Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-20-20, 01:36 PM   #1201
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
引用:
作者: Marco 查看文章
到底 REMAKE 係咪一定要原原本本咁樣搬字過紙先可以叫做 REMAKE
請多去了解REMAKE一詞的意思以及行內如何定義 REMAKE

至於第3點,我就唔覺得有咩宮女 Game 嘅感覺 (連 Madam M 都攻唔到咁點宮女 Game)
如果話Sephiroth&Cloud夠基情的話,倒不如話蜜蜂之館 Cloud 同 Aniyan 上台跳舞仲基
如果完全唔同原作故事,咁其實應該叫reboot唔係remake,remake呢個字係在於重建外型,整理框架上的
但如果小改的話我覺得還是配合到remake呢個字的
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 01:36 PM   #1202
edman27
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: darkvolver 查看文章
其實大家不用去肉緊d咩.......等SE再有消息再講啦,反正都係個句,SE係要同大家鬥長命的時候,不如清下其他game還好......聖劍又快來了。

ff7r post唔討論ff7r
edman27 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 01:38 PM   #1203
persona_milk
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDpersona_milk
引用:
其實大家不用去肉緊d咩.......等SE再有消息再講啦,反正都係個句,SE係要同大家鬥長命的時候,不如清下其他game還好......聖劍又快來了。

咁就算睇戲估劇情同腦補下都係樂趣來既

引用:
作者: edman27 查看文章
返回ff, 今次ff7r都好大膽,大改一隻超典堂級作品
不過一玩時空設定好多劇本都好易出bug
希望下隻生生性性
以KH 既經驗我怕收唔到尾多D
persona_milk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 01:39 PM   #1204
edman27
Crazy Gamer

引用:
作者: padage 查看文章
如果完全唔同原作故事,咁其實應該叫reboot唔係remake,remake呢個字係在於重建外型,整理框架上的
但如果小改的話我覺得還是配合到remake呢個字的
https://youtu.be/D-vnGpF58sw?t=519
可以參考佢地講咩係remake, 講得好淺白

更新返個秒數, 懶人包方便直去何為remake

此篇文章於 04-20-20 02:12 PM 被 edman27 編輯。
舊 04-20-20, 01:51 PM   #1205
padage

註冊日期: Nov 2016
引用:
https://youtu.be/D-vnGpF58sw
好簡單,一套batman電影,拍到爛都唔會叫自已remake
因為核心人物來來去去都係batman,管家,小丑/bane
但故事就係完全唔同,呢種就係叫重啟
而家呢個FF7好考將來寫劇本能力,究竟會唔會有新鮮感得來又唔會令現實菲拉失望,要拿取個平衡真係唔易
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 01:58 PM   #1206
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
https://youtu.be/D-vnGpF58sw
Exactly about what I said.

舊 04-20-20, 02:04 PM   #1207
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
想問下電影 Advent Child 有個完整版 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 02:06 PM   #1208
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
我覺得zack個幕係指因為菲拉俾人打爆, 打破左命運後
令本身循環時間線(命運)變成平行宇宙
zack生環嘅世界線都出現左
但同remake係兩個世界黎
唔知繼作會點解釋菲拉出現, 個人傾向覺得未來(無印)有事情tigger左命運出現嘅方法
令過去時間都混亂令菲拉現身去處理
越接近魔晄嘅人越讀取到命運資訊

S,G型個part一聽到個腦就一堆本子....
其實可能都係
因為果段本身其實菲拉比佢地睇既野係「我們正打算要捨棄既未來」
而呢樣野係包含左Zacks既死
所以可能真係會復活

仲有一點好令人在意
藏 (我唔知中文版叫佢咩,Turks既負責人)似乎係睇唔到菲拉
但Rufas係睇到,而照目前睇黎,可以見到菲拉既人都係佢命運即將會改變既人
亦代表如果做落去 應該Rufas連Diamond Weapon果一炮都唔駛食,或者係食左真係會死

好明顯本身寶條講S型、G型果時未諗到
但佢後面自言自語果時其實已經明顯就係想叫阿仔同賣花妹生仔
搵S型戰士,還不如直接叫S型既源頭去生

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 02:08 PM   #1209
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實在下算支持改生存線,不過日本GAME界放棄編劇咁耐,話唔擔心就假既…
最後菲拉出黎搞事都仲話阻止開辟命運,打第五魔晄之前出黎搞事做咩野?

此篇文章於 04-20-20 02:12 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 02:09 PM   #1210
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Blu-ray 就係完整版,追加約半個小時嘅劇情

舊 04-20-20, 02:09 PM   #1211
edman27
Crazy Gamer

引用:
作者: padage 查看文章
好簡單,一套batman電影,拍到爛都唔會叫自已remake
因為核心人物來來去去都係batman,管家,小丑/bane
但故事就係完全唔同,呢種就係叫重啟
而家呢個FF7好考將來寫劇本能力,究竟會唔會有新鮮感得來又唔會令現實菲拉失望,要拿取個平衡真係唔易
係, 所以今次FF7R真係好大膽, 承原版故事, 以打破命運展開平行宇宙, 今次頭炮好成功(當然總有人唔鍾意, 分拆, 破壞原著感動等等), 但時空設定好易出事出bug. 好似近年嘅復仇者4結尾咁有d挑tick位
舊 04-20-20, 02:09 PM   #1212
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
原來tifa都係係教堂出事...

https://www.youtube.com/watch?v=k70IWHiXl18

舊 04-20-20, 02:16 PM   #1213
Celes

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
引用:
到底 REMAKE 係咪一定要原原本本咁樣搬字過紙先可以叫做 REMAKE
請多去了解REMAKE一詞的意思以及行內如何定義 REMAKE

至於第3點,我就唔覺得有咩宮女 Game 嘅感覺 (連 Madam M 都攻唔到咁點宮女 Game)
如果話Sephiroth&Cloud夠基情的話,倒不如話蜜蜂之館 Cloud 同 Aniyan 上台跳舞仲基
利申先,我只係歸納返一啲原版fans不滿既原因,並唔係我既意見。

另外其實除左跳舞,最貴既按摩都有玩阿cloud, 咁又可能會令一啲Fans覺得破壞阿cloud既型像... (雖然原版都有男扮女裝,但當年技術所限又Q版,無咁真實又可能無咁反感。)

至於remake, 好似其他人咁講,我覺得而家既故事似係續集多啲。所以並唔係單純另一班人重拍或改編個故事。

舊 04-20-20, 02:16 PM   #1214
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
Blu-ray 就係完整版,追加約半個小時嘅劇情
我有隻 FF7 AC + FFX13 Demo 既 blu-ray.

同最初 2005 年既電影唔同 ?? 無乜印象
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 02:28 PM   #1215
Celes

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
最後菲拉出黎搞事都仲話阻止開辟命運,打第五魔晄之前出黎搞事做咩野?
阻止jessie去爆第五魔晄,改由cloud去跟返原版。

舊 04-20-20, 02:29 PM   #1216
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:

我驚自己無咁長命玩哂成套FF7多D
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 02:31 PM   #1217
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 雷火武 查看文章
我驚自己無咁長命玩哂成套FF7多D
野村年紀都有番禁上下,等到既...

舊 04-20-20, 02:31 PM   #1218
darkvolver
頹冗

Tifa 個模組係有落差

https://www.youtube.com/watch?v=ZYYcfo8oy-M

舊 04-20-20, 02:33 PM   #1219
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Celes 查看文章
阻止jessie去爆第五魔晄,改由cloud去跟返原版。
係喎,如果唔係雲爺就冇得跌落街,THX
引用:
野村年紀都有番禁上下,等到既...
又或者佢俾某大國病毒做瓜埋唔到尾…

舊 04-20-20, 02:35 PM   #1220
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
好似話下集之前已經整緊,今集SET LV50 MAX可能就係用黎繼承﹖應該PS4版都會繼續有﹖XD 通常LV MAX都係LV99 OR100
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 02:37 PM   #1221
darkvolver
頹冗

引用:
作者: ShinDou 查看文章
好似話下集之前已經整緊,今集SET LV50 MAX可能就係用黎繼承﹖應該PS4版都會繼續有﹖XD 通常LV MAX都係LV99 OR100
情況可能好像bio2禁,出完就下集。另外,聖劍隊team係唔係歸入番FF?

舊 04-20-20, 02:55 PM   #1222
edman27
Crazy Gamer

引用:
作者: ShinDou 查看文章
LV1開始都無咩所謂
劇情上根本無講佢地有咩修行, 同敵人之間嘅戰力, 學過d乜
係得伊芙利特係劇情上獲得
續作有召喚獸同limit技已經好夠
其他重練重執都可以
舊 04-20-20, 03:01 PM   #1223
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
我有隻 FF7 AC + FFX13 Demo 既 blu-ray.

同最初 2005 年既電影唔同 ?? 無乜印象
我都係呢隻
加咗劇情同埋修正咗d視角同特效嘛
結局無改到

舊 04-20-20, 03:05 PM   #1224
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: Celes 查看文章
利申先,我只係歸納返一啲原版fans不滿既原因,並唔係我既意見。

另外其實除左跳舞,最貴既按摩都有玩阿cloud, 咁又可能會令一啲Fans覺得破壞阿cloud既型像... (雖然原版都有男扮女裝,但當年技術所限又Q版,無咁真實又可能無咁反感。)

至於remake, 好似其他人咁講,我覺得而家既故事似係續集多啲。所以並唔係單純另一班人重拍或改編個故事。
其實 Madam M 按摩同 Aniyan 嘅跳舞呢兩部份都真係幾滿足男女 Fans

舊 04-20-20, 03:08 PM   #1225
darkvolver
頹冗

引用:
其實 Madam M 按摩同 Aniyan 嘅跳舞呢兩部份都真係幾滿足男女 Fans
引體上升...bbb

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 09:27 AM

手機版 | APP版