Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-11-21, 05:46 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
DCS World |數碼戰鬥模擬世界 - 正式公怖:HiFi MiG-29A 同埋半個阿富汗

玩咗一排,都係時候開始寫啲嘢。因為套嘢實在太大,會不定期慢慢寫。

首先,呢隻 game 屬於傳統模擬類,唔似 Ace Combat 系咁噉著重遊戲性同聲色表現,比較偏向真實性,同埋身處戰場嘅感覺(啫係悶)。再加上軟硬件嘅好有要求,上手嘅門檻好高吓。

如果未被本人嚇走嘅話,咁呢隻 game 係乜料 -- 基本上係玩家駕駛一架機體,參與一個自訂/他任務(未必係包含戰鬥),或者一場由多個任務組成嘅戰役。重點係玩家享受接近真實駕駛某機體嘅樂趣,可以話係 MSFS 嘅戰鬥版,有人話論機體像真度,有過之而無不及。除咗玩家可以自設任務同戰役之外,有多人連線模式,亦可以自設伺服器。

隻 game 基本系統係免費嘅,當中包括一個地圖同兩架玩家可用嘅戰機(之後再講)。分 Steam 版同獨立版,兩者玩嘅時候無分別。Steam 版只能玩從 Steam 下載/購買嘅組件,VR 亦只能用 SteamVR;獨立版由開發商 Eagle Dynamics 網站下載/購買嘅組件,亦可以玩 Steam 版經轉換後嘅組件,而 VR 不限於用 SteamVR。

隻 game 特式係模組化,因應玩家嘅興趣(同財力),加減遊戲嘅內容,模組主要有呢幾類:
  1. 戰機
  2. 非戰機嘅交通工具
  3. 器材/配件
  4. 地圖
  5. 戰鬥任務同戰役

下載同買可以到呢個網站:
https://www.digitalcombatsimulator.com/en/

此篇文章於 03-24-24 06:14 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
10/25「藍井エイル WORLD TOUR 2015 -ROCK THE WORLD!- IN HONG KONG」開催決定! URA 日本動漫畫討論版 43 12-31-23 07:17 AM
[NS] Super Mario 3D World + Fury World《超級瑪利歐 3D世界 + 狂怒世界》 | 2021年2月12日發售 seed2005 電視遊戲討論版 54 03-12-21 10:26 AM
問遊戲:Another World? 大情大性武大帝 電視遊戲討論版 0 12-12-14 10:25 AM
[ETC] A Hangar, A Pinhole And A World Record: Building The World's Biggest Camera KKH 照相館 0 05-18-06 08:40 PM
[NDS]Pac-Man World 3 ittihad 手提遊戲機討論版 0 10-14-05 09:24 AM

現在的時間是 05:23 PM

手機版 | APP版