Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-04-09, 07:23 PM   #1
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
唔有趣....太近會出白泡
太近 =/= 會出白泡

係又近又噴得厚先會出白泡

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-09, 08:21 PM   #2
arcthelad
Junior Member

註冊日期: Nov 2008
請問玻璃模型盒去邊度訂造?
底坐想用木做。

因為係送比人,所以希望用料好啲。

謝謝
arcthelad 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-10, 09:41 PM   #3
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
又想問問噴油問題

今次想噴珍珠白
在噴pearl white之前用邊隻色打底比較好? thz~
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-09, 06:53 PM   #4
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
砂紙由粗(細no)到幼(大no(1000以上))的磨....號數大約個範圍就得,唔駛一定跟足....不過400以下的過粗就唔好用啦.......

正常就磨三次.....

用400就將水口位磨平(我用刀砒/括...)
之後800磨滑
之後用1000以上加水輕力磨到完全平滑........(我用1500)

如果唔上油你可以直接用磨光膏加布摔令佢

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 10-04-09 07:08 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-09, 04:20 PM   #5
Hung99hk
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
各位大大
小弟對 12 月出隻悟空 MG 好有興趣

but 一向只係玩開 robot 系 ge 模型
而且只係初階技術 (滲線、舊化、消光)
所以對呢類人偶系真係完全唔知點攪好
但無理由就咁齋啪就算 gar..
請問係沒有噴筆 ge 情況下
衣服同肌肉如加強立體感?
係咪應該先用深色洗塗
再用淺色乾掃?
有無範例可參考?
感激不盡

8750 5764 1526 4448
user name: GAP
add me play together la~

add 左我 ge 人請 PM

此篇文章於 10-07-09 04:22 PM 被 Hung99hk 編輯。
Hung99hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-09, 04:29 PM   #6
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Hung99hk 查看文章
各位大大
小弟對 12 月出隻悟空 MG 好有興趣
but 一向只係玩開 robot 系 ge 模型
而且只係初階技術 (滲線、舊化、消光)
所以對呢類人偶系真係完全唔知點攪好
但無理由就咁齋啪就算 gar..
請問係沒有噴筆 ge 情況下
衣服同肌肉如加強立體感?
係咪應該先用深色洗塗
再用淺色乾掃?
有無範例可參考?
感激不盡
衣服舊化你去依個topic 的#104 post 開始自己睇.............

膚色過後再答你.............

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-09, 09:38 AM   #7
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
尋日買咗雙星白蓋膠水諗住做無縫, 發現樽內有白色浮游物。請問是否正常? 新買的膠水需不需要處理過才用? (eg. 搖匀, 揮一揮發) Thx
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-09, 04:05 PM   #8
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: walker3600 查看文章
尋日買咗雙星白蓋膠水諗住做無縫, 發現樽內有白色浮游物。請問是否正常? 新買的膠水需不需要處理過才用? (eg. 搖匀, 揮一揮發) Thx
新0既都係咁? 定係個掃過白色件, 有d溶左落支掃之後再溶左落支膠水永呀?
如果用過冇問題就由佢啦

膠水就直接用啦, 仲有d咩花臣可以整
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-09, 12:29 PM   #9

註冊日期: Sep 2006
很久以前買下了mg獨角獸, 不過因為塗裝太爛了
所以弄壞了一些零件
現在決定要補購了
想問一下我應該填好說明書上的表格, 然後找人代寄到日本?
還是可以去台灣網站下載表格去台灣萬代補購?
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-09, 07:32 PM   #10
man007gaf

註冊日期: Oct 2009
Unhappy 關於消光

我試過用兩種消光油噴,一種美國製的(黑蓋,粉紅色貼紙)時間久了會令白色變黃,但不會白化。群氏Mr.color 的時間久了會白化,但不會變黃。非常想知請問有甚麼消光油可以解決這個問題?
這個問題已經困擾我很久了?
請各位高手幫幫我啦。萬分感謝!
man007gaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-09, 05:58 PM   #11
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
求救
小弟岩岩買左之噴筆,支金問題最後選擇用噴罐氣體
岩岩噴完部GUNDAM,去洗支噴筆,支噴罐未用哂,想知道支噴罐駛唔駛拆埋出黎?
因為我一扭鬆個噴罐就會有D ZEEZEE聲出氣咁....驚會SIDE哂D氣所以扭返緊佢有得佢

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-09, 04:13 AM   #12
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: man007gaf 查看文章
我試過用兩種消光油噴,一種美國製的(黑蓋,粉紅色貼紙)時間久了會令白色變黃,但不會白化。群氏Mr.color 的時間久了會白化,但不會變黃。非常想知請問有甚麼消光油可以解決這個問題?
這個問題已經困擾我很久了?
請各位高手幫幫我啦。萬分感謝!
時間耐咗會白化?
引用:
作者: Gestapo 查看文章
求救
小弟岩岩買左之噴筆,支金問題最後選擇用噴罐氣體
岩岩噴完部GUNDAM,去洗支噴筆,支噴罐未用哂,想知道支噴罐駛唔駛拆埋出黎?
因為我一扭鬆個噴罐就會有D ZEEZEE聲出氣咁....驚會SIDE哂D氣所以扭返緊佢有得佢
拆唔拆都得...

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-09, 09:26 PM   #13
man007gaf

註冊日期: Oct 2009
引用:
作者: kog 查看文章
時間耐咗會白化?

拆唔拆都得...
對啊!時間耐咗不單會白化,還會出透明結晶.
現在我是白色用MR.COLOR消光, 其他顏色用一種美國製的(黑蓋,粉紅色貼紙)的來消光。
有沒有一樽攪定?

此篇文章於 11-08-09 09:40 PM 被 man007gaf 編輯。
man007gaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-09, 08:51 AM   #14
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
我想問
好似膠做的公仔崩了一角的話
可以用補土的方式收補嗎?

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-10, 11:17 AM   #15
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
BB戰士
我想d手腳活動性大d..
要點做好...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-10, 10:15 AM   #16
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
知唔知邊到圓形凹面鏡賣, 要用佢做一D效果...
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-10, 12:38 PM   #17
Hung99hk

註冊日期: Jul 2005
對將於 3 月中旬出果隻 1/48 RX-78 好有興趣
以往砌 ge 高達模型都只係素組+滲線+消光
效果自己都接受得到
but 今次比例實在太大
只係滲線+消光覺得會單調左 d...
今次想再突破小小試下舊化
洗塗, 乾掃技術呢方面其實都已掌握得到
只是未曾應用過係高達模型上面...

預計大概會用以下程序處理:
1. 素組、打磨水口 (消夾口唔做了,對於沒有噴槍的我來說太大工程...)
2. 洗塗 (因為係底油,所以以油性淺灰色作輕量洗塗)
3. 滲線 (以法榔油滲線)
4. 上膠貼 / 水貼
5. 消光 (因為之後要再乾掃,所以以油性噴罐作消光,令表面無咁平滑)
6. 乾掃 (以水性 or 法榔)
7. 消光 (油性)
完成

問題:
1. 以上處理方法,油 ge 性質有無衝突? 有無更好的建議?
2. 用油性做洗塗和用法榔做洗塗有沒有很大分別? (以往都以用法榔油作洗塗,未試過用油性)
3. 消光方面,油性和水性噴罐處理上有甚麼分別 (以往都以水性作消光,未試過用油性)
4. 是否先做步驟 "5",乾掃才會比較容易?
6. 乾掃應該用水性定法榔比較好 (因乾掃時往往未掃到上色, d 油已經乾晒...)
7. 步驟 "7" 用返油性消光,會唔會起返晒之前 ge 乾掃? (當然我會先薄薄的噴一層...)

請各位高手為小分指點迷津

8750 5764 1526 4448
user name: GAP
add me play together la~

add 左我 ge 人請 PM
Hung99hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-10, 08:24 AM   #18
大懶財
Ultimate Gamer

PSN  IDJACKYSIN
http://hk.myblog.yahoo.com/ambroseyin/article?mid=3303

手油心得文章

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-10, 11:27 PM   #19
大懶財
Ultimate Gamer

PSN  IDJACKYSIN
郡士Mr.Hobby/Mr.Color中英日对照漆表
http://bbs.cnmsl.net/viewthread.php?tid=820

超實用

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-10, 12:23 AM   #20
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: 大懶財 查看文章
郡士Mr.Hobby/Mr.Color中英日对照漆表
http://bbs.cnmsl.net/viewthread.php?tid=820

超實用
THX!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-10, 04:01 PM   #21
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
有朋友想整場景, 想問下入面個d 屋仔/人/車 係邊度可以買到, 定係要自己整?
http://www.tts.tw/forum/viewtopic.ph...er=asc&start=0
草/樹個d係戰爭場景鋪應該有得賣?

thx
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-10, 04:11 PM   #22
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
有朋友想整場景, 想問下入面個d 屋仔/人/車 係邊度可以買到, 定係要自己整?
http://www.tts.tw/forum/viewtopic.ph...er=asc&start=0

thx
去d大型少少既模式店都有~~~
mk果d....響旺角道果兩間

廣華街果邊果d都有~

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-10, 07:45 PM   #23
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:

thx
雖然我不太記得香港那裡有火車模型店...?

但相信有很多人仔都可以在火車模型店買到; 有很多人仔都是設計給火車模型場景用的.

同樣地, 草/樹那些應該也可以在火車模型店找到.

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 11:27 AM   #24
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:

thx
我大概記得了.
你可以嘗試到"環球", 和SOGO看看有沒有....

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-10, 11:56 PM   #25
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
十年左右無玩模型,更加無正式上過色.
突然想上色,
想問依家水性油幾多錢一瓶?又或多錢支噴水性油和消光?(中位正常價)
上左油要等幾長時間先干?
用筆上有無咩基本技巧可以先學?
上底色係唔係等幫成隻野上同一隻色?其實有上同無上有咩大分別?有朋友話如果無上,之後上的色會比買個隻色深色,對嗎?

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:47 AM

手機版 | APP版