Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 01-15-06, 01:57 AM   #526
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: frankieccc
其實所謂free jam.......係咪即係佢地可以隨意用唔同key, 唔同scale 去jam一首已經有原曲gei歌? e.g. 最近睇到G3重玩經典gei "Smoke on the water"
所謂free jam係解用樂器黎吹水講野

舊 01-15-06, 02:20 AM   #527
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 新堂愁一
所謂free jam係解用樂器黎吹水講野
即係自己發揮........再加多d野上去?
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-06, 04:13 AM   #528
HaKu
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagHaKuHK
引用:
即係自己發揮........再加多d野上去?
我唔識free jam,不過識吹水
吹水嘛..要先有個話題..人地吹完,你咪再吹落去咯

呢度都有段free jam短片睇睇..有我最愛的Syu
http://www.youtube.com/?v=s-fDnZm_fH8
吹水吹到發脾氣
HaKu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-06, 12:15 PM   #529
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: HaKu
我唔識free jam,不過識吹水
吹水嘛..要先有個話題..人地吹完,你咪再吹落去咯

呢度都有段free jam短片睇睇..有我最愛的Syu
http://www.youtube.com/?v=s-fDnZm_fH8
吹水吹到發脾氣
多謝你條片.......正呀.....
同想問下.......其實呢兩年黎我斷斷續續咁玩(玩電先, 而家變左玩木多.......只係識好少野.....大約只係按得實bar chord同玩下少少chord solo 歌).....但因為疏於練習.....阿sir教d野又麻麻....所以而家如果轉老師........我都唔知應該由何處學起(不過如果以工聯會course計.....因我好耐以前上過初級......我估而家如果我直去高班應該問題不大.......因為0個度個進程算慢.....我估....不過唔會再上la.....都係like私人教授多)........可以比d意見ma? thx
其實你地係咪玩左好耐.........以前係咪都有攪過d指導meeting.......如果會再攪......係咪會租band房?我真係有d興趣......
舊 01-15-06, 03:10 PM   #530
HaKu

其實我都係初學者 ~程度應係低過你dd添
只係我鍾意識小小扮代表..唔好盡信我講d野

真係會有指導meeting嗎!?我都好有興趣呢
舊 01-15-06, 03:58 PM   #531
新堂愁一
男人三寶無樣有

係咪有高人黎指導我先?

舊 01-15-06, 07:22 PM   #532
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

我係想知有無人攪過/會攪類似gei meeting je
唔好咁緊張.........
我都係識好少野......等緊高人出現賜教
舊 01-15-06, 07:23 PM   #533
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
係咪有高人黎指導我先?
你係教我地個個高人
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-06, 07:24 PM   #534
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 鎖鏈怪
你係教我地個個高人
原來愁一兄好勁ka?
舊 01-15-06, 07:31 PM   #535
不死game神
Ultimate Gamer
任天堂絕命之使者

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDWONG_FAMILY
XBox Live GamertagNintendo
我都曉viola,drum

任天堂是唯一可以能夠帶你們進入創意無限的遊戲國度,讓你們體會電視遊戲的真正樂趣。雖然我們人數不多,而且四面受敵,但我們絕不氣餒,我們的大門隨時願意為你們打開,墮進電玩遊戲冥界的人喔,趕快回頭是岸唷!
阿們
老任皇者之收藏庫:N64遊戲(over100),GC遊戲(over300),NDS遊戲(over300),Wii日版遊戲(全部)
用手機,識貨之人梗係會用NOKIA啦
打TV同手提game,係路o既人實玩任記o既
不死game神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-06, 07:31 PM   #536
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
原來愁一兄好勁ka?
純粹猜測
舊 01-15-06, 07:32 PM   #537
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
作者: 不死game神
我都曉viola,drum
Drummania唔計
舊 01-15-06, 07:35 PM   #538
不死game神
Ultimate Gamer
任天堂絕命之使者

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDWONG_FAMILY
XBox Live GamertagNintendo
引用:
作者: 鎖鏈怪
Drummania唔計
我以前學左打鼓成五年,有鼓棍去新蒲崗band朋友間房jam架 ,中提琴就4年

任天堂是唯一可以能夠帶你們進入創意無限的遊戲國度,讓你們體會電視遊戲的真正樂趣。雖然我們人數不多,而且四面受敵,但我們絕不氣餒,我們的大門隨時願意為你們打開,墮進電玩遊戲冥界的人喔,趕快回頭是岸唷!
阿們
老任皇者之收藏庫:N64遊戲(over100),GC遊戲(over300),NDS遊戲(over300),Wii日版遊戲(全部)
用手機,識貨之人梗係會用NOKIA啦
打TV同手提game,係路o既人實玩任記o既
不死game神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-06, 08:46 PM   #539
HaKu

引用:
原來愁一兄好勁ka?
係有高人就好咯~~快d搞meeting指導下我地
舊 01-15-06, 09:42 PM   #540
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
係有高人就好咯~~快d搞meeting指導下我地
係就真係好lu........我自己係好懶gei人......可能真係多人一齊研究先有心機練.....
p.s. 頭先又練左陣.......只係彈首好簡單又練左好耐gei歌仔都彈到成pat野咁
舊 01-15-06, 09:45 PM   #541
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 不死game神
我以前學左打鼓成五年,有鼓棍去新蒲崗band朋友間房jam架 ,中提琴就4年
又有勁人.......仲要鼓佬...正..有無bass佬呀呢度?
p.s. 我都識個frd有小提琴八級.....不過係細個0個時被迫學........而家無玩真係可惜......如果係我實攞黎揾食
舊 01-15-06, 11:16 PM   #542
HaKu

引用:
又有勁人.......仲要鼓佬...正..有無bass佬呀呢度?
p.s. 我都識個frd有小提琴八級.....不過係細個0個時被迫學........而家無玩真係可惜......如果係我實攞黎揾食
我五年級果陣都考過小提琴5級..宜家真係唔多記得咯

另外其實就算d高人唔認係高人..都一樣可以搞個meeting咖姐
有人一齊研究係會好d ge我諗,因為我自己其實係識好多歌..但冇隻熟果d人黎
..反正其實book band房好平 難處都應該只係太多結他手..
舊 01-15-06, 11:45 PM   #543
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
我五年級果陣都考過小提琴5級..宜家真係唔多記得咯

另外其實就算d高人唔認係高人..都一樣可以搞個meeting咖姐
有人一齊研究係會好d ge我諗,因為我自己其實係識好多歌..但冇隻熟果d人黎
..反正其實book band房好平 難處都應該只係太多結他手..
太多結他手.......呢個真係重點.......始終呢個位多人做, 最易show off自己, bass佬真係難揾...
到時如果真係有meeting.......一人攞一隻effect黎都咪話唔壯觀 .......
p.s. 請問你有無玩過tears in heaven?唔知點解玩極都無EC種feel......可能我節奏唔啱
舊 01-16-06, 01:00 AM   #544
HaKu

引用:
太多結他手.......呢個真係重點.......始終呢個位多人做, 最易show off自己, bass佬真係難揾...
到時如果真係有meeting.......一人攞一隻effect黎都咪話唔壯觀 .......
p.s. 請問你有無玩過tears in heaven?唔知點解玩極都無EC種feel......可能我節奏唔啱
我都講左我真係初學者咯
tears in heaven我都未嘗試接觸過添呀
不過呢類歌我覺得feel唔arm,多數都係因為大細聲同重拍問題..

笑!我都仲未玩過effect 加上冇錢買添
舊 01-16-06, 01:08 AM   #545
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
我都講左我真係初學者咯
tears in heaven我都未嘗試接觸過添呀
不過呢類歌我覺得feel唔arm,多數都係因為大細聲同重拍問題..

笑!我都仲未玩過effect 加上冇錢買添
我之前買左個effect........不過唔太識用擺埋左一二邊tim
其實識玩會好好玩ka
舊 01-16-06, 03:00 AM   #546
HaKu

引用:
我之前買左個effect........不過唔太識用擺埋左一二邊tim
其實識玩會好好玩ka
請問係咩effect黎咖??
我近排都想買番個行d ge OD 用
始終amp果個build-in唔夠勁
舊 01-16-06, 03:03 AM   #547
新堂愁一
男人三寶無樣有

我個multi......壞左成年都未俾阿sir睇.....
仲救唔救得番都成問題

舊 01-16-06, 03:33 AM   #548
HaKu

引用:
我個multi......壞左成年都未俾阿sir睇.....
仲救唔救得番都成問題
我原本都係想買multi咖..
不過我呀sir又話,multi個OD基本上同amp個build-in OD差唔多,一樣係用digi出
而我又剩係想要d夠行ge OD..所以放棄multi咯(當然$$係重點 )
舊 01-16-06, 09:40 AM   #549
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
我原本都係想買multi咖..
不過我呀sir又話,multi個OD基本上同amp個build-in OD差唔多,一樣係用digi出
而我又剩係想要d夠行ge OD..所以放棄multi咯(當然$$係重點 )
睇下你買咩multi啦
一般黎講買個GT-8或者GT-5咁都夠晒用...質素都夠

不過要求高既通常會買好多地雷仔, pedal同 pre-amp自己砌
金錢上唔容許我咁做....我而家只求有隻GT-8已經好開心了

舊 01-16-06, 01:14 PM   #550
HaKu

引用:
睇下你買咩multi啦
一般黎講買個GT-8或者GT-5咁都夠晒用...質素都夠

不過要求高既通常會買好多地雷仔, pedal同 pre-amp自己砌
金錢上唔容許我咁做....我而家只求有隻GT-8已經好開心了
我連GT-8都冇$$去搞個番黎
買地雷又冇$$去買野boost行佢
真係過埋個年先搞搞佢先..

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:03 PM

手機版 | APP版