Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  ... 最後
照相館研習區>Poor man's light box... ha ha ha...
q^__^p 02:14 PM 06-21-05
第一次在GAF照相館分享,多多指教!

非常感謝KKH版大及米王兄的實圖教學
自己也著手造了個燈箱,模式都是跟隨兩位大大的,另外加上"公插"使燈箱變成可脫式以方便存放及提高靈活性

(鑑於本身對電子不熟悉,亦花了不少時間去探求這方案)

實驗圖:

KKH 01:50 PM 06-22-05
歡迎加入窮人燈箱行列!

燈箱前面沒加牛油紙?

這幾張照片看起來不像一個光源呢.
NexTony 02:20 PM 06-22-05
strike好明顯 (定impluse XD?

影係右邊
但光係左邊 a
q^__^p 07:44 PM 06-22-05
作者: KKH:
歡迎加入窮人燈箱行列!
燈箱前面沒加牛油紙?
這幾張照片看起來不像一個光源呢.
thanks KKH版大
對呀,影相時沒用牛油紙,不過今日加了一張在燈箱前
上圖是用了兩個光源,左邊的是燈箱,右邊的則配射燈,遲下有時間可能會多造一個燈箱呢
作者: Roy Mustang:
strike好明顯 (定impluse XD?
影係右邊
但光係左邊 a
對啊,那是Strike~
KKH 12:28 AM 07-03-05
只用一個光源製做 dramatic feel (人家咇咇鞋殺手嘛!).
鼻尖右面的陰影儘量做深一點.
右邊補光, 喇叭, 髮腳, 絲帶不能全黑, 但又不能太光. (雖然我覺得喇叭再光一點更好... )
刀要夠光不用說了.
再找一個合適的角度和 pose, 頭部 tilt 的角度做出側目而視的神態, 身體拍側身強調 leaning forward 的感覺.

我就玩左好耐 .... work 唔 work 呢?

KKH 09:50 PM 07-10-05
正正經經影... 2 x lightboxes + reflectors everywhere

Dramatic 少少... 1 x lightbox + 2 x reflectors on the right

有少少過火... 不過我喜歡半邊面陰影的效果... 1 x lightbox + 2 x reflectors on the left

大雄 11:58 PM 07-11-05
今日岩岩做左個POOR MAN LIGHT BOX

但未買牛油紙同背景咭紙 唯有用住A4 紙+ 爛鬼海報背先啦 真正POOR

不過質素唔滿意既..請問係咪應該用慢D 快門 + 關晒房既光管只用燈箱光呢?

以下4張SAMPLE 分別用左CANON S70 同P記FZ5 影

另外我想問下點樣做個黑色邊既白相框呢

KTN 10:16 PM 07-12-05
我只懂這個做法

PS>>開相>>right click>>canvas size...>>tick relative>>
數值自便>>canvas extension color先白後黑

>>另外我想問下點樣做個黑色邊既白相框呢
煙草 13 02:38 AM 07-14-05
作者: 大雄:
不過質素唔滿意既..請問係咪應該用關晒房既光管只用燈箱光呢?
i think YES
寧願自己做多個細 lightbox 補面口+ 一個打背景 + 反光板 + 旗板, D 光源易控制好多
好似你個紅叮噹後腦o個 pat 反光... 就應該用旗板遮一遮了
同埋間房少少光都唔好俾佢有, 唔係一漏光就會好怪
大雄 05:04 PM 07-14-05
作者: 煙草 13:
i think YES
寧願自己做多個細 lightbox 補面口+ 一個打背景 + 反光板 + 旗板, D 光源易控制好多
好似你個紅叮噹後腦o個 pat 反光... 就應該用旗板遮一遮了
同埋間房少少光都唔好俾佢有, 唔係一漏光就會好怪

我上面D 相係關晒燈影架~

咩係旗板呀?
煙草 13 02:11 AM 07-15-05
http://gallery.ivorlo.hk/displayimag...lbum=84&pos=13

旗板s !

我諗平平o地用幾層黑紙都做到?
KKH 12:03 AM 07-17-05
關掉房間的燈, 只用燈箱和反光板, 反而比較容易控制反差...

拍金屬玻璃之類, 用黑色反光板來加 contrast 和塑造輪廓都幾有用!
apache 10:20 PM 07-17-05
作者: KTN:
>>另外我想問下點樣做個黑色邊既白相框呢
加白相框再和黑相框,isn't ?
我自己係咁樣整。
27149 06:04 PM 07-21-05
我用屋企個床頭燈試影

想問吓你地d 燈泡係 幾多"火"?

Robot-12412 02:21 AM 07-24-05
又一窮人加入~

叮噹個張影黎影去唔係暗就係黃
搞o左好耐先知 set 錯白平衡
(部Z4用咁耐今次先係第一次用呢D feature )

之後改返,順便再加多塊反光板係頂
但係個背景仲係覺得黃黃地 (是錯覺嗎)
而且唔知係唔係個壇 set 得唔好,每張上面兩隻角都變黑o左

我是菜鳥 10:31 PM 07-24-05

用左一支閃燈
相機係Ricoh RR30
syncmaster 09:50 PM 07-25-05
各位版友實在太厲害la

小弟膽粗粗都想整個嚟用下,唔知各位大大對於物料選購,使用及組裝有咩提點及心得呢
KKH 10:49 PM 07-25-05
歡迎大家加入窮人行列!

個人意見...

A4 紙箱的大小比較方便搬運.
錫紙一定要摺皺拉開再貼上紙箱效果才好.
前面的牛油紙蓋造成 removable 比較方便... (如果燈泡掉入箱內... )
慳電膽比較安全.

當然也可以參考一下前面幾版有數位癮君子的造箱方法...
syncmaster 01:44 PM 07-26-05
歡迎大家加入窮人行列!

個人意見...

A4 紙箱的大小比較方便搬運.
錫紙一定要摺皺拉開再貼上紙箱效果才好.
前面的牛油紙蓋造成 removable 比較方便... (如果燈泡掉入箱內... )
慳電膽比較安全.

當然也可以參考一下前面幾版有數位癮君子的造箱方法...
感謝提點

今個夏天重點任務!!!

希望完成後有幾會影幾張向各位獻醜
Viorate 10:31 PM 07-29-05
先 多謝KKH
這個topic學到不少
小弟忍唔住亦做了兩個light box

作品...

角位常常影到黑...why..?

KKH 12:02 PM 07-31-05
歡迎~ 歡迎~~

這個牛油紙蓋很不錯呢.

澄乃 和 Saber 的黑角, 相信是因為燈箱的擺放角度 (面向中間, 跟背景紙平行), 所以不夠光線打在背景紙上吧. 或者試試把燈箱的角度斜向背景紙多一點, 看看效果如何?

Belldandy 的光線好漂亮. 捕捉 Saber 的角度很有神韻. (本來不打算入這隻 Saber, 現在有點心動. )
ビスケット 05:30 PM 07-31-05
貧窮新手加入窮人燈箱行列~
今晚再試多幾張~

KKH 09:38 PM 07-31-05
恭喜~ 恭喜~~

OMG! PINKY 紙箱?!

夾夾燈有創意耶! 效果不錯呢~~

做左反光板未?
ビスケット 09:46 PM 07-31-05
恭喜~ 恭喜~~

OMG! PINKY 紙箱?!

夾夾燈有創意耶! 效果不錯呢~~

做左反光板未?
影PINKY當然係用PINKY紙箱啦
反光板試過用同個Light Box差唔多大o既白色膠板做~
但好似冇咩效果~

KKH 10:09 PM 07-31-05
反光板的效果比較 subtle, 不會很明顯... 用來補光卻十分有用啊.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  ... 最後

返回主題版面