........

舊 11-29-07, 11:15 AM   #17
M-eye
菜鳥蛋

我明白餅大意思..
不過我的朋友都係數碼人...見電腦多過見面的大有人在...
加上...
用數碼影的話...可以在攝影後加上點小製作...玩下變化..
做成卡又得...加字又方便...
改相做網頁又得...實在係太多好處了...
係...菲林係另有味道...
但...時代就係咁樣進步下去...
單反今天的普及...也多得數碼...
再者數碼同樣可做到同菲林味道十分接近...

夢幻鏡的特點...我覺得在菲林可以表現..
但在數碼同樣可以表現...而且寛容度更大呢...
數碼的確令攝影的門檻下降了不少....

我可能OT太多了..
點都好...當年不少鏡也不預人會改mount玩的...
一樣有人為了一試別廠風味而改mount...
如果玩...咁點解唔玩原裝呢??
就係因為想試嘛...

我也因為想試這鏡影數碼...而想入手epson啦...
餅大那朋友係在日本訂嗎??
那唔知我現在可在邊間相機舖訂呢???

舊 11-29-07, 11:51 AM   #18
M-eye
菜鳥蛋

同埋仲有個好嚴重的問題..
我剛剛曬的一卷菲林...才35張(4R)相...加上沖曬費..
給共70多元...
我計計下...10卷得350張相的話...就花了700元...
長此下去...小數長計非同小可...
轉數碼真係好好多....
起碼選好想要的幾張先曬...儲足50張一次過曬..又平又抵..
仲環保好多...
這就係菲林的最大問題..
仲有一點..我當年有很喜歡的相...但那張底片現在番曬已有點淡色了..
數碼就冇咁既問題...
所以我雖喜歡菲林..但更支持數碼化...

舊 11-29-07, 12:12 PM   #19
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
自捲silde $2x-$3x + 沖$20..
不過買原裝就係貴

其實數碼菲林都有好玩之處, 都唔一定只係方便同質素的分別

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-07, 06:15 PM   #20
OldCake
Moderator

引用:
我也因為想試這鏡影數碼...而想入手epson啦...
餅大那朋友係在日本訂嗎??
那唔知我現在可在邊間相機舖訂呢???
Mapcamera ....

剛有部二手

http://www.mapcamera.com/sho/search....00159&class=03

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:22 PM

手機版 | APP版