Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-13-20, 06:24 PM   #1851
豪傑公子
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
講開配音
點解當初tifa會搵非專職聲優配?
唔驚將來紅左或其他大人理由要換人配咩a
由手機版發出
可能無諗咁多, 純粹覺得把聲啱啩~

舊 05-13-20, 06:29 PM   #1852
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
講開配音
點解當初tifa會搵非專職聲優配?
唔驚將來紅左或其他大人理由要換人配咩a
由手機版發出

https://wikiwiki.jp/ffdic/%E3%82%B9%...AD%A9%E3%80%91

伊藤さんのハスキーな声質を望んだ」
ということが「Advent Children Reunion Files」には記載されている。
「セクシーな衣装と格闘で戦う姉御肌、と見せかけて実は繊細な子」と考えると
声質で見れば上述の通りいいチョイスだと思う。

個人認同哩點
因為我都認為因為叫聲所以被採用

雖然7R有啲仲係未到位,但非CV嚟講叫合格有餘
而且WIKI番佢真係得配TIFA一個角色,冇乜演出機會下有咁嘅水準算係咁

P.S
https://suntoranosuke.com/ito-ayumi-threat/
原來有單咁嘅新聞
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 06:54 PM   #1853
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: darkvolver 查看文章
you want star, i give you star....

好鬼正
日文字幕完全係兩個意思

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 07:20 PM   #1854
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: 野良猫 查看文章
https://wikiwiki.jp/ffdic/%E3%82%B9%...AD%A9%E3%80%91

伊藤さんのハスキーな声質を望んだ」
ということが「Advent Children Reunion Files」には記載されている。
「セクシーな衣装と格闘で戦う姉御肌、と見せかけて実は繊細な子」と考えると
声質で見れば上述の通りいいチョイスだと思う。

個人認同哩點
因為我都認為因為叫聲所以被採用

雖然7R有啲仲係未到位,但非CV嚟講叫合格有餘
而且WIKI番佢真係得配TIFA一個角色,冇乜演出機會下有咁嘅水準算係咁

P.S
https://suntoranosuke.com/ito-ayumi-threat/
原來有單咁嘅新聞
同Maaya比真係差好多
aerith今集配得真係好鬼cute,tifa派既我都差D轉陣營

伊藤步把聲真係一般,今集如你所講,配音都係唔到位
平時冇乜野,普通對話有時硬係好似就黎走音咁
底氣(?)唔夠咁
戰鬥動作配音退一步黎講都係唔掂

不過依家轉人一時都諗唔到邊個可以襯到TIFA

此篇文章於 05-13-20 07:41 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 07:23 PM   #1855
STRIFE

XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: GN00508771 查看文章
日版既CV都係CC、AC既原班人馬
還真是第一次聽到有意見話日配衰過英配www
要睇咩遊戲同遊戲本身背景,FF當然日配

舊 05-13-20, 07:28 PM   #1856
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:
真綾姐既AERITH就活潑少女咁
Mena Suvari既AERITH就⋯⋯唔多識講⋯御姐?
今集Aerith英文配合換咗人,係rebel strange gaming 既you tuber Briana White
自從佢大半年前自爆攞到呢個角色既配音權之後多咗好多人認識佢

以下純粹講下,不喜勿插
其實近年好多英配都好高水準,呢樣對於一直只玩開日版game鍾情日配音既玩家未必理解到

今次remake請黎既大部分都係外國少有名氣既演員/配音員,呢樣真係好值得讚
尤其今次英文劇本既台詞寫得超好又生動,日版台詞相對就寫得比較保守
呢個係文化差異做成

如果係7,8年前,應該仲有好多人抗拒美系game
但係自從uncharted, god of war, Witcher 呢d高質games同美劇入侵
宜家已經少咗人抗拒resident evil 一定要叫biohazard

因為已經玩咗6週目(日3次英3次)
今次我會話各有千秋,櫻井配既cloud絕對係無得彈
完全捉到cloud果種扮cool但係有時候又流露出心智唔夠成熟既一面(要知道佢係有幾年空白期,同其他人既年齡層係有差,所以你會睇得出係安慰tifa既劇情上cloud係不知所措,唔似barret果種大人既包容)
呢樣英配就做唔到果種效果

我都認同Barret 既英配比日版好,始終英配果位做番自己文化既講野方式
Biggs同Jassie 我都覺得係英配優勝
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 07:35 PM   #1857
沙翁
Crazy Gamer

又講番FF係咪一定要日配呢個問題
雖然大部分都係日配正路
但係如果有玩FF12既人,應該都普遍認同英配比日配高出幾班
舊 05-13-20, 07:38 PM   #1858
STRIFE

引用:
作者: 沙翁 查看文章
今集Aerith英文配合換咗人,係rebel strange gaming 既you tuber Briana White

以下純粹講下,不喜勿插
其實近年好多英配都好高水準,呢樣對於一直只玩開日版game鍾情日配音既玩家未必理解到

今次remake請黎既大部分都係外國少有名氣既演員/配音員,呢樣真係好值得讚
尤其今次英文劇本既台詞寫得超好又生動,日版台詞相對就寫得比較保守
呢個係文化差異做成

但係自從uncharted, god of war, Witcher 呢d高質games同美劇入侵
宜家已經少咗人抗拒resident evil 一定要叫biohazard

完全捉到cloud果種扮cool但係有時候又流露出心智唔夠成熟既一面(要知道佢係有幾年空白期,同其他人既年齡層係有差,所以你會睇得出係安慰tifa既劇情上cloud係不知所措,唔似barret果種大人既包容)

我都認同Barret 既英配比日版好,始終英配果位做番自己文化既講野方式
冇錯,英配依家好左好多
特別係要睇番遊戲背景,以biohazard為例, 英配先做到果種感覺
日文基於語言限制, 係做唔到美文果種講粗口既效果
jill果句fuck you就係咁,日文naniyo~就超奇怪

舊 05-13-20, 07:42 PM   #1859
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: STRIFE 查看文章
冇錯,英配依家好左好多
特別係要睇番遊戲背景,以biohazard為例, 英配先做到果種感覺
jill果句fuck you就係咁,日文naniyo~就超奇怪
死啦......我開始懷念leon配音...

舊 05-13-20, 07:44 PM   #1860
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: 沙翁 查看文章

以下純粹講下,不喜勿插

呢個係文化差異做成

咁我唔否定配音員既努力(唔理咩語言)
只係我95%會選擇日配咁解w
LAST OF US 、蜘蛛俠⋯等等 我都係聽日配

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 07:46 PM   #1861
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
同Maaya比真係差好多
aerith今集配得真係好鬼cute,tifa派既我都差D轉陣營

伊藤步把聲真係一般,今集如你所講,配音都係唔到位
平時冇乜野,普通對有時硬係好似就黎走音咁
戰鬥動作配音退一步黎講都係唔掂

不過依家轉人一時都諗唔到邊個可以襯到TIFA
我覺tifa配得唔錯呀
好有鄰家大姐姐feel

aerith今集配得真係好鬼cute+1
本來未玩前唔想改劇情,而家想佢改了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 07:53 PM   #1862
STRIFE

引用:
TLOU and 蜘蛛仔我都係prefer英配
同樣道理,遊戲背景既不同同語言限制, 日配就係做唔到果種感覺

要講就要講埋年齡, 例如森川,LEON把聲太老,好違和,當然佢把聲係型
湯屋都仲可以配到JILL

英配經常轉真係有好有唔好, 但我覺得聲線幾貼合角色年齡, cloud英配其實都幾好, 係日配太出色
日配除非有咩大獲野, 唔轉聲優呢點亦未必好

舊 05-13-20, 07:54 PM   #1863
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
冇錯,英配依家好左好多
所以就真係睇GAME, FF英配太多糟口吾係幾頂得順, 其他各有各好, 但三主角日版有神髓好多.
兼且好多劇情位都係順日配多, 英配好怪.........

舊 05-13-20, 07:59 PM   #1864
STRIFE

引用:
作者: sgouki 查看文章
所以就真係睇GAME, FF英配太多糟口吾係幾頂得順, 其他各有各好, 但三主角日版有神髓好多.
兼且好多劇情位都係順日配多, 英配好怪.........
正如我覺得TIFA英配把聲好老咁

舊 05-13-20, 08:12 PM   #1865
沙翁
Crazy Gamer

引用:
咁呢樣好正常,尤其日系文化養大咗一代人
你問我既話始終日配就係有一種講唔出既魅力
舊 05-13-20, 08:44 PM   #1866
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
日系game聽日配,歐美game聽英配
主要睇返開發係咩人
特殊少少嘅例子就bio一定要英配

舊 05-13-20, 09:02 PM   #1867
Vincent_XIII
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
PSN  IDViVi-Vincent
我覺得TIFA都配得幾好呀, 主要把聲夾到個角色就ok,
功力就唔好要求太多, 有幾個scene我覺得配得幾好 (如14章個夜會event)

我自己會睇隻game背景同人設而決定聽日定英配,
日系RPG當然日配, 但如果BIO, DMC, MGS, death stranding呢D鬼佬D既就會聽英配
當然有幾位日配係大卡同配得好好, 但夾埋個角色樣同隻GAME既情節上就怪怪的....
Vincent_XIII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 10:37 PM   #1868
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
MGS雖然角色美國人但故事思想好日本
D敵人都好有少年漫畫敵幹部感覺
咁多集都係聽日文
death stranding真人演員就聽番英文
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-20, 09:26 AM   #1869
skyED
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
剩係第9章下水道聽aerith講呵嘻呢句已經夠理由叫我玩第三周目都用日語聽

此篇文章於 05-14-20 09:34 AM 被 skyED 編輯。
skyED 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-20, 10:23 AM   #1870
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
聽配音建議去聽RE2既日英以外既語言
將ADA配到賣菜既大嬸咁都唔容易架

基本上Aerith呢類角色完全係Maaya擅長既路數來

此篇文章於 05-14-20 10:28 AM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-20, 10:44 AM   #1871
darkvolver
頹冗

引用:
咁多集都係聽日文
由手機版發出
OT:

Mad煲煙.....加幾句對白.....都值回票價。有幾多個鬼佬做到先....

舊 05-15-20, 12:29 PM   #1872
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
開始 2 周目 hard 聽英文

なんでも屋 譯做 Merc 爭好遠 wor
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-20, 01:00 PM   #1873
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
咁多集都係聽日文
由手機版發出
試過英文唔得⋯唔係David Hayter唔好,係聽慣大塚明夫

其實好先入為
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-20, 02:10 PM   #1874
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
之前開過一陣英文,雲爺把聲好似太成熟。明明佢本人係中二病化身…

舊 05-15-20, 03:04 PM   #1875
darkvolver
頹冗

今日應該會打埋第17章鬥技場,最後2個任務......

防屬性用什麼好?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 07:22 AM

手機版 | APP版