Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-14-09, 01:40 PM   #926
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
M8
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/pa...9964-34-2.html

舊 01-14-09, 01:50 PM   #927
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
這個東西改了 M-mount 的說...

M8 現有的當然不要動它啦~

要再入第二支改 M-mount 嗎?

還是等 2 月大日子索性入全新 Noctilux 好呢?

即使只是你買我都覺得好緊張~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-09, 02:21 AM   #928
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
風景攝影口訣:

大景靠勤跑,睡前看氣象
正午沒好光,好光在晨昏
奇景重氣氛,雨霧不放過
天雨帶相機,傍晚等放晴
大底加慢片,腳架快門線
變焦易耀光,盡量用定焦
取下保護鏡,裝上遮光罩
腳架要鎖緊,預鎖反光鏡
風景測中灰,白加黑要減
長曝勤測光,上下包幾張
負片宜稍加,正片可略減
廣角重主題,長焦壓縮景
小光圈景深,全開糊背景
拍花側逆光,慢門顯動感
溪流宜長曝,綿綿又密密
見山尋側光,見水拍倒影
對焦對主題,水平要抓平
偏光去反光,漸變平反差
反差如過大,黑卡效果佳
長曝避車燈,岩石要濕潤
有雲天要多,無雲地為主
前景位關鍵,三分九宮格
人物增趣味,畫龍要點睛
觀景去雜物,拍前揀垃圾

----------------------
街頭攝影口訣:

街拍宜低調,別帶大包包
輕裝相機小,逢人面帶笑
高感黑白片,旁軸大光圈
預先測好光,善用景深表
預想下一步,位置先占好
環境多交代,善用大廣角
相機對張三,李四別想跑
腳架路邊架,慢門等人過
轉頭望旁邊,手握快門線
大衣蓋相機,抬頭裝悠閑
一見好瞬間,連拍莫等閒
腰平觀景器,妙用也不小
相機掛胸前,低頭向下望
行人匆匆過,從容慢慢拍
若要機會多,都會是塊寶
火車或捷運,題材真不少
平日多打聽,全年活動表
看到人擠人,趕快湊熱鬧
背心識別證,唬唬鄉巴佬
察言又觀色,確認心情好
預思彼立場,願不願曝光
疑議隱私照,千萬別發表
若遇不開心,道歉不可少
鞠躬又哈腰,裝作日本佬

剛剛上網睇到

舊 01-15-09, 03:56 AM   #929
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
有人問過我又唔知點答佢好, 思前想後唔明
極高速快門我聽說要預鎖反光鏡, 因為反光鏡未升哂會遮左畫面一半
但係落腳長曝我就唔知點解要預鎖, 唔通真係驚佢一升一降會震左咩!

舊 01-15-09, 09:28 AM   #930
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Ewin 查看文章
極高速快門我聽說要預鎖反光鏡, 因為反光鏡未升哂會遮左畫面一半
但係落腳長曝我就唔知點解要預鎖, 唔通真係驚佢一升一降會震左咩!
第一點在現在的相機從未遇過, 即使是1/8000s~

而長曝我的確會行Mirror Lock去減少不必要的震動, 好似我部門外機個Mirror真係好大力

Rice

舊 01-15-09, 11:21 AM   #931
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
受教受教,呢幾日會買了
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-09, 11:35 AM   #932
KTN
~♡

你係做足功課而來,同樓下那些完全不同
我們意見充其量有限,這裏魚少都係用R機仔/

等你R個醫生煲出來\/

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
受教受教,呢幾日會買了

舊 01-15-09, 06:39 PM   #933
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: Ewin 查看文章
我部30V真係大力到會打到部機都震埋o架
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-09, 12:32 AM   #934
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
三月 死馬 出枝有HSM+OS既天涯鏡

http://www.dpreview.com/news/0901/09...18250mmhsm.asp

懶人有褔了

舊 01-16-09, 09:17 AM   #935
antony chan
大合奏部隊!

Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
Obama.....\

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-09, 11:23 AM   #936
KTN
~♡

LX3又有更新FW
http://panasonic.jp/support/global/c...LX3/index.html

舊 01-16-09, 12:26 PM   #937
Ewin
小明

引用:
作者: riceking 查看文章
第一點在現在的相機從未遇過, 即使是1/8000s~

而長曝我的確會行Mirror Lock去減少不必要的震動, 好似我部門外機個Mirror真係好大力

Rice
竟然係咁
我阿SIR問我果陣我仲照咁講返, 唔知佢知唔知我昆O左佢

舊 01-17-09, 08:05 AM   #938
nohopeleo
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
想買個電子防潮箱,想問下收藏家/Apollo會好d?

舊 01-17-09, 11:14 AM   #939
Strider
初段

PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KTN 查看文章
謝k君, 已更新!

舊 01-17-09, 11:24 AM   #940
KTN
~♡

沒有更新途中當機了嗎(逃 ~)

引用:
作者: Strider 查看文章
謝k君, 已更新!

舊 01-17-09, 11:31 AM   #941
Strider
初段

PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KTN 查看文章
沒有更新途中當機了嗎(逃 ~)
還好

想問下M眼神有冇買到o個個原裝皮套?

舊 01-17-09, 01:47 PM   #942
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
一陣打算去買 D80.....問一下各位大大的意見
其實之前一直想買,不過五行欠水....朋友又一直想玩~引我一齊買....
重點係兩個對呢方面都唔多識的~買完機之後會上下d入門班咁
問左器材問題先
會去旺角
朋友會買入門組合,D80 + 三支鏡
我自己打算買淨body ,再借佢 d 鏡玩
=========
之後短期內會再入一支影人為主既鏡

係呢個情況~其實我係咪直接入 kit 版好d?
又有咩意見呢?:hahaha

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-09, 05:18 PM   #943
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 司狼神威 查看文章
一陣打算去買 D80.....問一下各位大大的意見
其實之前一直想買,不過五行欠水....朋友又一直想玩~引我一齊買....
重點係兩個對呢方面都唔多識的~買完機之後會上下d入門班咁
問左器材問題先
會去旺角
朋友會買入門組合,D80 + 三支鏡
我自己打算買淨body ,再借佢 d 鏡玩
=========
之後短期內會再入一支影人為主既鏡

係呢個情況~其實我係咪直接入 kit 版好d?
又有咩意見呢?:hahaha
我認為乜野鏡都可以影人影景
冇鏡淨係for影人....

由ultra wide到超tele長鏡都有用黎影人既時間....

舊 01-18-09, 12:35 AM   #944
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
引用:
作者: getter173 查看文章
我認為乜野鏡都可以影人影景
冇鏡淨係for影人....

由ultra wide到超tele長鏡都有用黎影人既時間....
其實我諗住買定焦鏡...
但係我最後買左 d90 kit

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-09, 01:01 AM   #945
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: 司狼神威 查看文章
其實我諗住買定焦鏡...
但係我最後買左 d90 kit
買左kit 買多支85 1.4

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-09, 01:30 AM   #946
teamkiller