Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 03-12-09, 05:57 PM   #876
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: ~AnGiE~ 查看文章
你支鋼線應該係最易換架啦喎...
如果你扭斷線,咁應該係你扭得太多了-0-
http://www.wretch.cc/blog/musicalpro/20860996我跟住呢個網來做, 可能我MISS左手掌預留長度個步驟啦, 每次都係留三下繞唔實仲爆左線, 最多試多一次, 唔得就去琴行幫我換算, D線都幾貴下, 廢事哂左
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 06:56 PM   #877
~AnGiE~
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
XBox Live Gamertagons1020
引用:
作者: fxi 查看文章
http://www.wretch.cc/blog/musicalpro/20860996我跟住呢個網來做, 可能我MISS左手掌預留長度個步驟啦, 每次都係留三下繞唔實仲爆左線, 最多試多一次, 唔得就去琴行幫我換算, D線都幾貴下, 廢事哂左
留3下...?起碼都留3個圈啦
如果你拉實佢黎扭...真係乜都斷...
你結他線d音係計tension架嘛
你拉實左佢個tension已經好緊咯
仲要繞得實,你d音都已經唔會tune到...
所以留果隻手位o既線係必要的,係留比你繞實d線
除非有d電結他係個knobs位度有得扣實條線先唔洗留
~AnGiE~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-09, 11:55 AM   #878
JEREMY
Ultimate Gamer
祖離米

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagNEWtheJEREMY
請問~
買木結他/電子結他 去邊度買好?通利?
保養既話,大家會唔會放d防潮珠落個結他盒入面??

我而家仲煩惱緊學邊種結他....
唔知各位結他手前輩,之前有冇諗過自己屬於木結他定係電子結他..?

個人兩種都好鐘意...

自學結他難唔難?
係咪同鋼琴一樣有等級試考?

大家買樂器個陣,係會一開始就買貴個d,定係買平個d先,練耐左之後再買貴個d?
好多問題..多謝回應~

PAD :122,999,742 , 長掛297
DQMSL:S級,NO.123,100,970,765
SB:新手參上 163,542,030

一齊玩丫 最緊要開心 多謝各位每一個回應..
MHF ID=祖離米/一離米
希望..只是暫時的離開....

此篇文章於 04-15-09 11:58 AM 被 JEREMY 編輯。
JEREMY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-09, 01:47 AM   #879
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
初學長笛
阿 sir 強烈推介 Yamaha 221
但除此之外仲有冇其他好選擇?
筆直四千之內

舊 04-21-09, 03:49 PM   #880
~AnGiE~

引用:
作者: JEREMY 查看文章
請問~
買木結他/電子結他 去邊度買好?通利?
保養既話,大家會唔會放d防潮珠落個結他盒入面??

我而家仲煩惱緊學邊種結他....
唔知各位結他手前輩,之前有冇諗過自己屬於木結他定係電子結他..?

個人兩種都好鐘意...

自學結他難唔難?
係咪同鋼琴一樣有等級試考?

大家買樂器個陣,係會一開始就買貴個d,定係買平個d先,練耐左之後再買貴個d?
好多問題..多謝回應~
係香港買的話,應該除左tomlee都冇咩得揀
我就會放防潮珠啦~

至於學邊種結他
就真係睇你自己架咋喎
你想學個木結係民歌定古典先
又係兩樣野黎架喎
我自已就學開古典,之前都有跟阿sir學過電結他
之後電結他阿sir冇教之後就自己練
自學其實,一開始當你乜都唔識果陣好易錯手勢
慣左又好難改,所以初學都最好跟人學
之後再自己練都ok
同埋自學最大問題係會好易懶同難進步
每個星期有個人幫你keep住練係差好遠

結他係同琴一樣有級考
而買咩結他,就只係睇你負唔負擔得起同覺得值唔值架o者
有人一開始買平的,亦都有人初學已經買成萬幾蚊o既gibson,fender
只要自己覺得值咪得囉
舊 04-21-09, 04:05 PM   #881
JEREMY
祖離米

XBox Live GamertagNEWtheJEREMY
引用:
係香港買的話,應該除左tomlee都冇咩得揀
我就會放防潮珠啦~

至於學邊種結他
就真係睇你自己架咋喎
你想學個木結係民歌定古典先
又係兩樣野黎架喎
我自已就學開古典,之前都有跟阿sir學過電結他
之後電結他阿sir冇教之後就自己練
自學其實,一開始當你乜都唔識果陣好易錯手勢
慣左又好難改,所以初學都最好跟人學
之後再自己練都ok
同埋自學最大問題係會好易懶同難進步
每個星期有個人幫你keep住練係差好遠

結他係同琴一樣有級考
而買咩結他,就只係睇你負唔負擔得起同覺得值唔值架o者
有人一開始買平的,亦都有人初學已經買成萬幾蚊o既gibson,fender
只要自己覺得值咪得囉
感謝回應 ...
想問下木結他係咪有分古典,流行,民歌?
鋼絃係咪流行結他,魚絲係古典??
聽講tomlee 好貴...係一分錢一分貨..定係佢定價問題..?

舊 04-21-09, 06:42 PM   #882
~AnGiE~

引用:
感謝回應 ...
想問下木結他係咪有分古典,流行,民歌?
鋼絃係咪流行結他,魚絲係古典??
聽講tomlee 好貴...係一分錢一分貨..定係佢定價問題..?
你可以當木結係咁分都得
我又唔覺得tomlee d結他貴喎
其他野就唔知咯
而且佢成日都有sales
佢service唔好又另一回事
舊 04-22-09, 01:16 AM   #883
JEREMY
祖離米

引用:
你可以當木結係咁分都得
我又唔覺得tomlee d結他貴喎
其他野就唔知咯
而且佢成日都有sales
佢service唔好又另一回事
咁柏斯呢??
係咪相對黎講平d?

舊 04-22-09, 02:29 AM   #884
~AnGiE~

引用:
咁柏斯呢??
係咪相對黎講平d?
柏斯賣d牌子都唔一樣-0-邊有得比較
舊 04-27-09, 05:31 PM   #885
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
唔好意思

想問下有無小提琴大大
我女朋友佢突然想學

想問下邊度可以搵到d 小提琴既曲譜?

想搵you raise me up 既小提琴 鋼琴伴奏既曲譜

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-09, 05:49 AM   #886
usayarE

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
有無人係玩古典音樂
我自己係彈鋼琴既
想尋玩大中小提琴的人,一齊組返個GAF quartet
或者找彈個鋼琴的朋友玩duet
(最好8級以上)

自中學之後一直都找唔到志同道合既朋友玩音樂
有時都幾空虛...

有意請聯絡
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-09, 07:14 AM   #887
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
咁柏斯呢??
係咪相對黎講平d?
如果你初學,買住支雞野先
覺得會長玩先投支下去、、樂器當你追求的話幾貴都有、、

另,好耐無練結他
近排玩x首rose of pain(acoustic)
首歌好正

但只彈到intro到中後段,尾d16分 broken chords好難
轉chords都轉死

舊 05-25-09, 08:37 PM   #888
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
作者: usayarE 查看文章
有無人係玩古典音樂
我自己係彈鋼琴既
想尋玩大中小提琴的人,一齊組返個GAF quartet
或者找彈個鋼琴的朋友玩duet
(最好8級以上)

自中學之後一直都找唔到志同道合既朋友玩音樂
有時都幾空虛...

有意請聯絡
我有玩小提琴,
我有興趣呀, 但可惜自己lv太低

都係等再純熟d先組人
hap3afrien 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-09, 09:34 PM   #889
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
http://www.youtube.com/watch?v=oxU5IfW30OQ
彈得唔好、、自在分享下、、多多包涵

舊 09-21-09, 03:43 PM   #890
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
e?? 原來呢度有呢個區
報個到先

玩piano
夾band既keyboard新手
最近同friend 夾l'arc~en~ciel , 夾左1個半月喇
愈來愈好玩

舊 09-23-09, 11:51 PM   #891
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
求救
我個小提琴太耐無掂
個較音舊木好實
點算好?

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-09, 12:47 AM   #892
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Seppie 查看文章
e?? 原來呢度有呢個區
報個到先

玩piano
夾band既keyboard新手
最近同friend 夾l'arc~en~ciel , 夾左1個半月喇
愈來愈好玩
呀!!!你玩kb又有夾j rock野??
有冇興趣夾多隊呀??
我地隊band都係玩j rock野架

舊 09-24-09, 12:58 AM   #893
usayarE

引用:
作者: chunwai0091 查看文章
求救
我個小提琴太耐無掂
個較音舊木好實
點算好?
用peg dope, 不過落完可能會滑來滑去唔聽使
亦可以使下搽d花士擰(風險自理
或者成條peg 換左佢
或者唔好理佢,慢慢扭下扭下扭到佢順返為止
(不過練習時換定d cheap 弦以防萬一
舊 09-24-09, 01:42 AM   #894
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: usayarE 查看文章
用peg dope, 不過落完可能會滑來滑去唔聽使
亦可以使下搽d花士擰(風險自理
或者成條peg 換左佢
或者唔好理佢,慢慢扭下扭下扭到佢順返為止
(不過練習時換定d cheap 弦以防萬一
咁我再試下

我仲想問點清潔小提琴
有d跡

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 06:40 AM   #895
usayarE

引用:
作者: chunwai0091 查看文章
咁我再試下

我仲想問點清潔小提琴
有d跡
用眼鏡布、絨布個類用力抹下,再唔係「霞」少少氣上去先抹
用少少濕既布抹都應該無所謂,但最好之後再用乾布抹一野
如果唔係百年古琴或者貴價貨,求奇當普通木頭咁抹應該ok...
我個小提琴馬仔前面有d 萬年松香漬都唔知點抹先抹走
不過都無咩所謂,好耐無掂過小提琴,拎返出來都唔識拉
舊 09-28-09, 04:17 PM   #896
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: kohta 查看文章
呀!!!你玩kb又有夾j rock野??
有冇興趣夾多隊呀??
我地隊band都係玩j rock野架
/
hi
其實我上fightclub 時已識你架喇~~XDDDDD
我係ika ar~~

不過e家都係業餘柴娃娃玩下je
再夾多隊我怕自己唔夠時間練ar

睇下遲d有冇機會合作

舊 09-28-09, 05:39 PM   #897
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
/
hi
其實我上fightclub 時已識你架喇~~XDDDDD
我係ika ar~~

不過e家都係業餘柴娃娃玩下je
再夾多隊我怕自己唔夠時間練ar

睇下遲d有冇機會合作
原來係前輩你呀
唔緊要啦,有冇機會可以睇吓你地夾野呀

舊 09-29-09, 12:36 AM   #898
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
原來係前輩你呀
唔緊要啦,有冇機會可以睇吓你地夾野呀
有排啦~~
e家都未有咩野成績住...有排練

舊 09-29-09, 12:30 PM   #899
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
有排啦~~
e家都未有咩野成績住...有排練
我地月尾響維園有show呀
有時間就過來睇吓啦

舊 10-06-09, 11:23 AM   #900
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
我地月尾響維園有show呀
有時間就過來睇吓啦
我睇下schedule 啦

冇ar, 呢排佢地想試下夾kiss 果d 新歌
又有排練.....
唯一好既地方係飛左隻keyboard 比較難既"瞳蜘蛛人"lor....XD

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:18 AM

手機版 | APP版