Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 6 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 26 66 116  ... 最後
電視遊戲討論版>PlayStation 5討論區
ayane123 10:30 AM 06-15-20
作者: qwe:
唔太理解上面嘅技術文

近排見到DF文,話PS5主要係30fps, 而xbox就60fps,以mhw經驗有比較真係差好多
其實唔洗明,只要你記住PS5個SSD係幾勁得就
但資料交換快都只係影響到Load game速度同畫面填充率
做靚畫面高Frame rate未又係睇CPU/GPU

好快見真將
你預計係DF編文講既咁上下就得
MTse 11:31 AM 06-15-20
作者: ayane123:

做靚畫面高Frame rate未又係睇CPU/GPU
你個loading speed少人一半你可用嘅assets budget就少一半或者等長人一倍時間。坳都無謂坳

當然你唔明嘅就放長雙眼睇啦。你實見到個分別嘅
billlam 10:57 AM 06-15-20
PS5 - 5.5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
XBSX - 2.4 GB/s (raw), 4.8 GB/s (compressed)

現階段係SSD方面PS5點都係有絶對優勢㗎啦, XBSX個Compression Ratio幾好都唔足以比對PS5硬件上的差異

S$係用現有壓縮技術再在硬體上加強, 而M$係用現有硬體再在軟件上加強, 由此亦可以睇出S$做硬件出身同M$做軟件出身對主機設計理念上的分野, 都幾有趣~

PS5個設計目的似係想改變遊戲設計既方向, 但問題係當中既優勢是否好到足夠贏得到其他遊戲廠既支持, 就真係要觀望下了~

但點都好, 下世代主機大戰比我想像中有趣得多~
MTse 11:34 AM 06-15-20
作者: billlam:
PS5 - 5.5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
XBSX - 2.4 GB/s (raw), 4.8 GB/s (compressed)

現階段係SSD方面PS5點都係有絶對優勢㗎啦, XBSX個Compression Ratio幾好都唔足以比對PS5硬件上的差異

S$係用現有壓縮技術再在硬體上加強, 而M$係用現有硬體再在軟件上加強, 由此亦可以睇出S$做硬件出身同M$做軟件出身對主機設計理念上的分野, 都幾有趣~

PS5個設計目的似係想改變遊戲設計既方向, 但問題係當中既優勢是否好到足夠贏得到其他遊戲廠既支持, 就真係要觀望下了~

但點都好, 下世代主機大戰比我想像中有趣得多~
8-9G/s 已經係最低門檻,如果啲壓縮做得好啲佢最高可以做到22GB/s㗎
C.K.F. 12:05 PM 06-15-20
唔太理解上面嘅技術文

近排見到DF文,話PS5主要係30fps, 而xbox就60fps,以mhw經驗有比較真係差好多
唔太理解上面嘅技術文唔緊要, 你只要相信PS5硬件設計係最好最完美就得, 有問題的只係班寫game的人唔識嘢唔識發揮部機.
我咁講你懂的~
billlam 12:43 PM 06-15-20
成日腦補人哋心裏面諗乜, 其實最大偏見就係自己

見有新野出, 期望下有咩新可能性有物咁出奇? 出到嚟真係唔得, 再鬧都未遲啦?

想了解多啲硬件咪討論下, 唔鍾意無認識咪只講GAME囉, 有物大不了?

成日係到放負, 講埋的冇營養嘅嘢, 都唔知做物, 結果又流於口水戰...
STRIFE 01:12 PM 06-15-20

見有新野出, 期望下有咩新可能性有物咁出奇? 出到嚟真係唔得, 再鬧都未遲啦?

想了解多啲硬件咪討論下, 唔鍾意無認識咪只講GAME囉, 有物大不了?

成日係到放負, 講埋的冇營養嘅嘢, 都唔知做物, 結果又流於口水戰...
其實只係PS5硬件達唔到佢心中既要求, 咪變hater周圍唱衰囉
情況同小朋友得唔到佢想要既玩具就發老皮一樣, 不過另一角度睇,佢只係期望太高
PS5既硬件應該要有5-6萬既PC配置佢可能先唔嘈

唔太理解上面嘅技術文

邊度睇?
darkvolver 02:00 PM 06-15-20
我都係個句.....

個design係ok...個hardware做到一個水準便可以,我預期銷量會不錯。
PS5Pro 05:49 PM 06-15-20
作者: STRIFE:
其實只係PS5硬件達唔到佢心中既要求, 咪變hater周圍唱衰囉
情況同小朋友得唔到佢想要既玩具就發老皮一樣, 不過另一角度睇,佢只係期望太高
PS5既硬件應該要有5-6萬既PC配置佢可能先唔嘈
指緊邊個?
PS5Pro 05:50 PM 06-15-20

射地圖炮?
DevilElvis 06:57 PM 06-15-20
好耐無新會員喇
Eking 02:14 PM 06-15-20
話PS5主要係30fps.....? 指GAME畫面? 點樣去決定呢? 都未有GAME玩得
qwe 03:32 PM 06-15-20
作者: Eking:
話PS5主要係30fps.....? 指GAME畫面? 點樣去決定呢? 都未有GAME玩得
https://www.eurogamer.net/articles/d...next-gen-dream

佢都係睇片分析,唔係實機其實估
LR猫 03:52 PM 06-15-20
https://plashspeed.info/
亍 ◣ 10:04 PM 06-15-20
入唔到啦

https://unwire.hk/2020/06/15/plash-speed-2/fun-tech/
Terry仔 10:00 PM 06-15-20
AMD zen2 咁鬼勁
新果粒APU 4xxx系列做到低功耗, 又居然可以去到4.x Ghz
哩次PS5 唔係同PS4咁用APU, 而係分開CPU & GPU
理應個頻率應該可以再提高,偏偏又唔係

真心覺得,就算去到PS5 pro
到時又係要就返一班ps5主機用家,ps5 pro 又只係少修少補
billlam 11:46 AM 06-16-20
作者: Terry仔:
AMD zen2 咁鬼勁
新果粒APU 4xxx系列做到低功耗, 又居然可以去到4.x Ghz
哩次PS5 唔係同PS4咁用APU, 而係分開CPU & GPU
理應個頻率應該可以再提高,偏偏又唔係

真心覺得,就算去到PS5 pro
到時又係要就返一班ps5主機用家,ps5 pro 又只係少修少補
APU只不過係意指將CPU同GPU整合在一起, PS5同XBSX都係意義上的APU啦~
而且Console唔同電腦, 目的唔係要多重用途, 係功耗資源等考慮下都應把重心放係GPU到

有時真係唔好直接用Console同電腦比, 你無可能話有GAME出比PS5 PRO但PS5玩唔到吧...
Heaven 10:40 PM 06-15-20
法國AMAZON疑似發售價
無光碟機版價格399歐元
光碟機版價格499歐元
https://www.neogaf.com/threads/ps5-p...rance.1548231/
qwe 11:42 PM 06-15-20
作者: Heaven:
光碟機版價格499歐元
https://www.neogaf.com/threads/ps5-p...rance.1548231/
乜重點唔係20 Nov咩

playasia都彈過價錢出黎699
硬係覺得sony marketing夾埋試緊水溫逐個網po唔同價錢,係咪聽日599同後日549
STRIFE 12:02 AM 06-16-20
作者: Heaven:
光碟機版價格499歐元
我估出黎價位係$549 & $599
lkw2005 12:11 AM 06-16-20
作者: STRIFE:
我估出黎價位係$549 & $599
我估香港個價會係$4980再首批比啲甜頭引人買
罪大又講到定價會高過當年PS3,但係過5字頭心理關口應該會少一堆客
harakuma 02:00 AM 06-16-20
作者: lkw2005:
我估香港個價會係$4980再首批比啲甜頭引人買
罪大又講到定價會高過當年PS3,但係過5字頭心理關口應該會少一堆客
5字頭定5位數先?

記得PS2/PS3好似首發曾炒到1皮, 唔知今次配合一人一萬, 可以炒到幾瘋呢?
izumo 11:29 PM 06-16-20
作者: harakuma:
5字頭定5位數先?

記得PS2/PS3好似首發曾炒到1皮, 唔知今次配合一人一萬, 可以炒到幾瘋呢?
PS3 PS4 首批都有伏
我預左等第2機型DEBUG版
ComeLOLoh 01:27 AM 06-16-20

シェンムー 02:17 AM 06-16-20
我估一定唔會過USD499
但plus會加新功能(內容)同加價
識玩係咁玩
第一 ... 6 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 26 66 116  ... 最後

返回主題版面