Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-12-05, 07:52 PM   #176
niquest
Junior Member

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: 須滕京一
架船o係邊架...
都無船比我坐o既....
我o係一開始果條村度同d人講哂野都無一個人話有船坐...
只係話d恐龍蛋好值錢之類之類
冇船見到....只不過係同渡頭船員談話
niquest 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-05, 01:17 PM   #177
須滕京一
Game Master

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: niquest
冇船見到....只不過係同渡頭船員談話
我同成條村d人講哂野...
都無...
我終於都入多次個洞
見到大佬...但係打左3次...1隻野都打唔死
根本無咩可能打得死佢地...
須滕京一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-05, 10:44 PM   #178
niquest

引用:
我同成條村d人講哂野...
都無...

無理由...咁....渡頭上有冇船員呀??
我都冇打大佬....不過其他野...我就唔知同唔同....

我有用青銅補正古刀.....你有冇呀??(應該唔關事)

你有冇 $400 金呀??

你有冇同詩人談話呀??

不如你參考下哩個網站.....
http://romasaga.minstrel-song.net/index.html

for reference: (from 巴哈姆特的calvin927)

前言:本人的玩法是能不戰鬥就不戰鬥的方式 除非確定已沒任務可過...
因此初期主角我是用商人去升級 一方面可以增加跳躍跟攀爬的技能
另一方面又可以增加跟怪物交易的機率
還有玩家們在玩的時候每次到PUB時請多跟詩人說個話
多聽點物語情報
本攻略只是單純給予一些對於路線走法比較沒辦法理解的玩家一點參考
其實這遊戲很自由 甚至都不解都可以破...
=========================================

☆草原的財寶

戰鬥回數=0
一開始就是到一出村的恐龍洞裡拿恐龍蛋了 拿到後拿去商店賣5000
然後至財寶之穴樓下拿古刀 回村補青銅 就ok了 本島已無重要的東西
如果想拿藏寶圖的寶物 從一出村最上面的洞進去
如果有地圖會看到包含出口共7個通道 都不要進去在這個地圖上晃
就會碰到可挖財寶的點了
之後就可到了 下船後兩個同伴說要離開 玩家可以選一個留下
本人兩個都沒選...(因為兩個都可以再加入)
在一樓的時候 會來找你聊天 同時加入
之後出宿屋會有暗殺者偷襲你 當然了..能躲開就躲開吧

此篇文章於 06-13-05 11:15 PM 被 niquest 編輯。
舊 06-14-05, 10:36 AM   #179
須滕京一
Game Master

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: niquest
無理由...咁....渡頭上有冇船員呀??
我都冇打大佬....不過其他野...我就唔知同唔同....

我有用青銅補正古刀.....你有冇呀??(應該唔關事)

你有冇 $400 金呀??

你有冇同詩人談話呀??

不如你參考下哩個網站.....
http://romasaga.minstrel-song.net/index.html

for reference: (from 巴哈姆特的calvin927)

前言:本人的玩法是能不戰鬥就不戰鬥的方式 除非確定已沒任務可過...
因此初期主角我是用商人去升級 一方面可以增加跳躍跟攀爬的技能
另一方面又可以增加跟怪物交易的機率
還有玩家們在玩的時候每次到PUB時請多跟詩人說個話
多聽點物語情報
本攻略只是單純給予一些對於路線走法比較沒辦法理解的玩家一點參考
其實這遊戲很自由 甚至都不解都可以破...
=========================================

☆草原的財寶

戰鬥回數=0
一開始就是到一出村的恐龍洞裡拿恐龍蛋了 拿到後拿去商店賣5000
然後至財寶之穴樓下拿古刀 回村補青銅 就ok了 本島已無重要的東西
如果想拿藏寶圖的寶物 從一出村最上面的洞進去
如果有地圖會看到包含出口共7個通道 都不要進去在這個地圖上晃
就會碰到可挖財寶的點了
之後就可到了 下船後兩個同伴說要離開 玩家可以選一個留下
本人兩個都沒選...(因為兩個都可以再加入)
在一樓的時候 會來找你聊天 同時加入
之後出宿屋會有暗殺者偷襲你 當然了..能躲開就躲開吧

唔該哂你先(不過個網日文唔識睇 )
琴晚我終於過到

升左成個鐘lv先去打大佬
打完個大佬先有得坐船
(之前我有拎恐龍蛋...有整返把古刀...但都無得坐船)
之後行行下有個人同我講野...去左宿屋有個女弓手加入左
之後我再行...落左下水道打左一陣
上返宿屋突然有怪聲....嚇到我
之後個女弓手突然離左團
點先可以令佢再加入?

此篇文章於 06-14-05 10:39 AM 被 須滕京一 編輯。
須滕京一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-05, 05:59 PM   #180
~昊~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
我arm arm開始玩已經唔識玩請救我~
我打小偷, 一開始0係pub見左個紅衣女, 之後再入去酒保同我講左d野…
之後已經唔知做d咩好, 0係城南城北走來走去問晒人都冇事件發生, 又出唔到去...有冇人教下我點做...

舊 06-14-05, 08:18 PM   #181
niquest

引用:
唔該哂你先(不過個網日文唔識睇 )
琴晚我終於過到

升左成個鐘lv先去打大佬
打完個大佬先有得坐船
(之前我有拎恐龍蛋...有整返把古刀...但都無得坐船)
之後行行下有個人同我講野...去左宿屋有個女弓手加入左
之後我再行...落左下水道打左一陣
上返宿屋突然有怪聲....嚇到我
之後個女弓手突然離左團
點先可以令佢再加入?

你係味殺咗個暗殺者呀???
想佢再加入??? 要去世界各地pub揾....

其實個game唔需要打太多怪....
基本上開頭唔使打(除咗boss)...(其實好後期都唔使打)

主要因為你打怪越多, 個game行得越快..
即係話每打數隻怪...個game就行幾個%...d event 跟住係咁出現.. 加上有d event 又會随住時間消失...最慘係d怪lv跟住時間上

詳情可參考哩度:
http://romasaga.minstrel-song.net/minstrel_story_z.html

不過...如果你想玩得開心d..我都建議你照住現在方法玩...最多玩多幾次
因為跟住攻略打...好辛苦...我就係受害者之一...尤其係開頭唔識玩..

此篇文章於 06-14-05 10:13 PM 被 niquest 編輯。
舊 06-14-05, 10:55 PM   #182
niquest

引用:
作者: ~昊~
我arm arm開始玩已經唔識玩請救我~
我打小偷, 一開始0係pub見左個紅衣女, 之後再入去酒保同我講左d野…
之後已經唔知做d咩好, 0係城南城北走來走去問晒人都冇事件發生, 又出唔到去...有冇人教下我點做...

我就冇用佢...
點攻略話要係城南pub接受委託...發現有人被綁架...
跟住係城北神殿內部....右邊隱藏房間
舊 06-17-05, 03:11 AM   #183
tomhk
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDtungmocheong
XBox Live Gamertagnagasaki fion
引用:
作者: lan
[老實講....佢勁last boss n倍....
我 都 係 敢 話 ,隻 last boss 第 一 次 見 面 己 經
同 佢 (買 單 ),反 而 死 神 n+1次 都 打 5死 .重 自
己 打 自 己 人 .十 足 十 當 年玩 saga 2時 用 全
男 班 打 七 英 雄 合 体 ,比 隻 last boss 玩 番 轉
頭 ,連 隻 game都 完 成 不 到 . 如 saga2
有 番 出 ,最 後 一 代 君 主 我 一 定 選 女 ,一 雪 前
恥 . [/QUOTE]
全員中魅了...XD
tomhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-05, 08:07 PM   #184
~_~
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDvieri_kenshiro
引用:
作者: ~_~
how to happen 龍陣??
no anyone can help me
~_~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-05, 04:03 PM   #185
~_~

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDvieri_kenshiro
where can get 廃石??
~_~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-05, 05:02 PM   #186
龍咒
Game Master
Vincent. 型

註冊日期: Aug 2003
主角...克雷gray.....
克雷大約有160-170Hp...........有拿古刀.
同伴有..詩人..克羅蒂亞claudia....還有一個無名的戰士..

我總是打不敗(金礦之町)事件的那群小偷........汗
是否我練不足夠等級?
我是否要再練練升級才去打那群小偷?

我是頭一次玩這遊戲.....
希望大家可以教一下我............爆汗中

龍咒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-05, 05:06 PM   #187
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
買把3000幾蚊既劍就夠打
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-05, 05:08 PM   #188
龍咒
Game Master
Vincent. 型

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 小嘉
買把3000幾蚊既劍就夠打
好貴啊..........
我口袋中只有5千多元...............汗

龍咒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-05, 05:50 PM   #189
Tatya
Crazy Gamer
戦神

註冊日期: Dec 2001
想問問個イフリート點打法?
差唔多次次打佢都無效!
Tatya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-05, 01:53 AM   #190
Tatya
Crazy Gamer
戦神

註冊日期: Dec 2001
我完成了伝説の竜騎士的event,
再次到竜の谷時為什麼看不到竜騎士?
Tatya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-05, 11:20 AM   #191
卡樂B

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDcalbee-1
問水龍那個劇情,幫那個水棲頪那個怪物的劇情, 除左那個湖, 還可以在那裡打怪物加名次, 還有如果幫火龍做完劇情仲有無其他可以落冥府
卡樂B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-05, 08:23 PM   #192
傻地
Crazy Gamer
傻地=pochan

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDpochan
XBox Live Gamertagpochan00
我想問問4天王個4個任務
係唔係要打晒任務所講個d 敵人以外既敵人
即係草原要打低晒植物係以外既人咁?

舊 12-30-05, 02:20 PM   #193
nam709394

註冊日期: Dec 2005
Unhappy 卡關的我~幫幫我吧~~有關 於雪原

我係雪原打曬東,南,西洞的大佬啦~ 回到村.問過村長.佢比左d獎金我~
不過跟住就唔識過~去邊又唔知~返村問過所有人,不過全部都冇野~
再去東,南,西洞都冇野發生~跟住去左凍結湖行左一兩次一樣都係冇野~
請幫幫我~
nam709394 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[GBA]Namco新作Sigma Star Saga 神祕人1號 手提遊戲機討論版 5 06-13-05 12:50 PM
PINKY 討論區 6 SK2 收藏品討論版 1005 06-06-05 11:13 PM
[PS2]Romancing Saga ~Minstrel Song~ (R.S. 1 remix) neo2046 電視遊戲討論版 100 04-21-05 07:47 PM
PINKY 討論區 5 SK2 收藏品討論版 1000 03-16-05 11:02 PM
[PS2]☆★Digital Devil Saga 2★☆數碼惡魔討論區 Rance 攻略及心得交流區 207 02-24-05 05:54 PM

現在的時間是 06:33 AM

手機版 | APP版