Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-23-20, 08:37 AM   #1401
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
終於打哂所有野,估唔到比想像中易
未玩hard之前聽到冇得用道具同回MP諗住會好惡打,點知打哂hard都冇用過祈禱
裝一粒先手珠,9成既普通戰鬥一入場用Cloud既3連斬都可以5秒內完場

想講下集可唔可以唔好再玩呢d限制玩家自由既設定,我寧願你係敵人配置上調整而唔係用呢d意味不明既原因黎推高難度

此篇文章於 04-23-20 08:40 AM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 10:11 AM   #1402
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Normal 龜速去到應該係後期(最後一輪 side quest ?), so far 都幾難,有時會俾卒殺,最難係 Hell House 同馬車鬼魂

對 hard mode 有 d 期待
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 10:13 AM   #1403
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Normal 龜速去到應該係後期(最後一輪 side quest ?), so far 都幾難,有時會俾卒殺,最難係 Hell House 同馬車鬼魂

對 hard mode 有 d 期待
由手機版發出
做下d支線先,升祈禱及記得拿防禦加ATN珠.......會容易d...盡可能用range打....

練下轉人及迴避技巧再反擊..

舊 04-23-20, 10:17 AM   #1404
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Shadow 神 查看文章
有呀,打 17 章 hard 的 battle mission, 拎左之後好似不斷自動儲 limit bar
即係可以不斷出 limit 技

應該係廢事 hard 太難打所以整呢個出黎幫人白金隻 game
我暫時打到hard ch 13
打個諸神黃昏任難d定係故事hard難打d
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 10:19 AM   #1405
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: シェンムー 查看文章
爆左二周,剛開始三周打hard
隻game 戰鬥hard好玩好多
更加瘋狂轉人加用多左檔好多,幾有挑戰性
爆機後睇返好多youtuber打,有某一兩個人用死cloud
得啖笑,呢隻game個戰鬥要狂轉人先好玩

二周睇啲對白有更深體會
好多事件過程唔同,但結果都係同原作一樣
但最唔明點解biggs同肥仔唔洗死
係因為佢地三個主角打敗左自己嘅菲拉攪到其他人命運都即時改寫埋?
即係好似Zack咁只改變到唔同時空嘅角色?
可能人地見你狂轉人又係得啖笑呢
個個人玩法唔同
唔係唔跟你就等於唔好玩
舊 04-23-20, 10:20 AM   #1406
darkvolver
頹冗

想問下個神羅鬥扳場,到時係唔係選番章節入去loop便可以?每關爆一次便可以?

舊 04-23-20, 10:32 AM   #1407
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: darkvolver 查看文章
想問下個神羅鬥扳場,到時係唔係選番章節入去loop便可以?每關爆一次便可以?
要白金就唔止兩次
舊 04-23-20, 10:44 AM   #1408
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 雷火武 查看文章
要白金就唔止兩次
我諗會先爆左機先.....轉頭會玩聖劍...

舊 04-23-20, 11:05 AM   #1409
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
鬥技每關打一次得架喇

引用:
作者: 雷火武 查看文章
我暫時打到hard ch 13
打個諸神黃昏任難d定係故事hard難打d
個人覺得諸神難過ch18 hard
可能靠呢關摸熟左hard點玩
至少拎完開打hard到尾我都無任何一關有卡諸神咁耐時間 甚至好似無全滅過

另外迴避係呢隻game幾乎係搵笨
碌又無無敵,裝防禦強化又可以儲atb又穩陣
碌衰左就硬食又無回報

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 11:14 AM   #1410
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: anyone 查看文章
鬥技每關打一次得架喇

個人覺得諸神難過ch18 hard
可能靠呢關摸熟左hard點玩
至少拎完開打hard到尾我都無任何一關有卡諸神咁耐時間 甚至好似無全滅過

另外迴避係呢隻game幾乎係搵笨
碌又無無敵,裝防禦強化又可以儲atb又穩陣
碌衰左就硬食又無回報
回避真係冇乜用,但雲哥招ATB防反真係強到爆,hard爆機都係靠佢

舊 04-23-20, 11:18 AM   #1411
darkvolver
頹冗

引用:
作者: STRIFE 查看文章
回避真係冇乜用,但雲哥招ATB防反真係強到爆,hard爆機都係靠佢
回避,我用番仁王方式去攪,其實幾好用。

先讀滾地轉人放技,滾地因為敵人判定問題,會令佢地打空氣。

舊 04-23-20, 11:25 AM   #1412
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
尋晚爆肝終於搞掂Hard Mode嘅 Hell House
真係要好識捉個 Timing 知道點攻佢先得
同埋搞掂嗰次 Hell House 又同兩部機械攬炒,先好彩過到
呢d真係玩一次就夠,好癲

舊 04-23-20, 11:26 AM   #1413
darkvolver
頹冗

當年雙刀真係好正...

https://www.youtube.com/watch?v=XRs0eR9syVc

舊 04-23-20, 11:28 AM   #1414
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
以呢隻個白痴ai真係好難唔轉人wo, 打落其實係戰略式大於動作
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 11:31 AM   #1415
darkvolver
頹冗

引用:
作者: padage 查看文章
以呢隻個白痴ai真係好難唔轉人wo, 打落其實係戰略式大於動作
日後JRPG 新的改動方向...

舊 04-23-20, 11:51 AM   #1416
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
引用:
作者: darkvolver 查看文章
日後JRPG 新的改動方向...
但我真係估唔到仁王個ai仲做得好過佢咁多
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 11:59 AM   #1417
darkvolver
頹冗

引用:
但我真係估唔到仁王個ai仲做得好過佢咁多
仁王最大個問題係boss combo及個假位/動作系統,係可以玩死人。

FF都有小小影子,例如boss打你的時候,前/後滾偷佢個位cancel action,轉人駁技。

舊 04-23-20, 12:01 PM   #1418
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
如果佢隻隻都用最有利既戰法,打HARD會好精彩。
淨雲爺單挑上塔果陣,D飛兵唔俾你引全場齋外圍射都夠煩…

HARD地獄屋原來會出機械人,真係依家先知…
在下以為淨係多咗堆唔知出黎做咩既龜,隻龜一周果陣明明俾佢掂一掂就死。

此篇文章於 04-23-20 12:05 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 12:03 PM   #1419
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
如果佢隻隻都用最有利既戰法,打HARD會好精彩。

HARD地獄屋原來會出機械人,真係依家先知…
在下以為淨係多咗堆唔知出黎做咩既龜。
油燈怪 Tonberry,陰陰濕濕以為好得意點知一嘢走埋嚟一吉即死
所以佢放油燈怪一定要即刻殺,如果唔係油燈怪會懷恨在心

舊 04-23-20, 12:11 PM   #1420
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Marco 查看文章
油燈怪 Tonberry,陰陰濕濕以為好得意點知一嘢走埋嚟一吉即死
14章SUB果時的確係咁,不過地獄屋果堆真係脆到呢…

地獄屋係少用到50%MP既BOSS黎,不過打完之後先發現打佢根本唔駛慳。
鬥技一般連戰回到MP…

舊 04-23-20, 12:11 PM   #1421
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Marco 查看文章
其實佢一有仔或分支弱點,都係先打對象.......難打都要打...

舊 04-23-20, 12:14 PM   #1422
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
佢隊友個AI唔係咁既話其實你唔會點轉人
所以我可以接受

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 12:17 PM   #1423
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: anyone 查看文章
魚人硬到有病
最初normal 寶條第三研究所我無乜珠啱用 tifa比6-7隻狗溶左好耐
根本隻龜王子個設計就好屈 你打佢佢無硬直會自動反擊 仲要反埋遠程
Jump又無得走位一定要檔
又無弱點屬性
變左隻野其實就係你點樣打都要比血出去換血

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 12:19 PM   #1424
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實打hard齊唔齊珠差好遠,我由頭推推到後期啲珠升得7788就越後越易
boss其實比較易,因為好多時2打1 / 3打2,拉打祈禱復活就得,ai又會自動追打主控,狂轉人係易打好多鬼屋馬車紅髮+光頭都過得比想像中輕鬆(可能後期夠珠)
反而後面1堆兵先死到掉手制⋯空中兵+高級鎮壓再有雷射機槍之類⋯

迴避係為左你打怪時有啲招無得擋要避,要你識分隻怪嘅攻略方式
但唔明鐵壁珠個step係點
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 12:46 PM   #1425
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
如果隊友太多野可以做,會變到 12 咁,放低手掣訓醒自動打贏左個 boss

不過蠢又蠢唔晒,會自己擋同避開大招

可以改善 lor
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 11:30 PM

手機版 | APP版