Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-05-12, 10:06 AM   #651
Funny
Ultimate Gamer
超平和バスターズ

註冊日期: Dec 2002
睇咗咁耐原來係神獸交......
遲吓係咪仲會有兩隻神獸合體變成阿修羅男爵......

btw, 番長咁死法, 咁佢部機咪都會唔見埋???
Funny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 10:37 AM   #652
ouki
God of Gamer
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: Funny 查看文章
睇咗咁耐原來係神獸交......
遲吓係咪仲會有兩隻神獸合體變成阿修羅男爵......

btw, 番長咁死法, 咁佢部機咪都會唔見埋???
有咩所謂...一早E部已係量產版
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 10:52 AM   #653
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: mario0606 查看文章
寺田都比河森fake左
再世篇班Boss話識太陽之翼,話阿波羅係昔日對手
結果.......
頭翅都認錯左咁其他人認錯好正常
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 12:13 PM   #654
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: knight-philip 查看文章
龍馬:獸人我都可以跟他舉杯談笑了,"獸"是戰友又何干?(而且珍寶3上都有頭千代錦

反正其實Z1世界的設定都跟EVOL的不合
(每12000年世界都會RESET一次,對上一次剛好尼亞斯等人死亡)
相信Z3會直接把EVOL當成平行世界的創聖吧
Z1世界的阿波羅是尼亞斯轉生,而EVOL世界的阿波羅就是狗狗轉生
墜天使唔係話有1億2千萬年前記憶咩?

其實咁果陣依個畫面又有咩意義?

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502

此篇文章於 06-05-12 12:17 PM 被 mario0606 編輯。
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 12:41 PM   #655
Dom031059
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:

其實咁果陣依個畫面又有咩意義?
玩野玩出禍
留名睇下河森點收科
Dom031059 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 01:17 PM   #656
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Kain 查看文章
阿姨洗鐵路即時由神曲變成笑話
又不算啦……起碼上緝阿波羅和怪力妹真的立了一萬二千年的約定,現在總算是實現了

引用:
作者: Dom031059 查看文章
玩野玩出禍
留名睇下河森點收科
勉強可以說成借阿波羅的身體一用,不過肯定怎樣都要被插的了

說來勿論河森此舉如何,最少很多討論區都因今集而炎上,河森你成功(玩弄)大家啦

轉自KOMICA:

這兒可能可以解答大家一些疑問(不過是英文的)

http://greyharmony.tumblr.com/post/2...beasts-of-love

此篇文章於 06-05-12 01:27 PM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 02:00 PM   #657
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
解答左我一直都答唔到的問題...

"自己"是看不見"自己"的
之所以阿波羅看得見尼亞斯...即因為他以第三身看見主人...

即是說,其實個劇本一直都係咁...
河森好成功咁設立了一個睇看未為真的設定...
亦告訴我們,真相總是躲在背後,但背後自稱真相的那個是假像呀!!

咁樣睇返,唔只係神樂,而家連上輯阿波羅的行為都很易理解呢...
其實,不動係咪先係尼亞斯...!?(因為上輯阿波羅一直都唔妥不動)

河森~~在下拜服
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 02:03 PM   #658
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
不動好似係二萬四千年前既機械天使駕駛者之一

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 02:07 PM   #659
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
解答左我一直都答唔到的問題...

"自己"是看不見"自己"的
之所以阿波羅看得見尼亞斯...即因為他以第三身看見主人...

即是說,其實個劇本一直都係咁...
河森好成功咁設立了一個睇看未為真的設定...
亦告訴我們,真相總是躲在背後,但背後自稱真相的那個是假像呀!!

咁樣睇返,唔只係神樂,而家連上輯阿波羅的行為都很易理解呢...
其實,不動係咪先係尼亞斯...!?(因為上輯阿波羅一直都唔妥不動)

河森~~在下拜服
我敢肯定阿波羅係隻狗係近期先諗出黎既野
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 02:17 PM   #660
鐵之侍

引用:
作者: qhxu 查看文章
我敢肯定阿波羅係隻狗係近期先諗出黎既野
不,在OVA版創星出場的,不過將阿波羅說是波隆的轉世恐怕真是在EVOL開始時才想出來

此篇文章於 06-05-12 02:19 PM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 02:22 PM   #661
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
根本就有講過阿波羅=阿波羅尼亞斯

宜家擺明係破壞設定
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 02:56 PM   #662
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: Dom031059 查看文章
玩野玩出禍
留名睇下河森點收科
河森會很[淡定]地引用加速作者一段說話:
[創聖同evol係2套唔同概作品來,
大家可以視為一個平衡世界,
概有阿波羅係真正太陽之翼概世界,
亦都有阿波羅係隻狗概世界,
更有阿波羅係商店品牌概世界.]
金屬史萊姆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 03:00 PM   #663
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
河森會很[淡定]地引用加速作者一段說話:
[創聖同evol係2套唔同概作品來,
大家可以視為一個平衡世界,
概有阿波羅係真正太陽之翼概世界,
亦都有阿波羅係隻狗概世界,
更有阿波羅係商店品牌概世界.]
總之河森而家前係作否定
再黎後付設定

今回の新作についてもう少し教えてください。
河森「今回のアクエリオンは、前作のTVシリーズから一万二千年経った未来が舞台です。まったく新しいキャラクターたちが、新型アクエリオンに乗って異次元からの敵と戦う物語です」

舊 06-05-12, 03:05 PM   #664
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
Z的世界觀可以參照一下這裡(有捏):
http://hiki.cre.jp/SRW/?BlackHistory
以下捏他

Z中尼亞斯背叛墮天翅是一億二千年前的loop
但是因為每12000年的記憶reset令人類以為是12000年前才背叛
墮天翅也是正好在Z本篇的週期記起一億二千年前的記憶

舊 06-05-12, 04:09 PM   #665
hitachi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
我很明白頭翅的心情
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 05:08 PM   #666
casio

今日追post追得好唔開心,創聖因為冇認真去研究,所以依家話阿波羅其實係隻狗,轉生目的係為咗上主人條女真係冇乜大感覺,只係心諗「唔係呀,連人獸都玩?」
不過當睇到成堆人都話連我都留意到嘅飛天狗係今季夾硬加,我就覺得d人係為插而插,即使河森真係幫唔落

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 05:25 PM   #667
風無霜
Insane Gamer

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code0404 5618 5833
XBox Live Gamertagtomoyalau
日本果邊有冇人插緊?
風無霜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 05:32 PM   #668
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: 風無霜 查看文章
日本果邊有冇人插緊?
當然有好多人插緊

由MF到而家
河森都成日俾人插

舊 06-05-12, 06:19 PM   #669
Kain

引用:
作者: casio 查看文章
今日追post追得好唔開心,創聖因為冇認真去研究,所以依家話阿波羅其實係隻狗,轉生目的係為咗上主人條女真係冇乜大感覺,只係心諗「唔係呀,連人獸都玩?」
不過當睇到成堆人都話連我都留意到嘅飛天狗係今季夾硬加,我就覺得d人係為插而插,即使河森真係幫唔落
即係你睇上輯已經知阿波羅係狗?什至作者都同你講佢係阿波羅尼亞斯你都懷疑佢係一隻完全無提過既狗?
舊 06-05-12, 06:20 PM   #670
ouki
戸松控

引用:
作者: money 查看文章
當然有好多人插緊

由MF到而家
河森都成日俾人插
MF都未禁大問題...E次直頭去否定上集內容
舊 06-05-12, 06:22 PM   #671
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
話今季兩個主角係狗冇乜問題,
之前大家都好受
問題係原來連上輯都係狗...
把我的感動還來!(番桌
以後聽阿姨洗鐵路別有一番感受
由手機版發出

此篇文章於 06-05-12 06:24 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 06:28 PM   #672
ouki
戸松控

引用:
作者: 真!DC 查看文章
話今季兩個主角係狗冇乜問題,
之前大家都好受
問題係原來連上輯都係狗...
把我的感動還來!(番桌
以後聽阿姨洗鐵路別有一番感受
由手機版發出
NTR NTR NTR

汗.....其實有人說解釋到野.....但其實有問題...點解隻狗可以開太陽翼....如果係禁咪姐係人人都可以開
舊 06-05-12, 06:32 PM   #673
~蛙蛙~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2008
破壞原作設定 唔係河森一貫做法黎咩
你睇下macross 每次都破壞前作設定架
~蛙蛙~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 06:36 PM   #674
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: ~蛙蛙~ 查看文章
破壞原作設定 唔係河森一貫做法黎咩
你睇下macross 每次都破壞前作設定架
河森最叻講野可以唔算數

舊 06-05-12, 06:44 PM   #675
Kain

你想人講阿馬塔抵死都算啦,做乜拖阿波羅落水,我本身好鍾意佢囉
都唔知點面對佢好,本身佢最後生葬係好好既結局,而家係咪要我覺得佢抵死?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
河森正治 「ノブナガ・ザ・フール」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 135 12-05-14 10:37 AM
「アクエリオンEVOL」第7話「真夜中の少女」 真!DC 日本動漫畫討論版 1001 02-13-12 01:30 AM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 03:10 PM

手機版 | APP版