Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-25-07, 10:05 AM   #51
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
其實潮與虎TV版出過幾多集?

其實潮與虎TV版出過幾多集? 全套?

另, 邊度可以搵到成套漫畫呢? THANKS!
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 10:36 AM   #52
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
好似得十幾集. 唔sure.

成套漫畫... 你可以去找下d有二手書賣的舊漫畫店.

套漫畫的畫功9流, 但故事舖排, 氣氛同人物描寫一流, 頂得住d畫功就會發現佢的好處.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 10:55 AM   #53
Hidekii
Crazy Gamer

thanks!

其實我好多年前煲過漫畫, 依家想搵返套黎翻煲順便介紹俾身邊既朋友
因為呢套實在係正! 故事一流, 好多感動位!
最深刻印象個part, 係支矛既來龍去脈, 感動人心!

此篇文章於 04-25-07 10:57 AM 被 Hidekii 編輯。
舊 04-25-07, 11:20 AM   #54
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: wing 查看文章

套漫畫的畫功9流, 但故事舖排, 氣氛同人物描寫一流, 頂得住d畫功就會發現佢的好處.
畫功9流??
咁又唔算
佢唔咁畫d氣氛冇咁正
睇滕田d畫要先對畫功同畫風作出調節
我覺得佢畫風一流

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 11:31 AM   #55
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: vov430 查看文章
畫功9流??
咁又唔算
佢唔咁畫d氣氛冇咁正
睇滕田d畫要先對畫功同畫風作出調節
我覺得佢畫風一流
Agree!

只係風格問題, 唔係畫功.

佢果D粗線條 + 扭曲既臉容先可以表達到故事中妖怪既恐怖.

老虎畫到不知幾型~~~
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 11:38 AM   #56
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: Hidekii 查看文章
印像中果套係OVA, 所以唔係好多集. 只係揀左漫畫初段某幾個故事黎出.
舊 04-25-07, 11:46 AM   #57
Cly
Ultimate Gamer
ぱないの!

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDcharoncly
睇過都知畫風唔會九流掛...
只係比起現時主流畫風差少少
以舊時既漫畫黎講已經唔錯

動畫就剛好10集完
Cly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 11:47 AM   #58
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
作者: ahleung 查看文章
印像中果套係OVA, 所以唔係好多集. 只係揀左漫畫初段某幾個故事黎出.
咁就係喇, 之前睇過個套得幾集, 講講下冇左
舊 04-25-07, 12:13 PM   #59
御社神
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
Agree!

老虎畫到不知幾型~~~
冇錯

完成畫到氣氛與角色情感變化,

佢既畫功唔屬於"美"個方面
御社神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 12:51 PM   #60
Cube
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: Hidekii 查看文章

另, 邊度可以搵到成套漫畫呢? THANKS!
印象中得幾集係講漫畫(一定冇完),另外幾集Q 版故仔.個時我都周圍搵, 我記得動畫一D 都唔好睇. 冇曬D氣氛

旺角先違頂樓有成套,$10本,都幾新.

講返套野,我次次返睇都係睇頭5本+尾5本
最好睇都係最尾講老虎個段.

BTW, 有冇人知佢新個本漫畫幾時出?

PS: 佢d畫一定唔係9流. ,不過真係唔arm 家下個潮流. D 角色太唔型仔型女.

此篇文章於 04-25-07 12:55 PM 被 Cube 編輯。
Cube 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 01:12 PM   #61
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: Cube 查看文章
我記得動畫一D 都唔好睇. 冇曬D氣氛
唔係喎, 我覺得翻拍漫畫故事果幾集都幾正架喎. 尤其講鎌鼬同 "飛天人頭家族" 果兩集. 不過大海怪果集就麻麻.

當年有個唔睇開動畫既女同學, 都俾呢套野吸引左, 個個禮拜追. (當年無記好似係逢星期六晚播)
舊 04-25-07, 01:24 PM   #62
ahleung
The One
Bannnned

引用:
唔係喎, 我覺得翻拍漫畫故事果幾集都幾正架喎. 尤其講鎌鼬同 "飛天人頭家族" 果兩集. 不過大海怪果集就麻麻.

當年有個唔睇開動畫既女同學, 都俾呢套野吸引左, 個個禮拜追. (當年無記好似係逢星期六晚播)
而且TVB都配得好正.

我仲記得, 飛天人頭果集, 金髮女配角俾D人頭圍困嚮天台, 此時D人頭發現唔見左阿爺(佢地成班係一個家族, 有爸爸, 媽媽, 仔女咁). 然後老虎嚮遠處出現, 咬住個無左一忽既阿爺頭, 好寸咁講: "搵阿爺呀~~?!"

配老虎果個配音員把聲有D沙, 成日配老人家, 所以配老虎o岩晒. 不過我始終唔知佢叫乜名.

小潮把聲就好似係"小志強".
舊 04-25-07, 02:39 PM   #63
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
作者: Cube 查看文章
印象中得幾集係講漫畫(一定冇完),另外幾集Q 版故仔.個時我都周圍搵, 我記得動畫一D 都唔好睇. 冇曬D氣氛

旺角先違頂樓有成套,$10本,都幾新.

講返套野,我次次返睇都係睇頭5本+尾5本
最好睇都係最尾講老虎個段.

BTW, 有冇人知佢新個本漫畫幾時出?

PS: 佢d畫一定唔係9流. ,不過真係唔arm 家下個潮流. D 角色太唔型仔型女.
等我得閑去目及目及先
舊 04-25-07, 03:00 PM   #64
wing
格鬥低手

引用:
Agree!

老虎畫到不知幾型~~~
我覺得老虎ok, 但人類角色的面相同身體真係好差. 我真係覺得畫背景果d助手會畫得靚過佢.

anyway, 靚唔靚係見仁見智la.
舊 04-25-07, 05:58 PM   #65
木C

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDAndrewoodc2
XBox Live GamertagAndrewoodc
回主題:TV版(OVA)只有十集

自己作為藤田老師的FANS,一開始就覺得他的作品不適合動畫化,他的畫風用動畫來表達太難了。有幾難?看看「潮」後期,阿虎殺死秋葉流那幕,阿虎揮動牠的毛髮的幅畫至今依然印象難忘~

...用CG來做又太機械化,我想還是看漫畫好了~

至於藤田老師新作?我也等著呢~

他似乎由小學館跳到講談社工作...

http://www.e-1day.jp/morning/manga/k...ubutsukan.html

木C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 10:30 PM   #66
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: 木C 查看文章

自己作為藤田老師的FANS,一開始就覺得他的作品不適合動畫化,他的畫風用動畫來表達太難了。有幾難?看看「潮」後期,阿虎殺死秋葉流那幕,阿虎揮動牠的毛髮的幅畫至今依然印象難忘~

http://www.e-1day.jp/morning/manga/k...ubutsukan.html

想問下之前同之間的係咪只有魔偶 ? 因為只聽人討論過魔偶 a

nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 11:01 PM   #67
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:

正呀...有新野睇....
一定追......

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-07, 11:01 PM   #68
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
其實佢d 助手d 漫畫都好好睇.....
有佢d 影子....正...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-07, 12:14 AM   #69
ahleung
The One
Bannnned

引用:
幅圖太細睇唔清楚. 係咪即係邪眼貓頭鷹果套?
舊 04-26-07, 04:05 AM   #70
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: wing 查看文章

佢畫功唔差, 係成日鍾意面容+身體扭曲, 同好多時畫面好亂啫

我覺得佢d畫好有迫力,
好似炭化左ge小潮企o係老虎背脊話要番去救東西方妖怪果格,
我覺得勁正, 好有感覺

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-07, 11:38 AM   #71
木C

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDAndrewoodc2
XBox Live GamertagAndrewoodc
引用:
作者: nakakula 查看文章
想問下之前同之間的係咪只有魔偶 ? 因為只聽人討論過魔偶 a
正是,不計算短篇,藤田老師只有「潮與虎」及「魔偶馬戲團」兩個長篇作品。

引用:
幅圖太細睇唔清楚. 係咪即係邪眼貓頭鷹果套?
不是,那個「飛向日輪的邪眼」只是個5回連載的短篇。這個是新故事,講述英國19世記的「殺人鬼Jack」事情之前,另一個怪人的故事~

另外官網有新圖,看看幾有他的風格!

木C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-07, 11:59 AM   #72
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:

不是,那個「飛向日輪的邪眼」只是個5回連載的短篇。這個是新故事,講述英國19世記的「殺人鬼Jack」事情之前,另一個怪人的故事~

另外官網有新圖,看看幾有他的風格!

http://blog.hee-ro.net/2006/03/12/jumping-jack/
彈弓腳JACK???

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-07, 12:11 PM   #73
wing
格鬥低手

引用:
作者: 信長 查看文章
外國myth一向有傳jack the ripper係有彈弓腳, 所以可以跳得好高來逃走
舊 04-26-07, 12:26 PM   #74
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:

藤田老師的畫超猛的啊
線條太有活力了
而且拜他這種畫法,角色超生動

就像二十世紀漫畫狂戰記裡所說的
一個正常的角色線條應該是扭曲的啊XDDDDDDDD
他的助手就學不來這個,妖逆門就沒這種能力

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-07, 12:30 PM   #75
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 真!DC 查看文章
佢畫功唔差, 係成日鍾意面容+身體扭曲, 同好多時畫面好亂啫

我覺得佢d畫好有迫力,
好似炭化左ge小潮企o係老虎背脊話要番去救東西方妖怪果格,
我覺得勁正, 好有感覺
基本上
跟獸矛合一之後的小潮後來都畫得有夠帥氣(不是指獸化XD)
我最喜歡的是「因為現在我們正與太陽並肩作戰!」呢張
同埋係潮與虎入面最出色而後來無左既特色就係逼力滿點的毛筆漢字
我到而家都仲記得最尾果兩場果個「檻」字係寫得幾有逼力

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「プラスティック・メモリーズ」第1話「はじめてのパートナー」 money 日本動漫畫討論版 57 09-05-15 05:16 PM
[動畫] 豊田巧「RAIL WARS! 」第1話「けーよんへようこそ!」 money 日本動漫畫討論版 51 03-10-15 05:38 PM
八田鮎子「オオカミ少女と黒王子」第1話「自縄自縛-Liar-」 money 日本動漫畫討論版 11 11-10-14 06:01 PM
[動畫] 春野友矢「ディーふらぐ!」第1話「風間一派だ!」 money 日本動漫畫討論版 135 09-23-14 07:09 PM
海冬レイジ「機巧少女は傷つかない」 第1話「Facing“Cannibal Candy"I」 money 日本動漫畫討論版 20 06-07-14 10:38 AM

現在的時間是 02:08 PM

手機版 | APP版