Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-27-21, 05:44 PM   #51
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: casio 查看文章
沒記錯一開始只係話佢宅係屋企俾屋企人趕走,但佢做過啲乜搞到犯眾怒係好後先講
動畫版算係提早交代咗原因,不過有點隱晦。
第二話開頭喪禮有一幕影住張空櫈,其實已經係交代咗佢屋企人終於忍無可忍出手趕佢走的原因。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-21, 10:02 PM   #52
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 十一月 查看文章
第二話開頭喪禮有一幕影住張空櫈,其實已經係交代咗佢屋企人終於忍無可忍出手趕佢走的原因。
不是這點
真正果點未講到
我諗一講到果度又會比班人嘈

舊 01-28-21, 12:14 AM   #53
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
真正原因唔係小事,剩係趕佢出門口已經算俾面,我覺得甚至直接可以講句--如果一早爆咗,呢套嘢唔使諗有得出書
不過睇返嗰段真係好後期先爆,已經生咗幾個

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-21, 01:18 AM   #54
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
真正原因唔係小事,剩係趕佢出門口已經算俾面,我覺得甚至直接可以講句--如果一早爆咗,呢套嘢唔使諗有得出書
不過睇返嗰段真係好後期先爆,已經生咗幾個
我諗可能係唔方便係電視播個原因

舊 01-28-21, 10:00 AM   #55
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
個原由係咪WIKI一開頭就爆個句偷拍?

舊 01-28-21, 10:21 AM   #56
十一月
Game Master

被趕的原因,可能唔同的人有唔同的見解。
雖然小說我都未睇哂。但記得確實有一段係講因為佢連父母的喪禮都唔出席,所以佢D兄弟終於忍無可忍。
而日文wiki亦這樣敘述
「前世では高校時代の虐めが原因で34歳まで引きこもって両親の葬式にも出なかったため、兄弟に家から追い出されてしまい」
舊 01-28-21, 11:20 AM   #57
casio

引用:
作者: 尼路 查看文章
個原由係咪WIKI一開頭就爆個句偷拍?
冇睇wiki,不過真正原因係
偷拍自己個娚女(loli)沖涼用嚟手搖,父母葬禮過後佢阿哥(事主爸爸)入去關心佢時揭發,即係話主角係父母葬禮嘅時候用自己娚女嘅沖涼片手搖,根據主角所說,呢個阿哥仲係成家係呢一刻之前真正關心主角嘅人

此篇文章於 01-28-21 11:32 AM 被 casio 編輯。
舊 01-28-21, 12:23 PM   #58
十一月
Game Master

偷拍並用作打XX的事,其實web版小說早在prologue(序章)已提及。
https://ncode.syosetu.com/n9669bk/1/
「親の葬式をブッチして無修正ロリ画像(兄の娘を風呂に入れた時にデジカメで撮りました)でオ○ってただけじゃないか……」
但這只是主角作賊心虛的自我描述。
主角沒出席喪禮,家人是有眼見的。
但主角在家中看影片的事,正在喪禮中的家人雖然也許能猜到,但也不可能知道主角當時在看甚麼影片。

以我目前為止睇了的進度,我的見解係。
主角唔出席父母的喪禮,令兄弟們對佢徹底失望,於是決定趕佢走。
動畫版第二話亦係描述家人攞住棒球棍上去,在行動過程中發現了偷拍影片,結果火上加油而已。
所以我覺得偷拍唔係導火線。

此篇文章於 01-28-21 01:25 PM 被 十一月 編輯。
舊 01-28-21, 12:25 PM   #59
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
冇睇wiki,不過真正原因係
偷拍自己個娚女(loli)沖涼用嚟手搖,父母葬禮過後佢阿哥(事主爸爸)入去關心佢時揭發,即係話主角係父母葬禮嘅時候用自己娚女嘅沖涼片手搖,根據主角所說,呢個阿哥仲係成家係呢一刻之前真正關心主角嘅人
充滿死罪的人生
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-21, 12:47 PM   #60
casio

引用:
作者: s2001154 查看文章
充滿死罪的人生
所以我動畫冇睇,睇完嗰段睇返前段主角行為就覺得有d……如果冇魔大陸事件,男主應該會當正自己輕小說主角連兩個妹都收埋入後宮……

舊 02-01-21, 05:49 PM   #61
RPG之鬼

引用:
所以我動畫冇睇,睇完嗰段睇返前段主角行為就覺得有d……如果冇魔大陸事件,男主應該會當正自己輕小說主角連兩個妹都收埋入後宮……
應該唔會,因為佢講咗今生要認真努力

舊 02-01-21, 07:42 PM   #62
casio

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
其實話認真都只係男主既主觀角度,如果冇去魔大陸後俾老豆鏟到一臉屁,男主其實應該到最後都係冇意識到前世俾家人趕出門口嘅真正原因同佢自己錯係邊--最少小說序章佢自己已經講得好清楚「我到底做錯了什麼。只不過是雙親的葬禮時在用蘿莉無碼錄像手搖而已……。」
唔好講事後蛇足篇再補充說明個D,呢個時間男主係真係唔知自己有幾自我中心

舊 02-01-21, 07:53 PM   #63
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
嗰個世界冇手機啫
連師父小褲褲都偷嚟每日一拜嘅人點改過自身
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-21, 08:04 PM   #64
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 野良猫 查看文章
嗰個世界冇手機啫
連師父小褲褲都偷嚟每日一拜嘅人點改過自身
認真努力 =/= 誡色嘛

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-21, 08:44 PM   #65
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
原來師父知道少左條褲褲

其實呢....間屋D牆咁薄,正路老豆搵女傭啪啪啪冇奶油其他人聽唔到?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-21, 08:50 PM   #66
野良猫
肥倫

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
原來師父知道少左條褲褲

其實呢....間屋D牆咁薄,正路老豆搵女傭啪啪啪冇奶油其他人聽唔到?
少年你太年輕
PLAY嘅嘢,封住個口就得啦

反而冥土成日聽住,冇事發生先奇
舊 02-01-21, 09:18 PM   #67
野良猫
肥倫

就咁丟低綠毛

保羅原來唔係好色係渣男,太太仲要係夜襲番嚟,這傢伙太懂玩了

送走杉田後兩個B又未大……
3P………(拖走
舊 02-01-21, 09:21 PM   #68
十一月
Game Master

引用:
其實話認真都只係男主既主觀角度,如果冇去魔大陸後俾老豆鏟到一臉屁,男主其實應該到最後都係冇意識到前世俾家人趕出門口嘅真正原因同佢自己錯係邊--最少小說序章佢自己已經講得好清楚「我到底做錯了什麼。只不過是雙親的葬禮時在用蘿莉無碼錄像手搖而已……。」
唔好講事後蛇足篇再補充說明個D,呢個時間男主係真係唔知自己有幾自我中心
我覺得你都好主觀囉。
客觀來說,主角4歲就已經無師自通學會中級魔法。如果咁都唔叫認真,咁「認真」的標準真係好嚴。
好色同不知廉恥,呢D同認唔認真無關吧。
舊 02-01-21, 09:43 PM   #69
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
有姊妹嘅話,正常係無論有幾靚身材幾正,你都唔會有咩感覺,抱住反而係有D噁心,因為你只會睇到佢平時生活嘅壞習慣同埋性格有幾差。

很久之後也有講到主角對2個妹嘅感覺。

還好作為轉生者,個樣唔係跟返前世......

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-21, 11:13 PM   #70
十一月
Game Master

引用:
作者: 野良猫 查看文章
少年你太年輕
PLAY嘅嘢,封住個口就得啦

反而冥土成日聽住,冇事發生先奇
其實唔封口都可以冇聲的。
舊 02-02-21, 01:59 AM   #71
casio

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
有姊妹嘅話,正常係無論有幾靚身材幾正,你都唔會有咩感覺,抱住反而係有D噁心,因為你只會睇到佢平時生活嘅壞習慣同埋性格有幾差。

很久之後也有講到主角對2個妹嘅感覺。

還好作為轉生者,個樣唔係跟返前世......
問題就係如果唔睇蛇足篇,我原本都覺得佢只係對「家人」有心理陰影而有d自我中心嘅宅男,睇完真係覺得佢前世係人渣,因為佢就係做咗類似你話噁心個樣嘢

此篇文章於 02-02-21 02:01 AM 被 casio 編輯。
舊 02-02-21, 02:08 AM   #72
casio

引用:
我覺得你都好主觀囉。
客觀來說,主角4歲就已經無師自通學會中級魔法。如果咁都唔叫認真,咁「認真」的標準真係好嚴。
好色同不知廉恥,呢D同認唔認真無關吧。
前提係如果佢精神年齡真係只係得4歲…你計埋佢死前已經34歲就已經係38歲,一個38歲嘅人攞住本書自己學到嗰個程度,其實真係唔係好特別囉
而且事實係,未經過魔大陸事件同紅毛嘅打擊,睇返嗰對比,呢個時期嘅男主嗰d其實真係唔係叫「認真」

此篇文章於 02-02-21 02:41 AM 被 casio 編輯。
舊 02-02-21, 08:21 AM   #73
RPG之鬼

引用:
前提係如果佢精神年齡真係只係得4歲…你計埋佢死前已經34歲就已經係38歲,一個38歲嘅人攞住本書自己學到嗰個程度,其實真係唔係好特別囉
而且事實係,未經過魔大陸事件同紅毛嘅打擊,睇返嗰對比,呢個時期嘅男主嗰d其實真係唔係叫「認真」
即使係現實好多成人拎起本書都唔會學到嘢啊,如果冇心嘅話
咁當然可以話魔法夠中二所以主角先有心去學

其實今集都有講到佢去到樽頸,所以就算冇轉移都會去紅毛再到魔法學院,如果唔係想認真學魔法(當然同神有關)就唔會有咁樣發生

另外按老闆所講命運係好固定,再加上另一輪佢的行為都可以預測佢唔會對家人出手

當然講故唔好駁故 XD

此篇文章於 02-02-21 08:25 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-21, 09:12 AM   #74
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
如果認真咁講,其實去到後邊先覺得佢真係改先係現實,現實中成年人(佢精神係啦)係要受到一定程度的衝擊先會好大改變,因為性格已經固化左。簡單講小朋友被人鬧會想下係咪自己錯,大人九成個心就你多事,或者直頭鬧返人轉頭。
直接D,近排新聞唔早產都唔直視現實啦。
當然轉生到度係咪大衝擊就唔知啦,起碼動畫版睇其實性格本質無乜變,係行動積極左。

舊 02-02-21, 09:33 AM   #75
十一月
Game Master

其實主角間中都會在心裡講自己前世係人渣。主角係人渣這一點,我覺得根本不用討論。
但是人渣,同做人是否認真及積極係兩回事。
而我睇web版小說,都唔覺得這作品有乜特別出色之處。故事好唔好亦見仁見智。
但動畫版,至少目前為止,作畫,鋪排,氣氛,節奏,聲優的演出等等,各方面我都覺得好滿意。

此篇文章於 02-02-21 09:36 AM 被 十一月 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
ネトゲの嫁は女の子じゃないと思った? コミカライズ決定!! money 日本動漫畫討論版 49 12-09-23 03:28 AM
箕崎准「ハンドレッド」#12 (終)「仲間」 supermanlady 日本動漫畫討論版 16 06-22-16 05:15 PM
「猟界のゼーレン」コミカライズ決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 08-18-13 05:25 AM
[漫畫] 遊佐真弘「オーバーイメージ」コミカライズ決定! money 日本動漫畫討論版 2 08-27-12 06:57 PM
[漫畫] 蒼山サグ「My sweet ウマドンナ」コミカライズ決定 money 日本動漫畫討論版 1 06-08-12 08:39 PM

現在的時間是 06:59 AM

手機版 | APP版