Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 16 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 36  ... 最後
Neo Music UNIVERSE>樂器討論區(P.1有一個統計)
txl 12:25 PM 04-07-10
作者: Dark_Terry:
過黎交流下嘛
而家個支係fender vintage 62 jazz bass
仲有塵年LTD made in Indonesia (第一支bass 唔捨得放)

不如又講下d equipment 啦
而家仲有隻boss overdrive 同埋harkte bass attack DI
我都想買番支62 RI Jazz
白色+ tort PG + rosewood = vintage!

bass attack我以前都有用過,ok抵玩,好hartke聲。
應該係全世男最平既preamp pedal

我都賣曬d effect咁滯,而家一部Markbass LMIII搞掂曬,出show只係帶部amp就得
所以而家剩番:
(Clean loop) EBS Multi Comp -> loop king -> AMP
(Dirty loop) EBS Multi Comp -> loop king (send)-> Boss CE-5 ->(return)loop king -> Amp

黎緊想加多隻Bass Synth(EHX? Markbass?)同EBS Bass IQ
Dark_Terry 10:37 PM 04-07-10
作者: Seppie:
但唔係個個齊心, 唔係個個都同步伐, 都沒用
絕對同意
所以而家有得同班兄弟定期夾野真係好開心

作者: txl:
白色+ tort PG + rosewood = vintage!
exactly vintage jazz bass真係好正
期待佢遲d自己慢慢變黃 變做vintage white 會仲正

bass attack 真係抵玩幾舊水交到咁既貨真係唔錯
Seppie 10:32 AM 04-07-10
呢度有冇人夾左l'arc 既新single bless??
lunn 10:52 AM 04-07-10
呢度有冇人夾左l'arc 既新single bless??
自己有諗過玩,不過唔會夾
弦樂太重,我地根本玩唔到
Seppie 10:58 AM 04-07-10
作者: kohta:
自己有諗過玩,不過唔會夾
弦樂太重,我地根本玩唔到
離緊我地想挑戰ar~~因為我地都覺得好好聽~
呢幾日諗住自己試編!

keyboard
弦樂 果度~ string+pad (係3: 30 果度有4下 6連音最難, 4:35 都仲有2野)
中間solo ~ flute (之後可以落harp 掃)
臨尾有幾下...@@ 好似brass?
lunn 11:05 AM 04-07-10
離緊我地想挑戰ar~~因為我地都覺得好好聽~
呢幾日諗住自己試編!

keyboard
弦樂 果度~ string+pad (係3: 30 果度有4下 6連音最難)
中間solo ~ flute
臨尾有幾下...@@ 好似brass?
雄心壯志咁喎
幾時夾呀
我想上黎睇呀
Seppie 11:06 AM 04-07-10
雄心壯志咁喎
幾時夾呀
我想上黎睇呀
有幾雄
真係全部人都有心+做到先算
到時先請你上離啦
Montague 01:48 AM 04-08-10
我都剩係玩laruku.../
佢地仲未出新album,無bandscore睇唔到好多新歌係點樣彈出黎,網上既tab又唔準
唯有不停睇唔同既live"捉手勢"...

大家確得laruku結他普遍用咩effect玩好,我用緊boss GST+
Seppie 09:10 AM 04-08-10
作者: Montague:
我都剩係玩laruku.../
佢地仲未出新album,無bandscore睇唔到好多新歌係點樣彈出黎,網上既tab又唔準
唯有不停睇唔同既live"捉手勢"...

大家確得laruku結他普遍用咩effect玩好,我用緊boss GST+
laruku 朋友/

我呢排聽住隻新single 寫番個譜出離喇
唔想上網搵, 因為自己寫一次出離, 根本已經入左腦背埋佢+自己改埋譜
好過睇譜彈
lunn 09:32 AM 04-08-10
laruku 朋友/

我呢排聽住隻新single 寫番個譜出離喇
唔想上網搵, 因為自己寫一次出離, 根本已經入左腦背埋佢+自己改埋譜
好過睇譜彈
執歌…我都有但好小
因為懶
Seppie 09:35 AM 04-08-10
執歌…我都有但好小
因為懶

我對上一次寫譜改譜已經係中學既事 (逃

不過最衰我唔識睇guitar 同drum 譜 我都好想學睇

講得唔好聽, 官方band score唔一定最好一亦唔一定擺哂隻歌既details 出離
シェンムー 01:32 AM 04-09-10
前幾日買左支新結他
我都打算學番結他喇~如果唔係真係太老喇~
下個月開始學番~
個人第一支epiphone ,g-400 sg les paul custom
雖然係cheap野,但係都為自己再學番結他踏出第一步覺得高興~^^'

下個目標係買支FENDER JAPAN TELECASTER STANDARD
Seppie 02:46 PM 04-12-10
尋日o係band 房試左一次自家整譜既bless keyboard 譜了
竟然ok /
txl 09:08 AM 04-13-10
結他手搵左個星期日係Grand Hyatt既表演....呢幾日要re-arrange過曬d歌做accoustic....
lunn 09:28 AM 04-13-10
結他手搵左個星期日係Grand Hyatt既表演....呢幾日要re-arrange過曬d歌做accoustic....
咁HIGH??
想黎睇吓添
Seppie 09:46 AM 04-13-10
咁HIGH??
想黎睇吓添
accoustic <-- 一直好鍾意

x2!!! 我都想~~~
txl 10:34 AM 04-13-10
accoustic <-- 一直好鍾意

x2!!! 我都想~~~
其實我都好鐘意accoustic....我都只會鐘意彈accoustic結他,就咁掃下chord已經好好feel
Seppie 10:40 AM 04-13-10
其實我都好鐘意accoustic....我都只會鐘意彈accoustic結他,就咁掃下chord已經好好feel
accoustic 呢~~果種感覺係好獨特~~聽完覺得好舒服
txl 10:33 AM 04-13-10
咁HIGH??
想黎睇吓添

人地d車會annual dinner...
lunn 10:00 AM 04-13-10
依家你隊BAND叫咩名呀?
冇左LLNR之後
好似小左方法知道其他BAND既動向咁喇
txl 11:05 AM 04-13-10
依家你隊BAND叫咩名呀?
冇左LLNR之後
好似小左方法知道其他BAND既動向咁喇
暫時叫REFLY,但我地唔算indie果d,只係幾個frd玩下音樂,有時做下場玩下者。
仲諗緊點寫自已歌,個個鐘意同玩d野有d差別
lunn 11:09 AM 04-13-10
暫時叫REFLY,但我地唔算indie果d,只係幾個frd玩下音樂,有時做下場玩下者。
仲諗緊點寫自已歌,個個鐘意同玩d野有d差別
我地都係咁~haha
txl 11:37 AM 04-13-10
可惜作歌果個以前寫開都pop野,係好pop果隻...但我地又唔想寫太pop既野...

小昭Teddy 09:17 PM 04-13-10
練左四五日endless rain段intro, 而家先免強彈到....我真係好弱....咁既進度有機會一首歌我要練幾個月

段intro有d位要slide, 磨皮呀
Dark_Terry 11:54 PM 04-14-10
我地隊野d人聽d 野都好雜 britpop, jrock, nu-metal, metalcore...etc
之前就咩都會cover 下咁濟 (不過數返轉頭原來cover得最多係red hot同MUSE )
試過一輪想玩emo 不過最近發現玩返metal大家會有火d

搵返個balance 同埋做返自己既style 出黎真係要好多時間
第一 ... 16 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 36  ... 最後

返回主題版面