Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
手機資訊/電腦軟硬討論>Android 系統/手提/平板 討論區 (十六)
X&Y 09:00 AM 06-10-17
作者: stevenfan:
U11同XZP諗緊買邊部.........
兩部都係手

續航力XZP>>>U11
拍片XZP>>U11
立體聲喇叭睇片效果XZP>>U11
屏幕顏色準確度XZP>>>>>>U11
無線耳機連接質素XZP>>>>>U11 (接返SONY LDAC 無線耳機下)

後相機U11>>>>XZP
重度multi-tasking U11(6gb ram ver.)>>>>>XZP
跟機耳機既質素U11>>>>>>>XZP (我無拆到XZP個隻, 但望到都知唔洗拆)

如果多工處理同相機你比較重視既話, U11
如果唔係XZP會好好多, 但真係要接受佢相機低光質素比G6/S8/U11 拋離一段距離
martinnitram 10:32 AM 06-10-17
作者: X&Y:
兩部都係手

續航力XZP>>>U11
拍片XZP>>U11
立體聲喇叭睇片效果XZP>>U11
屏幕顏色準確度XZP>>>>>>U11
無線耳機連接質素XZP>>>>>U11 (接返SONY LDAC 無線耳機下)

後相機U11>>>>XZP
重度multi-tasking U11(6gb ram ver.)>>>>>XZP
跟機耳機既質素U11>>>>>>>XZP (我無拆到XZP個隻, 但望到都知唔洗拆)

如果多工處理同相機你比較重視既話, U11
如果唔係XZP會好好多, 但真係要接受佢相機低光質素比G6/S8/U11 拋離一段距離
XZP 竟然無做好相機鏡頭? 罪大唔係做開鏡頭咩?
(N 年無睇開)
X&Y 08:38 PM 06-10-17
作者: martinnitram:
XZP 竟然無做好相機鏡頭? 罪大唔係做開鏡頭咩?
(N 年無睇開)
sony mobile影相一直都落後好多, 係拍片得
sony做開sensor同鏡, 但sony mobile係子公司, alpha相機team無幫手的
今次對比XZ / Z5P進步係幾大幅度, 但問題係對手已經拋離太多
Reishin 09:27 AM 06-20-17
XZP 4GB ram後多工有無改善到?
我部z2 3GB ram無升6.0,無reboot部機直落用幾日都唔會有apps重啟問題
但係x performance升咗6.0後成日唔夠ram,用2、3日就要reboot一次
唔reboot嘅話玩玩吓pad轉咗去line,轉個頭返去pad就會重啟
(只係玩pad/fb/ig/send msg)
X&Y 04:15 PM 06-20-17
作者: Reishin:
XZP 4GB ram後多工有無改善到?
我部z2 3GB ram無升6.0,無reboot部機直落用幾日都唔會有apps重啟問題
但係x performance升咗6.0後成日唔夠ram,用2、3日就要reboot一次
唔reboot嘅話玩玩吓pad轉咗去line,轉個頭返去pad就會重啟
(只係玩pad/fb/ig/send msg)
https://drive.google.com/file/d/0B9h...w?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/0B9h...w?usp=drivesdk

話佢完全唔會reload又唔係,間唔中reload咁囉
叫做比LG SAMSUNG HTC今年既4gb ram機種好
但同6gb 既機比都係比較多switch apps reload

Btw, XZP有得揀最多十個apps keep in cache唔會被killed
Reishin 10:01 AM 07-07-17
罪大個XP 7.1.1有bug,XZP以外嘅機UP完會食RAM食得好快
真係被佢玩死

作者: X&Y:
Btw, XZP有得揀最多十個apps keep in cache唔會被killed
XP都有,但揀咗都無咩分別咁
X&Y 08:01 AM 07-09-17
作者: Reishin:
罪大個XP 7.1.1有bug,XZP以外嘅機UP完會食RAM食得好快
真係被佢玩死

XP都有,但揀咗都無咩分別咁
無幾多部7.1.1既機係細食,
當年htc M9 用左兩日無reboot入developer option睇, android OS部分先係食左2xx mb ram
今時今日既htc U11, 開機用左兩個鐘, 入去睇android OS部分已經食左2.4gb ram
google play services又係, 以前食幾十mb, 依家郁d都百幾二百mb ram

都已經未計堆apps隻隻都大食左, 兩三年以前whatsapp邊可能食到2xx mb ram

另外, xperia apps keep in cache個度,
前提係你本身有空閒既ram俾佢拎黎cached先
上年我用3gb ram XZ時, 開左機半曰後根本長期得2xx mb ram可以俾apps去cached
cached得一個兩個apps, 你開第三個佢已經一定要殺前面個兩個先開到第三個
咁既情況根本keep唔到
IDGAF 06:03 PM 08-31-17
之前係"胃遜"訂果部ASUS ZenFone 4到咗貨拎咗了~!
除咗預訂優惠送果堆嘢,
即係「6個月延長本地保養+ 爆芒換屏服務+ ASUS全自動雨傘+ 400ML運動鋁水樽+ ASUS手機保護套裝+ 孔劉坐枱人型紙牌」之外,
仲有條毛巾同埋一個充電用的尿袋送,但訂果時又無講的。

個孔劉坐枱人型紙牌…?!送比囡仔可能會好開心,
但送個男人公敵人型紙牌比男仔,係比人練槍射靶用?

本身有用開ASUS ZenFone 3,
外觀上同手感上ZenFone 4同3個分別唔算好大,
係機背個鏡頭唔會好似ZenFone 3咁突咗出嚟(但用咗個膠套後就"填平"返),
同埋ZenFone 4個指紋辨識器放返係機身正面下巴位,
呢個可能要少少時間習慣返,
因為ZenFone 3時我習慣單手用機背個指紋辨識器解鎖嚟用,
ZenFone 4應該要用返雙手,一手拎機,另一手解鎖先穩陣唔會失平行跌機。

另外,ZenFone 4同其他新機一樣都係用Nano Sim卡的,ZenFone就用Micro sim的,
想問下Nano Sim轉Micro sim adapter通常幾錢買到?

其他嘢要慢慢試…

david 08:04 PM 08-31-17
多謝各位大大解答

其實我覺得係老媽用WECHAT出事,叫佢停用但佢話用開唔想停...

返回主題版面