Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 13  ... 最後
飲食版>大陸創意毒食物 中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。
生=Sang 05:23 PM 06-08-04
搞到我返大陸都唔敢買野食...
SANG2003 06:03 PM 06-08-04
仲有係大陸食過一次薯片 食完先知過期
達比 06:05 PM 06-08-04
見到個post, 下次見到大陸野都唔敢食..
森爺 06:06 PM 06-08-04
作者: SANG2003:
仲有係大陸食過一次薯片 食完先知過期
過期薯片味道如何的
雙日 06:14 PM 06-08-04
但係咁喎
香港大部份食物同食水都係內地運來架.......
街車王 06:17 PM 06-08-04
話唔定我都食左呢d有毒野
cloud 06:49 PM 06-08-04
乜都係大陸.......

新聞果D 畫面好恐怖
SANG2003 07:17 PM 06-08-04
作者: 森爺:
過期薯片味道如何的
未食過未過期 好難比較
啤梨王子 09:13 AM 06-09-04
作者: 雙日:
但係咁喎
香港大部份食物同食水都係內地運來架.......
所以其實我地都可能成日食假野
鳳熾魂 11:23 AM 06-09-04
怪唔之得d人話無奸不成商啦,佢地真係奸到出汁
b_boy 11:44 AM 06-09-04
中國商人奸係亞洲有名的
森爺 02:32 PM 06-09-04
廣東廣海咸魚加進殺蟲水

廣東省台山市腌製的「廣海咸魚」,竟然有人加進「敵敵畏」殺蟲農葯,防止蒼蠅爬在咸魚身上。

中央電視台報道,在台台市的城北市場,記者發現絕大部分咸魚攤看起來比較干凈,連蒼蠅都不來聞一聞,只有兩個咸魚攤是蒼蠅滿天飛,咸魚身上爬了很多蒼蠅。檔主表示,由於咸魚加進了農葯,所以蒼蠅不飛近。

而在台山市廣海鎮,生產商在洗咸魚腌製前,竟在水中加入「敵敵畏」殺蟲農葯,在哂魚時工人亦用「敵敵畏」,而工人運送製成的咸魚時,亦會噴酒「敵敵畏」農葯,以防蒼蠅飛近。

敵敵畏,是一種有機磷農葯,屬中等毒殺蟲劑,禁止在食品加工過程使用。而當地的工人不畏言,加進「敵敵畏」,以防蒼蠅飛近生蟲。

由於廣海咸魚遠近聞名,銷路很好,一天就能晒上幾千斤魚,這麼多魚三天就賣出去了。有時,4000多斤魚一次性就能賣完,要是按箱算,二、三十斤一箱的魚,一天能賣上幾百箱。

當地的生產商表示,大部分咸魚都去往了廣州、江門、惠東、惠州等等,還有很多山東客戶買魚,而他們亦曾運魚到惠東、增城、江門、博羅、湖南、紫金、東莞及廣西。

記者問過當地衛生局,官員說:“現在來說呢,這個吃還是安全的,目前吃咸魚還是安全的,我們有去看過那個晒場,如果有農葯,我們都有沒收不准他用的。今年前段時間也去廣海鎮的晒場看過了,有些有問題的我們也立刻就處理了。”

咁都俾佢地諗到
integrator 03:09 PM 06-09-04
作者: SANG2003:
未食過未過期 好難比較
你意思係你次次食果d著片都係過哂期的??
定還是未食過未過期既果隻品牌既著片
希望你係後者
森爺 03:29 PM 06-09-04

血香 12:47 PM 06-10-04
真係冇人性
咁都俾d無良人士諗到既
害死人咩\_/

風音 12:17 AM 06-11-04
今日又有...
毒瓜子,毒鹹魚
Wtak 12:52 AM 06-11-04
係大陸食野雖然係平,但都幾唔安全......
ヴィタさんさんKS☀ 01:06 AM 06-11-04
咁其實大陸野食有咩係唔毒 100% 安全的 ?
風音 01:30 AM 06-11-04
作者: sivina:
咁其實大陸野食有咩係唔毒 100% 安全的 ?
仲未見有毒杯麵\/
phil077 01:38 AM 06-11-04
普寧九童食毒荔枝險死 新 聞 — 兩 岸 新 聞

【 本 報 訊 】 普 寧 市 九 名 兒 童 疑 因 偷 摘 含 殘 留 農 藥 的 荔 枝 食 用 後 中 毒 , 經 搶 救 後已 無 生 命 危 險 。 而 陸 豐 市 一 果 園 亦 於 本 月 四 日 發 生 「 毒 果 」 失 竊 案 , 一 百 五 十 公 斤噴 有 劇 毒 農 藥 的 青 橄 欖 被 盜 , 並 有 可 能 流 入 市 場 , 當 地 工 商 部 門 展 開 「 全 市 大 搜 查」 , 至 今 已 追 回 大 部 分 毒 橄 欖 。

普 寧 市 於 周 二 接 連 發 生 「 毒 荔 枝 」 事 件, 九 名 兒 童 因 食 用 含 農 藥 的 荔 枝 而 中 毒 。 當 地 農 業 部 門 證 實 , 其 中 六 名 兒 童 在 當 地的 果 樹 上 偷 摘 荔 枝 , 九 人 送 院 經 洗 胃 搶 救 後 已 無 大 礙 。
某F 02:37 AM 06-11-04
作者: Scarlet:
仲未見有毒杯麵\/
好快比人發現ga la等下啦
Busconcamp 03:29 AM 06-11-04
內地對毒物生產咁有"創意"同"熱誠"...
勢將申請成為健力士世界紀錄大全之"毒物之最"~
啤梨王子 09:34 AM 06-11-04
作者: Busconcamp:
內地對毒物生產咁有"創意"同"熱誠"...
勢將申請成為健力士世界紀錄大全之"毒物之最"~
咁到時我地就真係光榮到爆咯..........
柯士甸 06:08 PM 06-13-04
搞到我唔咁返大陸呀~!!
柯士甸 06:09 PM 06-13-04
好彩有機會來港既毒食物我都唔口岩食嫁姐......
1 2 3 4 5 6 7 8 9 13  ... 最後

返回主題版面